De oculaire lens is de lens waardoor je kijkt wanneer je een microscoop gebruikt. Hij wordt ook wel het oculair genoemd. De oculaire lens is gewoonlijk van glas en is de laatste lens in het optische traject van de microscoop vóór het oog. Daarom vergroot zij het beeld waarop de objectieve lenzen zijn gericht.

De meeste oculairen hebben een vergroting van 10x, maar sommige microscopen hebben oculairen met een lagere of hogere vergroting. In dit artikel leggen we de functie, de soorten en de voordelen van de oculaire lens in detail uit.

Hoe werkt het?

De oculaire lens van een microscoop buigt het binnenvallende licht af. Dat komt omdat de lens gebogen is, en wanneer licht een gebogen oppervlak raakt, buigt het.

Hoeveel het licht buigt hangt af van hoe gebogen het oppervlak is. De oculaire lens is meestal convex, wat betekent dat hij naar buiten buigt. Dit is het werkingsmechanisme van de oculaire lens van een microscoop:

  • De kijker kijkt door de oculaire lens, die gemonteerd is op een oculair aan de bovenkant van de microscoop.
  • Het licht komt de microscoop binnen via een objectief dat zich onder de tafel bevindt (het platform waarop het preparaat wordt geplaatst).
  • Het licht gaat dan door de objectieflens en valt op het oculair.
  • De oculaire lens buigt het licht en vergroot het beeld van het preparaat.
  • De kijker ziet een vergroot beeld van het preparaat door het oculair.

Alle microscopen hebben ten minste één oculair, en sommige hebben er twee. U kunt de mate van vergroting aanpassen door het vermogen van het objectief te veranderen. Het oculair vergroot alleen het beeld dat al door het objectief is vergroot.

Afbeelding: Vector8DIY, Pixabay

Soorten oculaire lenzen

Er zijn een paar verschillende soorten oculairen die in diverse microscopen worden gebruikt. De meest voorkomende zijn de volgende.

Breedveldlens

Een groothoeklens op een microscoop biedt een groot gezichtsveld, waardoor de gebruiker snel veel informatie kan opnemen. Een dergelijke lens is vooral nuttig voor het scannen van een gebied op potentiële doelen of afwijkingen.

Superveldlens

Een superveldlens wordt gebruikt in stereoscopische microscopen, die een groot gezichtsveld biedt om snel bewegende objecten te observeren.

De lenzen bestaan uit twee glazen platen met een vloeibare vulling ertussen, en de afstand tussen de platen kan worden aangepast om de vergroting te veranderen.

Superveldlenzen worden gebruikt in diverse toepassingen, waaronder medisch onderzoek, industriële inspectie en bewaking.

Compensatielens

Een compensatielens is een oculair dat de aberratie van de objectieflens helpt corrigeren. In het geval van een sferocylindrische lens wordt deze bijvoorbeeld gebruikt om het beeld weer scherp te stellen door de sferische aberratie op te heffen.

Image Credit: Piqsels

Periplan lens

Een Periplan lens in een microscoop kan chromatische aberratie corrigeren en tegelijkertijd een hoge vergroting bieden.

Het is een samengestelde lens bestaande uit een bolle lens van glas met een brekingsindex die lager is dan die van het omringende medium en een holle lens van een materiaal met een brekingsindex die hoger is dan die van het omringende medium.

Chromatische aberratie is een vorm van vervorming die optreedt wanneer lichtgolven van verschillende golflengten op verschillende punten op de lens worden gericht. Dit komt vaak voor bij eenvoudige lenzen, zoals die in microscopen.

Een Periplan-lens is dus nuttig bij toepassingen waarbij de kijker zich geen chromatische aberratie kan veroorloven om het beeld te vervormen.

Huygen Lens

Een Huygen lens heeft twee planoconvexe lenzen, met de bolle kanten naar elkaar toe. Het vormt een Huygeniaans oculair.

De Huygen-lens vormt een echt beeld, dat even groot is als het object. Daarom heeft de Huygen-lens een korte brandpuntsafstand en een lange achterste brandpuntsafstand.

