Waarom toeteren ganzen tijdens de trek? 4 redenen voor dit gedrag

Als u ooit een zwerm ganzen hebt zien overvliegen, hebt u waarschijnlijk ook hun luid en onaangenaam getoeter gehoord. Hoewel hun getoeter voor ons ronduit vervelend kan zijn, heeft het een belangrijke functie tijdens het migratieproces en andere onderdelen van het leven van de gans.

Er zijn vier belangrijke redenen voor dit gedrag, maar er zijn ook andere redenen waarom ganzen in andere delen van het jaar toeteren. Laten we er eens in duiken om meer te weten te komen.

4 redenen waarom ganzen toeteren tijdens de trek

Image Credit: hobbyknipse, Pixabay

Hoewel we nooit zeker kunnen weten waarom ganzen toeteren tijdens de trek, hebben wetenschappers goede ideeën achter het gedrag. Hier zijn de vier meest waarschijnlijke redenen waarom ganzen toeteren tijdens de trek:

1. Om eendrachtig op te stijgen

Wanneer ganzen opstijgen, begint elke gans te toeteren om elkaar te waarschuwen dat het tijd is om te vertrekken. Door op deze manier te toeteren, blijven er geen ganzen achter en kan de hele kudde in koor opstijgen. Als ganzen zouden stoppen met toeteren tijdens het opstijgen, zouden veel ganzen achterblijven.

2. Om samen te blijven

Net zoals ganzen toeteren om bij elkaar te blijven tijdens het opstijgen, blijven ze vaak toeteren tijdens het vliegen. Het doel hiervan is om tijdens de hele reis bij elkaar te blijven. Bij een heldere hemel en mooi weer is toeteren niet zo nodig, maar bij bewolkt weer en slechte regen is toeteren soms de enige manier voor ganzen om te weten waar hun kudde zich bevindt.

  • Zie ook: Paren ganzen voor het leven? Het is iets ingewikkelder dan dat.

3. Energiebesparing

Tijdens de trek is energiebesparing van het grootste belang om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk ganzen de eindbestemming bereiken. Door energiebesparing is de kans het grootst dat het hele koppel de reis haalt, waardoor het voortbestaan van de soort op lange termijn wordt vergroot.

Eén manier waarop ganzen energie besparen is door in de lucht te toeteren. Dit idee klinkt misschien eerst gek, dus laten we het uitleggen.

Door tijdens de vlucht te toeteren, laten ganzen elkaar weten waar ze zich bevinden, wie er terugvalt en andere informatie die de hele troep moet weten. De troep als geheel past zijn vlieggedrag aan de andere leden van de troep aan, waardoor de groep energie bespaart.

Belangrijker nog, door te toeteren kunnen de ganzen zichzelf in de V-positie navigeren. Deze V-positie is ideaal om energie te sparen in de lucht. Als gevolg daarvan sparen ganzen energie gedurende de hele reis door te toeteren en in de V-formatie te blijven.

4. Navigeren

Uiteindelijk komt het toeteren in de lucht neer op navigatie. Ganzen toeteren vaak naar elkaar om hun positie in de formatie te leren kennen en om bij elkaar te blijven bij slecht weer. Met andere woorden, het toeteren speelt een belangrijke rol bij de navigatie.

Toeteren ganzen alleen als ze vliegen?

Image Credit: sipa, Pixabay

Hoewel ganzen het meest luidruchtig zijn tijdens het vliegen, toeteren ganzen ook om andere redenen. Het toeteren wordt voornamelijk gebruikt als een vorm van communicatie met andere ganzen of om andere roofdieren af te schrikken. De meeste dieren vinden het getoeter van ganzen immers net zo luid en irritant als wij.

Hier is een kijkje op andere momenten dat ganzen toeteren:

Om roofdieren af te weren

In de lucht of op de grond, ganzen kunnen worden aangevallen door andere roofdieren. De eerste vorm van verdediging van de gans is toeteren. Aangezien we ganzen kunnen horen toeteren terwijl ze hoog in de lucht vliegen, is het geen verrassing dat deze jongens luidruchtig kunnen zijn.

Vooral als een vrouwtje haar nest beschermt, kunt u verwachten dat de gans ongelooflijk luid wordt en wild begint te toeteren als een ander wezen te dicht bij het nest komt. Als u toevallig een gans op een nest ziet zitten, kunt u het beste uit de buurt blijven, anders kunt u worden aangevallen.

Helaas is toeteren vaak niet genoeg om roofdieren af te schrikken als er maar één gans in de buurt is. Ganzen zitten echter vaak op korte afstand van elkaar, waardoor veel ganzen beginnen te toeteren als er één is. Zelfs de hongerigste roofdieren worden vaak afgeschrikt als ze een hele kudde horen toeteren.

Om een partner aan te trekken

Toeteren is niet altijd slecht. In feite draait een groot deel van het hofmakingsritueel van ganzen om toeteren. Als het tijd is om zich voort te planten, toeteren de mannetjes en steken ze hun kop in een snelle beweging in en uit het water. Soms escaleert het ritueel tot mannelijke ganzen die elkaar al toeterend achtervolgen, allemaal in de hoop de aandacht van een vrouwtje te krijgen.

Conclusie

Meestal toeteren ganzen tijdens de trek naar elkaar om samen op te stijgen, bij elkaar te blijven, energie te sparen en te navigeren. Zonder getoeter zullen ganzen niet in staat zijn om heelhuids op hun bestemming te komen.

Hoewel ganzen meestal toeteren tijdens de trek, zijn er ook andere momenten waarop ze toeteren. Zo toeteren ganzen vaak wanneer ze zichzelf of een nest verdedigen of wanneer ze een partner proberen te lokken.

Dit alles bewijst dat hoewel het getoeter vervelend is voor ons, het een cruciaal aspect is van de migratie en overleving van de troep. Beter nog, het getoeter is absoluut noodzakelijk voor ganzen als soort om niet alleen te overleven maar te gedijen in het wild.

Uitgelichte afbeelding: Piqsels

Scroll naar boven