Of je nu een toevallige vogelaar bent of een toegewijde vogelaar, er zijn genoeg gevederde vrienden te observeren in Californië. Mussen zijn misschien niet de meest flitsende of kleurrijke vogels die je in de Golden State zult zien, maar ze zijn misschien wel een van de meest bekende. Hier zijn 20 veel voorkomende soorten mussen die je kunt vinden in Californië.

Top 20 veel voorkomende soorten mussen in Californië:

1. Sperwer

Afbeelding: Bernell, Pixabay

Wetenschappelijke naam: Spizella passerina
Lengte: 4,7 - 5,9 inch
Spanwijdte: 8,3 inch

Chipping mussen zijn het gemakkelijkst te herkennen aan de felrode kapjes op hun kop, samen met hun donkere oogstreep. De gewone vogels komen in verschillende tijden van het jaar in heel Californië voor. Noord-Californië is hun broedgebied, terwijl ze het hele jaar door in het centrale en zuidelijke deel van de staat te vinden zijn.

Chipping sparrows overwinteren in het zuidoosten van Californië. Ze zijn frequente gasten bij vogelvoeders en nestelen in kleine bomen en struiken. In wildernisgebieden leven ze in open bossen nabij graslanden.

2. Rufous-Crowned Sparrow

Rufous-crowned Sparrow (Image Credit: ADJ82, via Wikimedia Commons CC BY 3.0)

Wetenschappelijke naam: Aimophilia ruficeps
Lengte: 5,1 - 5,9 inch
Spanwijdte: 7,75 inch

Deze vogels hebben ook een roodachtige vlek op hun kop, maar hebben een langere staart en een ander gezichtspatroon van donkere keelstrepen dan de appelmussen. Rufous-crowned sparrows hebben ook een beperkter verspreidingsgebied in Californië. Ze komen voornamelijk voor langs de centrale en zuidelijke kust, met verspreide populaties in het binnenland.

De mussen leven in rotsachtige, heuvelachtige habitats waar ze naar zaden zoeken en nestelen in struiken of op de grond. Ze migreren niet of vliegen zelfs niet veel, maar rennen liever.

3. Brouwersmus

Image Credit: vagabond54, Shutterstock

Wetenschappelijke naam: Spizella breweri
Lengte: 5,1 - 5,9 inch
Spanwijdte: 7,1 - 7,9 inch

Brouwersmussen komen voor in het zuiden en oosten van Californië, afhankelijk van de tijd van het jaar. Het zijn slanke vogels met een lange staart en grijsbruine gestreepte veren. Hun habitat bestaat voornamelijk uit droge gebieden bedekt met salieborstel, vooral tijdens het broedseizoen.

Ze bouwen hun nesten bijna uitsluitend in het struikgewas. In de winter leven de vogels in droge graslanden. Omdat hun habitat overwegend droog is, zijn Brouwersmussen aangepast om wekenlang zonder water te overleven. Ze eten insecten die ze van takken en gras plukken.

4. Vespermus

Mus (Image Credit: Oregon Department of Fish & Wildlife, Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0)

Wetenschappelijke naam: Pooecetes gramineus
Lengte: 5,1 - 6,3 inch
Spanwijdte: 9,4 inch

Vespermussen komen voor in delen van zuidelijk en centraal Californië, met ook enkele broedgebieden in de noordoostelijke hoek van de staat. Hun naam komt van hun neiging om 's avonds te zingen. Ze zijn iets groter dan de mussen die we besproken hebben en zijn bruin gestreept met een witte oogring en lange witte staartveren. Ze nestelen op de grond in velden en graslanden.

5. Leeuwerik

Image Credit: Peter Klopp, Pixabay

Wetenschappelijke naam: Chondestes grammacus
Lengte: 5,9 - 6,7 inch
Spanwijdte: 11,0 inch

Deze grote mussen zijn herkenbaar aan hun unieke koppatroon en kleur. Leeuweriken hebben bruine vlekken op de bovenkant en zijkanten van hun kop, met een donkere snorstreep en lichte streep over het oog.

Een ander onderscheidend kenmerk is een zwarte vlek in het midden van hun witte borst. Ze leven voornamelijk in graslanden en prairies in een groot deel van Californië en brengen de winters door in borstelige habitats. Als ze het hof maken, voeren mannelijke leeuweriken een paringsdans uit die wel 5 minuten kan duren!