Ramsden Lens

Het kenmerkende van de Ramsden-lens is dat hij een veldstop heeft aan de buitenzijde van de lensbuis. De veldstop zorgt ervoor dat de gebruiker een kleine centrale cirkel van 2 mm van het gezichtsveld kan zien en sluit de buitenste ring van licht volledig af.

Het resulteert in een verhoogde waarneming van scherpte en helderheid in het centrale deel van het gezichtsveld.

Image Credit: Artem Podrez, Pexels

Waar wordt de ooglens gebruikt?

Een oculaire lens is een van de essentiële onderdelen van een microscoop omdat hij verantwoordelijk is voor het opvangen van licht en het vormen van het beeld dat de gebruiker ziet. Het is de lens die het dichtst bij het oog zit en meestal is gemaakt van een materiaal met een hoge brekingsindex, zoals glas. De oculaire lens wordt op een afstand van het preparaat geplaatst die gelijk is aan de brandpuntsafstand. Hij zorgt voor een optimale vergroting van het beeld dat de gebruikerhet bekijken.

Anatomie van een ooglens

Een oculair of oculairlens op een microscoop heeft verschillende interne en externe onderdelen. Hier volgt een overzicht van de anatomie van de lens.

  • Rubberen oogdop: Het is de zwarte rubberen ring die aan de buitenkant van de ooglens zit. Het belangrijkste doel ervan is om comfort te bieden en extern licht tegen te houden wanneer het tegen het oog wordt gedrukt.
  • Veldlens: De veldlens is de eerste glazen lens waar het licht doorheen gaat nadat het oculair is binnengedrongen. Deze creëert een echt beeld van het object dat door de gebruiker wordt bekeken.
  • Dioptrie aanpassing: De oculaire lens heeft een dioptrie-instelling, een knop aan de zijkant van de lens die kan worden gedraaid om het beeld scherp te stellen.
  • Oogbuismontageflens: De oogbuisbevestigingsflens is het gedeelte van het objectief dat aan de oogbuis van de microscoop wordt bevestigd.
  • Opening Het diafragma is de kleine opening in het midden van de oculaire lens die het licht doorlaat.
  • Eyetube Locator Tab: Het zit aan de zijkant van sommige oculairen en wordt gebruikt om de lens uit te lijnen met de oogbuis van de microscoop.
  • Lens Triplet: Oculaire lenzen hebben ook een lenstriplet, een groep van drie lenzen die samenwerken om een helder beeld te creëren.
  • Lens doublet: Het lens doublet bevindt zich boven het triplet. Het helpt ook een helder beeld te creëren door het licht dat erdoorheen gaat te buigen.
  • Coverslip: Het dekglaasje is een stukje glas dat op de lens zit en deze beschermt tegen beschadiging.

Image credit: Edward Jenner van Pexels

Wat geven de opschriften op de ooglens van een microscoop aan?

Op de oculairen, of oculairs, van een microscoop staan getallen die de sterkte van de lens aangeven. Deze getallen liggen meestal tussen 4X en 100X.

Het getal op de rechter ooglens is altijd 10X groter dan het getal op de linker ooglens. Als op de linker ooglens bijvoorbeeld het getal "40" staat, staat op de rechter het getal "100".

Naast de cijfers ziet u ook letters op het oculair staan, zoals UW, WF, SW, HE, CF en UWF. Dit is wat ze betekenen:

WF Breedveld
UWF Ultrabreed veld
SW Superbreedveld
HE Hoog oogpunt
CF Gecorrigeerd voor astigmatisme

Sommige microscopen hebben twee oculairen (oculairen) die door elkaar kunnen worden gebruikt. Op beide oculairen van dergelijke microscopen staat de sterkte van de vergroting vermeld.

Compensatiemicroscopen hebben opschriften, zoals K, comp, of C. Naast deze letters ziet u ook de vergroting.

Overwegingen bij de keuze van een oculairlens voor een microscoop

U kunt het beste een objectief kopen en vervolgens een oculair dat daarop past. Als u bijvoorbeeld een samengestelde microscoop gebruikt, moet u de vergroting van uw objectieven bepalen en een oculair kopen dat met die objectieven werkt.

