Paren eenden voor het leven? Zijn ze monogaam?

Het is geen geheim dat sommige vogels voor het leven paren. In feite is het bij veel soorten heel gewoon. Zelfs vogels die genetisch promiscue zijn, kunnen soms sociaal monogaam zijn, wat betekent dat ze dezelfde partner hebben, maar soms ook buiten het paar paren.

Anderen vormen relaties op basis van seizoensmonogamie, waarbij vogels een heel broedseizoen bij elkaar blijven om te paren en voor hun jongen te zorgen. Het jaar daarop hebben ze echter een nieuwe partner. Dus, als het gaat om eenden - onder welke categorie vallen zij? Meestal zijn het seizoensgebonden monogamisten, maar niet altijd. Laten we ons verdiepen in de details van eendenliefde.

Hoe watervogels paren

Monogamie is wanneer een mannetje en een vrouwtje voor het leven paren, wat de levenswijze is voor 90% van de vogelsoorten. Watervogels zijn een beetje anders. Ongeveer 44% van alle watervogels paren voor het leven, maar interessant genoeg zijn eenden niet in dat percentage opgenomen.

Ganzen en zwanen paren veel voor het leven, waarbij je de een niet zonder de ander ziet. Eenden daarentegen wisselen van partner en verenigen zich alleen tijdens het paarseizoen voor de voortplanting.

Ganzen beginnen pas in hun tweede jaar eieren te leggen, en zwanen pas in hun vierde jaar. Als ze uiteindelijk paren, spelen de mannetjes een cruciale rol bij de verzorging en ontwikkeling van de eieren en het grootbrengen van de jongen.

Als een van het paar sterft, zal de ander uiteindelijk opnieuw paren met een andere vogel. Ze zullen echter meestal een seizoen alleen doorbrengen zonder te broeden. Ook echtscheiding is een zeldzaam, maar opgemerkt gebeuren bij watervogels als gevolg van een mislukt nest of broedsel.

Afbeelding: pixel2013, Pixabay

Eenden zijn seizoensgebonden of polyamoreuze fokkers

Geen enkele eendensoort wordt als monogaam beschouwd, maar ze kunnen het tijdelijk wel zijn. Om het voortbestaan van hun soort te garanderen, moeten mannetjes en vrouwtjes samenwerken om succesvolle nakomelingen te krijgen, ongeacht onder welke broedcategorie ze vallen.

Seizoensfokkers

Seizoensbroed is de belangrijkste manier waarop eenden zich met elkaar voortplanten, wat vaak dient als een geweldige overlevingstechniek. Ook al zijn deze paren slechts één seizoen samen, hun verbintenis biedt een veilige zone om jongen uit te broeden en groot te brengen tot succesvolle jongen die voor zichzelf kunnen zorgen.

Seizoenbroed wordt vaak gezien bij sabbelende en duikende eenden zoals:
  • Wilde eenden
  • Wintertaling eenden
  • Canvasback eenden
  • Roodharige eenden

Image Credit: LoggaWiggler, Pixabay

Polyamoreuze fokkers

Polygamie komt voor bij ongeveer 7% van de eendensoorten. Dit gebeurt wanneer er geen vast paar is, en meerdere partners kunnen voorkomen tijdens het broedseizoen.

Enkele eenden die in de polyamoreuze categorie vallen zijn:
  • Roereenden
  • Muskuseenden
  • Kam eenden
  • Maccoa eenden

Een mannetje vertoont meestal dramatisch baltsgedrag en verdedigt zijn territorium, wat meerdere vrouwtjes aantrekt. De mannetjes zullen zich op hun beurt met die vrouwtjes voortplanten en zich met zoveel mogelijk vrouwtjes voortplanten.

Dit is zeldzaam bij de meeste rassen. En zelfs bij polyamoreuze eenden komen af en toe bindingen en seizoensgebonden voortplanting voor, hoewel het niet gebruikelijk is.

Terugkerende seizoensgebonden monogamie bij eenden

Een interessant gegeven bij eenden en broeden is dat een seizoensgebonden paar elkaar in sommige gevallen weer kan ontmoeten. Sommige eendensoorten gaan jaarlijks terug naar de exacte broedplaats. Als ze dat doen, is het mogelijk, en zelfs waarschijnlijk, dat een eerder gepaard paar zich herenigt.

Opnieuw koppelen gebeurt soms met:
  • Bufflehead eenden
  • Langstaarteenden
  • Harlekijn eenden
  • Eidereenden

Dit wordt filopatriegedrag genoemd, wanneer watervogels naar precies dezelfde plek terugkeren om te broeden en te overwinteren.

Image Credit: Couleur, Pixabay

Wat bepaalt de broedstijl van eenden?

Hoewel onderzoekers nog steeds alle verschillende broedstijlen tussen soorten onderzoeken, zijn er verschillende theorieën over wat de broedstijl bepaalt.

Grotere vogels met een lager sterftecijfer lijken een levenslange binding te hebben, zoals ganzen en zwanen. Deze vogels hebben minder natuurlijke roofdieren en produceren minder eieren dan kleinere watervogels.

Omdat het niet nodig is zich voortdurend voort te planten om het voortbestaan van de soort te garanderen, zijn monogame banden het beste voor het paar.

Eenden daarentegen zijn kleinere vogels met een hogere eierproductie. Ze zijn kwetsbaarder voor veel meer roofdieren dan grotere watervogels. Om ervoor te zorgen dat de soort gedijt, vergroot het hebben van meerdere partners, seizoensgebonden of polyamoreus, de kans op nakomelingen.

Related Read: Migreren eenden? Waar gaan ze heen?

Conclusie

In tegenstelling tot ganzen en zwanen zijn eenden geen monogame dieren, maar in sommige gevallen vertonen ze wel bindingen en herhalingsbroed. Om ervoor te zorgen dat hun soort gedijt, vindt de paring seizoensgebonden plaats; sommige eenden vertonen polygamie.

Hoewel de details over het broeden bij watervogels niet helemaal duidelijk zijn, komen paringen voor het leven vaker voor bij grotere vogels zoals zwanen en ganzen.

Misschien ben je ook geïnteresseerd in: Waar slapen eenden?

Uitgelichte afbeelding: Alexas_Fotos, Pixabay

Scroll naar boven