- Doel van het diafragma
- Hoe werkt het?
- Wat zijn de verschillende soorten pessariums?
- Waar wordt het gebruikt?
- Voordelen van membranen
- Nadelen van diafragma's
- Vaak gestelde vragen (FAQ's)
- Laatste gedachten
De microscoop bestaat uit vele samenwerkende onderdelen. Om de hele microscoop goed te laten werken, moet er voldoende licht zijn, en dat licht moet worden vergroot. Het microscoopdiafragma regelt hoeveel licht er op het preparaat valt en welke vorm het aanneemt. Zonder het diafragma kun je het preparaat niet onder de microscoop zien.
Er is nog veel meer te begrijpen over wat het diafragma doet op een microscoop en waarom het belangrijk is. Blijf lezen voor een complete kijk op hoe diafragma's de microscoop helpen en wanneer u het diafragma moet aanpassen.
Doel van het diafragma
Het diafragma is verantwoordelijk voor het veranderen van de hoekopening van de lichtkegel nadat het licht door de condensor is gegaan. Het zorgt ervoor dat de optische numerieke apertuur en de grootte van de lichtkegel gelijk zijn. Als ze gelijk zijn, krijgt u een scherp beeld. Als ze niet gelijk zijn, zal de beeldkwaliteit slecht zijn.
Eenvoudiger gezegd: het diafragma regelt hoeveel licht het preparaat bereikt en in welke vorm het licht het preparaat raakt. Het diafragma zorgt er dus voor dat de microscoop een duidelijk beeld produceert voor de kijker.
Image Credit: Dani Kristiani, Shutterstock
Hoe werkt het?
Ook al klinkt het doel van het diafragma misschien sjiek, hoe het onderdeel werkt is eigenlijk heel eenvoudig. Het diafragma zelf is normaal gesproken een strook metaal of plastic in de microscoop. Het heeft dan één gat waarvan u de grootte kunt aanpassen of meerdere gaten waar u doorheen kunt draaien.
Telkens wanneer u de grootte van het gat verandert of een ander gat kiest, zal er meer of minder licht door het metalen of plastic stuk vallen.
Sommige gaten hebben bijvoorbeeld een grote diameter, waardoor er meer licht door het gat komt. Daarentegen komt er minder licht door gaten met een kleinere diameter. Door de verschillende diameters van de gaten kunt u bepalen hoeveel licht er bij uw preparaat komt.
Wat zijn de verschillende soorten pessariums?
Om beter te begrijpen hoe diafragma's werken, kun je het beste kijken naar de verschillende soorten diafragma's. Er zijn drie hoofdtypen diafragma's, en ze werken allemaal net iets anders.
Schijfmembraan
Het meest basale type diafragma is het schijfdiafragma. Dit diafragma is een rond stuk metaal of plastic. Het heeft meerdere gaten van verschillende diameter. U draait aan het wiel om te kiezen welk gat u wilt gebruiken. De kleinere gaten beperken het licht, terwijl de grotere gaten meer licht doorlaten.
Opening Irisdiafragma
Een van de meest geavanceerde diafragma's is het diafragma voor diafragma's. Hiermee kunt u de exacte grootte en vorm bepalen. Het is ontworpen om te functioneren als uw iris. U verschuift het diafragma zodat het gat uitzet of vernauwt tot de exacte grootte die u nodig hebt.
Veldmembraan
Het velddiafragma bevindt zich direct bij de lichtbron van de microscoop. Het bestaat uit één stuk met slechts één gat, net als het irisdiafragma. In tegenstelling tot het irisdiafragma zijn er alleen vaste instellingen, wat betekent dat u geen volledige controle hebt over de exacte diameter.
Waar wordt het gebruikt?
Diafragma's worden in bijna alle microscopen gebruikt. Zonder het diafragma zou u de beeldkwaliteit van het bekeken preparaat niet kunnen controleren. Daarom zijn diafragma's een essentieel onderdeel van alle microscopen. Zij stellen u in staat het licht te controleren zodat u de beeldkwaliteit kunt controleren.
