- Visuele verschillen
- In een oogopslag
- Noordse flikker 101
- Overzicht mannelijke Noordse flikkers
- Overzicht vrouwelijke Noordse flikkers
- Hebben vrouwtjes noordse flikkers mannetjes nodig om hun jongen groot te brengen?
- Samenvattend
De noordelijke flik behoort tot de familie van de spechten. Deze middelgrote vogel wordt vaak gezien in Noord-Amerika en staat bekend als de enige trekspecht.
De Noordse flik is een zeldzame vogel met weinig verschil tussen de mannelijke en vrouwelijke soort, waardoor ze moeilijk te onderscheiden zijn. Maar met wat tips en trucs kunt u snel een vrouwelijke of een mannelijke Noordse flik identificeren.
Dit bericht bespreekt alles wat u moet weten over de verschillen tussen een mannelijke en vrouwelijke Noordse Flikker. Aan het eind kunt u bepalen welk geslacht het beste bij u past. Dus, laten we beginnen.
Visuele verschillen

Image Credit: Links (Mannelijke Noordse Flikker) Janet Delight, Shutterstock, Rechts (Vrouwelijke Noordse Flikker) Anatoliy Lukich, Shutterstock.
In een oogopslag
Mannelijke Noordse flikker- Gemiddelde grootte (volwassene): 31 centimeter
- Gemiddeld gewicht (volwassene): 160 gram
- Gemiddelde spanwijdte (volwassene): 53 centimeter
- Kleur (volwassene): Bruingrijs met zwarte strepen
- Gemiddelde grootte (volwassene): 28 centimeter
- Gemiddeld gewicht (volwassene): 110 gram
- Gemiddelde spanwijdte (volwassene): 48 centimeter
- Kleur (volwassene): Perzikbruin gezicht met grijze kruin
Noordse flikker 101

Afbeelding: Naturelady, Pixabay
De Northern Flicker is een middelgrote bruine specht met twee bekende ondersoorten: de Yellow-shafted en de Red-shafted Northern Flicker. Deze vogel heeft een uniek stippenpatroon op zijn onderbuik en een dieprode of zwarte vlek bij zijn snavel, afhankelijk van de ondersoort.
Noord-Amerikaanse flikkers verblijven in open bosgebieden, velden en bosranden. In westelijke gebieden zijn ze vooral te vinden in bossen langs beken, moerasranden, ondergelopen moerassen en andere natte gebieden.
Deze vogels voeden zich met mieren, kevers, vruchten en zaden. Je ziet ze vaak in de grond hameren met hun scherpe snavels om insecten te vinden. Ze eten ook giftige eik, klimop, kornoelje, sumak, wilde kers, druif, laurier, hackberries, vlierbessen, zonnebloempitten en distelpitten.
Momenteel bedraagt de totale populatie van noordelijke flikkers 16.000.000 individuen, wat betekent dat ze op de rode lijst van de IUCN als minst zorgwekkend worden beschouwd.
Overzicht mannelijke Noordse flikkers

Image Credit: Veronika_Andrews, Pixabay
Gedrag
Mannelijke Noordse Flikkers staan bekend om hun ingewikkelde dansvoorstellingen om rivaliserende mannetjes te verjagen en hun territorium te verdedigen. Ze kunnen aan het begin van de lente zelfs een "schermduel" aangaan om zich voor een potentiële partner uit te sloven. Bij dit schermduel gaan de mannetjes met hun snavels naar boven tegenover elkaar staan en volgen ze een achtvormige reeks in de lucht.
Verschijning
Het belangrijkste verschil tussen mannelijke en vrouwelijke noordse flikkers is hun gelaatstekening. Het mannetje heeft een zwarte gezichtsstreep bij zijn snavel, die ook rood kan zijn.
Hun veren zijn diepbruin, met zwarte strepen en een spanwijdte tot 51 centimeter. Mannetjes zijn doorgaans groter en wegen meer dan hun vrouwtjes.

Image Credit: PublicDomainImages, Pixabay
Nestelen en broeden
Net als veel andere spechten bouwen Noordse spechten hun nesten in dode boomstammen of grote takken. Ze hergebruiken ook holtes die in het afgelopen jaar door andere spechten zijn gebruikt.
Beide geslachten dragen bij aan de nestbouw, maar het mannetje legt vooral een bed van houtsnippers voor de eieren en kuikens om op te rusten. De mannetjes nemen de verantwoordelijkheid voor de nachtelijke taken tijdens de broedperiode.
Klinkt
De geluiden van een mannetje zijn meestal luider en frequenter dan die van een vrouwtje. Ze slaan met hun snavel op metalen oppervlakken of bomen om luide, snelle en gelijkmatige geluiden te maken. Hun getrommel is voor hen even essentieel als zingen voor een zangvogel.
Overzicht vrouwelijke Noordse flikkers

