Amerikanen brengen gemiddeld zeven uur per dag door op hun apparaten, terwijl bijna 90% toegeeft dat ze de meeste avonden van de week in de verleiding komen om te scrollen voor het slapengaan.1 Het is meer dan waarschijnlijk dat u deel uitmaakt van dat percentage. Het is begrijpelijk dat met veel meer Amerikanen die thuis werken en angstniveaus op een recordhoogte, onze apparaten een geweldige afleiding en hulpmiddel kunnen zijn om ons te helpen af te schakelen.

Hoewel blauw licht goed is voor onze gezondheid, hebt u misschien gehoord dat het een aantal potentiële gezondheidsproblemen met zich meebrengt. Brillen voor blauw licht worden populair om de blootstelling te verminderen, maar kunt u een filter voor blauw licht toevoegen aan uw bestaande bril?

Ja, dat kan. U kunt naar uw plaatselijke optometrist gaan en een coating op uw glazen laten aanbrengen. U kunt ook blauwlichtglazen kopen die over uw bril passen. Voordat u beslist of u een blauwfilter op uw bril nodig hebt, laten we het onderwerp verder onderzoeken.

Wat is blauw licht?

Elke kleur heeft een golflengte en intensiteit, die van invloed zijn op het effect van het licht op uw ogen. Blauw licht is overal om u heen. Het bestaat uit korte, hoogenergetische golven die bijna net zo krachtig zijn als de UV-stralen waarvan bekend is dat ze uw huid en ogen schaden. Fluorescentielampen zenden blauw licht uit, net als de zon, maar de zorg is de blootstelling van mensen aan lichtgevende diodes (LED) door het uitgebreide gebruik vanApparaten die op deze technologie vertrouwen zijn onder meer laptops en tablets, mobiele telefoons en flatscreentelevisies. Het scherm kan wit lijken, maar de golflengten meten tussen 400-490 nanometer, wat blauw licht is.

Image Credit: Igor Zvencom, Shutterstock,

Waarom zou ik een blauw licht filter aanschaffen?

Blauwlichtfilters op uw bril zijn een manier om het blauwe licht van onze apparaten te minimaliseren. Ze kunnen helpen de oogvermoeidheid te verminderen door het contrast op uw scherm te verhogen, waardoor u zich beter kunt concentreren. Voortdurende blootstelling aan grote hoeveelheden blauw licht kan leiden tot gezondheidsproblemen. Helaas houden de structuren in het oog die het beschermen tegen bepaald licht, blauw licht niet buiten.

Blootstelling aan blauw licht voor het slapengaan kan uw slaap beïnvloeden. Het beïnvloedt uw vermogen om te slapen door de melatonineproductie in het lichaam te onderdrukken en het natuurlijke circadiane ritme van het lichaam te onderbreken.

Welke bril kun je krijgen met een blauwlichtfilter?

Uw bril op sterkte kan worden gecoat met een antireflectiefolie met een blauwblokker, of u kunt heldere polycarbonaatglazen bestellen die binnenin pigment bevatten om het blauw te filteren. Hoewel dit geweldige opties zijn om blootstelling aan blauw licht te verminderen, hebben ze allebei voor- en nadelen.

De antireflecterende coating vermindert blauw licht en elimineert reflectie, maar blokkeert slechts 85% van het blauwe licht. Ze moeten ook regelmatig worden schoongemaakt om krassen te voorkomen.

Heldere lenzen van polycarbonaat zijn verkrijgbaar voor enkelvoudig zicht en bifocale glazen. Ze houden van nature UV-licht tegen en blokkeren tegelijkertijd hetzelfde, zo niet meer, blauwe licht als de ontspiegelende coating zou doen.

Afbeelding: Nubelson Fernandes, Unsplash

Clip-on blauw licht filters

Clip-on blauwlichtglazen zijn een andere goede optie om een blauwlichtfilter toe te voegen aan uw bestaande bril. Ze zijn meestal groot genoeg om comfortabel over uw bril te passen, met een clip die zo klein is dat hij uw zicht niet belemmert. Ze zijn handig voor kantooromgevingen, en u kunt ze vastklikken als u naar het scherm staart.

Hoe de blootstelling aan blauw licht beperken?

Image Credit: Only_NewPhoto, Shutterstock

Er zijn nog een paar andere manieren om de blootstelling aan blauw licht te beperken:

 • Verminder je schermtijd: Je moet proberen om niet op je apparaten te kijken, minstens 2-3 uur voor je naar bed gaat.
 • Houd uw ogen vochtig Gebruik oogdruppels om uw ogen vochtig te houden tijdens blootstelling aan blauw licht, zodat ze niet geïrriteerd en droog worden.
 • Dim de helderheid en pas het blauwe licht op je scherm aan: Stel uw helderheid in op de donkere of nachtmodus. Dit helpt vermoeide ogen en slaapstoornissen te verminderen.
 • Gebruik blauw licht filters op je scherm: U kunt een blauw licht filterend hoesje kopen dat u 's nachts over uw scherm schuift om de schittering te verminderen.
 • Installeer licht-blokkerende software: Op uw smartphones, computers en tablets kunnen apps worden geïnstalleerd die helpen de hoeveelheid blauw licht die uw ogen bereikt te verminderen zonder het scherm te beïnvloeden.
 • Gebruik een zwak rood licht: Een rood nachtlampje ondersteunt uw slaappatroon, omdat rood het circadiane ritme van uw lichaam niet beïnvloedt.

De 20/20/20 strategie is een goede oefening om te gebruiken terwijl u werkt. Terwijl u uw toestel gebruikt, stop dan om de 20 minuten en zoek een object op ongeveer 20 meter afstand en concentreer u daarop gedurende 20 seconden voordat u weer naar uw scherm kijkt.

Laatste gedachten

Als u meerdere uren per dag naar schermen kijkt, kan het geen kwaad een blauwlichtfilter op uw bril aan te brengen. U kunt uw ogen beschermen tegen blootstelling aan blauw licht door eenvoudigweg een antireflecterende coating aan te brengen, een blauwlichtbril of clip-ons te kopen en voorzorgsmaatregelen te nemen om uw blootstelling te beperken. Raadpleeg uw plaatselijke optometrist om te zien hoe u blauwlichtblokkers kunt gebruiken met uwrecept.

Bronnen
 • Healthline
 • Blauw licht blokkeren
 • SMH
 • Guardian Direct
 • RX Veiligheid.

Uitgelichte afbeelding: Stereo Lights, Shutterstock

Scroll naar boven