Zijn vogels warmbloedig? Het verrassende antwoord!

Ja, vogels zijn warmbloedige dieren, ook wel endothermen genoemd. Een endotherm is een dier dat het vermogen heeft om dezelfde lichaamstemperatuur te handhaven, zelfs als de temperatuur in zijn onmiddellijke omgeving blijft schommelen. Tot deze groep behoren vooral vogels en zoogdieren, maar er zijn ook enkele endotherme vissoorten.

Hoe kunnen vogels hun interne temperatuur regelen?

Ze hebben een klier die technisch gezien werkt als een thermostaat - de hypothalamus - een van de klieren in de hersenen, net naast de hypofyse. De belangrijkste functie is het afgeven van hormonen die helpen bij het handhaven van fysiologische cycli, die op hun beurt hun lichaamstemperatuur regelen.

Temperatuurregeling

Omdat vogels een constante lichaamstemperatuur kunnen handhaven, kunnen ze comfortabel leven of overleven in verschillende habitats. Daarom vind je altijd minstens één soort in de woestijn, seizoensbossen, toendra's, oceanen en zelfs poolgebieden. Maar helaas gaat dit alles ten koste van een prijs.

Om dat metabole warmteproductieproces te kunnen volhouden, moeten ze meer eten. Voedsel is de energiebron die nodig is om dat proces op gang te houden, maar je kunt niet met zekerheid zeggen hoeveel energie het systeem nodig heeft omdat het vaak door een aantal factoren wordt beïnvloed. Je moet rekening houden met de habitat, de huidige temperatuur en de vogelsoort.

Om hun interne temperatuur effectief te regelen hebben ze ook mechanismen nodig die speciaal zijn ontworpen om overtollige warmte af te voeren of te voorkomen dat het weinige dat beschikbaar is verloren gaat.

Met andere woorden, als de temperatuur in hun omgeving drastisch daalt, kunnen ze niet anders dan hun stofwisseling versnellen. De brandstof voor dat proces wordt onttrokken aan het eerder geconsumeerde voedsel, en de opgewekte warmte dient in wezen hetzelfde doel als een intern vreugdevuur.

Omgekeerd, wanneer de buitentemperatuur te hoog wordt, begint hun lichaam water te mobiliseren, en het is via dat water dat ze de overtollige warmte kwijtraken die hen een oncomfortabel gevoel geeft. Dat proces wordt gewoonlijk verdampingskoeling genoemd.

Afbeelding: ArtTower, Pixabay

Hoe is zweten mogelijk als vogels geen zweetklieren hebben?

Het punt is dat vogels niet op dezelfde manier transpireren als mensen. Als ze het te warm hebben, beginnen ze te hijgen, en dit helpt hen af te koelen door warmte af te geven via hun ademhalingswegen. Als deze methode nog steeds niet zo effectief is als ze zouden willen, nemen ze hun toevlucht tot het fladderen van hun keel.

Alle vogels hebben verschillende gedrags- en morfologische kenmerken die hen helpen de snelheid te regelen waarmee ze warmte opnemen of verliezen. De zwarte gier is een uniek voorbeeld. Telkens als hij zich door hitte gestresst voelt, scheidt hij uit over zijn poten om zichzelf sneller af te koelen - dat is een gedragskenmerk.

Hun unieke morfologische eigenschap daarentegen is hoe ongeïsoleerd hun poten zijn. Die poten zijn niet voor niets ongeveerd, en dat is om de warmte-uitwisseling met de omgeving te vergemakkelijken.

  • Zie ook: Wanneer zijn de Dodovogels uitgestorven? Hoe zijn ze uitgestorven?

Vinden vogels hun niet-gevederde voeten aansprakelijk als de temperatuur daalt?

Het nadeel van niet-geïsoleerde poten is dat ze bij koud weer te veel worden blootgesteld aan snel warmteverlies. Maar het goede nieuws is dat vogels zijn geëvolueerd om dit probleem tegen te gaan.

Volgens ornithologen hebben alle vogels met niet-gevederde voeten bloedvaten die met elkaar in contact staan. Dit zorgt ervoor dat ze een tegenstroom-warmteoverdrachtsysteem kunnen creëren dat hen beschermt tegen vriestemperaturen. Hier zie je hoe het systeem werkt:

Het bloed dat van de romp van de vogel naar zijn poten stroomt is altijd warm, omdat het dezelfde temperatuur heeft als zijn interne temperatuur. Het bloed dat van zijn poten naar de romp stroomt is daarentegen altijd koeler, omdat het grootste deel van de warmte al aan de omgeving is verloren.

Door dat bloed terug naar de romp te laten stromen zonder het op te warmen, daalt de lichaamstemperatuur van de vogel. Dat kan de gezondheid van de vogel in gevaar brengen en uiteindelijk tot de dood leiden. Om dit te voorkomen, laat het systeem het arteriële bloed via de vaatmembranen warmte overdragen aan het veneuze bloed.

Een ander belangrijk morfologisch kenmerk dat we niet mogen vergeten te bespreken, is de vernauwing van de bloedvaten die verantwoordelijk zijn voor de bloedtoevoer naar hun voeten. Ze zijn relatief smal, om de hoeveelheid bloed die in dat gebied circuleert te beperken. Kleine hoeveelheden koeler bloed is gemakkelijker te beheren, in tegenstelling tot grotere hoeveelheden.

Wat een vogel doet kan ook bepalen hoeveel warmte hij aan zijn omgeving verliest. Zo zie je bijvoorbeeld dat sommige soorten één poot in hun borstveren stoppen, terwijl ze op de andere staan om het probleem van warmteverlies te verzachten. Sommige gaan zelfs zitten en bedekken beide poten.

Image Credit: lorilorilo, Pixabay

Koudbloedige dieren

Een koudbloedig dier is een dier dat zich niet van punt A naar punt B kan verplaatsen zonder zijn temperatuur te veranderen. Zijn lichaamstemperatuur zal blijven schommelen als de omgevingstemperatuur voortdurend verandert. Dat betekent dat je ze nooit zult aantreffen op plaatsen met extreme temperaturen, omdat ze al weten dat ze dan niet kunnen overleven.

Koudbloedige dieren vertonen vaak een van de drie thermoregulatietechnieken: Heterothermie, Poikilothermie of Ectothermie.

We zeggen dat een dier ectotherm is als het afhankelijk is van een externe energiebron zoals de zon om zijn lichaamstemperatuur te regelen. Een poikilotherm dier heeft een variabele lichaamstemperatuur, maar zijn gemiddelde temperatuur zal gelijk zijn aan de omringende omgevingstemperatuur. Ten slotte hebben we heterotherme dieren, dat zijn dieren die het vermogen hebben om hun lichaamstemperatuur drastisch te veranderen.

Voorbeelden van koelbloedige dieren zijn amfibieën, insecten, vissen, reptielen en diverse andere ongewervelde dieren.

Related Read: Zijn vogels zoogdieren? Wat u moet weten!

Conclusie

Een vraag die vaak wordt gesteld is, waarom moeten vogels migreren, als ze warmbloedig zijn? Dus leek het ons een goed idee om deze vraag te beantwoorden.

Gewoonlijk migreren vogels om in hun basisbehoeften te voorzien. Ze gaan op zoek naar voedsel, gunstige broedplaatsen of om hun jongen veiligheid te bieden. Verandering van weer en temperatuur kan een reden zijn, maar het is nooit een van de hoofdredenen.

Uitgelichte afbeelding: Piqsels

Scroll naar boven