Het kan ongelooflijk frustrerend zijn om naar je padcamera te gaan nadat hij al een tijdje in de lucht is en te ontdekken dat hij geen foto's heeft gemaakt, dat hij na korte tijd is gestopt met fotograferen, of dat hij foto's maakt die niet laten zien wat je wilt zien.

In dit artikel gaan we in op negen van de meest voorkomende problemen waardoor trailcamera's geen foto's kunnen maken. Daarna gaan we kort in op welke problemen slechte foto's kunnen veroorzaken.

Als uw padcamera geen foto's maakt, valt het probleem meestal in een van de volgende drie categorieën: een probleem met de SD-kaart, een probleem met de batterij of een probleem met de plaatsing of de instellingen van de camera. Gelukkig zijn al deze problemen gemakkelijk op te lossen, dus voordat u de klantenservice belt, moet u ervoor zorgen dat u deze mogelijke problemen hebt doorgenomen en opgelost.

Problemen met de SD-kaart

Er zijn een paar dingen die u kunt controleren met uw SD-kaart om te zien of het de boosdoener kan zijn.

1. Verkeerd type SD-kaart

Voor een trailcamera gebruikt u waarschijnlijk een SD-kaart met ten minste 32 GB capaciteit, en misschien veel meer dan dat. Het probleem is dat SD-kaarten met een capaciteit van meer dan 32 GB SDXC-kaarten zijn, terwijl kaarten met 32 GB of minder SDHC-kaarten zijn. Veel camera's kunnen beide soorten kaarten gebruiken, maar sommige zijn beperkt tot SDHC, dus als u er een kaart met een hogere capaciteit in hebt gedaan, werkt die niet.

U kunt de documentatie van uw camera raadplegen; daarin zou moeten staan met welke soorten kaarten hij compatibel is.

Als je hebt gecontroleerd of het type kaart dat je gebruikt correct is, dan is de volgende stap het formatteren van de kaart.

Afbeelding: EsaRiutta, Pixabay

2. SD-kaart moet worden geformatteerd

Gloednieuwe SD-kaarten moeten vaak worden geformatteerd voordat ze kunnen worden gebruikt. Misschien hebt u een trailcamera die deze bewerking op de kaart kan uitvoeren zodra deze is geplaatst, maar het is waarschijnlijker dat u dit met uw computer moet doen voordat u de kaart in de camera plaatst. Zelfs kaarten die goed hebben gewerkt, moeten soms worden geformatteerd.

Formatteren is in wezen gewoon de kaart schoonvegen van alle eerdere gegevens of bestandssystemen die erop stonden en vervangen door een nieuw systeem. Om een kaart te formatteren, plaatst u deze gewoon in uw computer en wanneer deze op uw bureaublad of verkennervenster verschijnt, klikt u met de rechtermuisknop en selecteert u "formatteren".

Zolang u dezelfde computer gebruikt om de kaart te formatteren als om de foto's te kopiëren nadat ze zijn gemaakt, kunt u waarschijnlijk de standaardinstellingen aanhouden. Als de kaart meer dan 32 GB groot is, kunt u "exFAT" als bestandssysteem kiezen voor maximale compatibiliteit. Voor 32 GB of minder zijn FAT32 of FAT16 goede keuzes.

3. SD-kaart is vergrendeld

Dit lijkt misschien zoiets simpels, maar het kan ongelooflijk vervelend zijn om te ontdekken dat de SD-kaart waarvan je dacht dat die de hele tijd had opgenomen, in werkelijkheid was vergrendeld en niet in staat was om op te nemen. Alle SD-kaarten hebben een klein schuifje aan de zijkant dat omhoog en omlaag kan klikken om de kaart te vergrendelen of te ontgrendelen. Het vergrendelingsmechanisme is ontworpen om te voorkomen dat de gegevens op de kaart per ongelukoverschreven.

