- Timing is alles.
- Waarom een richtkijker aanpassen?
- Aanpassingen te maken tijdens de montage
- Aanpassingen te maken tijdens het nulstellen
- Aanpassingen te maken tijdens het fotograferen
- Laatste gedachten
Je hebt dus net je glimmende nieuwe richtkijker opgehaald (en er waarschijnlijk meer voor betaald dan je wilde) en nu weet je niet zeker hoe je hem moet veranderen van een duur presse-papier in een krachtig instrument dat de afstand die je nauwkeurig kunt schieten kan vergroten.
Misschien heeft iemand de richtkijker voor u gemonteerd, misschien is hij voorgemonteerd op het geweer dat u hebt gekocht, misschien hebt u hem zelf al gemonteerd, of misschien staart u er troosteloos naar op de tafel en probeert u erachter te komen hoe alles in elkaar zit. Als u de richtkijker nog niet hebt gemonteerd, raden wij u aan een gids te volgen over het monteren van een richtkijker voordat u alle aanpassingen doorneemt.
In deze gids gaan we ervan uit dat uw richtkijker op uw geweer is gemonteerd, maar dat u hem nog niet heeft afgesteld.
Timing is alles.
Er zijn tussen de zes en negen manieren waarop een richtkijker kan worden aangepast, afhankelijk van de richtkijker die u hebt, en hoewel dat misschien veel lijkt, hoeven bepaalde aanpassingen maar één keer te worden gedaan en zijn andere intuïtief en gemakkelijk te begrijpen. We zullen een heleboel termen bespreken, maar in plaats van ze allemaal vooraf te definiëren, zullen we de betekenis ervan gaandeweg verduidelijken.
Waarom een richtkijker aanpassen?
Geweerkijkers kunnen niet nauwkeurig voorspellen waar het trefpunt van de kogel onmiddellijk zal liggen. Zelfs als je hem perfect recht monteert, zodat er geen verschil is tussen waar de loop en waar de kogel naartoe wijst, is de baan van de kogel geen rechte lijn, dus afhankelijk van waar de kogel inslaat, kan hij lager of hoger lijken dan wat jeverwacht.
Alle manieren om een richtkijker af te stellen vergroten uw kansen om nauwkeurig te voorspellen waar uw kogel zal inslaan.
Wanneer u een nieuwe richtkijker koopt, kunnen de aanpassingen die u eraan kunt doen in drie verschillende fasen worden onderverdeeld: aanpassingen tijdens het monteren van de richtkijker, aanpassingen tijdens het nulstellen van de richtkijker, en aanpassingen die tijdens het schieten voortdurend worden gedaan.
Aanpassingen te maken tijdens de montage
Aangezien we ervan uitgaan dat de basis, de ringen en de richtkijker allemaal op het geweer zijn gemonteerd, moet u wellicht enkele schroeven losdraaien om deze aanpassingen te kunnen doen.
Het bereik omhoog en omlaag bijstellen
Image Credit: Iakov Filimonov, Shutterstock
Het kan lastig zijn om de kijker precies op de juiste hoogte voor uw oog te krijgen. Uw doel is om de kijker zo in te stellen dat u uw wang kunt laten rusten in de positie waarin u zich prettig voelt bij het schieten en dat de ooglens (de lens aan het uiteinde van de kijker waar u in kijkt) correct voor uw oog wordt geplaatst.
Als u uit een comfortabele of herhaalbare positie moet komen om in uw richtkijker te kijken, zult u niet erg precies schieten. Bij het schieten verwijst "precisie" naar het consequent raken van hetzelfde punt of een goede groepering. Dit in tegenstelling tot "nauwkeurigheid", wat alleen betekent dat u raakt wat u probeert te raken.
Om de richtkijker hoger of lager af te stellen, zijn er een paar mogelijkheden. U kunt vervangende montageringen kopen die ofwel hoger of korter zijn. Of in gevallen waarin de richtkijker te hoog is, kunt u ook een wangsteun kopen of een washandje op uw geweerkolf plakken om uw wang hoger te krijgen. Het belangrijkste is dat u uw oog elke keer daar krijgt waar het moet zijn.
