Als je net begint met astronomie, kan de hoeveelheid technische informatie die je moet begrijpen overweldigend zijn. Alleen al het bepalen welke telescoop je moet kopen kan een ingewikkelde puzzel lijken. Reflectoren, refractoren en zelfs Schmidt-Cassegrain lijken allemaal op elkaar, dus hoe kun je daartussen kiezen?

Hoewel ze op het eerste gezicht op elkaar lijken, hebben deze telescopen enkele opmerkelijke verschillen die de beslissing gemakkelijker maken zodra je ze begrijpt. Om je te helpen, hebben we alle nodige informatie over deze telescopen verzameld, zodat je beter begrijpt wat ze zijn, hoe ze werken en welke het beste bij je past.

GERELATEERD LEZEN: 17 verschillende soorten telescopen en hun gebruik

Visueel verschil

Overzicht reflectortelescopen

De eerste spiegeltelescoop werd al in 1668 gebouwd door niemand minder dan Isaac Newton. Wij gebruiken vandaag de dag nog steeds een soortgelijke versie van een spiegeltelescoop, omdat ze zeer goedkoop te bouwen en te produceren zijn. Daarom zijn deze telescopen zeer populair op de instapmarkt.

Maar dat betekent niet dat ze niet goed zijn. Deze telescopen zijn uitstekende instrumenten en kunnen een gedetailleerd beeld geven van verre hemellichamen. Sla ze niet af omdat het ontwerp oud is en ze goedkoop gebouwd kunnen worden. Dit ontwerp wordt nog steeds gebruikt omdat het zo effectief is.

Hoe werkt het?

Zoals de naam al aangeeft, reflecteren reflectortelescopen het beeld met behulp van een reeks spiegels. De belangrijkste spiegel, de primaire spiegel genoemd, bevindt zich helemaal achterin de telescoop. Het licht komt binnen via de voorkant van de optische buis en schijnt naar beneden totdat de primaire spiegel het via de achterkant naar voren reflecteert.

Op dit punt gaat het licht rechtstreeks terug naar de voorkant van de telescoop. Om het op te vangen wordt een andere spiegel in het apparaat geplaatst. Deze spiegel is teruggekeerd naar de primaire spiegel en reflecteert het licht naar een oculair dat zich ergens vooraan in de telescoop bevindt.

Het vooraan geplaatste oculair is een van de bepalende kenmerken van een spiegeltelescoop en maakt het gemakkelijk om ze in één oogopslag te onderscheiden van andere soorten telescopen.

Toepassingen

Reflectortelescopen zijn geweldig als je een maximale hoeveelheid licht in je beeld nodig hebt. Als je niet genoeg licht krijgt van de hemellichamen die je bekijkt voor een helder beeld, kunnen de grote spiegels van een reflectortelescoop genoeg licht weerkaatsen om een betere weergave mogelijk te maken.

Deze zijn ook de beste keuze voor veel beginnende astronomen. Sommige telescopen kunnen enorm duur zijn, maar omdat reflectortelescopen veel goedkoper zijn dan de meeste andere types, zijn ze vaak heel betaalbaar en vormen ze een goed uitgangspunt.

Lens & Spiegels

Reflectortelescopen gebruiken twee spiegels en een oculair. Maar die spiegels moeten elke keer dat je de telescoop gebruikt op één lijn worden gebracht in een proces dat collimatie wordt genoemd. Als je dit overslaat, krijg je misschien geen helder of scherp beeld.

Bovendien is de optische buis van een spiegeltelescoop wijd open. Dit betekent dat stof, vuil en andere verontreinigingen gemakkelijk naar binnen kunnen komen, zodat u de spiegels en de optische buis voortdurend moet schoonmaken.

Aan de andere kant, omdat niets het licht tegenhoudt en de reflector een grote primaire spiegel gebruikt, laat hij meer licht door dan andere soorten telescopen, waardoor hij ook in minder ideale omstandigheden kan kijken.

Voor een perfect beeld heb je in een spiegeltelescoop een hyperbolische hoofdspiegel nodig. Maar die zijn duur, dus alleen de meest hoogwaardige telescopen gebruiken die. De meeste gebruiken in plaats daarvan een goedkopere parabolische spiegel of de goedkoopste sferische spiegel. Hoewel deze telescopen betaalbaarder kunnen zijn, hebben ze ook een lagere optische kwaliteit en kunnen ze coma-aberratie en andere beeldafbrekende effecten introduceren.

Vergroting

Bij een spiegeltelescoop wordt de vergroting verzorgd door het oculair. Daardoor kunt u extra oculairs kopen met verschillende vergrotingsgraden. U kunt ze dan gemakkelijk en snel verwisselen om uw beeld te veranderen.