6. Bell's Sparrow

Image Credit: Bowman Tim, USFWS, Pixnio

Wetenschappelijke naam: Artemisiospiza belli
Lengte: 6 inches
Spanwijdte: 8,3 inch

De Bell's sparrow komt bijna uitsluitend voor in Californië en zuidelijk tot in Baja California. Ze leven in habitats met saliebronnen langs de kust en de Mojave-woestijn. De vogels hebben ronde koppen en een korte snavel.

Het zijn middelgrote mussen met grijze koppen, donkerbruine ruggen en donkere vlekken op hun witte borst. Bell's sparrows vliegen zelden, maar zoeken naar zaden en insecten langs de grond. Ze nestelen in struikgewas en zijn nauw verwant aan een bijna identieke vogel, de sagebrush mus.

7. Savanne Mus

Image Credit: Canadian-Nature-Visions, Pixabay

Wetenschappelijke naam: Passerculus sandwichensis
Lengte: 4,3 - 5,9 inch
Spanwijdte: 7,9 - 8,7 inch

De Savannah mus komt in verschillende tijden van het jaar in heel Californië voor. Het zijn middelgrote mussen met bruine strepen en een korte staart. Ze zijn te herkennen aan een gele vlek bij elk oog. Savannah mussen bouwen hun nesten op de grond in grasrijke habitats.

Ze zijn een van de meest voorkomende mussensoorten in de Verenigde Staten. Ondanks hun grootte roepen Savannah-mussen luid en worden ze vaak zingend gehoord tijdens de zomermaanden.

8. Sprinkhaanmus

Afbeelding: Pxhere

Wetenschappelijke naam: Ammodramus savannarum
Lengte: 4,3 - 4,5 inch
Spanwijdte: 7,9 inch

Deze kleine mussen zijn ongewoon in Californië, omdat ze broeden in velden en weilanden langs de kust, maar niet het hele jaar door in de staat voorkomen. Sprinkhaanmussen zijn licht gekleurd met een duidelijk grote snavel voor hun grootte en platte koppen.

Ze hebben een oranje-gele vlek vlak voor elk oog. Deze mussen nestelen en foerageren op insecten (meestal sprinkhanen) langs de grond, waarbij ze liever lopen dan vliegen. Ze hebben twee verschillende liederen, die beide stiller zijn dan veel andere mussensoorten.

9. Vossenmus

Image Credit: PublicDomainImages, Pixabay

Wetenschappelijke naam: Passerella iliaca
Lengte: 5.9-7.5 inches
Spanwijdte: 10,5-11,4 inches

Vossenmussen zijn genoemd naar de roodachtige kleur die veel van de vogels vertonen. Ze komen echter ook in andere kleurvarianten voor, en de meest voorkomende in Californië staat bekend als "roetkleurig". Vossenmussen zijn donkerbruin met grijze koppen. Het zijn grotere vogels met ronde lichamen die in verschillende tijden van het jaar in een groot deel van Californië voorkomen. Ze overwinteren aan de kust maar brengen het broedseizoen door inDe mussen leven in bossen en graven door de gevallen bladeren op de grond op zoek naar insecten.

10. Zangmus

Image Credit: u_z4q28nbq, Pixabay

Wetenschappelijke naam: Melospiza melodia
Lengte: 4,7 - 6,7 inch
Spanwijdte: 7,1 - 9,4 inch

Zangmussen zijn waarschijnlijk de meest waargenomen soort in heel Noord-Amerika, inclusief Californië. Ze zijn rood en grijs gestreept langs hun kop en rug, met roodachtige strepen op hun witte borst.

Zangmussen in sommige delen van Californië kunnen iets bleker van kleur zijn. Deze vogels komen in het grootste deel van de staat voor, behalve in de zuidoostelijke hoek. Ze leven in open, beboste gebieden en nestelen in lage struiken. Als u tijdens de lente- en zomermaanden een kleine, gestreepte vogel ziet zingen, is het waarschijnlijk een zangmus.

11. Lincoln's Mus

Image Credit: stephmcblack, Pixabay

Wetenschappelijke naam: Melospiza lincolnii
Lengte: 5,1 - 5,9 inch
Spanwijdte: 7,5 - 8,7 inch

Dit kleine musje komt in het grootste deel van Californië voor, afhankelijk van het seizoen. Lincoln's mussen zijn echter behoorlijk geheimzinnig en brengen het grootste deel van hun tijd door in natte, struikachtige habitats. Ze worden zelden gezien door mensen die niet expliciet naar hen op zoek zijn.