Het komt vaak voor dat mensen een kaart vergrendelen nadat ze iets belangrijks hebben opgenomen om de gegevens erin te beschermen totdat ze de bestanden naar hun computer kunnen kopiëren. Een vergrendelde SD-kaart staat niet toe dat er nieuwe gegevens op worden geschreven, dus zelfs als de camera beelden maakt, kan hij ze nergens opslaan.

Dit is een eenvoudige oplossing: schuif het plastic stukje naar de afbeelding van het open hangslot en u kunt aan de slag. Hoewel frustrerend, is dit eigenlijk het eenvoudigste en snelste probleem om op te lossen.

4. SD-kaart is beschadigd

SD-kaarten zijn vrij sterke kleine apparaten, dus tenzij uw kaart is gevallen van grote hoogte op scherpe rotsen of hard is geslagen met iets, moet het een lange tijd duren. SD-kaarten zijn bekend om prima te werken, zelfs na te zijn door de was gehaald rijden in een broekzak. Als een SD-kaart ouder wordt, zult u waarschijnlijk beginnen te merken dat sommige van de foto's hebben haperingen of zijn beschadigd.

Dit zou moeten gebeuren lang voordat de kaart het helemaal begeeft, dus u zou enige waarschuwing moeten krijgen dat de kaart het begeeft voordat u een hele partij foto's verliest, maar het is zeker mogelijk dat de reden dat de camera geen foto's maakt is dat de SD-kaart beschadigd is.

Maar voordat u uw kaart als schietschijf gebruikt, moet u eerst een paar andere mogelijke oorzaken nagaan.

Batterijproblemen

5. Batterijen zijn dood

Dit is waarschijnlijk het eerste wat u hebt geprobeerd, maar voor het geval u dat nog niet hebt gedaan, moet u absoluut proberen de batterijen te vervangen, zelfs als de batterijen die nu in de camera zitten nieuw zijn. Lege batterijen zijn gemakkelijk genoeg te begrijpen, maar er zijn een paar overwegingen met batterijen specifiek bij padcamera's die misschien niet zo voor de hand liggen.

6. Corrosie verhindert een goed contact.

Image Credit: Didgeman, Pixabay

Buiten zijn in de hete zon, natte regen en koude sneeuw zorgt ervoor dat zelfs de meest robuuste camera tekenen van slijtage vertoont. Een van die tekenen is corrosie van de batterij. Als je een witte, poederachtige substantie in het batterijvak ziet, vooral in de buurt van de contactpunten, is er een kans dat de corrosie de juiste stroomoverdracht belemmert.

U kunt de corrosie eraf schrapen en nieuwe batterijen plaatsen om te zien of dat het probleem oplost.

7. Alkaline vs. lithium batterijen

Alkaline batterijen kunnen goedkoper zijn (soms veel goedkoper), maar lithiumbatterijen gaan veel langer mee, en als uw padcamera een week, een maand of zelfs langer zonder nieuwe batterijen moet werken, kan het gebruik van lithium in plaats van alkaline heel zinvol zijn. Het kan ook voorkomen dat u waardevolle foto's kwijtraakt die u helpen bij het opsporen van wilde dieren op uw terrein.

Instellingen of plaatsingsproblemen

Zelfs als alles in de camera perfect werkt, kunnen er problemen zijn met de instellingen van de camera of met de plaats waar de camera is geplaatst, waardoor de camera geen foto's kan maken. Als dit het geval is, hebt u waarschijnlijk enkele foto's, maar niet van wat u wilde vastleggen. Soms kan dit er echter toe leiden dat u helemaal geen foto's krijgt.

8. Problemen met de instellingen

De meeste camera's hebben meer dan één modus, en als u de bewegingsgeactiveerde modus uitschakelt, zal de camera geen beweging detecteren en geen foto's maken. Veel camera's hebben een time-lapse modus, een videomodus en zelfs een handmatige modus. De camera zal niet werken zoals verwacht als hij in één van deze modi staat, tenzij dat is wat u wilt dat de camera doet.

