Vliegen vogels 's nachts? Wat u moet weten?

Heb je je ooit afgevraagd of vogels 's nachts vliegen? Nou, ja! Sommige vogels vliegen 's nachts. Maar het hangt meestal af van de vogelsoort.

De meeste vogels vliegen niet alleen 's nachts, maar ze hebben daar ook verschillende redenen voor. Een van de belangrijkste redenen is dat er dan minder roofdieren zijn. Ook zijn de weersomstandigheden 's nachts gunstiger om zonder belemmeringen met de vleugels te slaan.

Later in deze gids zullen we meer van deze redenen bespreken. We zullen ook kijken naar verschillende vogels die 's nachts vliegen. Blijf dus lezen om meer te leren!

Welke vogels vliegen 's nachts?

Vogels die 's nachts vliegen worden nachtvogels genoemd. Nachtvogel betekent "van of met betrekking tot de nacht". Deze vogels zijn actief in het donker.

Veel dieren die 's nachts jagen hebben specifieke aanpassingen om hun prooi in het donker te kunnen zien. Vogels die 's nachts jagen hebben ook aanpassingen om in het donker te kunnen zien.

De meeste nachtvogels zijn actiever in het donker dan overdag. Ze hebben zich aangepast aan een levensstijl waardoor ze goed kunnen zien bij weinig licht. Dat is cruciaal wanneer ze rondvliegen zonder straatverlichting.

Enkele van de vogels die 's nachts vliegen zijn:

De 6 vogels die 's nachts vliegen

1. Uilen

Image Credit: Erik_Karits, Pixabay

Uilen zijn roofvogels. Dat betekent dat ze op andere dieren jagen voor voedsel. Meestal vangen ze knaagdieren, insecten en andere vogels, waarvan er veel 's nachts actief zijn.

Deze vogels hebben verschillende aanpassingen die hen helpen in hun nachtelijke levensstijl. Hun ogen kunnen goed zien in het donker. Er is een specifiek kenmerk in hun ogen dat tapetum lucidum wordt genoemd. Het laat meer licht toe in hun ogen en geeft hen een beter zicht. De ogen bewegen niet in hun kassen zoals menselijke ogen. In plaats daarvan moeten uilen hun kop draaien om rond te kijken!

Uilen hebben ook gezichtsveren die het geluid naar hun oren leiden en hen helpen om 's nachts te horen. Ze kunnen ook stil vliegen, dankzij speciale veren die het geluid van hun vleugelslagen dempen. Dat helpt hen om prooien te besluipen zonder gehoord te worden.

2. Stormvogel

Image Credit: Agami Photo Agency, Shutterstock

Stormvogels zijn ook bekend als tubenosen of fulmarine petrels. Ze zijn een familie van zeevogels die in alle oceanen van de wereld leven. Ze hebben een lange levensduur en vormen monogame paren die jaren meegaan.

Stormvogels brengen het grootste deel van hun leven op het water door en komen alleen aan land om te broeden. De meeste van hen zijn nachtdieren. Dat betekent dat ze 's nachts jagen en reizen. Ze hebben een kenmerkend buisvormig neusgat op hun lange snavel. Ze gebruiken dat om onder water vis te ruiken en andere voedselbronnen te vinden.

Hun vleugels zijn lang, smal en puntig. Ze zijn perfect om door de lucht te glijden en over het wateroppervlak te scheren.

Deze vogels lijken bovenop de zee te lopen. Ze dobberen op en neer in de golven in plaats van eronder te duiken. Grotere soorten worden noordse stormvogels genoemd.

Stormvogels eten vis en schaaldieren. Ze vinden die door onder water te duiken of tijdens de vlucht van de oppervlakte te plukken.

3. Nachtzwaluw

Image Credit: PublicDomainImages, Pixabay

De nachtzwaluw is een middelgrote nachtvogel die overal ter wereld voorkomt, behalve in pool- en woestijngebieden. Het zijn insecteneters die motten, kevers en vliegende mieren eten.

