Hoewel u waarschijnlijk op de hoogte bent van uilen en sommige van hun jachtactiviteiten, weet u misschien niet veel over hun slaapgewoonten in het algemeen. Uilen zijn unieke vogels met platte gezichten en grote koppen. Als u het gerucht hebt gehoord dat uilen op hun buik slapen, weet dan dat dit maar half waar is. De meeste volwassen uilen slapen staand met hun kop naar voren of naar achteren gericht als ze in hun nest zitten.De babyuilen slapen soms plat op hun buik omdat ze hun grote kop niet lang omhoog kunnen houden. Het is een beetje vreemd, maar deze fase duurt niet lang. U zult blij zijn te weten dat er nog meer interessante informatie is over de slaapgewoonten van deze vogels.

Slapen uilen?

Uilen zijn, voor het grootste deel, nachtdieren. Sommige zijn overdag actief, maar dat komt niet vaak voor. Slaap is van vitaal belang voor de gezondheid van bijna elk levend wezen op deze planeet. Uilen en vogels hebben ongeveer 12 uur slaap per dag nodig.

Als nachtdieren hebben uilen de neiging overdag te slapen en 's nachts actief te worden. Ze doen wel korte dutjes en kunnen overdag actief zijn als er een roofdier in de buurt is. Ze slapen wel, maar niet op dezelfde manier als veel zoogdieren.

Uilen slapen met de helft van hun geest wakker en de andere helft slapend. Als ze half wakker blijven, kunnen ze zich beschermen tegen roofdieren in de buurt.

Hoe slapen uilen?

Baby uilen, ook wel uilen genoemd, hebben een zeer unieke manier van slapen. Volwassen uilen slapen zoals andere vogels. Hun kop wordt naar voren gehouden terwijl ze op één of beide poten staan en zich stevig vastgrijpen aan een boomtak. Uilen daarentegen slapen meestal met hun gezicht naar beneden op hun buik. Ze slapen zo omdat hun kop te zwaar is voor hun jonge spieren om vast te houden. Naarmate de uilen sterker worden encontrole over hun lichaam, beginnen ze te slapen met hun hoofd omhoog zoals hun ouders.

Image Credit: StockSnap, Pixabay

Waar slaapt een uil?

Uilen zijn solitaire dieren en leven of slapen niet samen zodra ze het nest verlaten. Er zijn slechts enkele soorten uilen die in de winter in groepen slapen. Uilen slapen meestal alleen in de buurt van hun nest of een tak van een boom tijdens het broedseizoen. De rest van het jaar liggen ze bijna overal voor het grijpen. Ze zijn te vinden in holle bomen, gebouwen, schoorstenen en andere soortgelijke plaatsen.

Slapen er uilen 's nachts?

De meeste uilensoorten slapen niet 's nachts, maar een paar verschillende soorten doen dat nog wel. De meeste van deze dieren jagen 's nachts. Sommige vogels jagen ook overdag. De beste tijd om een uil te zien is echter 's nachts als ze op zoek zijn naar hun volgende maaltijd. Dit tijdstip is voor hen de uitgelezen kans om hun indrukwekkende nachtzicht te gebruiken om hun prooi te besluipen.

Conclusie

De bewering dat uilen op hun buik slapen is maar half waar. De uilen slapen met hun gezicht naar beneden als ze jong zijn, maar volwassen dieren zijn sterk genoeg om hun massieve kop omhoog te houden terwijl ze rusten. Deze slaaphouding is vrij uniek in de vogelwereld en iets wat de meeste mensen niet weten over deze verbazingwekkende roofdieren.

  • Misschien bent u ook geïnteresseerd in: Hoe slapen uilen & Waar slapen ze?

Uitgelichte afbeelding: zoosnow, Pixabay

Scroll naar boven