Blauwe reiger mannetje vs. vrouwtje: hoe zie je het verschil?

De grote blauwe reiger is de grootste reigersoort in de VS en dankt zijn naam aan zijn grijsblauwe verenkleed. Hij komt in heel Noord-Amerika voor en is uitzonderlijk bedreven in het vissen, en door zijn grootte is hij moeilijk te missen, zelfs als hij volkomen stil staat en op vis jaagt. Het dieet van de grote blauwe reiger bestaat voornamelijk uit vis, maar deze ongelooflijke vogel eet ooksommige insecten en kleine dieren. Hoewel het heel moeilijk is om het verschil tussen mannelijke en vrouwelijke blauwen van een afstand te zien, is het gemakkelijker om ze van dichtbij te onderscheiden.

Hieronder bespreken we meer details van de soorten en hoe je de geslachten uit elkaar kunt houden.

Visuele verschillen

Image Credit: (L) bryanhanson1956, Pixabay (R) JackBulmer, Pixabay

Mannelijke blauwe reiger
  • Gemiddelde hoogte (volwassene): 50-54 inches
  • Gemiddeld gewicht (volwassene): 6-8 pond
Vrouwtje Grote Blauwe Reiger
  • Gemiddelde hoogte (volwassene): 36-40 inches
  • Gemiddeld gewicht (volwassene): 4,5-6 pond

Over de blauwe reiger

De blauwe reiger is een grote reigersoort die 50 centimeter of langer kan worden en tot 8 pond kan wegen. Het is een steltloper en kan worden gezien aan de oevers van waterwegen in het hele land. Ze jagen door stil te staan of heel langzaam te lopen en in wezen te wachten tot de vis dicht genoeg zwemt om snel hun lange snavel in het water te kunnen steken en hun prooi te vangen. De vogel slikt devis in zijn geheel, en sommige Blauwe Reigers staan er zelfs om bekend dat ze stikken bij een poging vis te eten die te groot is voor hun nek. De vogel eet ook muizen en insecten.

Hun grootte is een van de meest opvallende kenmerken van de soort, en ze zijn een echte bezienswaardigheid tijdens de vlucht met een aanzienlijke spanwijdte die hen een bijna prehistorische uitstraling geeft. Het is ook een waar spektakel om deze vogels te zien nestelen in kolonies in hoge bomen of in sommige kleinere struiken.

In Zuid-Florida is er een volledig witte variant van de blauwe reiger. Technisch gezien is dit dezelfde soort waadvogel, maar soms wordt hij de witte reiger genoemd.

Afbeelding door: khw80, Pixabay

Man Blauwe Reiger Overzicht

Hoewel de mannelijke en vrouwelijke blauwe reiger erg op elkaar lijken, vooral van een afstand gezien, zijn er enkele opmerkelijke verschillen tussen de geslachten, die vooral van dichtbij goed te zien zijn. Typische kenmerken van het mannetje zijn onder andere:

Maat

Het grootste verschil tussen mannetjes en vrouwtjes Blauwe reigers is het verschil in grootte. Mannetjes worden groter en zwaarder dan de vrouwtjes. Mannetjes kunnen 54 centimeter hoog worden en tot 8 pond wegen.

Verschijning

De Grote Blauwe Reiger heeft een blauwgrijze kleur met donkerder veren bovenop het lichaam dan eronder. Het mannetje heeft een oranje snavel en krijgt eerder witte veren op de kop dan de vrouwtjes. Het mannetje is het enige geslacht dat oranje poten kan hebben, wat gebeurt aan het begin van het broedseizoen.

Paringsgedrag

Tijdens de paartijd ziet men de mannetjes rondjes vliegen boven de nestplaatsen. Ze roepen luid in een poging een partner aan te trekken en ze vechten tegen andere mannetjes. Tijdens het nestelen verzamelt het mannetje nestmateriaal en geeft het terug aan het vrouwtje.

Overzicht vrouwelijke blauwe reiger

Het vrouwtje is meestal slanker dan het vrouwtje en heeft ook enkele belangrijke fysieke en gedragsmatige verschillen.

Maat

Het vrouwtje is kleiner dan de mannelijke blauwe reiger, wordt gewoonlijk ongeveer 40 centimeter hoog en weegt slechts 6 pond.

Verschijning

Hoewel de kleur van de twee geslachten erg op elkaar lijkt, heeft het vrouwtje niet de oranje snavel, en deze neigt naar een grijs-roze kleur. Ook bij het vrouwtje ontwikkelen zich later witte kopveren, en hun poten blijven dezelfde grijze kleur gedurende het broed- en nestseizoen.

Paringsgedrag

Terwijl het mannetje tijdens de paring rondjes vliegt, is het vrouwtje te vinden op nestplaatsen, en tijdens de nestperiode gebruikt het vrouwtje de door het mannetje verzamelde materialen om het nest daadwerkelijk te bouwen.

Conclusie

Hoewel het op het eerste gezicht moeilijk kan zijn om de mannelijke en vrouwelijke blauwe reiger uit elkaar te houden, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen de twee. Met name het mannetje is meestal groter en heeft een oranje snavel. Tijdens het paarseizoen heeft hij ook oranje poten, en het mannetje krijgt eerder witte kopveren dan het vrouwtje. Aan de snavel en de poten kun je het gemakkelijkst zien of je de blauwe reiger hebt gespoteen mannetje of een vrouwtje, want ook al is het vrouwtje kleiner, het kan moeilijk te zeggen zijn zonder de twee geslachten naast elkaar te kunnen vergelijken.

Bronnen
  • //www.discoverwildlife.com/animal-facts/birds/facts-about-great-blue-herons/
  • //sciencing.com/differences-male-female-blue-herons-8672109.html
  • //a-z-animals.com/blog/male-vs-female-great-blue-heron-what-are-the-differences/
  • //www.nationalgeographic.com/animals/birds/facts/great-blue-heron
  • //animals.mom.com/differences-between-male-female-blue-herons-7519.html

Featured Image Credit: (Male) Canadian-Nature-Visions, Pixabay, (Female) detillybert, Pixabay

Scroll naar boven