Waar worden Vortex verrekijkers gemaakt - Wat u moet weten!

Weinig dingen zijn moeilijker op te sporen in de huidige wereldeconomie dan waar fabrikanten zoiets complex als een high-end optiek vervaardigen. Je zou kunnen denken dat het zo eenvoudig is als het opsporen van een enkele productiefaciliteit of het controleren waar de "Made In" stempel staat.

De waarheid is dat je met het controleren van dat stempel niet ver komt - fabrikanten maken en assembleren moderne producten in een groot aantal landen, waardoor het moeilijk is om één land van oorsprong te achterhalen.

Hoewel dat helemaal waar is bij Vortex Optics - zijn er een paar dingen die we kunnen opdelen om wat van de verwarring weg te nemen.

We beginnen met de oorsprong van Vortex Optics en de eerste productiejaren. Daarna gaan we kijken hoe die productiemethoden zich in de loop der jaren hebben ontwikkeld en waar ze nu staan.

Oorsprong van Vortex Optics

Vortex Optics is een bedrijf dat met trots zijn wortels heeft in Middleton, Wisconsin. Genesteld tussen Milwaukee en Minneapolis, was er niet veel bloei in Middleton in 1986, maar dat is precies wanneer Dan en Margie Hamilton hun eerste winkel openden.

Het duurde bijna 20 jaar, maar in 2002 groeide Vortex Optics uit die ene winkel. Dan en Margie Hamilton zijn nog steeds eigenaar van Vortex Optics - alleen heeft het nu vestigingen over de hele wereld.

Het is de belichaming van de Amerikaanse droom - een familiebedrijf uit de arbeidersklasse, begonnen in een kleine stad in de VS, dat uitgroeide tot een prestigieus Amerikaans merk.

Bekijk dit bericht op Instagram

Een bericht gedeeld door Vortex Optics (@vortexoptics)

Vroege productiejaren

Toen Dan en Margie in 2002 hun winkel naar een hoger niveau tilden door Vortex Optics op te richten, beperkten zij zich tot één land voor de productie van hun optiek: Japan.

De reden hiervoor was eenvoudig en tweeledig. Ten eerste wilde Vortex Optics de relatief goedkope arbeidsmarkten die landen op de Aziatische markt bieden. Ten tweede hadden van die markten alleen de Japanners de technische knowhow om de hoogwaardige optica te maken die Vortex Optics zocht.

Huidige productielocaties

Zoals veel bedrijven worden veel producten van Vortex Optics in meerdere landen gemaakt en elders geassembleerd.

Daarom heeft Vortex Optics productiefaciliteiten voor hun verrekijkers in Japan, China, Korea, de Filippijnen en Taiwan. Elke productiefaciliteit is gespecialiseerd in zijn eigen apparatuur. Niet alleen zijn specifieke productlijnen beperkt tot bepaalde landen, maar de fabrikant delegeert specifieke onderdelen in die productlijnen naar verschillende faciliteiten.

Omdat China een tijd lang moeite had om de hoge normen van Vortex Optics te handhaven, zorgden Japanse opzichters, ingenieurs en optiekdeskundigen ervoor dat de productiefaciliteiten aan de hoge kwaliteitsnormen voldeden. Zelfs nu hun normen zijn verbeterd, maakt Vortex Optics er nog steeds alleen hun goedkopere verrekijkers.

Al hun high-end producten zoals Razor HD en de Vortex Golden Eagle worden nog steeds exclusief in Japan gemaakt.

Bekijk dit bericht op Instagram

Een bericht gedeeld door Vortex Optics (@vortexoptics)

Vortex verrekijker Made in Japan

Vortex Optics begon al hun verrekijkers in Japan te maken - maar na verloop van tijd hebben ze goedkopere werknemers in andere Aziatische landen opgeleid om dezelfde hoogwaardige optiek te maken die ze in Japan maakten. De twee verrekijkers van de hoogste kwaliteit die Vortex Optics heeft, worden echter nog steeds uitsluitend in Japan geproduceerd.