Met sommige camera's kunt u ook zaken regelen als de flitser voor nachtopnamen en welke sensoren de camera gebruikt om beweging te detecteren. Als u deze onjuist instelt, kan de camera foto's niet maken, of te langzaam om vast te leggen wat u wilt.

9. Plaatsingsproblemen

Fabrikanten zijn berucht om hun reclame voor het "theoretische" maximale bereik van de sensor en de flitser, dus als u uw camera ver genoeg van het pad hebt geplaatst om aan de rand van dat geadverteerde bereik te zitten, kan dat de reden zijn waarom hij geen foto's maakt.

Een ander probleem kan ontstaan als u de camera te hoog plaatst en niet genoeg naar beneden richt (of te veel naar beneden richt). De camera hoog plaatsen kan een goede manier zijn om diefstal te voorkomen en een groter gebied te bestrijken, maar het vergroot ook de afstand van uw camera tot het doelgebied, zodat hij dichterbij moet staan dan wanneer hij op ooghoogte zou staan.

Er zijn tal van andere problemen die kunnen voortvloeien uit de plaatsing van de camera, maar de meeste daarvan zullen leiden tot slechte foto's in plaats van helemaal geen foto's.

Trail Camera neemt slechte foto's

Dus als uw camera werkt, maar nu foto's maakt die om de een of andere reden onbruikbaar zijn, zijn hier een paar redenen waarom dat het geval zou kunnen zijn.

Sluitertijd en andere instellingen

Idealiter zou u willen dat uw camera een kristalheldere foto maakt zodra hij beweging detecteert, en foto's blijft maken zolang hij die beweging blijft detecteren. Zodra een sensor echter beweging detecteert, moet hij de eigenlijke camera inschakelen, de lens scherpstellen en dan een foto maken. Dit proces kan enkele seconden duren, afhankelijk van uw camera, en als het te langzaam gaat, mist u de goede foto's van de beweging.en eindigen met iets ondermaats.

Als u met uw camera de instellingen handmatig kunt aanpassen, probeert u de snelste sluitertijd die u kunt krijgen en toch een foto die helder genoeg is. Als u geen fotograaf bent, kunt u de camera de sluitertijd automatisch laten instellen.

Image Credit: Jesada Sabai, Shutterstock

De padcamera moet duidelijke foto's kunnen maken bij helder daglicht en totale duisternis met behulp van een of andere flitser, dus ga voorzichtig te werk als u probeert te sleutelen aan instellingen die de beeldkwaliteit beïnvloeden. Elke verandering die u aanbrengt die de foto's overdag verbetert, zal waarschijnlijk de foto's 's nachts verslechteren en omgekeerd.

Plaatsingsproblemen die tot slechte foto's kunnen leiden

Een te grote afstand tussen de camera en het doelgebied is de grootste boosdoener als u uiteindelijk honderd foto's van dezelfde lege scène krijgt, dus zorg ervoor dat uw camera zich ruim binnen het geadverteerde bereik van de sensor en de flitser bevindt. De camera onder een hoek plaatsen waar de lens de schittering van de zon kan opvangen, kan ook foto's verpesten.

Soms is dit duidelijk, maar de effecten kunnen ook subtieler zijn en het beeld gewoon zacht of wazig doen lijken.

Conclusie

Als geen van deze oplossingen uw probleem met uw trail camera kan oplossen, kan het de moeite waard zijn om de klantenservice te bellen en te vragen naar de garantie op uw camera. Als het niet de batterijen, de SD-kaart of de plaatsing zijn, dan is de enige andere waarschijnlijke optie die overblijft de camera zelf. Veel succes, en happy trails!

Uitgelichte afbeelding: SERGEI PRIMAKOV, Shutterstock

Scroll naar boven