Wanneer uw richtkijker op de juiste hoogte staat zodat u er goed in kunt kijken, betekent dit dat uw oog in de "oogdoos" van de richtkijker zit. Hoe vergevingsgezinder de oogdoos van een richtkijker is, hoe sneller en gemakkelijker het is om uw oog erin te krijgen terwijl u comfortabel schiet.
Er is niet echt een manier om de richtkijker links en rechts af te stellen, tenzij je specifiek een off-axis richtkijker koopt. Als je richtkijker aan één kant van je oog zit als je comfortabel zit, is je houding waarschijnlijk het probleem.
Het bereik naar voren en naar achteren aanpassen
Waar het op en neer aanpassen van de richtkijker uw oog in de oogkast brengt, brengt het op en neer aanpassen van de richtkijker uw oog in de "oogafstand" van de richtkijker. Elke richtkijker met vergroting heeft een bepaalde oogafstand, en alleen op die specifieke afstand van de richtkijker kunt u het hele beeld binnen de richtkijker duidelijk zien.
Oogafstand is misschien wel het meest frustrerende aspect van het leren schieten met een richtkijker. Het is moeilijk om je oog goed genoeg stil te houden om precies op de juiste plek te blijven en het beeld wordt snel waardeloos als je te dichtbij of niet dichtbij genoeg komt.
Om de richtkijker naar voren en naar achteren af te stellen, is het het gemakkelijkst als je genoeg ruimte hebt op de hoofdbuis om gewoon de ringen los te maken en de richtkijker naar voren of achteren te schuiven. Als je dit doet, moet je er 100% zeker van zijn dat je de ringen niet vastdraait aan de uiteinden van de richtkijker waar hij naar buiten begint te bollen, want dan kan hij snel breken.
Als u uw mogelijkheden om het vizier te verschuiven hebt uitgeput en het is nog steeds niet ver genoeg in de richting waarin het moet gaan, is de volgende beste optie om de ringen los te maken waar ze aan de rail zijn bevestigd en ze in de richting te verschuiven waarin ze moeten gaan. Als u het vizier verder naar achteren moet verplaatsen en u hebt de ringen al zover naar achteren als ze kunnen gaan, dan moet u misschien een cantileverbevestiging kopen om eeneen beetje verder.
Als u niet weet wat de oogafstand van uw kijker is, kunt u snel online zoeken naar de kijker die u hebt en die informatie vinden in de productlijst of op de website van de fabrikant.
Als u dit toevallig leest voordat u een richtkijker koopt, zorg er dan voor dat u niet per ongeluk een verkenningsvizier koopt voor een standaardgeweer, of een standaardvizier voor een verkenningsgeweer. Bij verkenningsgeweren zijn de richtkijkers veel meer naar voren gemonteerd en hebben ze meestal een oogafstand van ongeveer 9 inch, waardoor ze onbruikbaar zijn op een normaal geweer.
De reikwijdte nivelleren
Image Credit: Military_Materials, Pixabay
Als uw richtkijker niet waterpas staat, ondervindt u een heleboel problemen. Ten eerste, wanneer u de windcorrectie of elevatie aanpast, gaan de aanpassingen niet recht omhoog en omlaag of naar links en rechts; ze staan onder een hoek. Dit is vooral frustrerend wanneer de richtkijker zo dicht bij de waterpas staat dat u niet kunt zien dat hij afwijkt door er alleen maar naar te kijken.
U zult niet nauwkeurig zijn als uw richtkijker een verkanting heeft. Ook als uw dradenkruis een BDC-ladder, hashtekens of een afstandsmeter heeft, zullen die functies niet helpen als u probeert in te stellen op kogeldaling en windvastheid met behulp van het dradenkruis. Het mooie van een richtkijker die niet waterpas is, is dat het meestal snel duidelijk wordt als u op grotere afstanden begint te schieten.