Enkele factoren waarmee u rekening moet houden bij het kiezen van een oculair zijn:

Afbeelding: Ousa Chea, Unsplash

Gezichtsveld

Het is de diameter van het gebied dat u door de microscoop kunt zien. Met een groter gezichtsveld kunt u meer gebied tegelijk zien, terwijl een kleiner gezichtsveld betekent dat u heen en weer moet scannen om het hele gebied dat u observeert in u op te nemen.

Vergroting

De vergroting is het getal dat op de zijkant van de oculairlens staat en vertelt u hoeveel groter het beeld zal lijken bij gebruik van die lens.

Bijvoorbeeld, een 10x oculairlens zal het beeld 10 keer groter doen lijken dan zonder de lens. Selecteer de vergroting op basis van de toepassingen waarvoor u de microscoop nodig heeft.

Brandpuntsafstand

De afstand van het midden van de lens tot het punt waarop het beeld scherp is, is de brandpuntsafstand van de lens. Een kortere brandpuntsafstand houdt het beeld scherp op een kortere afstand, terwijl een langere brandpuntsafstand het beste is om objecten verder weg te bekijken.

Dioptrie aanpassing

De meeste oculairlenzen hebben een dioptrie-instelling, een manier om de focus fijn af te stellen voor uw gezichtsvermogen. Ook hier moet u rekening houden met uw behoeften bij het kiezen van een geschikt instelbereik.

Naast deze factoren moet u misschien ook rekening houden met uw budget, merk, garantie en andere factoren. Als u al een objectief hebt, is het belangrijk om alleen het oculair te kopen dat de fabrikanten van het objectief aanbevelen voor hun objectieven.

Image Credit: Piqsels

Voordelen van een ooglens

Een oculaire lens op een microscoop heeft vele voordelen. Enkele daarvan zijn:

  • Gezichtsveld: De oculaire lens biedt een groot gezichtsveld. Met een oculaire lens kunt u meer gebieden van het monster zien dan met andere lenzen.
  • Velddiepte: De oculaire lens zorgt ook voor een aanzienlijke scherptediepte, zodat u met dezelfde lens objecten in de verte en dichtbij kunt zien.
  • Verstelbaar: Aangezien de oculairlens verstelbaar is, kunt u de vergroting aanpassen. U kunt een lagere vergroting gebruiken om een groter gebied van het monster te zien of een hogere vergroting om een kleiner gebied gedetailleerder te zien.
  • Corrigeert afwijkingen: Sommige typen oculairen kunnen chromatische aberratie corrigeren, veroorzaakt door verschillende lichtkleuren die onder verschillende hoeken buigen.
  • Beeldhelderheid: Met een ooglens kun je een duidelijk beeld zien omdat deze een echt beeld vormt op het netvlies van je oog. Een "echt" beeld betekent dat het beeld ondersteboven en van links naar rechts omgekeerd is.

Nadelen van de ooglens

Een oculair heeft ook enkele nadelen. Enkele daarvan zijn:

  • Vervagen : De lenzen in het oog zijn niet perfect, waardoor het beeld wazig kan zijn. De oculaire lens kan deze wazigheid vergroten.
  • Lens flares: Als u met een oculair naar een fel licht kijkt, kunt u lichtstrepen zien die lensvlammen worden genoemd.
  • Spookbeelden: Soms ziet u naast het echte beeld een vage afbeelding van het oorspronkelijke object. Dit wordt een "spookbeeld" genoemd en kan het gevolg zijn van de reflecties op het oppervlak van de lens.
  • Strakke ogen: Lang door een ooglens kijken kan vermoeide ogen veroorzaken.

De verzorging van een ooglens: tips voor gebruikers van een microscoop

Aangezien de oculaire lens de lens is waardoor u kijkt wanneer u een microscoop gebruikt, is het van cruciaal belang om deze schoon te houden. De volgende tips zullen u helpen uw oculaire lens te verzorgen en ervoor te zorgen dat deze lange tijd in perfecte staat blijft.

Image Credit-Piqsels

Regelmatig schoonmaken

Maak de oculairlens regelmatig schoon met een zachte, droge doek. Als er vuil of stof op de lens zit, gebruik dan een licht bevochtigde doek om dit voorzichtig weg te vegen.

