Mus vs. mees: hoe vertel je het verschil?

Het identificeren van vogels kan een uitdaging zijn, vooral als u niet bekend bent met de verschillende soorten en hun kenmerken. Daar komt nog bij dat sommige soorten op het eerste gezicht erg op elkaar lijken, zodat u ze misschien goed moet observeren om ze te kunnen identificeren.

Mussen en cicaden zijn gewone vogels die je overal in de VS kunt vinden, en door hun kleine lichaam en relatief vergelijkbare kleuren halen mensen ze vaak door elkaar.

Als u een vogelliefhebber bent die worstelt met het herkennen van de soorten die u tegenkomt en problemen heeft met het zien van verschillen tussen deze twee vogelrassen, bekijk dan de rest van ons artikel. We geven gedetailleerde uitleg en inzicht in de verschillen tussen deze soorten.

Visuele verschillen

Image Credit: (L) Kurt Bouda, Pixabay

Mussen zijn kleine vogels met ronde koppen, lange, dunne staarten en kleine snavels. Ze hebben meestal roestige oogvlekken en roestige kappen, terwijl hun kop lichtgrijs is. Hun rug is bruin, met zwarte details en witte accenten, terwijl hun buik grijswit is en een donkere veeg kan hebben.

Chickadees lijken op mussen door hun kleine lichaam en ronde kop. Hun nekken zijn echter veel korter, en ze hebben andere kleurpatronen. Deze vogel heeft ook een lange, dunne staart en een korte snavel. Hun slabbetjes en kapjes zijn zwart, terwijl ze witte wangen hebben. De ruggen van chickadees zijn lichtgrijs, de vleugels zijn grijs met witte randen en zwarte details, terwijl hun buikjes wit of gebroken wit zijn.

In een oogopslag

Sparrow

 • Oorsprong: Azië, Noord-Afrika, Europa
 • Maat: 9-6,7 inch
 • Levensduur: 3 jaar.
 • Gedomesticeerd? Ja
Chickadee
 • Herkomst: Noord-Amerika
 • Maat: 5-6 inches
 • Levensduur: 3-7 jaar
 • Gedomesticeerd? Geen

Overzicht Sparrow

In de noordelijke delen van de VS zult u vaak mussen tegenkomen. Deze kleine zangvogels zullen in de winter waarschijnlijk uw achtertuin bezoeken op zoek naar voedsel. Wat mussen uniek maakt, is dat ze meestal op de grond eten en nestelen, terwijl ze broeden in struiken.

Ze voeden zich voornamelijk met insecten, bessen, kleine gewervelde dieren, zaden en granen, en ze verzamelen vaak menselijke voorwerpen in parken of picknickplaatsen. Mussen worden beschouwd als graaneters, hoewel ze technisch gezien omnivoor zijn.

Image Credit: Canadian-Nature-Visions, Pixabay

Kenmerken & Uiterlijk

Mussen doen alles op de grond, en ze huppelen rond op zoek naar gras, zaden en ander lekkers dat ze kunnen vinden. Tijdens het huppelen tsjirpen ze zachtjes, en hun muzikale vaardigheden zijn een teken dat het migratieseizoen nabij is.

Ze hebben interessante kleuren en vallen op door hun roestige kap en ooglap. Je herkent ze gemakkelijk aan hun bruinachtige vleugels met grijze en zwarte aftekeningen. Hun buik is licht en kan in het midden een donkerder vlek hebben.

Habitat

In de winter kunt u deze vogels waarnemen in open velden met dichte struiken, struikachtige bermen, bij moerassen of aan bosranden. Het zijn ook frequente bezoekers van achtertuinen omdat voedsel moeilijk te vinden is tijdens koud weer. In de zomer kunt u ze waarnemen in de buurt van noordelijke bossen.

Chickadee Overzicht

Chickadees zijn frequente achtertuinbezoekers, en ze worden aangetrokken door pinda- en zonnebloempitten. Het is een van de eerste vogels die veel vogelliefhebbers herkennen, want ze houden van interactie met mensen en het onderzoeken van hun omgeving. Deze vogels zijn uiterst slim, en wanneer de voedselbronnen minder zijn dan normaal, zullen ze voedsel verstoppen om het later te consumeren.

Ze voeden zich met insecten, larven, spinnen en rupsen in bomen, terwijl ze ook bessen en zaden eten, waardoor ze omnivoor zijn. Hoewel ze dol zijn op vogelvoeders, blijven ze er niet lang hangen omdat ze de gewoonte hebben hun voedsel te verstoppen.

Image Credit: Veronika_Andrews, Pixabay

Kenmerken & Uiterlijk

Chickadees zijn schattige, kleine vogels die opvallen door hun kleine nek, zwarte kap en ooglap, en witte wangen. Hun vleugels zijn donker met witte randen, terwijl hun buik wit is. Deze vogels hebben hun naam te danken aan hun "chick-a-dee-dee" roep waarmee ze dankbaarheid uitdrukken en roofdieren verjagen.