Veel reflectortelescopen bevatten een of meer oculairen, die meestal een vergrotingsniveau tussen 40x en 200x bieden. Maar ze kunnen vaak een vergrotingsniveau van 500x of meer bereiken, zodat je de oculairen kunt upgraden om een nog gedetailleerder beeld van de hemel te krijgen.

Brandpuntsafstand

Bij een spiegeltelescoop is de brandpuntsafstand de afstand van de primaire spiegel tot de secundaire spiegel waar het beeld wordt scherpgesteld en naar uw oog wordt gestuurd. Dit betekent dat de telescoop een stuk langer is dan de brandpuntsafstand.

Vergeet niet dat een kleinere brandpuntsafstand een breder gezichtsveld geeft, waardoor u meer van de hemel kunt zien, maar met een lagere vergroting. Met een langere brandpuntsafstand kunt u een gedetailleerdere close-up van een kleiner gebied zien.

Oculair

Het oculair is waar u in uw telescoop kijkt om een beeld te zien. Maar u drukt uw oog er niet recht tegenaan. In plaats daarvan houdt u uw hoofd een klein stukje achter het oculair, zodat u het hele beeld kunt zien en scherp kunt stellen. Deze afstand wordt oogafstand genoemd.

De uittredepupil is de kleine cirkel waar al het licht doorheen gaat om u een beeld te geven. De uittredepupil moet kleiner zijn dan uw pupil. Als uw pupil kleiner is dan de uittredepupil van de telescoop, ziet u slechts een deel van de totale opening van de telescoop. Als uw pupil groter is dan de uittredepupil van het oculair, krijgt u het hele beeld te zien.

Gelukkig zijn de oculairen van een spiegeltelescoop onderling verwisselbaar. U kunt ze vervangen door oculairen die voor u het beste werken. Dat kan meer of minder vergroting betekenen, een grotere oogafstand voor brildragers of een kleinere uittredepupil voor mensen met kleinere pupillen.

Gezichtsveld

Een klein gezichtsveld betekent dat je een klein gebied gedetailleerder ziet, terwijl een groter gezichtsveld een lagere vergroting betekent, maar dat je over het geheel genomen meer gebied ziet.

De brandpuntsafstand houdt rechtstreeks verband met het gezichtsveld. Een langere brandpuntsafstand betekent meer vergroting en een kleiner gezichtsveld. Aan de andere kant hebben telescopen met een kortere brandpuntsafstand een groot gezichtsveld, maar ze worden minder vergroot.

Er zijn reflectortelescopen met verschillende gezichtsvelden, maar in je telescoop kun je het gezichtsveld enigszins aanpassen door de oculairen te verwisselen.

Wijzigingen

De belangrijkste upgrade of aanpassing voor reflectortelescopen zijn de oculairen. Uw telescoop wordt misschien geleverd met een of twee oculairen met verschillende vergrotingsniveaus, maar als u meer controle wilt over het beeld dat u door uw telescoop ziet, zult u uw verzameling oculairen willen uitbreiden.

Extra oculairen geven u meer vergrotingsmogelijkheden, verschillende gezichtsvelden en zelfs een kleinere of grotere uittredepupil, indien nodig.

Voordelen en nadelen van reflectortelescopen

Voors
 • Kan zeer betaalbaar zijn
 • Verwisselbare oculairen voor maatwerk
 • Grote spiegels nemen veel licht op
Nadelen
 • Door het open ontwerp moeten de spiegels voortdurend worden schoongemaakt
 • Spiegels moeten bij elk gebruik worden gecollimeerd
GERELATEERD LEZEN: Hoe kiest u een telescoop waar u van zult houden?

Overzicht van refractortelescopen

Refractortelescopen bestaan nog niet zo lang als spiegeltelescopen. Ze zijn afgesloten, zodat ze minder gevoelig zijn voor vuil en puin. Ze hoeven ook niet zo vaak te worden afgesteld en hoeven nooit te worden gecollimeerd als een spiegeltelescoop. Ook zijn ze kleiner en compacter dan spiegeltelescopen, waardoor ze een goede keuze zijn voor astronomie onderweg.

Hoe werkt het?

Refractortelescopen hebben een grote lens aan de voorkant. Deze lens is convex, waardoor het licht wordt opgevangen en gebroken of gebogen tot een kleinere lichtstraal die terug wordt gestuurd naar een andere lens aan de achterkant van de telescoop.

