Waarom tsjilpen vogels 's nachts? 9 redenen voor dit gedrag

Er zijn weinig dingen in het leven zo mooi en stressverlagend als vogelgezang. Hun prachtige melodieën symboliseren vaak het begin van de lente, en veel mensen beginnen hun dag graag met de zoete geluiden van de buurtvogels om hen wakker te maken.

Niet alle vogelgeluiden worden echter met open armen ontvangen. Als u 's nachts in bed ligt te woelen en te draaien, omdat u niet in slaap kunt komen door het onophoudelijke gezang van uw buren, bent u waarschijnlijk behoorlijk gefrustreerd.

Hoewel je niets kunt doen om hun getjilp te stoppen, kan het helpen om te weten waarom ze zo luidruchtig zijn.

Lees verder voor negen mogelijke redenen waarom u deze nachtelijke geluiden hoort.

De 9 redenen waarom vogels 's nachts tsjirpen

1. Ze eisen grondgebied op.

Net als veel andere dieren in de dierenwereld kunnen vogels zeer territoriaal zijn. Als ze een plek vinden waar ze zich prettig voelen en kunnen overleven, willen ze die zo goed mogelijk beschermen. Tjilpen is een manier van een vogel om andere vogels of dieren te laten weten dat het territorium waar ze zich bevinden van hen is.

Image Credit: Mari May, Shutterstock

2. Ze zoeken partners

Vogels tsjirpen op elk moment van de dag als ze op zoek zijn naar partners. U kunt dit gedrag opmerken bij specifieke vogelsoorten zoals kardinalen of spotvogels, terwijl andere soorten dansen gebruiken om partners aan te trekken.

Het zijn meestal mannelijke vogels die prachtige geluiden maken om te proberen een vrouwtje aan te trekken. Dit gedrag komt voor bij de meeste nachtvogels, maar het wordt soms ook gezien bij dagvogels.

De meeste vogels broeden echter in het voorjaar. Dus, als je 's nachts getjilp hoort in andere seizoenen, zal dat waarschijnlijk een andere reden hebben dan het zoeken naar een partner.

3. Ze voelen gevaar.

Er zijn veel dieren die vogels als prooi zien en als zodanig zullen de meeste vogels overdreven voorzichtig zijn met hun omgeving en snel kunnen onderscheiden of er gevaar dreigt.

Als vogels zich bedreigd voelen, worden ze erg luidruchtig en tjilpen ze onophoudelijk. Ze tjilpen als het agressieve gedrag van hun roofdieren hen angstig en verontrust maakt. Hun getjilp is niet alleen bedoeld om hun roofdieren af te schrikken, maar de geluiden werken ook als een alarm om andere vogels in de buurt te waarschuwen voor het gevaar.

Niet alleen de aanwezigheid van roofdieren geeft vogels het gevoel dat ze in gevaar zijn. Harde geluiden, het schudden van het nest of zelfs plotselinge felle lichten kunnen een soortgelijke reactie veroorzaken.

Image Credit: Erik_Karits, Pixabay

4. Ze verkondigen de overwinning.

Vogels, vooral als ze veel honger hebben, tsjirpen soms om hun vreugde en feestvreugde te uiten nadat ze voedsel hebben gevonden. Als vogels in een troep bij elkaar zitten en een van hen vindt een voedselbron, tsjirpen ze vaak om de aandacht van hun troepgenoten te trekken, zodat ook zij van een maaltijd kunnen genieten.

Als er meerdere vogels rond een voedselbron zitten, kunnen ze gaan tsjilpen en kibbelen terwijl ze om het voedsel vechten.

5. Ze zijn gedesoriënteerd

Ooit was er een tijd dat de wereld 's nachts volledig donker was. Maar dankzij de verstedelijking wordt het territorium van veel vogels aangetast door steden die snel groeien in gebieden die de vogels ooit het hunne noemden. Met deze groei komt onvermijdelijke lichtvervuiling. Een plotselinge instroom van fel licht in het leefgebied van de vogel kan niet alleen desoriënterend zijn, maar ook de slaap van de vogels aantasten.Ze geloven misschien dat het kunstlicht het signaal is dat er een nieuwe dag aanbreekt, en beginnen te tsjirpen om deze nieuwe dag aan te geven.