Voordelen van membranen
Alle diafragma's hebben hetzelfde grote voordeel: ze stellen je in staat de lichthoeveelheid en -vorm te regelen, zodat je de beeldkwaliteit kunt verhogen. Zonder diafragma's zouden sommige microscopen bijna nutteloos zijn, omdat de kwaliteit zo korrelig zou zijn.
Daarna hangt het voordeel van het diafragma af van het type diafragma dat u hebt gekozen. Een schijfdiafragma is bijvoorbeeld voordelig omdat het eenvoudig te gebruiken en betaalbaar is. Het diafragma iris diafragma biedt daarentegen maximale controle zodat u de optimale fotobeeldkwaliteit krijgt. Het velddiafragma is voordelig omdat het de betaalbaarheid van de schijf combineert met het gemak van dediafragma.
Nadelen van diafragma's
Er is niet één groot nadeel van het diafragma. Omdat het een essentieel onderdeel van de microscoop is, is het niet zo dat u ervoor kunt kiezen een microscoop zonder dit onderdeel aan te schaffen. Integendeel, het diafragma is een noodzakelijk onderdeel dat ronduit voordelig is.
Dit gezegd zijnde, hebben bepaalde typen diafragma's nadelen. Met het schijf- en velddiafragma bijvoorbeeld hebt u geen volledige controle over de grootte van het gat. Daardoor krijgt u misschien niet de exacte beeldkwaliteit die u wilt, omdat u de grootte van het gat niet kunt bepalen. De grootte van het gat is al aanwezig.
Het diafragma heeft geen nadeel in termen van functionaliteit, maar is wel veel duurder. Personen die een beginnersmicroscoop willen, kunnen zich daardoor waarschijnlijk geen diafragma veroorloven.
Image Credit: TheBlueHydrangea, Shutterstock
Vaak gestelde vragen (FAQ's)
Wat is de functie van het diafragma op een microscoop?
Het diafragma regelt hoeveel licht de condensor van de microscoop bereikt. Met andere woorden, het regelt de breedte van het licht dat het preparaat bereikt, zodat u de beeldkwaliteit kunt verbeteren.
Hebben microscopen diafragma's nodig?
Ja. Microscopen hebben diafragma's nodig. Zonder diafragma kun je het licht dat het preparaat bereikt niet regelen, wat kan leiden tot een slechte beeldkwaliteit.
Hoe werken diafragma's?
Diafragma's beperken de hoeveelheid licht die het preparaat bereikt. Er zijn verschillende gaatjes. Hoe groter het gaatje, hoe meer licht het preparaat bereikt. Daarentegen beperken kleinere gaatjes het licht.
Waar zit het diafragma op een microscoop?
Waar het diafragma zich bevindt, hangt af van het type diafragma. Velddiafragma's bevinden zich dichter bij de lichtbron, terwijl het irisdiafragma zich dichter bij de condensor bevindt.
Wanneer het diafragma van een microscoop vervangen?
Weten wanneer je het diafragma van je microscoop moet aanpassen vergt enige vaardigheid en oefening. Wanneer je voor het eerst een microscoop gebruikt, kan het moeilijk zijn om te weten waar je naar kijkt en wanneer je het diafragma moet aanpassen. Kortom, je moet het diafragma aanpassen als je geen duidelijk beeld hebt.
Laten we zeggen dat het beeld wazig is. In dat geval moet u waarschijnlijk een grotere diameter voor het diafragma kiezen en meer licht binnenlaten. Pas het diafragma aan zodat een groter gat meer licht toelaat tot het preparaat. Daarentegen vindt u misschien dat het beeld te korrelig of te helder is. In dat geval moet u het tegenovergestelde doen. Kies een kleiner gat zodat minder licht de condensor bereikt.
Laatste gedachten
Nogmaals, het diafragma is een essentieel onderdeel van elke microscoop. Hiermee kunt u regelen hoeveel licht de condensor bereikt.
Diafragma's werken in wezen door te beperken hoeveel licht de condensor bereikt. Hoe het diafragma precies werkt, hangt af van het type diafragma dat u kiest.
Toch dienen alle diafragma's hetzelfde doel en zijn ze een essentieel onderdeel van alle microscopen gebleken. Zonder diafragma is de beeldkwaliteit waarschijnlijk slecht.
Uitgelichte afbeelding: Misael Moreno, Unsplash