U kunt een waterpas gebruiken om u te helpen het goed te krijgen, of u kunt een waterpaskit gebruiken (of een vlak voorwerp van de juiste breedte) om tussen de vlakke plek onder de revolveraanpassingen en de rail te plaatsen. Om een richtkijker goed waterpas te krijgen, moet u controleren of het geweer zelf ook perfect rechtop en waterpas staat. Als het geweer eenmaal waterpas staat, kunt u de waterpaskit plaatsen en de richtkijker...ook perfect uitgelijnd.
Het nivelleren van een telescoop is niet bijzonder ingewikkeld, maar het is een kritische stap en mag niet worden geschat door er alleen maar naar te kijken.
Scherpstellen van het oculair
Zodra uw richtkijker de juiste hoogte heeft voor uw schietpositie, en u hem naar voren en naar achteren hebt ingesteld om uw oog op de oogafstand van de kijker te plaatsen, en hij waterpas staat, is de volgende stap het scherpstellen van het oculair. Het scherpstellen van het oculair is iets wat eigenlijk maar één keer hoeft te gebeuren telkens als een nieuwe schutter de kijker gebruikt.
De scherpstelling van het oculair bepaalt hoe scherp of onscherp het dradenkruis verschijnt, en deze wordt ingesteld door de behuizing rond de oculaire lens te draaien (dit geheel staat bekend als het oculair). De gemakkelijke manier om het oculair scherp te stellen is door het helemaal naar één kant te draaien, waardoor het dradenkruis duidelijk onscherp wordt.
Dan draai je hem langzaam de andere kant op terwijl je in je schietpositie staat, totdat hij niet meer scherper wordt maar waziger. Dan draai je hem weer de andere kant op en blijf je heen en weer gaan, waarbij je telkens minieme aanpassingen maakt. Dit proces zal voor de overgrote meerderheid van de schutters voldoende zijn.
Afwerking Montage
Image Credit: Military_Material, Pixabay
Dit zijn de vier manieren waarop een richtkijker tijdens de montage kan worden aangepast, dus als u daarmee klaar bent, kunt u uw geweer gereedmaken en meenemen naar de schietbaan om het te richten.
Aanpassingen te maken tijdens het nulstellen
Een andere manier om "richten" te zeggen is "nulstellen" van uw richtkijker. Het nulstellen van uw richtkijker is het proces van het afstellen van het dradenkruis zodat het midden precies overeenkomt met waar de kogels werkelijk inslaan. Omdat een kogel zich niet in een perfect rechte lijn beweegt maar in een lichte boog, kunt u uw richtkijker slechts op één specifieke afstand op een gegeven moment op nul stellen.
Er zijn twee belangrijke aanpassingen die u gebruikt om uw richtkijker op nul te stellen, en alles wat u doet tijdens het richten moet wellicht ook worden aangepast telkens als u schiet.
Deze gids gaat niet specifiek over hoe u uw richtkijker moet richten, dus als u niet zeker weet wat het basisproces is, raad ik u aan om u in te lezen. Als u eenmaal op het punt bent gekomen dat u papier raakt op 100 meter, of u nu een laser richtkijker gebruikt of een andere methode, dan beginnen de belangrijkste aanpassingen waar we het over zullen hebben een rol te spelen.
Hoogte aanpassingen maken
De hoogte-instellingsknop bevindt zich aan de bovenkant van de richtkijker en past het dradenkruis omhoog of omlaag aan, afhankelijk van de richting waarin u hem draait. Als uw schoten onder het midden van uw dradenkruis inslaan, dan moet u het dradenkruis verlagen om de schoten tegemoet te komen. Als uw schoten hoog inslaan, dan moet uw dradenkruis omhoog worden aangepast tot ze overeenkomen.