Ze zitten overdag op bomen of struiken en vliegen zodra de schemering valt. Ze hebben camouflageveren waardoor ze op boomschors lijken als ze slapen, waardoor ze zich gemakkelijk kunnen verbergen voor roofdieren.

Ze trekken 's nachts van de ene plaats naar de andere op zoek naar voedsel. Ze jagen in de buurt van steden, dorpen en snelwegen met straatverlichting. Ze hebben een grote snavel waarmee ze insecten in de lucht kunnen vangen.

Deze vogels worden ook wel geitenzuigers genoemd vanwege een oude mythe dat ze zich zouden voeden met geitenmelk.

4. Nachtreiger

Image Credit: happypixel19, Pixabay

De nachtreiger is een middelgrote reiger met een wereldwijde verspreiding. Hij wordt vaak een "nachtvogel" genoemd en komt zowel in zoet als in zout water voor. In Noord-Amerika kan deze soort verward worden met de geelkruinige nachtreiger, die ook in Noord-Amerika voorkomt.

De meeste nachtreigers hebben grijze, zwarte of witte veren, maar sommige hebben roodbruine veren op hun kop en nek.

Deze vogels jagen in de schemer op voedsel met behulp van heimelijkheid. Dat geeft ze een voordeel ten opzichte van andere waadvogels die helder licht nodig hebben om hun prooi te zien.

Nachtreigers eten kleine vissen, krabben, kikkers, insecten en kleine slangen. Ze eten ook vruchten. Ze vangen hun prooi 's nachts door in ondiep water te waden en deze met hun snavel vast te houden.

5. Kikkermond

Image Credit: Mari May, Shutterstock

De kikkermond is inheems in Australië. Kikkermonden zijn actief in het donker. Ze brengen hun dagen rustig zittend door op lage, horizontale takken of op de grond. Ze moeten overdag rusten om 's nachts te kunnen vliegen.

Om zich overdag voor roofdieren te verbergen, steken ze hun kleine pootjes in veerloze vlekken op hun buik. Zo lijken ze op gebroken takken.

Deze vogels hebben een brede bek en sterke poten, die ze gebruiken om 's nachts insecten, wormen en spinnen te vangen. Ze vangen een verscheidenheid aan kleine prooien door te jagen vanaf boomtakken of door zich van bovenaf op de prooi te laten vallen.

6. Poorwills

Image Credit: Rob Jansen, Shutterstock

Deze vogels vliegen 's nachts en foerageren op insecten en andere ongewervelde dieren. Ze eten zaden, spinnen en andere kleine geleedpotigen, en ze kunnen indien nodig meerdere weken overleven op één maaltijd.

Hun vlucht is langzaam en drijfvermogen, met weinig of geen vleugelslag. Hun habitat is grasland, woestijn struikgewas, salieborstel en pinyon-juniper bos.

Pauwen zijn niet alleen nachtdieren, maar ook crepusculair. Dat betekent dat ze het meest actief zijn in de schemering en het ochtendgloren.

Waarom vliegen vogels 's nachts?

Heb je je ooit afgevraagd waarom vogels 's nachts vliegen? Hier zijn verschillende redenen voor dit gedrag.

Om partners te vinden

De meeste vogels die 's nachts vliegen doen dat om een partner te vinden of een plek waar ze hun eieren kunnen leggen. Ze gebruiken de tijd rond de schemering om naar partners te roepen en hun territorium af te bakenen. De mannelijke vogels vliegen zo hoog mogelijk. Dan duiken ze naar beneden, maken scherpe bochten met een dreunend geluid om vrouwtjes aan te trekken.

Ook bombarderen ze andere mannetjes in de buurt. De vrouwtjes vliegen ook hoog voordat ze naar beneden duiken. Maar ze duiken niet zo steil als de mannetjes.

Image Credit: tyanbo, Pixabay

Om voedsel te vinden

Nachtvogels vliegen 's nachts rond op zoek naar voedsel, meestal insecten. Deze vogels staan bekend als nachtelijke foerageerders, waaronder nachtzwaluwen die met hun snavel insecten opscheppen tijdens de vlucht.

