Zijn vogels zoogdieren? Wat u moet weten!

Vogels behoren tot de familie der Aves en zijn geen zoogdieren. Zoogdieren worden ingedeeld als soorten die haar hebben, levende jongen baren en hun jongen melk geven. Vogels daarentegen hebben veren in plaats van haar en leggen eieren in plaats van levende jongen te baren. Er is een groep vogels die soms erezoogdieren worden genoemd, maar dat zijn nog steeds geen echte zoogdieren.

Wat zijn zoogdieren?

Wil een dier als zoogdier worden beschouwd, dan moet het bepaalde soorteigenschappen bezitten. Het dier moet haar hebben en elk dier dat haar heeft, wordt als zoogdier geclassificeerd. Vrijwel alle zoogdieren, op een klein handjevol na, baren levende jongen en de moeders voeden hun levende jongen met melk. De melk wordt geproduceerd door borstklieren, waar de naam zoogdier eigenlijk vandaan komt. Er wordt aangenomen dat erdat er tegenwoordig bijna 6.500 soorten zoogdieren in de wereld zijn.

Hoe worden vogels geclassificeerd?

Vogels zijn geen zoogdieren en voldoen aan geen van de eisen om als zodanig te worden ingedeeld. Ze hebben veren, geen haar. Ze leggen eieren, geen levende jongen, en produceren of voeden hun kuikens niet met melk.

Vogels worden ingedeeld bij de klasse der Aves. Dit betekent dat zij, naast andere kenmerken, veren hebben. Zij hebben geen tanden maar wel snavels en leggen eieren.

Opmerkelijk is dat een klasse zoogdieren, monotremen genaamd, ook eieren legt, hoewel de eieren een zachtere schaal hebben dan die van vogels.

Afbeelding: Pixabay

Is er een vogel die een zoogdier is?

Er is een kleine groep vogels, de zogenaamde loopvogels, die soms erezoogdieren worden genoemd. De kiwi is een voorbeeld van deze vijf soorten.

Deze ongewone vogelsoorten leggen wel eieren en produceren geen melk, maar ze hebben botten die meer lijken op die van zoogdieren dan op die van vogels, ze hebben een vergelijkbare lichaamstemperatuur, en ze hebben snorharen op hun gezicht en een verenkleed dat qua textuur en uiterlijk op haar lijkt. Alle vijf de soorten zijn afkomstig uit Nieuw-Zeeland, waar geen op het land levende zoogdieren voorkwamen totdat ze werden geïntroduceerd doorEuropeanen in de jaren 1800.

Related Read: Hoeveel vogelsoorten zijn er in de wereld?

Is het eendenbekdier een zoogdier?

Het eendenbekdier is een van de meest unieke en ongewone dieren ter wereld. Het wordt geclassificeerd als een zoogdier, hoewel het zijn eigen familie zou kunnen vormen.

Hij heeft stingers die een toxine kunnen toedienen aan zijn prooi, wat zeer zeldzaam is in het zoogdierenrijk. Het vogelbekdier legt ook eieren, wat hem normaal zou uitsluiten van de definitie van zoogdieren. Deze eieren komen tussen zeven en tien dagen uit. Het vogelbekdier heeft geen tepels, maar produceert wel melk en scheidt deze uit via zweetklieren, zodat hun jongen deze kunnen consumeren.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in: Paren vogels met hun broers en zussen? Wat u moet weten?

Zijn vogels zoogdieren?

Vogels behoren tot de familie der Aves en worden niet als zoogdieren beschouwd omdat zij geen haar hebben, geen levende jongen baren en geen melk kunnen produceren.

Er is een klein aantal vogels die soms erezoogdieren worden genoemd, maar die wetenschappelijk gezien nog steeds niet als zoogdieren worden beschouwd, terwijl er enkele wilde diersoorten zijn die zo ongewoon zijn dat zij de typische definitie tarten. Het eendenbekdier, bijvoorbeeld, heeft een aantal kenmerken gemeen met vogels en reptielen, en een aantal met waterdieren, maar omdat hij haar heeft en melk produceert omzijn jongen te voeden, wordt het eierleggende Australische dier ingedeeld bij de zoogdieren.

Op zoek naar meer interessante feiten over vogels? Bekijk onze lijst van vogels met de grootste spanwijdte ter wereld

Uitgelichte afbeelding: Pixabay

Scroll naar boven