Deze lens, ook convex maar in de andere richting gericht, neemt de kleinere lichtstraal en vergroot die zodat u een groot, helder beeld krijgt.

Toepassingen

Refractortelescopen zijn doorgaans beter in het observeren van deepsky-objecten. Als je voorbij de maan en de nabije planeten in ons zonnestelsel wilt kijken, maken refractortelescopen dat mogelijk.

Omdat ze ook kleiner zijn, zijn ze beter voor iedereen die niet altijd vanaf dezelfde plaats kijkt.

GERELATEERD LEZEN: Top 8 dingen om te zien met een kleine telescoop
Lens & Spiegel

De refractortelescoop gebruikt twee lenzen, in tegenstelling tot de twee spiegels van een spiegeltelescoop. Deze lenzen breken het licht om u een beeld te geven; vandaar de naam refractortelescoop.

Maar het probleem is dat niet alle kleuren licht in dezelfde mate breken. Dit betekent dat de lichtkleuren de secundaire lens in verschillende mate bereiken, wat chromatische aberratie veroorzaakt. Je ziet dit als vage kleuren en gekleurde ringen rond hemellichamen.

Er zijn speciale lenzen gemaakt om dit probleem op te lossen, maar die kunnen extreem duur zijn. Gelukkig is het niet zo'n groot probleem bij telescopen met een kleinere opening, zoals die welke de meeste mensen kopen voor thuis en als hobby.

Vergroting

Als u de brandpuntsafstand van uw refractietelescoop deelt door de brandpuntsafstand van uw oculair, krijgt u het vergrotingsniveau van uw telescoop. Maar u kunt dit altijd veranderen door uw oculair te verwisselen.

Om meer vergroting te krijgen, kun je een oculair met een hogere vergroting gebruiken of een telescoop met een langere brandpuntsafstand kopen. Gemiddeld hebben de meeste refractortelescopen een vergroting van 50x-500x, afhankelijk van het oculair. De specificaties van een refractor staan meestal op de focusseerbuis tussen de optische buis en het oculair.

Als je een spiegeltelescoop en een refractortelescoop van vergelijkbare grootte vergelijkt, zal de refractortelescoop meestal een grotere vergroting hebben. Dit komt door de manier waarop de telescopen intern zijn opgesteld, waardoor een langere brandpuntsafstand in een kleinere refractortelescoop mogelijk is. Aangezien een langere brandpuntsafstand een hogere vergroting betekent, zal een refractortelescoop meestal een hogere vergroting hebben daneen reflector telescoop van dezelfde grootte.

Brandpuntsafstand

Als u een breder gezichtsveld wilt, wilt u een telescoop met een kortere brandpuntsafstand. Dit zorgt ook voor een zeer compacte telescoop. Maar als u een gedetailleerder beeld wilt van de hemellichamen die u observeert, is een langere brandpuntsafstand een goede gok. Dit zorgt voor een grotere vergroting, maar resulteert ook in een grotere telescoop. Toch kunt u een kleinere refractor hebbentelescoop met meer vergroting dan een spiegeltelescoop die groter is.

Oculair

Het oculair van een refractortelescoop bevindt zich helemaal achteraan het apparaat. Dit kan de manier veranderen waarop u de telescoop bekijkt, aangezien u erachter moet zitten om hem te kunnen gebruiken.

Beeld krediet: AstroStar, Shutterstock

Hoewel er niet veel verschil in oogafstand is tussen reflector- en refractortelescopen, is er wel veel verschil tussen oculairen. Als u een bril draagt, moet u ervoor zorgen dat u een oculair vindt met een oogafstand die groot genoeg is om comfortabel te kunnen kijken zonder dat uw bril tegen het oculair aankomt.

Gezichtsveld

Tussen een reflector en een refractortelescoop van dezelfde grootte heeft een refractortelescoop over het algemeen een langere brandpuntsafstand, waardoor een gedetailleerder en groter beeld ontstaat, maar een kleiner gezichtsveld.

Wijzigingen

Net als bij reflectortelescopen zijn de belangrijkste aanpassingen aan uw refractortelescoop de oculairs. Extra oculairs kunnen deuren voor u openen als u uw zicht op de hemel uitbreidt.

Je kunt ook je statief upgraden naar een statief dat soepel beweegt en de baan van de planeet volgt. Als je echt alles wilt doen, kun je zelfs upgraden naar een gecomputeriseerde montering die met een druk op de knop hemelobjecten voor je kan lokaliseren en volgen.

Voordelen en nadelen van refractietelescopen

Voors
 • Kan compacter zijn
 • Heeft geen regelmatige aanpassingen nodig
 • Zeer gebruiksvriendelijk
Nadelen
 • Chromatische aberratie
 • Duurder

Wat is een katadiotrope (Schmidt-Cassegrain) telescoop?