Een ander voorbeeld is de uil. Zij gebruiken hun uitzonderlijke gehoor om prooien in het donker op te sporen en te verorberen. Uilen jagen soms zelfs op klaarlichte dag!

Veiligheid tegen roofdieren

Sommige vogelsoorten vliegen 's nachts om roofdieren zoals haviken, slangen en vossen overdag te vermijden.

Vogels kunnen hun nachtvlucht ook gebruiken om overdag aan menselijke activiteiten, lawaai en licht te ontsnappen. Sommige vogels vliegen 's nachts in grote groepen als groep voor extra bescherming.

Migratie

Migratie is de duidelijkste verklaring voor het feit dat vogels 's nachts vliegen. Vogels vliegen 's nachts omdat ze zich dan het veiligst en het gemakkelijkst kunnen verplaatsen omdat er minder obstakels zijn tussen hen en hun bestemming.

Trekvogels vliegen hoog als ze 's nachts reizen. Dat lijkt misschien een riskante strategie voor vogels die niet sterk vliegen, maar door hoog te vliegen kunnen ze met weinig moeite lange afstanden afleggen zonder onderweg te stoppen.

Het kan cruciaal zijn als ze tijdens hun trektocht een watermassa moeten oversteken waar ze niet veel plaatsen vinden om te stoppen en te rusten. Het helpt hen ook om roofdieren te vermijden die overdag actief kunnen zijn.

Image Credit: ilangr, Pixabay

Aanpassingen van nachtvogels

Nu je weet waarom vogels 's nachts vliegen, hoe zijn nachtvogels aangepast aan het vliegen 's nachts?

Uitstekend gezichtsvermogen

Veel nachtvogels hebben een speciale oogstructuur, waardoor ze in het donker kunnen zien. Deze ogen zijn ook groter dan die van andere vogels.

Zij hebben een weefsellaag achter het netvlies, tapetum lucidum genaamd. Deze fungeert als een verbeterde spiegel om licht te weerkaatsen en het zicht in slechte lichtomstandigheden te verbeteren.

Uilen zijn het meest opvallende voorbeeld van deze aanpassing, maar ook veel nachtvogels zoals nachtzwaluwen en valkuilen hebben een uitstekend nachtzicht.

Uitstekend gehoor

Vogels die 's nachts vliegen hebben een uitstekend gehoor. Ze hebben scherpe oren en kunnen de zwakste geluiden horen, zelfs het geritsel van een muis in een struik of een grasspriet.

De oorgaten aan weerszijden van de kop van een nachtvogel helpen hem te luisteren naar geluiden in de verte. Via deze oorgaten kunnen ze de locatie van prooien bepalen zonder deze zelfs maar te zien.

Grote Stealth

Nachtvogels hebben een grote heimelijkheid. Ze zijn een gemakkelijk doelwit voor roofdieren, en ze moeten hun prooi besluipen. Ze vliegen met de wind mee en maken geen geluid. Hun vleugels zijn groter dan die van andere vogels. Ze zijn ook breder en lang, waardoor ze kunnen vliegen zonder geluid te maken. Hun donkere kleur gaat op in de lucht en maakt het voor roofdieren moeilijk om ze te lokaliseren.

Misschien ben je ook geïnteresseerd in: Waarom schudden vogels met hun kop? Vogelgedrag onderzoeken

Conclusie

Nachtvogels zijn aangepast om 's nachts te vliegen. Sommige vogelsoorten zijn nachtvogels en zijn het meest actief tijdens de nacht, terwijl andere dagvogels dagactief zijn. Dagvogels zijn overdag actief, maar ze kunnen ook 's nachts vliegen als ze in gevaar zijn of als ze migreren. Maar ze zijn niet aangepast om 's nachts te vliegen. Gewoonlijk kunnen alle vogels 's nachts vliegen als ze vluchten voor roofdieren. Er zijn dus veel redenen waarom vogelsvliegen 's nachts, ongeacht of ze dag- of nachtdieren zijn. Nu, als je een vogel 's nachts ziet vliegen, weet je een van de redenen waarom.

Uitgelichte afbeelding: Kevinsphotos, Pixabay

Scroll naar boven