Image Credit: FotoRequest, Shutterstock
Gedrag
Terwijl mannelijke noordse flikkers territoriaal gedrag vertonen om hun nest te beschermen of indruk te maken op potentiële partners, observeren de vrouwtjes hun gedrag zonder er actief aan deel te nemen.
Verschijning
Vrouwtjes hebben geen zwarte of rode tekening op hun gezicht zoals de mannetjes, maar een zwarte U-vormige slab op hun borst en zwarte strepen op hun vleugels. Tijdens de vlucht zie je ook een witte vlek boven hun staart.
In de oostelijke VS hebben de vrouwtjes gele veren op hun onderzijde en rode in de westelijke VS. Bovendien hebben geelgeschoren vrouwelijke Northern Flickers een perzikkleurig gezicht, een rode vlek op hun nek en een grijze kruin.

Image Credit: radesigns, Pixabay
Nestelen en broeden
Meestal heeft het vrouwtje het laatste woord over het nestgebied. Zodra de juiste locatie is gevonden, geeft ze haar goedkeuring door te tikken of te trommelen. Terwijl het mannetje begint met het bouwen van het nest door een bed te leggen, maakt het vrouwtje het af door de holle ruimte te bewerken.
Zodra het nest compleet is, zijn ze klaar om te broeden. Vrouwtjes besteden 11 dagen aan de broedperiode, met uitzondering van de nachtelijke taken. Zodra de eieren zijn uitgekomen, brengt elk geslacht om de beurt voedsel mee voor de familie. Vrouwtjes nemen gewoonlijk het grootste deel van het broeden overdag en de eerste broedverantwoordelijkheden op zich.
Klinkt
In plaats van te zingen als een zangvogel, komen de belangrijkste geluiden van Noordse flikkers van het trommelen. Verder maken vrouwelijke flikkers luide, eenstemmige oproepen die niet langer dan een halve seconde duren. Ze maken ook vaak geluiden als "klee-yer" of "wick-a, wick-a".
Beide geslachten zijn zeer vocaal, maar de vrouwtjes worden niet zo vaak gehoord als de mannetjes. Soms hoor je echter een luid, rommelend geratel op een schrille toon, afwisselend toenemend en afnemend in volume. Vrouwtjes gebruiken ook reactiedrummen om met hun partners te communiceren of hen te waarschuwen voor een bedreiging.

Image Credit: Scottslm, Pixabay
Hebben vrouwtjes noordse flikkers mannetjes nodig om hun jongen groot te brengen?
Zowel mannelijke als vrouwelijke noordse flikkers hebben bijna gelijke taken op het gebied van broeden, broeden, voeden en nestelen. Terwijl de mannelijke flikker de nachtelijke taken op zich neemt, neemt zijn vrouwelijke tegenhanger de verantwoordelijkheden overdag op zich. Het ouderschap is een gezamenlijke inspanning voor noordse flikkers.
Hoewel vrouwtjesflikkers hun jongen met enige moeite kunnen grootbrengen, is er geen manier om hun veiligheid te garanderen terwijl zij op zoek zijn naar voedsel. Er zijn echter geen gegevens beschikbaar om aan te tonen hoe succesvol een vrouwtjesflikker zou zijn in het zelfstandig grootbrengen van haar jongen.
Samenvattend
Het is moeilijk om mannelijke en vrouwelijke noordse flikkers van elkaar te onderscheiden door hun uiterlijk, aangezien hun enige fysieke verschil hun gezichtsmarkeringen zijn. Als u zich echter concentreert op hun gedrag en geluiden, kunt u gemakkelijk het geslacht onderscheiden.
Nu u weet hoe u onderscheid kunt maken tussen een vrouwelijke en een mannelijke Noordse flik, kunt u uw vaardigheden als vogelaar verbeteren of zelfs een paar vogels naar uw achtertuin lokken. Deze vogels zijn echter agressief en territoriaal, dus we raden u aan voorzichtig te blijven.
Zie ook:
- Vergulde Flikker: Veldgids, Foto's, Habitat, & Info
- Roodschouderflikker: Veldgids, Foto's, Habitat & Info
- //www.allaboutbirds.org/guide/Northern_Flicker/lifehistory#habitat
- //birdfact.com/articles/female-northern-flickers
- //a-z-animals.com/blog/male-vs-female-northern-flicker-what-are-their-differences/
- //eyebulb.com/what-is-the-difference-between-a-male-and-female-northern-flicker/
- //animalia.bio/northern-flicker