Aanpassingen van elevatie en windcorrectie worden gewoonlijk gemeten in MOA, hoewel ze in Mil kunnen zijn, afhankelijk van de richtkijker die u koopt. Dit is gemakkelijk genoeg te begrijpen. Eén MOA is gelijk aan 1 inch links-rechts of omhoog-omlaag beweging op 100 meter. Dus, als uw richtkijker een 0,25 of ¼ MOA heeft (zoals de meeste richtkijkers), betekent dit dat elke klik het dradenkruis 0,25 inch in de gegeven richting aanpast op 100 meter, 0,5 inch in de gegeven richting op 100 meter.inches op 200 meter, enz.
Als de aanpassingen in Mil zijn, zijn ze waarschijnlijk 0,1 Mil, wat gelijk is aan 0,36 inch op 100 meter.
Om de elevatie in te stellen, kunt u de draaiknop met de klok mee of tegen de klok in draaien. Door de knop met de klok mee te draaien, gaat het dradenkruis omhoog om de inslagpunten te ontmoeten, en door de knop tegen de klok in te draaien, gaat het dradenkruis omlaag om de inslagpunten te ontmoeten. Dit kan lastig zijn om te onthouden en kan contra-intuïtief zijn als u niet onthoudt dat het het dradenkruis is dat beweegt om de inslagpunten te ontmoeten.de kogels raken.
Image Credit: dimid_86, Shutterstock
Windcorrectie aanpassen
De verstelling van de windrichting bevindt zich aan de rechterkant van het geweer en werkt op dezelfde manier als de verstelling van de hoogte, met dezelfde hoeveelheid verandering bij elke klik. Terwijl de verstelling van de hoogte vaak wordt aangepast tijdens het schieten om verschillende afstanden (of werkelijke hoogte) te compenseren, gebruiken de meeste schutters de verstelling van de windrichting niet veel om de wind te compenseren.
De reden is simpelweg dat de wind niet constant is. Vaak is de wind al veranderd tegen de tijd dat je je hebt ingesteld op een bepaalde windsnelheid en moet je hem opnieuw instellen. De meeste schutters voelen de wind gewoon aan en ontwikkelen na verloop van tijd een gevoel van hoeveel de wind hun schot zal beïnvloeden op basis van hoe hij aanvoelt.
Windcorrecties worden gedaan door de knop naar voren of naar achteren te draaien. Als u de knop naar voren draait, wordt het dradenkruis naar rechts verplaatst en als u de knop naar achteren draait, wordt het dradenkruis naar links verplaatst. Dus als uw schoten rechts van het dradenkruis inslaan, moet u uw winddraaitoren naar voren draaien. Als uw schoten links inslaan, moet u de toren naar achteren draaien.
De torens op nul zetten
Sommige telescopen bieden deze functionaliteit, andere niet. Hoe meer je voor je telescoop hebt betaald, hoe waarschijnlijker het is dat de turrets opnieuw instelbaar zijn. Dit is een heel mooie functie, want als je telescoop eenmaal op "nul" staat, zou het mooi zijn als de turrets ook op "nul" staan. Op die manier hoef je niet bij te houden hoeveel klikken je met elke knop hebt gedaan, maar kun je gewoon...terug naar "0" op de wijzerplaat.
Eerlijke waarschuwing, als je eenmaal een kijker hebt met instelbare turrets, ga je nooit meer terug.
Image Credit: Zoran Milutinovich, Shutterstock
Aanpassingen te maken tijdens het fotograferen
Elevatie- en windcorrecties kunnen nodig zijn tijdens het schieten, maar omdat we die al hebben besproken, gaan we over naar de aanpassingen die (grotendeels) alleen tijdens het schieten worden gedaan.
Parallax aanpassen
Misschien hebt u de parallax aangepast tijdens het instellen van de richtkijker, maar zelfs als u dat hebt gedaan, moet u de parallax telkens aanpassen als u van schietafstand verandert.
Parallax is hoe objecten op verschillende afstanden met verschillende snelheden lijken te bewegen. Je ervaart en gebruikt parallax elke dag in je voordeel. Als je je hand uitsteekt en één oog sluit, blokkeert je hand iets uit het zicht. Als je dat iets wilt zien, hoef je je hand niet te bewegen; je kunt gewoon je oog bewegen. Dit wordt parallax genoemd.