Ze zijn grijs, bruin en buff-kleurig, met donkere strepen op een lichte borst. Als ze hun kroonveren optillen, lijkt het alsof de Lincoln-mus een spitse kop heeft. Ze hebben een prachtig lied, ook al krijgen mensen niet vaak de kans om het te waarderen.

12. Witkeel-mus

Image Credit: mdherren, Pixabay

Wetenschappelijke naam: Zonotrichia albicollis
Lengte: 6,3 - 7,1 inch
Spanwijdte: 7,1 - 9,1 inch

Witkeelmussen zijn voornamelijk Canadese bosbewoners. Maar zoals zoveel bewoners van koudere streken brengen ze hun winters door aan de Californische kust. Deze vogels vertonen scherpe, kenmerkende markeringen, vooral op het gezicht en de hals.

Hun kop is zwart-wit gestreept, met een witte keel en een gele vlek vlak voor de ogen. Het zijn grotere mussen met lange poten. Californiërs met achtertuinvoeders zullen de witkeelmussen waarschijnlijk in de winter op bezoek zien.

13. Ringmus

Image Credit: karaskye, Pixabay

Wetenschappelijke naam: Zonotrichia leucophrys
Lengte: 5,9 - 6,3 inch
Spanwijdte: 8,3 - 9,4 inch

White-crowned sperwers worden in de winter en het hele jaar door in sommige kustgebieden van Californië aangetroffen. Deze grijsachtige vogels hebben zwart-wit gestreepte koppen en een kleine fel oranje-roze snavel. Ze geven de voorkeur aan open struikgewas of verwarde velden, nestelen op de grond en zoeken naar insecten. White-crowned sperwers ontwikkelen verschillende zangdialecten, afhankelijk vanwaar ze geboren zijn. In tegenstelling tot veel vogels, zingen mannelijke en vrouwelijke witkuifmussen.

14. Golden-crowned Sparrow

Image Credit: Kramer Gary, USFWS, Pixnio

Wetenschappelijke naam: Zonotrichia atricapilla
Lengte: 6 - 7 inches
Spanwijdte: 9,75 inch

De goudkroonmus overwintert in het noorden en aan de kust van Californië, voornamelijk in laag struikgewas. Het zijn grotere, grijze mussen met een zwarte kop met daarop een gouden kroon.

Omdat ze in de afgelegen toendra's van Canada en Alaska broeden, zijn de vogels een beetje een mysterie. Ze eten insecten, knoppen en zaden en staan erom bekend dat ze in het voorjaar tuinen van mensen overvallen. De goudkroonmussen zijn een van de eerste wintervogels die in Californië aankomen en de laatste die in het voorjaar vertrekken.

15. Huismus

Afbeelding: KnipsKaline, Pixabay

Wetenschappelijke naam: Passer domesticus
Lengte: 5,9 - 6,7 inch
Spanwijdte: 7,5 - 9,8 inch

Als je in Californië (of waar dan ook in de Verenigde Staten) in een openluchtrestaurant hebt gegeten, is de kans groot dat je een huismus hebt gezien. Ze zijn niet alleen een van de meest voorkomende vogels in het land, maar hun natuurlijke habitat is tussen de mensen.

Huismussen zijn stadsbewoners, die hun nest maken in elke door mensen gemaakte holte die ze kunnen vinden. Vrouwtjes hebben een effen buff-bruine kleur, terwijl mannetjes een grijze kruin, een wit gezicht en een roodbruine nek hebben. De vogels zijn niet inheems in Noord-Amerika, maar werden halverwege de 19e eeuw vanuit Europa geïntroduceerd.

16. Moerasmus

Moerasmus - Ottawa County, Ohio (Image Credit: Francesco Veronesi uit Italië, via Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0)

Wetenschappelijke naam: Melospiza georgiana
Lengte: 4,7 - 5,9 inch
Spanwijdte: 7,1 - 7,5 inch

Moerasmussen zijn zeldzaam in Californië en komen alleen voor in wetlands langs de kustlijn. Het zijn roodbruine vogels met grijze gezichten en nekken, rode kappen op hun kop en donkere oogstrepen. De mussen blijven over het algemeen verborgen in de moerasplanten en struiken van hun voorkeurshabitat, waardoor ze moeilijk te herkennen zijn, zelfs waar ze vaker voorkomen. Moerasmussen zoeken naar insecten, waarbij ze zelfs hun kop stekenin het water op zoek naar voedsel.