Deze sociale vogels leven in koppels, en ze hebben een uitstekend geheugen en onthouden gemakkelijk nieuwe voederplaatsen en schuilplaatsen voor voedsel. Je kunt gemakkelijk dominantie zien binnen hun koppels, want er zijn vogels die niet tot één koppel behoren, maar meerdere groepen met verschillende rangen.

Habitat

Chickadees zijn niet-migrerende vogels, en je vindt ze overal in de VS, van het zuiden van Canada tot het noorden van Californië, New Mexico, Missouri en New Jersey. Ze houden van gebieden met struikgewas en bossen en zullen waarschijnlijk parken, woonwijken en achtertuinen bezoeken.

Wat zijn de verschillen tussen mussen en cicaden?

Om de identificatie van deze twee vogelsoorten voor u gemakkelijker te maken, zullen wij al hun verschillen en overeenkomsten in afzonderlijke categorieën aangeven.

Verschijning

Mussen zijn meestal iets groter dan cicaden, en hun nekken zijn langer. Wat hun kleuren betreft, hebben mussen bruine, witte, grijze en zwarte markeringen, terwijl cicaden voornamelijk zwart en wit zijn, met grijsachtige details. Beide soorten hebben kleine snavels, hoewel de snavels van cicaden meestal zwart zijn.

Image Credit: karaskye, Pixabay

Habitat

Terwijl cicaden niet migreren en overal in de VS te vinden zijn, migreren mussen en overwinteren ze alleen in de VS. Omdat mussen meestal niet vliegen, zitten ze meestal op de grond en in lage struikachtige gebieden, terwijl cicaden de voorkeur geven aan bomen en hogere takken, dus verblijven ze meestal in bossen en struikachtige bossen.

Dieet

Er zijn geen significante verschillen in het dieet van deze vogels, aangezien beide soorten omnivoor zijn. Mussen eten echter meer zaden dan cicaden. Ook eten mussen hun voedsel op het moment dat ze het vinden, terwijl cicaden het vaak verstoppen om het later op te eten.

Nesting

Zodra mussen hun broedgebied bereiken, vormen ze paren, en men zegt dat deze vogels partners voor het leven hebben. Een mannetje verdedigt het territorium en beschermt een vrouwtje tegen andere mannetjes van de soort. Omdat ze alles op de ronde doen, zijn hun nesten meestal laag, soms hoger maar lager dan 4 voet van de grond. Vrouwtjes doen er ongeveer 7 dagen over om open-kopvormige nesten van mos te bouwen,grassen en twijgen.

Chickadees paren meestal in de herfst, en de paartjes blijven de hele winter samen in hun zwermen. Als de zwermen uit elkaar gaan, verdedigen beide vogels de nestplaats. De mannetjes zorgen voor de vrouwtjes, brengen ze voedsel en beschermen ze tegen roofdieren. Hun nesten zijn meestal in houtholtes, en ze nestelen ook graag in nestkastjes, zolang die 5 tot 20 meter boven de grond staan.grond. Vrouwtjes zijn verantwoordelijk voor het bouwen van het nest, en dat doen ze door het verzamelen van dierenhaar, mos en andere zachte materialen.

Image Credit: Veronika_Andrews, Pixabay

Eieren

Mussen leggen gewoonlijk vier tot zes eieren, blauw of lichtgroen. Het broeden duurt 11 tot 13 dagen, en de vrouwtjes zijn de enigen die voor het broeden zorgen.

Chickadees leggen gewoonlijk zes tot acht eieren, soms meer of minder. Ze zijn roodbruin of wit met bruinachtige vlekken, en het broeden duurt 12 tot 13 dagen terwijl het vrouwtje de enige is die broedt. Bij het verlaten van het nest bedekt het vrouwtje de eieren met nestmateriaal ter bescherming.

Jonge

Jonge mussen verlaten het nest na 8 tot 10 dagen, en hun ouders moedigen hen aan het nest te verlaten door voedsel aan te bieden. Ze kunnen 14 tot 15 dagen na het uitkomen vliegen, maar hun ouders blijven hen nog 2 weken voeden tot ze zelfstandig sterk zijn.

Kuikenjongen verlaten na 16 dagen hun nest. In het begin blijft het vrouwtje meestal bij hen terwijl het mannetje voedsel brengt. Dat verandert echter op een gegeven moment, zodat beide ouders voedsel voor hun baby's verzamelen.

Laatste gedachten

Zowel mussen als cicaden zijn prachtige kleine vogels die u naar uw achtertuin kunt lokken. Ze zijn omnivoor en hebben interessante kleurpatronen. Maar omdat mussen migreren en cicaden niet, zult u de cicaden waarschijnlijk veel meer opmerken.

Bronnen

 • //a-z-animals.com/blog/chickadee-vs-sparrow-6-key-differences-explained/
 • //www.eastsideaudubon.org/chickadees-finches-and-sparrows
 • //www.wikihow.com/Recognize-the-Chickadee

Aanbevolen afbeelding: (L) Susanne Jutzeler, Zwitserland, Pixabay

Scroll naar boven