  • Razor® UHD
  • Razor® HD

Vortex verrekijkers Made in China

Hoewel Vortex Optics ongeveer de helft van zijn producten in China maakt, is het aandeel van de verrekijkers die Vortex Optics in China maakt momenteel veel groter.

In feite maakt Vortex Optics slechts drie van hun verrekijkerlijnen buiten China, terwijl Vortex momenteel zes verschillende verrekijkerlijnen in China maakt. Die lijnen zijn:

  • Kaibab® HD
  • Fury® HD
  • Diamondback® HD
  • Crossfire® HD
  • Raptor®
  • Vanquish®

Vortex verrekijkers gemaakt in de Filippijnen

Terwijl veel Amerikanen sterke gevoelens hebben over producten gemaakt in China, krijgen producten gemaakt in de Filippijnen zelden dezelfde aandacht. Maar vanuit het perspectief van Vortex Optic blijven veel van de uitdagingen en voordelen hetzelfde.

Ze moesten nog Japanse opzichters, ingenieurs en optiekdeskundigen naar de Filippijnen sturen om ervoor te zorgen dat ze voldeden aan de kwaliteitsnormen van Vortex Optics.

Hoewel het nog onzeker is of Vortex Optics meer van hun productielijn naar de Filippijnen zal verplaatsen, lijkt het waarschijnlijk. Momenteel maken ze slechts één van hun productlijnen in de Filippijnen.

  • Viper® HD

Maakt Vortex Optics alles overziend?

We begonnen met te zeggen dat Vortex Optics een Amerikaans bedrijf is dat de belichaming is van de Amerikaanse droom - maar maken ze eigenlijk wel iets in Amerika?

Het korte antwoord is ja. Vortex Optics maakt een paar richtkijkers in Amerika. Maar voor verrekijkers is het antwoord volmondig nee. Vortex Optics maakt al hun verrekijkers in het buitenland.

Wat Vortex Optics in de Verenigde Staten doet, is deze producten engineeren. Vortex Optics heeft meer dan 200 Amerikaanse werknemers in Barneveld, Wisconsin. Zij zijn primair verantwoordelijk voor de engineering van de producten - niet voor de productie ervan.

Dus, is Vortex Optics echt de belichaming van de Amerikaanse droom als ze al hun productie naar Aziatische landen verscheept hebben? Het is de moderne Amerikaanse droom, of je het leuk vindt of niet.

Bekijk dit bericht op Instagram

Een bericht gedeeld door Vortex Optics (@vortexoptics)

Let op de kwaliteit - niet op de locatie

Hoewel er tal van redenen zijn waarom een bedrijf de ene productielocatie boven de andere kan verkiezen, is dat niet waar u op moet letten. Wat voor de consument echt belangrijk is, is hoe goed het bedrijf de verrekijker maakt.

Hoewel China berucht is geworden voor producten van lage kwaliteit, moet Vortex Optics worden geprezen voor het handhaven van zijn hoge normen ondanks de verschuiving van de productielijnen.

Het staat buiten kijf dat Japan nog steeds optiek van hogere kwaliteit maakt, en daarom maakt Vortex Optics nog steeds al zijn toplijnen daar. Toch is de kwaliteit van de optiek uit landen als China en de Filippijnen de laatste jaren drastisch verbeterd.

Samenvatting

Het is niet omdat iets een Amerikaans merk is, dat ze al hun producten in de VS maken. Ten goede of ten kwade, steeds meer productlijnen worden naar het buitenland verscheept.

Het goede nieuws voor de consument is dat dit leidt tot meer betaalbare producten. Als het bedrijf een uitstekende kwaliteitscontrole uitvoert, is er geen reden om de kwaliteit van het eindproduct daaronder te laten lijden.

Als het bedrijf het goed doet, is het een win-win voor zowel het bedrijf als de consument. Vortex Optics lijkt het goed te doen.

Scroll naar boven