Hondsdolheid is een virusziekte die zoogdieren treft, maar het vaakst voorkomt bij wilde dieren. Omdat rabiës alleen zoogdieren treft, kunnen vogels geen rabiës krijgen en kun je geen rabiës krijgen van vogels. Alleen andere zoogdieren kunnen rabiës krijgen en jou rabiës geven.

U hebt dus geen reden om u zorgen te maken over hondsdolheid als u met een vogel te maken hebt. Als u echter begrijpt hoe hondsdolheid werkt en waarom vogels er niet door worden getroffen, kunt u zich beter beschermen tegen andere dieren.

Rabiës begrijpen

Rabiës is een virus dat behoort tot de orde mononegavirussen, dat zijn virussen met een niet-gesegmenteerd en negatiefstrengs RNA-genoom. Er zijn verschillende families en geslachten die tot deze orde behoren. Het meest relevante geslacht is het Lyssavirus, waartoe rabiës behoort.

De enige dieren die rabiës kunnen krijgen zijn zoogdieren. Zoogdieren worden geclassificeerd als warmbloedige wezens met een vacht, borstklieren en de mogelijkheid om levende jongen te baren. Mensen, katten, honden, wasberen en vleermuizen zijn allemaal voorbeelden van zoogdieren.

Het probleem met rabiës is dat het volledig te voorkomen is. Als u of uw huisdier een rabiësvaccin krijgt, kunnen ze geen rabiës krijgen. Daarom komt rabiës vooral voor bij wilde dieren, niet bij mensen en huisdieren. Ongeveer 93% van de rabiës komt specifiek voor bij wilde dieren. Wasberen zijn de meest voorkomende dieren met rabiës.

Hoewel hondsdolheid vooral voorkomt bij wilde dieren, kunnen mensen en huisdieren ook hondsdolheid krijgen omdat de ziekte door direct contact wordt overgedragen. Meestal krijgen mensen hondsdolheid doordat ze door een besmet dier worden gebeten. Maar hondsdolheid kan ook worden overgedragen via een beschadigde huid of slijmvliezen in de ogen, neus en mond.

Image Credit: MikeGoad, Pixabay

Vogels en hondsdolheid

Omdat rabiës alleen zoogdieren kan treffen, kunnen vogels helemaal geen rabiës krijgen. Vogels behoren tot de klasse Aves, een heel andere klasse dan zoogdieren. Vogels kunnen dus geen rabiës krijgen of geven aan andere wezens.

Zelfs als een vogel wordt gebeten door een wild dier met hondsdolheid, kan de vogel zelf geen hondsdolheid ontwikkelen. Evenmin kan een vogel u hondsdolheid geven. U kunt ook geen hondsdolheid krijgen van reptielen of vissen, aangezien dat geen zoogdieren zijn.

Met andere woorden, u hoeft zich helemaal geen zorgen te maken over hondsdolheid wanneer u zowel met gezelschapsvogels als wilde vogels omgaat. Hondsdolheid is gewoon niet verenigbaar met vogels.

Welke ziekten kunnen mensen krijgen van vogels?

Ook al kun je van vogels geen hondsdolheid krijgen, dat betekent niet dat vogels volledig veilig zijn om mee te spelen. Vooral wilde vogels kunnen gevaarlijk zijn om mee te spelen, omdat ze je kunnen blootstellen aan een aantal ziekten en aandoeningen.

Bacteriële en schimmelinfecties kunnen meestal van vogels op mensen worden overgedragen. Psittacose, histoplasmose en cryptokokkose zijn de drie meest gemelde ziekten die mensen van vogels krijgen.

Omdat u ziekten van vogels kunt oplopen, is het belangrijk om altijd uw handen te wassen voor en na het aanraken van een vogel. Gebruik warm water en zeep wanneer u een vogel aanraakt of zijn kooi schoonmaakt. Zorg bovendien voor een schone omgeving en goede diergeneeskundige zorg voor uw vogel om infecties te voorkomen.

Afbeelding: JackBulmer, Pixabay

Conclusie

Nogmaals, vogels kunnen u geen rabiës geven, en zij kunnen geen rabiës krijgen. Rabiës is een virale infectie die alleen zoogdieren kan treffen, en komt het meest voor bij wilde dieren zoals wasberen en stinkdieren. U kunt voorkomen dat u en uw huisdieren rabiës krijgen door een rabiësvaccin te halen.

Ook al kunt u geen hondsdolheid krijgen of geven aan vogels, dat betekent niet dat u veilig bent. Bepaalde bacteriële en schimmelinfecties kunnen van vogels op mensen worden overgedragen. Als u uw vogel een schone omgeving biedt en uw handen wast nadat u een vogel hebt aangeraakt, kunt u deze ziekten helpen voorkomen.

Uitgelichte afbeelding: Veronika_Andrews, Pixabay

Scroll naar boven