Inleiding

Het doel is hier niet te technisch te worden, maar duidelijke en beknopte antwoorden te geven op vragen die de laatste tijd steeds vaker gesteld worden: wat is precies het verschil tussen een groene stip en een rode stip? Welke is beter?

Veel reflex- en holografische vizieren hebben zowel een rode als een groene stip en veel hebben alleen een rode of groene stip, maar als een vizier maar één kleur heeft, blijft het meestal bij rood. Er is een hele hoop informatie beschikbaar over de verschillen tussen rode en groene stippen, maar het meeste is dezelfde gerecycleerde, oppervlakkige informatie die niet bijzonder nuttig is.

Als je het zat bent om onzin te lezen over staafjes en kegeltjes en tegenstrijdige informatie, dan zit je hier goed. De beste manier om de verschillen tussen deze twee te begrijpen is om een vizier te kopen dat beide heeft en het zelf te gebruiken. De tweede beste manier is om dit artikel te lezen.

Overzicht van Groene Punt Vizieren:

Groene stippen kregen een beetje een slechte reputatie omdat de markt werd overspoeld door een stel goedkope imitaties die groen gebruikten in plaats van de standaard rode kleur, maar er zijn echte verschillen tussen een groene stip en een rode stip die beide een betere tactische keuze kunnen maken in bepaalde situaties.

Zichtbaarheid

Menselijke ogen zien groen beter dan rood. In het zichtbare lichtspectrum bevindt rood zich aan de rand van wat onze ogen kunnen waarnemen, terwijl groen bijna in het midden ligt. Kortom, rood is voor het oog meer stress dan groen.

Dit zou een groot verschil maken als u in een kamer zou staan met alle vier de muren rood of alle vier de muren groen geverfd. Met een piepklein puntje dat wordt verlicht tot uw comfortniveau is het verschil hier niet substantieel. Groen is misschien technisch iets gemakkelijker te zien, en u kunt misschien wat batterijduur sparen door het niet zo helder te hebben, maar het verschil zal niet helpen...die je bewaart voor je volgende wapen.

Nachtzicht

Groene stippen kunnen worden gebruikt voor nachtzicht soms Nachtzicht is sterk afhankelijk van de kleur groen om dingen zichtbaar te houden, en hoewel dit soms betekent dat groen verbazingwekkend goed zichtbaar is door uw nachtzichtapparatuur (NVD), is het soms (zoals het geval is met ANVIS-brillenglazen) helemaal niet zichtbaar. De enige manier om zeker te weten wat uw combinatie van groene stip en nachtzicht is, is om met de fabrikanten te praten en het uit te zoeken.

Bekijk dit bericht op Instagram

Een bericht gedeeld door RSO Shooting Team (@rsoshootingteam)

Wanneer te kiezen

Omdat onze ogen over het algemeen gemakkelijker groen zien dan rood, kan groen overdag goed werken, vooral als je geen geëtst dradenkruis hebt (wat de meeste dotvizieren niet hebben). Als je overdag schiet en het moeilijk vindt om je rode stip te zien, kun je proberen over te schakelen op groen en kijken of dat beter is. Natuurlijk, als je in een bebost gebied bent of een ander gebied dat wordt gedomineerd doorgroen, dan werkt dat misschien niet zo goed.

Voors
  • Gemakkelijker te zien, kan goed zijn voor astigmatisme
  • Beter voor gebruik bij daglicht
  • Kan meestal worden gebruikt voor nachtzicht
Nadelen
  • Kan niet altijd gebruikt worden voor nachtzicht
  • Kan te veel contrast hebben bij weinig licht

Overzicht van Red Dot Vizieren:

Rode stippen zijn klassiek. Hoewel reflex- en holografische vizieren naast rood nog vele andere kleuren hebben, worden ze allemaal samen rode stippen genoemd. Er is enige wetenschap bij betrokken waarom rode stippen zo dominant zijn geworden, maar de echte, eenvoudige reden is dat rood in de natuur lang niet zo vaak voorkomt als groene, gele, bruine en blauwe tinten.

Zichtbaarheid

Zoals hierboven vermeld, belast de kleur rood je ogen technisch gezien meer dan enige andere kleur behalve puur blauw, maar we hebben het niet over het urenlang vullen van je hele gezichtsveld met de kleur rood; we hebben het over een minuscuul stipje waar je toch al grotendeels voorbij kijkt naar je doel.

Als u echter astigmatisme of kleurenblindheid hebt, is een rode stip misschien niet scherp, zuiver of gemakkelijk te zien. Rood contrasteert heel goed met blauw en zwart, zodat het rood 's nachts en in andere omstandigheden met weinig licht goed zichtbaar is.

Nachtzicht

De kleur rood is theoretisch compatibel met nachtzichtapparatuur, maar u moet voorzichtig zijn bij het combineren van een red dot en een NVD. Zorg ervoor dat u alleen red dot-vizieren gebruikt die worden geadverteerd als nachtzichtcompatibel en die ten minste twee nachtzichtinstellingen op hun verlichting hebben. Een te felle red dot kan uw nachtzichtapparaat ruïneren.

Bekijk dit bericht op Instagram

Een bericht gedeeld door Palisade Training Group (@ptg_training)

Wanneer te kiezen

Rode stippen zijn geweldig voor de zichtbaarheid bij weinig licht. In de meeste gevallen zijn ze beter dan groene stippen. Rode stippen werken ook prima overdag als de helderheid van het vizier hoog genoeg is. Voor schutters zonder oogproblemen werkt rood in de meeste situaties prima.

Voors
  • Werkt met nachtzicht
  • Goed voor opnamen bij weinig licht
  • Kan worden verlicht voor gebruik bij daglicht
Nadelen
  • Kan meer vermoeide ogen veroorzaken
  • Kan de levensduur van de batterij verkorten

Andere kleuren

Er zijn andere kleurenopties dan groen en rood; Holosun heeft zijn "gouden" dradenkruis dat is ontworpen voor kleurenblinde schutters en andere voordelen heeft, terwijl UTG een lijn optieken heeft met 36 verschillende kleurenopties over het hele zichtbare spectrum. Rood en groen zijn de werkpaarden en zullen voor de meeste situaties het beste zijn, maar er is ook altijd een plaats voor andere kleuren.

Conclusie

Het belangrijkste verschil tussen een green dot en een red dot is een kwestie van voorkeur; welke vindt u beter? Beide kunnen helder genoeg zijn voor gebruik bij daglicht, zwak genoeg voor gebruik bij weinig licht, en werken met nachtzicht als ze nachtzichtinstellingen hebben. Over het algemeen is rood gemakkelijker te zien bij weinig licht en groen is gemakkelijker te zien bij daglicht. Groen kan een marginaal betere batterij hebben.leven bij daglicht dan rood, omdat het niet zo fel hoeft te zijn.

Op zoek naar meer vergelijkingen? Probeer Red Dot vs. Laser Sights: What's the Difference? of Red Dot vs. Reflex Sights: What's the Difference?

Scroll naar boven