Pas op dat er geen water op de lens komt, want dat kan deze beschadigen. Houd ook de ooglens bedekt wanneer u de microscoop van de ene naar de andere plaats verplaatst, zodat deze niet in contact komt met iets dat krassen of schade kan veroorzaken.

Vermijd aanraken

Het is essentieel dat u de ooglens niet met uw vingers aanraakt, omdat de oliën van uw huid op de lens kunnen overgaan en strepen kunnen veroorzaken. Als u de lens toch moet aanraken, doe dat dan met een schoon en droog doekje.

Goed bewaren

Bewaar de microscoop op een schone en droge plaats wanneer u hem niet gebruikt. Bewaar hem zo mogelijk in een stofvrije omgeving. Als u geen andere keuze hebt dan de microscoop in een stoffige kast te bewaren, bedek de oculaire lens dan met een schone doek om hem te beschermen.

Vervangen wanneer nodig

Aangezien de oculairlens verwisselbaar is, kunt u hem vervangen door een nieuwe als hij bekrast of beschadigd is. Koop de juiste maat lens voor uw microscoop, aangezien het gebruik van een lens met de verkeerde maat de microscoop kan beschadigen.

U moet de fabrikanten van de microscoop of een gekwalificeerde technicus raadplegen om te weten te komen welk formaat lens u nodig hebt.

Image Credit: Piqsels

Vaak gestelde vragen

Is de ooglens hetzelfde als het oculair?

Ja, de oculairlens is een andere naam voor het oculair. De oculairlens is de lens waardoor je kijkt als je een microscoop gebruikt.

Wat is de standaardvergroting van een ooglens?

De meeste oculairen hebben een vergroting van 10x. Dat betekent dat het beeld dat u door de lens ziet tien keer zo groot is als met het blote oog.

Kun je een lens met een hoger vermogen gebruiken op een microscoop met een lager vermogen?

Het is niet raadzaam om een oculair met een hoger vermogen te gebruiken op een microscoop met een lager vermogen. Het beeld is dan niet scherp en moeilijk te zien.

Wat is de functie van de oculairlens?

De oculairlens vergroot het beeld dat door de objectieven wordt geproduceerd. Als u dus een 10x oculairlens gebruikt, wordt het beeld tien keer vergroot nadat een objectief het heeft vergroot.

Image Credit: Nikky Corthout, Shutterstock

Wat is een veldstop?

De oculaire lens heeft een veldstopmechanisme dat de hoeveelheid licht die het oog binnenkomt beperkt. Daardoor kunt u een duidelijk beeld zien door het omringende licht te blokkeren. Als u bijvoorbeeld naar een wit voorwerp kijkt, helpt de veldstop u dit duidelijker te zien door het achtergrondlicht te blokkeren.

Hoe gebruikt u de ooglens?

Ten eerste moet u ervoor zorgen dat de oculaire lens schoon is. Als deze vuil is, zal dit de kwaliteit van het beeld beïnvloeden. Vervolgens stelt u de microscoop zo af dat het beeld scherp is. U kunt dit doen door het podium op en neer te bewegen. Tot slot kijkt u door de oculaire lens en stelt u scherp op het beeld.

Conclusie

De oculaire lens op een microscoop is de lens waardoor je kijkt om het preparaat te zien. Het is meestal een van de twee lenzen op een samengestelde microscoop. De andere lens, onder de oculaire lens, is de objectieve lens. De oculaire lens wordt ook wel het oculair genoemd.

De oculaire lens van een microscoop buigt (breking) de lichtstralen die erdoorheen gaan, waardoor het preparaat vergroot lijkt. De mate van vergroting hangt af van de sterkte (brandpuntsafstand) van de oculaire lens.

Bronnen
  • //www.olympus-lifescience.com/en/microscope-resource/primer/anatomy/oculars/
  • //www.keyence.com/ss/products/microscope/bz-casestudy/study/optics_lens.jsp
  • //realonomics.net/wat-zijn-de-oculaire-lenzen-op-een-microscoop/
  • //www.microscope-shop.com.au/microscope_maintenance.html
  • //www2.hawaii.edu/~kgoya/microscopy_tutorial/oculars.htm

Uitgelichte afbeelding: Piqsels

Scroll naar boven