Zowel reflector- als refractortelescopen hebben hun sterke punten en nadelen. Om het beste van beide werelden te krijgen, werden spiegels en lenzen gecombineerd in de Schmidt-Cassegrain-telescoop.

Bij dit type telescoop weerkaatst een primaire spiegel aan de achterkant van het apparaat het licht naar een secundaire spiegel aan de voorkant, precies zoals bij een spiegeltelescoop. Maar daar lopen de zaken uiteen. Het oculair bevindt zich aan de achterkant van de telescoop, dus de secundaire spiegel weerkaatst het beeld helemaal terug naar een lens bij het oculair.

Er zijn verschillende voordelen aan dit type telescoop. Ten eerste heeft de Schmidt-Cassegrain-telescoop een zeer lange brandpuntsafstand in een compacte buis, omdat het licht zo ver reist en meerdere keren wordt gereflecteerd. Daarom zijn deze telescopen favoriet voor astrofotografie.

Bovendien maakt hij hoofdzakelijk gebruik van goedkoop te produceren spiegels in plaats van dure lenzen. Dit betekent dat je de chromatische aberratie van veel refractortelescopen kunt vermijden en dankzij de lange brandpuntsafstand een hoge vergroting krijgt in een compact pakket.

Wanneer een reflector gebruiken?

Reflectoren zijn ideaal voor het bekijken van grote en nabije hemellichamen zoals planeten en andere objecten in ons zonnestelsel. Het zijn ook goede starterstelescopen omdat ze vaak betaalbaar zijn. Maar denk eraan dat je de spiegels nog moet collimeren en dat kan een beetje lastig zijn tot je het door hebt.

Wanneer een refractor gebruiken?

Refractors bieden een hogere vergroting in een compacter pakket. Ze zijn de betere keuze voor als je onderweg wilt observeren en je telescoop wilt meenemen. Ze hoeven ook niet te worden gecollimeerd en vereisen minder onderhoud en reiniging, dus ze zijn het beste als je alleen wilt observeren en geen zin hebt in het extra werk.

Speciale overwegingen

Vergeet niet het extra werk dat komt kijken bij een spiegeltelescoop. Je moet de spiegels elke keer dat je hem opstelt collimeren. Bovendien moet je die spiegels schoonmaken vanwege het open buisontwerp. Refractors hebben niet dezelfde onderhoudseisen.

Prijs

Als je net begint met sterrenkunde en niet weet of je het wilt volhouden of niet, zoek je misschien naar de goedkoopste optie om te beginnen. In dat geval zijn reflectortelescopen meestal de beste keuze. Omdat ze gemaakt zijn met spiegels in plaats van lenzen, zijn ze goedkoop om te maken en kun je meestal heel betaalbaar een degelijk product krijgen.

Refractortelescopen zijn meestal duurder. Bovendien zijn de goedkopere refractortelescopen gemaakt met sferische lenzen die een slechte beeldkwaliteit en veel chromatische aberratie hebben. Je zult iets meer moeten uitgeven voor een refractortelescoop van goede kwaliteit.

Op zoek naar een redelijk geprijsde telescoop? Bekijk enkele van onze laatste gidsen voor het kopen van een nieuwe telescoop:

 • Beste telescopen onder $200
 • Beste telescopen onder $300
 • Beste telescopen onder $500
 • Beste telescopen onder $1000

Reflector vs. refractortelescoop - Wat is de juiste voor u?

Dus, reflector vs refractortelescoop, wat is de juiste keuze voor u? Als u van plan bent voornamelijk de maan en andere grote en nabije ruimteobjecten in ons zonnestelsel te bekijken, is de reflectortelescoop een goede keuze. Hij biedt een goede beeldkwaliteit voor de prijs en ze kunnen zeer betaalbaar zijn, waardoor ze ook zeer geschikt zijn voor beginners.

Voor het bekijken van deep-space objecten is de refractortelescoop een betere keuze. Met refractoren krijg je ook meer vergroting in een kleinere telescoop. Bovendien hoef je ze niet telkens te collimeren en vergen ze minder onderhoud. Maar ze zijn ook duurder en de goedkopere hebben meestal een slechte beeldkwaliteit.

Wil je een compacte telescoop met een lange brandpuntsafstand en een hoge beeldkwaliteit voor een betaalbare prijs, dan kun je beide overslaan en in plaats daarvan kijken naar Schmidt-Cassegrain-telescopen.

Scroll naar boven