17. Roodborsttapuit

Image Credit: Piqsels

Wetenschappelijke naam: Junco hyemalis
Lengte: 5,5 - 6,3 inch
Spanwijdte: 7,1 - 9,8 inch

Donkeroogjuffers zijn bosvogels die in heel Californië op verschillende tijden van het jaar voorkomen. Ze behoren tot de meest voorkomende soorten in bosrijke gebieden en zijn ook frequente bezoekers van vogelvoeders, vooral in de winter. Hoewel hun kleur varieert per locatie, is de meest voorkomende variatie donker met een witte buik en witte staartveren. Donkeroogjuffers reizen meestal in groepen en makenhun aanwezigheid bekend zonder vragen.

18. Zwartkeelmus

Image Credit: ThreeMilesPerHour, Pixabay

Wetenschappelijke naam: Amphispiza bilineata
Lengte: 4,7-5,5 inch
Spanwijdte: 7,7 inch

Zwartkeelmussen zijn woestijnvogels die het hele jaar door in Zuid-Californië voorkomen, met een broedgebied dat zich verder naar het noorden uitstrekt. Ze zijn gemakkelijk te herkennen aan hun scherpe grijs-witte koppatroon en donkerzwarte keel. Zwartkeelmussen nestelen in struikgewas en zoeken naar insecten op de woestijnbodem. Ze bezoeken soms vogelvoeders, maar zijn verder moeilijk in het wild te vinden.De vogels houden tijdens het broedseizoen een uitgestrekt territorium in stand.

19. Sagebrush Mus

Image Credit: Menke Dave USFWS, Pixnio

Wetenschappelijke naam: Artemisiospiza nevadensis
Lengte: 5 - 6 inches
Spanwijdte: 8,3 inch

Sagebrush mussen komen alleen voor in de westelijke bergen tussen struikgewas en sagebrush. Ze zijn specifiek afhankelijk van afgelegen sagebrush plekken om succesvol te nestelen, waarvan een deel in Californië plaatsvindt. Sagebrush mussen brengen ook een deel van de winter door in de zuidelijke woestijngebieden van de staat.

Het zijn geen opvallende vogels, met een lichtbruine en grijze kleur. Er is een donkere streep bij het oog en een donkere vlek op de verder witte borst. Sagebrushmussen keren vaak elk jaar terug naar dezelfde broedgebieden en onderhouden een van de meest uitgebreide territoria van alle mussensoorten.

20. Nelson's Mus

Afbeelding: Hans Toom, Pixabay

Wetenschappelijke naam: Ammospiza nelsoni
Lengte: 4,3 - 5,1 inch
Spanwijdte: 6,5 - 7,9 inch

Nelson's mus komt voornamelijk voor in het midwesten en langs de oostkust van de Verenigde Staten, maar soms worden ze in de winter langs de Californische kust gezien. Het zijn schuwe moerasvogels, die zelden worden gezien omdat ze hun tijd doorbrengen op de grond tussen dikke moerasplanten.

Ze behoren tot de kleurrijkste mussensoorten, met geel-oranje gezichten en een gele streep over de borst. Deze soort is genoemd naar Edward William Nelson, een bioloog uit het begin van de 20e eeuw die onder andere veldonderzoek deed in Death Valley. Ze zijn nauw verwant aan een andere soort, de Saltmarsh Sparrow.

Laatste gedachten

Waar u ook woont in Californië, u zult waarschijnlijk een van deze 20 mussen zien of horen. Hoewel de vogels talrijk zijn en tot de meest verspreide soorten van het land behoren, kunt u uw steentje bijdragen aan de bescherming ervan door uw kat binnen te houden.

Eigen en loslopende buitenkatten zijn een van de grootste bedreigingen voor wilde dieren en vogelpopulaties over de hele wereld. Houd de mussen veilig en uw kat vermaakt door in plaats daarvan een vogelvoederhuisje bij een raam te plaatsen.

Bronnen
  • "Futen en mussen"
  • "Cornell Bird Guide"

Uitgelichte afbeelding: Jean van der Meulen, Pixabay

Scroll naar boven