Zijn er kolibries in Hawaï? Het interessante antwoord!

Op Hawaï leven meer dan 300 vogelsoorten, waarvan 44 endemisch zijn voor de staat. Helaas staan 33 van die 44 op de lijst van bedreigde soorten. Een vogelsoort die nog nooit op Hawaii is aangetroffen, en waarschijnlijk ook nooit zal voorkomen, is de kolibrie.

Aangezien Hawaii zoveel lokale soorten fruit en groenten heeft, is het misschien een verrassing dat er geen kolibries in de staat verblijven. Er zijn een paar redenen waarom kolibries er niet te vinden zijn, zelfs niet op de meest afgelegen eilanden binnen de archipel. Laten we deze redenen onderzoeken en kijken naar de bestuivende vogels die Hawaii wel hun thuis noemen!

Kolibries zijn verboden in de staat Hawaï...

Kolibries staan op de lijst van verboden dieren voor invoer in de staat Hawaï. Het is onwettig om een kolibrie in de staat te brengen, zelfs maar voor een bezoek, vanwege het risico dat hij zal ontsnappen en zich zal leren aanpassen aan de wilde terreinen van Hawaï. De reden dat kolibries verboden zijn, is dat het geweldige bestuivers van ananas zijn.

Wanneer zij de ananas bestuiven, zetten zij de ananas er helaas toe aan zijn energie te gebruiken om zaden te maken in plaats van vruchten. Dit resulteert in een minder verkoopbaar product voor de ananasindustrie die op Hawaï goed gedijt. Daarom is het in het belang van de industrie om kolibries weg te houden en volledige controle te behouden over de groei, de vermeerdering en de kwaliteit van de ananasvruchten.

Image Credit: Veronika_Andrews, Pixabay

Kolibries trekken, maar niet zo ver als Hawaï.

Sommige soorten kolibries leggen lange afstanden af, ook over de oceaan. Ruby-Throated Hummingbirds bijvoorbeeld leggen ongeveer 500 mijl over de oceaan af om vanuit de Verenigde Staten en Canada naar Mexico te migreren. Men denkt dat ze over de oceaan migreren om een langere route langs de kustlijn of routes in het binnenland te vermijden.

Deze trekroute betekent dat de kolibries niet kunnen stoppen om te rusten of hun energiebehoeften bij te tanken. Bovendien lopen ze het risico te worden blootgesteld aan sterke winden en zware stormen. 500 mijl over water is al zwaar genoeg voor deze vogels, waardoor het voor hen onmogelijk is om meer dan 2000 mijl af te leggen van een landmassa naar de eilanden van Hawaï.

Bestuivers die goed gedijen in Hawaï

Er zijn misschien geen kolibries in Hawaï, maar er zijn nog steeds geweldige bestuivers die gedijen op de eilanden. Ten eerste, honingbijen zijn in Hawaï, en zij zijn verantwoordelijk voor de bloeiende bloemen, fruit en groenten die Hawaïanen vertrouwen op voor voedsel. Andere bestuivende dieren om nota van te nemen zijn onder andere:

  • Kolibrie motten - Het zijn motten, geen vogels, maar het zijn geweldige bestuivers en helpen het gebladerte en de tuinen van Hawaï het hele jaar door in stand te houden.
  • Vlinders - Deze prachtige vliegende beestjes staan erom bekend dat ze de bloemen in heel Hawaii groot, helder en mooi houden dankzij hun bestuivingsexpertise. Hun langwerpige tongen werken goed bij het omgaan met diepe bloemkronen.

Conclusie

Er leven geen kolibries in Hawaii, maar er zijn vele andere soorten vogels en bestuivende dieren die u kunt zien tijdens uw bezoek of terwijl u in de staat woont. Van bestuivende vlinders tot kolibriemotten, er is geen tekort aan natuurlijke bestuiving in Hawaii, zelfs als kolibries geen deel uitmaken van de actie.

Bronnen
  • American Bird Conservatory Paradijs voor sommigen - maar een voortdurende uitstervingscrisis voor vogels
  • Ministerie van Landbouw van Hawaï: Lijst van verboden dieren
  • Wikipedia: Lijst van vogels in Hawaï
  • Reis naar het Noorden: Migratieroute - over land of over water?
  • De huiseigenaar van vandaag: ontmoet de kolibriemot - een waardevolle bestuiver

Uitgelichte afbeelding: Matthew Jolley, Shutterstock

Scroll naar boven