Wanneer is het beste seizoen & tijd om vogels te kijken?

Kijk naar de zon

Vogels zijn drukke wezens. Ze zijn voortdurend in beweging, bouwen hun nesten, zoeken voedsel, zoeken een partner, voeden hun jongen. Maar verschillende soorten hebben verschillende gedrags- en activiteitspatronen, wat betekent dat elk moment van de dag perfect kan zijn om vogels te kijken. Omdat het gedrag van vogels zo divers is, moet u uw excursie van tevoren plannen. Bedenk welke soorten vogels u wilt zien.Als u de meeste vogels wilt zien, kunt u het beste de zon volgen.

Welk moment van de dag is het beste om vogels te kijken?

Ochtend

Vogels zijn zeer actief in de vroege ochtend als ze beginnen te foerageren voor hun ontbijt, en opnieuw in de avond als ze werken om hun buiken te vullen voor de lange nacht. Na het eten hebben de meeste vogels de neiging om te rusten en te verteren, wat betekent dat de uren rond het middaguur minder ideaal kunnen zijn voor waarnemingen. De ochtend is de perfecte tijd om zangvogels en op de grond jagende insecteneters te spotten.

Middag

Niet alle vogels verdwijnen in de middag. De warmste delen van de dag zorgen voor meer thermische activiteit in de lucht, wat betekent dat roofvogels op optimale hoogte kunnen zweven om voedsel op de grond te zien scharrelen. De kans dat u haviken, valken en arenden ziet is groter in de middag.

Avond

De periode tussen avond en nacht is een andere actieve periode voor de meeste vogels, maar niet zo ideaal als de ochtend. U werkt tegen het licht in, wat betekent dat uw ervaring afneemt terwijl u kijkt. Maar nachten zijn nog steeds perfect voor het spotten van nachtvogels, zoals uilen, nachtzwaluwen, nachtegalen en de beroemde Nieuw-Zeelandse kiwi. Veel vogelaars genieten ook van het kijken naar vleermuizen, ook al zijn ze nietvogels.

  • Zie ook: Laten vogels scheten? Het antwoord kan u verbazen!

Afbeelding: Pixabay

Welk seizoen is het beste om vogels te kijken?

Winter

Vogels volgen niet alleen daglichtpatronen, ze volgen ook migratiepatronen met de seizoenen. Je hebt waarschijnlijk het oude gezegde gehoord dat vogels naar het zuiden vliegen voor de winter, maar dit geldt niet voor alle soorten. Veel vogels blijven voor het koude weer, zoals juncos, roodborstjes, mussen en kardinalen. Ze puilen hun veren op en eten vetrijk voedsel voor isolatie, wat betekent dat je met zaad gevulde voederbakjeGroenblijvende bomen zijn ook een goede plek om vogels te spotten bij koud weer, omdat ze een uitstekende schuilplaats bieden.

Lente

Vogels die het warmere winterklimaat opzoeken, beginnen in het voorjaar aan spectaculaire trekkingen. De Golfkuststaten zien een enorme toestroom van zangvogels in het voorjaar, wanneer de uitgeputte trek van de vogels hen naar de boomgaarden stuurt. Texas en Florida hebben elk hotspots voor vogeltrek van talloze vogelsoorten in het voorjaar. Maar vogels kijken in het voorjaar kan net zo lonend zijn in uw eigen achtertuin.Dit is het moment waarop winterkoninkjes nestmateriaal beginnen te verzamelen en hun intrek nemen in uw vogelhuisjes, en wanneer kolibries op zoek gaan naar nectar uit uw voederhuisjes. Misschien ziet u zelfs een roodborstje in uw tuinbedden naar wormen graven.

Zomer

De zomer is de ruiperiode. Na het broeden in het voorjaar houden de vogels zich meestal gedeisd terwijl ze oude, verweerde veren afwerpen en nieuwe, vliegvaste veren laten groeien. Maar totdat de nieuwe veren volledig gevormd zijn, kan dit voor de vogel minder beweeglijkheid en meer vatbaarheid voor roofdieren betekenen. Vogels zijn in deze periode uit zelfbehoud minder luidruchtig, waardoor ze moeilijker te herkennen zijn. Een geweldige strategieom vogels te vinden in de zomer is te zoeken rond gebieden waar je vervelde veren ontdekt.

Afbeelding: Pixabay

Herfst

De herfst is waarschijnlijk het meest populaire vogelobservatieseizoen, met niet alleen kleurrijke bladeren en koelere temperaturen, maar ook meer mogelijkheden om migraties bij te wonen. Langeafstandstrekkers (zoals zwaluwen, kraanvogels en zandzuigers) zijn het meest actief tussen augustus en oktober, terwijl korteafstandstrekkers (zoals ganzen, eenden en mussen) tot in december onderweg kunnen zijn. De zuidkust van elkeEen waterlichaam kan een geweldige plek zijn om trekvogels in rust te zien. En omdat de herfst een natuurlijke tijd voor de oogst is, zijn boomgaarden en gewassen ook vaak hotspots om vogels te kijken. Houd het weer ook in de gaten voor koudefronten. De kou veroorzaakt massale migraties en kan een ideale tijd zijn voor waarnemingen.

Maximaliseer uw ervaring

  1. Begin vroeg . De periode van zonsopgang tot halverwege de ochtend is de meest actieve periode van een vogel. Je hebt meer kans om een grote verscheidenheid aan soorten te zien als je de hitte van de middag voor bent.
  2. Plan vooruit . Een heldere, warme ochtend zal u omringen met verschillende soorten zangvogels. De ochtend na een regenbui zal wormstekige roodborstjes opleveren. Een warme dag zal haviken, valken, gieren en andere roofvogels aantrekken. De komst van een koufront zal de perfecte ochtend zijn om de herfsttrek te bekijken. Kijk op lokale websites voor ideale vogelkijkplekkenen tijden, vooral tijdens migratieseizoenen.
  3. Ken uw zone Vogelhabitats zijn divers. Het is belangrijk om vertrouwd te raken met de plaatselijke ecologie als u uw vogelobservatie-ervaring wilt maximaliseren. Voedselbronnen zijn uw beste gok om de meeste vogels te vinden. Als u vogels gaat kijken in de kou, bijvoorbeeld, zoek dan naar gebieden met dennen of andere groenblijvers die zaden produceren. Kustgebieden vol met krabben trekken kustvogels aan. Grasgebieden mettrekken insecten insecteneters aan.

Verwant:

  • Hier is een lijst van onze top 5 richtkijkers voor lange afstanden

Laatste gedachten

Het geheim van de beste tijd om vogels te kijken is ervaring. Dat betekent niet dat u een expert hoeft te zijn om er het beste van te maken. Maar hoe meer u buiten komt en observeert, hoe vertrouwder u wordt met het gedrag van vogels. U ontwikkelt een instinct voor hoe lang vogels actief blijven, welke periodes van de ochtend het meest vruchtbaar zijn en welke vogels in welke seizoenen hun opwachting maken.Als je hun patronen leert kennen, zal de beste tijd om vogels te kijken de tijd zijn die je ervoor maakt.

Vogeluitrusting die we beoordeeld hebben:

  • Beoordelingen van onze top 5 telescopen voor vogelspotten
  • Welke verrekijker is het meest geschikt om vogels te kijken? Wij keken naar...
Scroll naar boven