Zijn alle uilen nachtdieren? Alles wat je moet weten!

Uilen zijn vogels van de nacht met de reputatie van stille jagers die in de kleine uurtjes nietsvermoedende prooien vangen. Uilen hebben ongelooflijk stille vleugelslagen, en vele zijn bijna niet waarneembaar. Maar hoeveel van de honderden uilensoorten in de wereld zijn nachtdieren?

Interessant genoeg zijn er wereldwijd tientallen soorten uilen, maar ze zijn niet allemaal 's nachts wakker. Wij geven u de details over welke uilen vroeg opstaan en welke tot diep in de nacht opblijven.

Wat zijn uilen?

Uilen zijn vogels uit de orde van de Strigiformes. Deze groep bestaat uit meer dan 200 (meestal solitaire) roofvogels die waakzaam en scherp zijn. Uilen hebben grote ogen met binoculair zicht en koppen die maximaal 270 graden kunnen draaien.

De grootste uil is de Blakiston visuil, en het is ook een van de zeldzaamste. Deze vogels kunnen een indrukwekkende spanwijdte van 6 voet bereiken, worden 28 centimeter hoog, en wegen tot 10 pond. De kleinste van alle uilen is de elfenuil met een spanwijdte van slechts 10,5 centimeter, staat ongeveer 5,5 centimeter hoog, en weegt slechts 1,4 ons.

Dus, zoals u kunt zien, is er een behoorlijk scala aan maten. Maar wat ze hebben aan variatie in grootte, missen ze in kleur. De meeste uilen hebben neutrale tinten, variërend van bijna zwart tot sneeuwwit.

Afbeelding: Alpcem, Pixabay

Wat eten uilen?

Uilen zijn carnivoren, dus of ze nu nachtdieren (nachtdieren) of dagdieren zijn, ze hebben vlees nodig om te overleven. Deze opportunistische eters kunnen, afhankelijk van hun locatie en soort, een verscheidenheid aan wild eten.

Over het algemeen eten uilen:
 • Knaagdieren
 • Reptielen
 • Kleinere vogels
 • Insecten

Afhankelijk van de grootte van de prooi, kunnen uilen kleine prooien eerst met de kop inslikken. Botten die uilen niet kunnen verteren, worden later in pellets uitgebraakt.

Waarom zijn de meeste uilen nachtdieren?

Uilen zijn meedogenloze roofdieren. Ze grijpen vaak een prooi voordat die zelfs maar de kans heeft om te reageren. Dat uilen nachtdieren zijn, is een enorm voordeel, want ze hebben een ongelooflijk zicht en een stille vlucht, wat ongelooflijk voordelig is voor de jacht.

Met hun woest sterke klauwen kunnen ze hun prooi snel grijpen, en hun scherpe snavels scheuren vlees in enkele seconden. Afhankelijk van waar de uil leeft, kan het voor sommigen echter niet zo voordelig zijn om 's nachts te jagen, wat aanpassingen veroorzaakt.

Image Credit: VIJAY RICHHIYA, Pixahive

Nachtelijke vs. Dagelijkse vs. Crepusculaire

Hoewel het belangrijkste percentage uilen nachtdieren zijn, zijn veel soorten ook crepusculair (zowel overdag als 's nachts). Twee soorten zijn volledig dagactief en vormen de kleinste groep. Zelfs nachtuilen zijn overdag alert op eventuele bedreigingen.

Interessant is dat de oogkleur van een uil je kan vertellen welk deel van de dag ze het meest actief zijn.

Nachtbrakers

Naar schatting 69% van de uilen zijn nachtbrakers. Nachtbrakers hebben donkere ogen. Deze uilen zijn sluipend gebouwd voor de nachtelijke jacht, in staat om prooien met grote detectie te zien.

Voorbeelden van nachtuilen zijn:
 • Grote gehoornde uil
 • Kerkuil
 • Gevlekte uil
 • Kerkuil

Dagactieve uilen

Naar schatting 3% van de uilen zijn dagactief. Dagactieve uilen hebben gele ogen. Er zijn slechts twee soorten uilen die echt dagactief zijn: de dwerguil en de oehoe.

Havikuilen komen voor in Noord-Amerika en Azië. Als ze jagen, hebben ze een stijl die lijkt op die van haviken en valken. Ze kijken neer op prooien vanaf hoge baarzen of zelfs in volle vlucht.

Dwerguilen leven aan de westkust van Noord-Amerika. Ze zijn snel en efficiënt in hun vlucht en vangen hun prooi in volle vlucht.

Afbeelding: HMaria, Pixabay

Uilen

Naar schatting 22% van de uilen is crepusculair. Crepusculaire uilen hebben oranje ogen. Crepusculaire uilen jagen in de schemering en het ochtendgloren, wanneer het licht nog niet helemaal is uitgegaan.

Voorbeelden van crepusculaire uilen zijn:
 • Sneeuwuilen
 • Velduilen
 • Holenuilen
 • oehoes
 • Grote grijze uilen
 • Zie ook: Komen uilen overdag naar buiten? Het verrassende antwoord!

Onbekende uilen

Uilen kunnen zeer geheimzinnig zijn. Er is een marge van 6% van een onbekende factor in deze categorie waar wetenschappers gewoon niet genoeg gegevens hebben om het zeker te weten. Naarmate wetenschappers en onderzoekers in staat zijn om uilen in hun natuurlijke omgeving te bestuderen, zullen we in de toekomst meer over ze te weten komen.

Welk deel van de dag een uilensoort ook verkiest, ze nemen allemaal hun vrije tijd om te rusten en hun energie te herstellen van lange uren jagen.

Conclusie

Hoewel de meeste uilen nachtdieren zijn, kunnen ze praktisch elk deel van de dag buiten zijn, afhankelijk van de soort. Hoewel we weten dat de meeste uilen de voorkeur geven aan nachtelijke uren om te jagen, kun je aan de kleur van hun ogen zien op welk moment van de dag een uil buiten is.

Vergeet niet dat donkere ogen staan voor nachtdieren, oranje ogen voor nachtdieren en gele ogen voor dagdieren. Dus als je de volgende keer een foto van een uil ziet, kun je je vrienden erover vertellen.

Uitgelichte afbeelding: Alexas fotos, Pixabay

Scroll naar boven