- Lichaamsstructuur struisvogel: hebben struisvogels holle botten?
- Struisvogeleigenschappen en -gedrag
- Conclusie
Struisvogels behoren tot de grootste vogels die tegenwoordig op onze planeet rondlopen. Van de naar schatting 9.000 tot 10.000 vogelsoorten op aarde, zijn 57 soorten loopvogels, waaronder de struisvogel.
Hoewel de botten van de meeste vogels niet helemaal hol zijn, lijkt een dwarsdoorsnede van het bot op een spons vergeleken met het massieve bot van een mens. Wat de vraag doet rijzen of struisvogels holle botten hebben? In tegenstelling tot de meeste andere vogels hebben struisvogels stevige botten. Omdat struisvogels niet hoeven te vliegen, hoeven ze geen holle botten te hebben.
Naast vaste botten hebben struisvogels veel lichaamsstructuren die hen onderscheiden van vogels die vliegen. Hier zijn enkele verschillen tussen de lichaamsstructuren van struisvogels en andere vogels.
Lichaamsstructuur struisvogel: hebben struisvogels holle botten?
De lichaamsstructuur van de struisvogel kan ongewoon lijken. Het lijkt verbazingwekkend dat zo'n groot lichaam kan balanceren op zulke dunne poten. De poten zijn echter perfect geplaatst om het zwaartepunt van het lichaam in evenwicht te brengen. De dunne poten van de struisvogel geven hen een grote loopsnelheid, wat belangrijk is, aangezien het prooidieren zijn en niet kunnen vliegen. Struisvogels kunnen tot 40 mph rennen en kunnen meer dan 16 voet afleggen in een enkele pas.
Bovendien zijn de beenderen van de struisvogel niet hol; ze zijn stevig zoals de beenderen van een mens. Deze structuur maakt het voor hen gemakkelijker om zich op de grond te handhaven en stelt hen in staat lange afstanden te lopen.
Het lopen van een struisvogel wordt vergemakkelijkt door de vorm van zijn voeten. In tegenstelling tot de meeste vogels hebben struisvogels slechts 2 tenen aan elke voet en een grote nagel aan de binnenste teen die op een hoef lijkt.

Afbeelding: LionMountain, Pixabay
Struisvogeleigenschappen en -gedrag
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, steken struisvogels hun kop niet in het zand als ze worden bedreigd. Een struisvogel zal normaal gesproken vluchten als hij wordt bedreigd, hoewel hij ook kan vechten. Ondanks dat hij dun is, zijn de poten van de struisvogel zeer sterk en een trap van een struisvogelpoot kan een leeuw doden.
Struisvogels zijn ook de enige levende vogels die urine en ontlasting gescheiden uitscheiden. De meeste vogels scheiden een mengsel van urine en ontlasting uit via de cloacale opening.
Terwijl de meeste vogels twee delen van hun maag hebben, heeft de struisvogel drie magen in totaal.
Struisvogels hebben ook een unieke borstbeenvorm in vergelijking met andere vogels. Gevlogen vogels hebben een zogenaamde kiel. De kiel is een verlenging van het borstbeen en ondersteunt een zeer krachtige borstspier die vogels gebruiken om te blijven vliegen. Struisvogels en sommige andere loopvogels hebben echter geen kiel en hebben een veel dunnere, zwakkere borstspier.
In tegenstelling tot de meeste andere vogels die een cloaca hebben, hebben struisvogels ook een paringsorgaan. De mannelijke struisvogel heeft een intrekbaar paringsorgaan dat bijna acht centimeter lang is.
Omdat struisvogels geen tanden hebben, slikken ze stenen in om het voedsel in hun maag te vermalen. Een volwassen struisvogel draagt op elk moment ongeveer twee pond stenen bij zich.
Related Read: Kunnen struisvogels zwemmen? Alles wat u moet weten!
Conclusie
De publieke belangstelling voor struisvogels is de laatste tijd toegenomen. De populatie struisvogels in het wild neemt af en inspanningen voor behoud en herintroductie zijn belangrijk. Deze inspanningen winnen snel terrein onder zowel dierenliefhebbers als gewone mensen. We kunnen allemaal ons steentje bijdragen aan het behoud van de habitat en de populaties van deze unieke, reusachtige, loopvogels.
Uitgelichte afbeelding: polyfish, Pixabay