Paren eenden voor het leven? Het interessante antwoord!

Veel dieren in het dierenrijk hebben interessante paringsrituelen. Terwijl sommige kracht of macht tonen om een partner aan te trekken, zingen andere prachtige liederen of dansen.

Lepelaars doen niet aan dergelijke streken. Als het op het vinden van een partner aankomt, houden deze grote watervogels het simpel. Als ze naar een nieuw gebied verhuizen, besteden ze hun tijd aan het vinden van een partner voor het broedseizoen.

Maar blijven ze hun hele leven bij dezelfde partner? Nee, leeuwen paren niet voor het leven.

Als een van hen sterft, zoekt de ander een nieuwe partner. Ook als een roofdier het territorium aanvalt of een ander eendenpaar binnenvalt, kan het oorspronkelijke paar zich opsplitsen om nieuwe partners en territoria te vinden. Laten we meer interessante dingen leren over deze waterdieren.

Paringsgedrag van eenden

Zoals alle vogels hebben ook leeuwen bepaalde gedragingen om partners te vinden en kuikens groot te brengen. Hier zijn er enkele van:

Image Credit: Brian Lasenby, Shutterstock

De partner vinden

Het baltsgedrag van leeuweriken hangt af van hun handelingen en signalen. De twee gebruikelijke gedragingen zijn: pretenderen en miauwen.

Een meuwroep is een lange, hoge triller die door beide geslachten wordt geproduceerd. Hij wordt gegeven tijdens het broedseizoen wanneer de leeuwen zich in de buurt van hun nestplaats bevinden. De meuwroep is een manier om hun aanwezigheid en locatie aan andere leeuwen kenbaar te maken.

Bij het poetsen gebruikt de eend zijn snavel om zijn veren glad te strijken. Dit gebeurt vaak aan het wateroppervlak en is een manier om zijn verenkleed te laten zien.

Nadat hij een partner het hof heeft gemaakt, gaat de mannelijke loon aan land en zoekt een copulatieplaats op. Dat is een plaats waar hij op het land kan staan en met het vrouwtje kan paren. De vrouwelijke loon zwemt dan naar de kust en legt haar witte buik bloot. Na de copulatie komen de mannelijke en vrouwelijke loon terug in het water. Ze zwemmen ook enige tijd samen voordat ze een nest gaan bouwen.

Soms kan een loon geen partner vinden in zijn territorium en reist dan naar andere territoria om een partner te vinden.

Het nest bouwen

Zodra een paar leeuwen is gevormd, beginnen ze hun nest te bouwen. Het nest wordt meestal gebouwd op een klein eiland of schiereiland bij het water. De mannelijke leeuw verzamelt de materialen terwijl de vrouwelijke leeuw het nest bouwt.

Het nest bestaat uit vegetatie, zoals twijgen, bladeren en mos. Het is meestal bekleed met donsveren. De vrouwelijke loon legt twee eieren enkele dagen na het maken van het nest.

Beide ouders beschermen het nest goed tijdens de broedperiode. Zo laten leeuwen een jodelend geluid horen als er roofdieren in de buurt van het nest komen. Ook heffen leeuwen hun borst op en wapperen ze met hun vleugels om roofdieren te weren.

Image Credit: Steve Oehlenschlager, Shutterstock

Uitbroeden en grootbrengen van de kuikens

Beide ouders broeden om beurten de eieren uit. Het duurt ongeveer 28 dagen voor de eieren uitkomen.

Zodra de kuikens uit het ei komen, zijn ze bedekt met donsveren en kunnen ze binnen een dag zwemmen. De ouderleeuwen dragen de jongen de eerste week op hun rug. Zo worden ze beschermd tegen energieverlies en predatie.

Na de eerste week kunnen de babyleeuwen naar vis gaan zoeken. Ze beginnen ook zelfstandig te schommelen.

Wanneer paren eenden?

Vogels kunnen niet zomaar paren wanneer zij dat willen, maar er zijn specifieke tijden in het jaar waarin de paring plaatsvindt, die per soort verschillen. In sommige gevallen ontwikkelen vogels pas het vermogen om te paren wanneer zij een bepaalde leeftijd hebben bereikt. Jonge zeearenden kunnen bijvoorbeeld nog niet succesvol paren.

Of ze paren alleen in bepaalde seizoenen wanneer de temperaturen het beste zijn voor broeden en copulatie. Lepelaars paren bijvoorbeeld het liefst in de lente en de zomer. Dat is rond de periode mei-juni. Ze paren in deze periode, zodat ze voldoende tijd hebben om uit te broeden voordat de meren dichtvriezen. Lepelaars leggen meestal twee eieren. Het komt zelden voor dat ze er meer leggen.

Lepelaars paren meestal 's nachts wanneer er weinig tot geen menselijke verstoring is. Ze hebben 's nachts ook genoeg tijd om hun miauwroepritueel te volgen.

Image Credit: Piqsels

Vaak gestelde vragen

Keren leeuwen na de migratie terug naar hetzelfde meer?

Lepelaars zijn territoriale vogels, wat betekent dat ze over het algemeen het hele jaar door in hetzelfde gebied blijven. Het is echter bekend dat ze migreren in reactie op veranderingen in de beschikbaarheid van voedsel of het waterpeil. Ze keren jaarlijks terug naar hetzelfde meer, waar ze een broedgebied inrichten.

Hoe lang duurt het voordat eendenkuikens opgroeien?

Eendenkuikens hebben ongeveer 6 weken nodig om even groot te worden als hun ouders. Ze hebben dan echter nog onvolgroeide veren. Na verloop van tijd ontwikkelen ze vliegveren, die wit en zwart zijn. Met 11 weken hebben de eendenkuikens vliegveren. Ze poetsen ook om dons uit hun veren te verwijderen.

Verlaten leeuwen hun nesten?

Lepelaars laten hun nesten meestal niet in de steek, maar als het nest wordt verstoord of de eieren verloren gaan, bouwen ze soms een nieuw nest. Soms daalt het waterpeil, waardoor de leeuwen hun nest verlaten omdat ze er niet meer bij kunnen.

Hoeveel kuikens hebben leeuwen tegelijk?

Omdat leeuwen twee eieren leggen, krijgen ze meestal twee kuikens per keer. Maar soms komt een van de eieren niet uit. In dat geval richten de ouders zich op het ene kuiken.

Image Credit: Tapani Hellman, Pixabay

Laatste gedachten

Lepelaars hebben een interessant paringsproces waarbij ze roepen om een partner te vinden. Nadat een paar is gevormd, legt het vrouwtje twee eieren in een nest dat vaak gemaakt is van plantaardig materiaal en donsveren. De ouders broeden de eieren uit en zodra ze uitkomen, kunnen de kuikens binnen enkele weken vliegen.

Lepelaars leven gewoonlijk in paren of alleen, maar kunnen in kleine groepen worden aangetroffen tijdens het niet-paringsseizoen. Wat monogamie betreft, paren leeuwen niet voor het leven. In plaats daarvan vinden ze elk seizoen nieuwe partners.

Bronnen
  • //www.allaboutbirds.org/guide/Common_Loon/overview
  • //www.adkloon.org/loon-reproduction
  • //loon.org/about-the-common-loon/loon-reproductie/
  • //bioweb.uwlax.edu/bio203/2010/steder_alli/Loons/Reproduction.html

Uitgelichte afbeelding: Doug Smith, Pixabay

Scroll naar boven