Sommige vogeldeskundigen geloven ook dat de toename van geluiden in steden overdag het voor vogels moeilijk maakt om met elkaar te communiceren.

Image Credit: Agami Photo Agency, Shutterstock

6. Het zijn baby vogels

Babyvogels kunnen niet voor zichzelf zorgen, dus vertrouwen zij op de voortdurende bescherming en het toezicht van hun ouders. Hun ouders kunnen echter niet altijd bij hen zijn, omdat zij voedsel moeten zoeken voor henzelf en hun jongen. Wanneer deze babyvogels honger hebben of bang zijn en alleen gelaten worden, zullen zij tjilpen om te proberen de aandacht van hun ouders te krijgen en om te waarschuwen.vogels in de buurt dat ze verzorgd moeten worden.

7. Ze communiceren

Sommige vogelsoorten vocaliseren 's nachts om met andere vogels te communiceren.

Als een vogel zijn kudde kwijt is, kan hij gaan tsjirpen om aandacht te krijgen van leden van zijn kudde. Dit soort tsjirpen kan lang doorgaan als de vogel zijn kuddegenoten niet kan vinden.

Wanneer ze samen zijn, tsjirpen sommige soorten tegelijkertijd om een idee te krijgen van de grootte van hun troep.

Wanneer vogels samen migreren, stelt het getjilp hen in staat om met elkaar te communiceren zodat ze veilig zijn en bij elkaar blijven. Veel vogelsoorten kiezen ervoor om 's nachts te migreren. Daar zijn vier belangrijke redenen voor:

  • De sterren en de maan kunnen helpen bij de navigatie van vogels
  • De atmosfeer is stabieler zodat ze een vaste koers kunnen aanhouden...
  • Koelere temperaturen maken lange vluchten draaglijker
  • Het is veiliger voor haviken, katten en andere roofdieren overdag.

Image Credit: tyanbo, Pixabay

8. Ze oefenen hun liedjes.

Vogels staan bekend om hun mooie en melodieuze roep en getjilp, maar ze worden niet allemaal geboren met het vermogen om op een dergelijke manier te zingen. Net als bij mensen moeten vogels hun getjilp oefenen voordat ze professionals worden met hun stem. Zonder het vermogen om te zingen kunnen vogels het sociaal moeilijker krijgen en overleven ze misschien minder lang.

Studies suggereren dat vogels die vroeg in de ochtend zingen de hele dag beter presteren. Misschien kiezen ze ervoor om hun zang zo vroeg te oefenen omdat er minder wind is om het geluid te verstoren of omdat er in de vroege ochtenduren heel weinig licht is, kunnen ze niet foerageren zodat hun zang een daad van verveling wordt.

9. Ze zijn nachtdieren.

Niet alle vogels zijn overdag actief. Er zijn veel soorten die door hun biologische ritme vooral in de donkere uren actief zijn. Deze nachtvogels beginnen hun dagelijkse zangpraktijk meestal als de zon ondergaat.

Afbeelding: Hippo_Lytos, Pixabay

Welke vogels tsjirpen 's nachts?

Er zijn veel verschillende soorten vogels die hun beste zang laten horen als het donker is. Hier zijn enkele van de meest voorkomende vogels waarvan je waarschijnlijk de roep hebt gehoord als je in bed ligt:

  • Uilen
  • Merels
  • Spotvogels
  • Killdeer
  • Amerikaans Roodborstje
  • Eenden
  • Nighthawks
  • Cardinals
  • Klop-arm-willen
  • Rietzangers
  • Zwart spoor
  • Geelborsttapuit
  • Heremietlijster

Conclusie

Hoewel de meesten van ons gewend zijn om wakker te worden met het geluid van kwetterende vogels om de dag te beginnen, zijn 's nachts zingende vogels niet zo zeldzaam als men zou denken. Nu u enkele van de redenen kent waarom uw buurtvogels 's avonds zoveel zingen, kunt u misschien wat gemakkelijker gaan slapen in de wetenschap dat ze u niet alleen een serenade brengen om u te pesten. Het zit gewoon in de natuur van sommige soortenom hun roeping te doen tijdens de donkere uren.

Uitgelichte afbeelding: ilangr, Pixabay

Scroll naar boven