In een richtkijker is het dradenkruis uw hand en het doelgebied is wat het blokkeert. Als u uw oog beweegt, blokkeert het dradenkruis niet langer hetzelfde deel van het doelgebied. Dit is belangrijk om te compenseren omdat het uw schot zal verstoren tenzij uw oog elke keer dat u uw richtbeeld opstelt op de exacte, identieke plaats is.
Aangezien niemand perfect is, komen veel nauwkeurigheids- en precisiefouten voort uit parallax. Veel richtkijkers, vooral low-power en budgetkijkers, hebben geen parallaxinstelling, maar het wordt steeds gebruikelijker. Als je richtkijker geen instelbare parallax heeft, is de kans groot dat hij vaststaat op 100 meter, wat betekent dat er geen parallax is als je op 100 meter op een doel richt.
Parallax wordt erger naarmate je verder weg komt van waar het is ingesteld, dus als je de parallax van het dradenkruis kunt aanpassen, kun je het elimineren op welke afstand je ook schiet.
De instelling kan gebeuren via een knop aan de linkerkant bij de elevatie- en windroosters, of via een verstelbaar objectief. Het objectief is het uiteinde van de kijker waar u doorheen kijkt, en met een verstelbaar objectief kunt u het draaien om de parallax van het dradenkruis aan te passen.
Hoe dan ook, er zouden afstandsmarkeringen op de draaiknop moeten staan die u laten zien waarop het is ingesteld. U kunt het nog eens controleren nadat u het dichtbij hebt gebracht door door het oculair te kijken en uw hoofd te bewegen terwijl u in de oogdoos blijft. Als het dradenkruis niet in perfecte overeenstemming met het doelgebied beweegt, dan is de parallax niet perfect ingesteld en kunt u minieme wijzigingen aanbrengen om het te krijgen waar het moet zijn.
Vergroting aanpassen
Dit is vrij eenvoudig, en laten we eerlijk zijn: het was waarschijnlijk het eerste wat u deed nadat u uw kijker had geopend. Het aanpassen van de vergroting gebeurt recht boven het oculair en u draait gewoon de draaiknop naar de gewenste vergroting.
Sommige vergrotingsringen hebben een hendel om je sneller en gemakkelijker op de gewenste plaats te krijgen, en sommige hebben een glasvezelindicator om gemakkelijk te kunnen zien welke vergroting je hebt.
Dit is iets anders dat u misschien al heeft gedaan bij het uitrichten van uw richtkijker, maar dat u natuurlijk ook moet doen als u op verschillende afstanden schiet.
Image Credit: shepardhumphries, Pixabay
Helderheid verlichte dradenkruis
Als uw richtkijker een verlicht dradenkruis heeft, dan heeft het waarschijnlijk verschillende helderheidsinstellingen die u kunt doorlopen. U kunt misschien schakelen tussen rode en groene kleuren, daglicht- en nachtzichtinstellingen, of gewoon hoe helder het dradenkruis is. De meest voorkomende plaatsen om de helderheidsregelaar te zien zijn de linkerkant in plaats van (of bovenop) de parallaxafstelling, of op het oculair achterde zoomring.
Laatste gedachten
Als u alle manieren kent waarop u een richtkijker kunt afstellen, kunt u alle kracht en veelzijdigheid ervan benutten. Zelfs een ongelooflijk gereedschap is nutteloos als u niet weet hoe u het moet gebruiken. Het beste wat u kunt doen voor uw schieten is oefenen en zoveel mogelijk leren over uw uitrusting.
Als je eenmaal weet hoe telescopen kunnen worden afgesteld en begrijpt hoe ze werken, is het niet ingewikkeld om ze af te stellen zodat ze precies zijn wat je nodig hebt.
Uitgelichte afbeelding: Piqsels