Wilde eend vs. eend: is er een verschil?

Veel mensen die voor het eerst over eenden leren, denken dat de wilde eend hetzelfde is als een eend. Hoewel de wilde eend één soort eend is, zijn er veel andere soorten waar u rekening mee moet houden. Met andere woorden, "eend" is de algemene term voor het dier, maar de wilde eend is een specifieke eendensoort.

Lees verder voor meer informatie over het verschil tussen een wilde eend en een eend.

Visuele verschillen

Image Credit: (L) Georg_Wietschorke

In een oogopslag

Mallards

  • Herkomst: Noord-Amerika
  • Maat: 1,6-3,5 pond
  • Levensduur: 5-10 jaar
  • Gedomesticeerd? Ja
Eenden
  • Oorsprong: China
  • Maat: Afhankelijk van de soort
  • Levensduur: Afhankelijk van de soort
  • Gedomesticeerd? Slechts 2 soorten zijn gedomesticeerd

Overzicht Mallard

De wilde eend is een van de meest voorkomende eendensoorten in de Verenigde Staten. Ze komen voor in elke staat, een deel van Mexico en het grootste deel van Canada. Als u ooit een park bezoekt en eenden ziet, is de kans groot dat u een wilde eend ziet.

Image Credit: VancouverLami, Pixabay

Kenmerken & Uiterlijk

Wilde eenden zijn een van de meest herkenbare eendensoorten. Vooral de mannetjes zijn gemakkelijk te herkennen. De mannetjes hebben grijze flanken en een zwarte staart. De kop is glanzend groen. Het vrouwtje daarentegen is wat ingetogener. Zij heeft bruine en zwarte strepen.

Gebruikt

Mallardeenden zijn een van de enige eendensoorten die gedomesticeerd zijn. Deze eenden worden vaak op boerderijen gehouden voor eieren en vlees, maar ze komen ook in het wild voor. Mallardeenden zijn een van de meest bejaagde eenden omdat ze zo algemeen voorkomen.

Classificatie

De wetenschappelijke naam voor de wilde eend is Anas platyrhynchos Op basis van deze naam weet je dat de wilde eend behoort tot de orde van eenden, ganzen, zwanen en schreeuwers en de familie van de eenden in het bijzonder.

Eenden Overzicht

Hoewel wilde eenden een specifieke eendensoort zijn, wordt de term "eend" gebruikt om elke soort aan te duiden die tot de eendenfamilie behoort. Enkele veel voorkomende eenden zijn de wilde eend, de Amerikaanse zwarte eend, de gevlekte eend, de slobeend, de wilde eend en de wintertaling.

Image Credit: MabelAmber, Pixabay

Kenmerken & Uiterlijk

Eenden zijn er in vele kleuren en maten. Sommige eenden zijn groter dan de wilde eend, terwijl andere kleiner zijn dan de wilde eend. Het hangt uiteindelijk af van de soort waarnaar je kijkt.

Gebruikt

De overgrote meerderheid van de eenden wordt tegenwoordig niet voor een specifiek doel gebruikt. De meeste eenden zijn wild, en sommige zijn zelfs beschermd. Er zijn slechts twee soorten tamme eenden, waaronder de wilde eend en de muskuseend. Deze eenden worden gebruikt voor vlees en eieren.

Classificatie

Als je het over een eend hebt, heb je het specifiek over een vogel die behoort tot de klasse Aves , bestellen Anseriformes en familie. Anatidae Er zijn tientallen verschillende eendengeslachten, dat is het mooie woord voor soorten.

Wat zijn de verschillen tussen wilde eenden en eenden?

Het verschil tussen een wilde eend en een eend komt uiteindelijk neer op het geslacht. Alle eenden behoren tot dezelfde orde en familie. De wilde eend is slechts één specifiek geslacht binnen de familie. Er zijn vele andere eenden die tot een ander geslacht of een andere soort behoren.

Om het verschil tussen een wilde eend en een eend samen te vatten: een wilde eend is een soort eend. Als u naar een wilde eend kijkt, kijkt u altijd naar een eend. U kijkt echter misschien niet naar een wilde eend als u niet zeker bent van de soort eend.

Afbeelding door: Robert Adami, Shutterstock

Is een wilde eend geschikt voor u?

Als u zich afvraagt of u een Mallard of een eend moet nemen, stelt u een overbodige vraag. De Mallard is immers een eend. Dat gezegd hebbende, kunt u zich afvragen of een Mallard beter is dan een andere eendensoort.

Voor de meeste mensen is de wilde eend de beste eendensoort die je kunt krijgen. Het is een van de weinige eendensoorten die gedomesticeerd zijn. Je kunt wilde eenden gebruiken voor eieren, vlees of de jacht. Dat geldt niet voor veel andere eendensoorten.

Wij hopen dat dit artikel enige verwarring heeft weggenomen over de termen Mallard en eend.

Zie ook: Gevlekte eend vs. wilde eend vs. zwarte eend: wat is het verschil?

Uitgelichte afbeelding: (L) Alexa, Pixabay

Scroll naar boven