- Uilen Overzicht
- Wat is het standaard dieet van een uil?
- Eten alle uilensoorten hetzelfde?
- Hoe voeden uilen zich?
- Wat maakt uilen tot goede jagers?
- Conclusie
Uilen zijn carnivoren. Maar hoewel het nachtelijke roofvogels zijn, staan ze niet bekend om hun grote roofzuchtige vaardigheden. Daarom jagen ze bij voorkeur op kleinere dieren, omdat ze moeite hebben met het vangen en doden van grotere prooien. Ze hebben wel een grote verscheidenheid aan voedsel, maar geven de voorkeur aan:
- Amfibieën
- Reptielen
- Insecten
- Knaagdieren
Uilen zelf worden echter soms verslonden door andere roofvogels, zoals arenden. Ook kunnen slangen hun nesten binnensluipen en hun eieren en jongen verorberen. Ontdek wat u moet weten over het dieet van deze fascinerende vogels en hoe ze op hun prooi jagen!
Uilen Overzicht
Uilen zijn roofvogels, ook wel raptors genoemd, waartoe ook buizerds, arenden en haviken behoren. Een raptor is een vogel met een scherpe snavel en klauwen, waarmee hij zijn voedsel vangt en opeet. Maar in tegenstelling tot andere raptors zijn uilen voor het grootste deel nachtdieren en jagen ze 's nachts, terwijl andere raptors slapen.
Afbeelding: Alexas_fotos, Pixabay
Wat is het standaard dieet van een uil?
Uilen geven de voorkeur aan muizen en ratten omdat deze gemakkelijk te vangen zijn - ze hoeven ze alleen maar bij de staart te pakken. Ze zijn ook dol op hazen en konijnen, maar deze zijn moeilijker te vangen vanwege hun snelheid en het feit dat ze met grote behendigheid ontsnappen. In de winter, wanneer muizen zich onder het aardoppervlak begraven, heeft de uil het veel moeilijker om ze te vinden. Het dieet van een uil kan ook bestaan uitkikkers, hagedissen, slangen, vissen, konijnen, vogels, eekhoorns en andere kleine wezens.
Een interessant feit over uilen is ook dat deze vogels alleen levende prooien eten. Als ze een dood of rottend dier vinden, zullen ze hun weg vervolgen omdat ze een sterk ontwikkeld roofzuchtig instinct hebben en meestal bevredigt de jacht hen meer dan het proeven van het dier zelf.
Eten alle uilensoorten hetzelfde?
Het voedsel van de uil varieert sterk naargelang de soort, waarvan er ongeveer 250 zijn, die op elk continent behalve Antarctica leven.
De oehoe (Bubo bubo), bijvoorbeeld, is een geweldige jager en heeft er geen moeite mee te kiezen wat hij eet. Andere uilensoorten die minder bedreven zijn in de jacht hebben deze mogelijkheid niet en zijn nogal conformistisch. Dit is het geval met het kleine elfenuiltje (Micrathene whitneyi), waarvoor kevers en motten het belangrijkste voedsel zijn, vanwege zijn miniformaat. Andere uilen, zoals de flammulated owl (Psiloscops flammeolus), eten eveneensbijna uitsluitend insecten.
Bovendien is de buffy fish-owl (Ketupa ketupu) gespecialiseerd in het jagen op en vangen van vis, dat zijn voornaamste voedsel is. Enkele andere soorten eten ook voornamelijk vis, zoals de verminkte visuil (Scotopelia bouvieri), die voorkomt in Sub-Sahara Afrika.
Hoe voeden uilen zich?
Afbeelding: Alexas_fotos, Pixabay
Uilen hebben (net als andere vogels) een snavel en geen tanden, waardoor ze hun voedsel niet kunnen kauwen. Ze scheuren stukken van hun grote prooi af en slikken hun kleine prooi in zijn geheel door.
Omdat ze een groot deel van de prooi in zijn geheel inslikken, slikken ze ook veel vacht, veren, klauwen en botten in. Maar omdat deze dingen niet verteerd kunnen worden, hebben uilen twee magen:
- Kliermaag - Deze is vergelijkbaar met een menselijke maag. Hij produceert maagzuur en verschillende enzymen, die zachte weefsels, zoals huid, spieren en vet, helpen verteren.
- Gizzard - De tweede maag produceert geen zuren of enzymen en verteert geen voedsel. Hij werkt als een filter om alle dingen te verzamelen die niet kunnen worden verteerd (zoals bont en botten). De spiermaag lijkt een beetje op een zeer gespierde maag; hij perst alle bont, botten, tanden, veren en klauwen in een bal. Het is net een vuilnispers!
Een paar uur na het eten braakt de uil een klein pakketje uit, dat een braakbal wordt genoemd: het lijkt een beetje op een haarbal die een kat zou kunnen uitbraken. Als je tijdens een wandeling in het bos een braakbal van een uil vindt, ontdek je dus alle dierenbotten die de uil heeft gegeten!
In feite nemen ornithologen en andere wetenschappers de braakballen en ontleden ze om te zien wat erin zit. Het klinkt misschien smerig, maar het is een fascinerende manier om meer te weten te komen over het dieet van een uil! Het is ook een zeer nauwkeurige manier om te tellen hoeveel prooien de vogel heeft gegeten.
Pellets zijn inderdaad belangrijk voor wetenschappelijk onderzoek omdat ze onderzoekers een beeld geven van wat de uil eet, wanneer en in welke frequentie. Het zou te moeilijk zijn om het dier te volgen en te kijken hoe het eet, vooral 's nachts wanneer de meeste uilen eten. Dit betekent dat wetenschappers dingen moeten onderzoeken die er misschien een beetje smerig uitzien, zoals pellets.
Wat maakt uilen tot goede jagers?
Uilen hebben enkele fysiologische aanpassingen die hen in staat stellen op hun prooi te jagen.
1. Uitzonderlijk nachtzicht
Afbeelding: Georg Wietschorke, Pixabay
Enerzijds hebben uilen een uitzonderlijk nachtzicht:
- Ze hebben grote cilindrische ogen - Terwijl mensen ronde ogen hebben in de vorm van een korenbloem, hebben uilenogen een cilindrische vorm, zoals een druif. Deze cilindrische vorm voorkomt echter dat de oogbol in de oogkas rolt. Aangezien hun oogbol in een vaste positie staat, betekent dit namelijk dat uilen niet kunnen rondkijken zonder hun hoofd te bewegen.
- Ze hebben 270° zicht - Ter compensatie van het feit dat hun oogballen vast zitten, hebben uilen twee keer zoveel nekwervels als mensen, waardoor ze hun kop 270° in beide richtingen kunnen draaien.
- Ze hebben meer staafjes in hun netvlies - Het netvlies van alle gewervelde dieren heeft fotoreceptorcellen die staafjes en kegeltjes worden genoemd. Staafjes worden gebruikt voor nachtzicht, terwijl kegeltjes worden gebruikt om kleuren te onderscheiden. De enorme ogen van uilen hebben meer staafjes dan die van andere dieren, waardoor ze een indrukwekkend nachtzicht hebben.
- Interessant feit Als je onder een microscoop kijkt naar het netvlies van een dagdier dat overdag jaagt, of zelfs van een mens, zul je zien dat hun ogen meer kegeltjes hebben, die helpen kleuren waar te nemen.
2. Geweldig gehoor
Afbeelding: Alexas_fotos, Pixabay
Met zulke grote ogen en zo'n uitzonderlijk zicht, zou je denken dat uilen hun ogen gebruiken om te jagen. Maar verrassend genoeg gebruiken uilen vooral geluiden om te jagen. En in tegenstelling tot wat je zou denken, zijn de enigszins verfomfaaide haren op hun kop niet echt oren. Het zijn gewoon banden van veren, pluimpjes genoemd, die de stemming van een uil aangeven, net als een kat die met zijn staart of oren zwaait.
De oren van de uil bevinden zich eigenlijk achter de kuifjes. Ze zijn asymmetrisch geplaatst, wat betekent dat de geluiden de oren van de uil op verschillende tijdstippen bereiken. Dit helpt hem om precies te vinden waar een geluid vandaan komt. Als de uil dichter bij zijn prooi komt, past hij namelijk zijn kop aan om de exacte plek te vinden waar het geluid beide oren tegelijk bereikt.
- Interessant feit : De sneeuwuil kan in de winter zelfs woelmuizen en muizen onder de sneeuw horen lopen en op het geluid afduiken, waarbij hij zijn prooi door de sneeuw heen vangt. Dit laat een kenmerkende en prachtige afdruk van de vleugels van de uil achter, die soms op een sneeuwengel kan lijken.
3. Stille vlucht
Afbeelding: ElvisCZ, Pixabay
De meeste vogels maken tijdens de vlucht een soort flappend of ritselend geluid door de manier waarop de lucht over hun vleugels en lichaam beweegt. Maar uilen hebben unieke aanpassingen waardoor ze geruisloos kunnen vliegen:
- Ze hebben een kamvormige voorrand op de primaire vleugels die de lucht in microturbulenties snijden die naar het uiteinde van de vleugel rollen.
- Ze hebben kleine pluizige veertjes aan hun poten en voeten Deze donsveren helpen het geluid van de wind nog meer te dempen.
- De vorm van de vleugels geeft ze ook een betere lift, waardoor ze minder kleppen nodig hebben.
Al deze eigenschappen maken de stille vlucht van uilen tot een geducht wapen tegen kleine prooien die rustig over het droge flaneren.
Gerelateerd lezen: Kunnen vogels druiven eten? Wat u moet weten!
Conclusie
Uilen zijn vleesetende vogels met unieke aanpassingen die hen perfect maken voor de jacht op kleine prooien. Hun meest voorkomende prooidieren zijn kleine knaagdieren zoals muizen en woelmuizen, wat erg handig is voor boeren die hun plantages vaak door dit hongerige ongedierte zien verwoest! Ten slotte zijn de meeste uilen ook in staat om grotere prooien te vangen, zoals konijnen, eekhoorns en zelfs stinkdieren, hoewel ze niethun favoriete prooi.
Uitgelichte afbeelding: Kevinsphotos, Pixabay