Monoculair vs. verrekijker: welke moet u gebruiken?

Het belangrijkste verschil tussen een monoculair en een verrekijker ligt voor de hand. Een verrekijker heeft twee kijkbuizen, terwijl een monoculair er één heeft. Maar zijn twee buizen altijd beter dan één?

Nou, het korte antwoord is nee. Er zijn veel gelegenheden waarbij u waarschijnlijk liever een monoculair gebruikt dan een verrekijker. Maar in de optiekwereld worden monoculairs vaak over het hoofd gezien, en dat is erg jammer. Een goede monoculair kan gemakkelijk net zo goed presteren als sommige van de beste verrekijkers, met wat extra toegevoegde voordelen.

In dit artikel leert u de belangrijkste verschillen tussen een monoculair en een verrekijker, wat de voor- en nadelen van beide zijn, en in welke situaties u een van beide zou willen gebruiken.

Monoculair overzicht

Een monoculair is eigenlijk gewoon een doormidden gesneden verrekijker. Ze lijken op een telescoop omdat ze maar één kijkbuis hebben, maar de vergrotingen zijn lang niet zo sterk. Dat niet alleen, maar telescopen gebruiken een andere set optiek om licht te verwerken.

Dit grijze gebied van net geen verrekijker, net geen telescoop, plaatst ze in de schaduw van de optiekwereld. Maar juist deze dubbelzinnigheid maakt ze perfect voor veel verschillende taken.

GERELATEERD LEZEN: Hoe kies je een verrekijker waar je van zult houden!

Toepassingen

Laten we eens kijken naar enkele van de kenmerken die een verrekijker tot een solide keuze maken voor veel gebruikers van optiek en tot meer dan een "eenogige verrekijker".

Verrekijkers zijn kleiner en minder lomp dan traditionele verrekijkers, dus ze kunnen een goede keuze zijn als meeneemoptiek. Ook is er minder kans dat ze ergens tegenaan stoten en schade veroorzaken.

De meeste verrekijkers zijn ook zeer licht en hebben riemen waarmee u ze comfortabeler om uw nek kunt dragen. Hoewel veel verrekijkers deze functie hebben, zijn ze vaak veel zwaarder en zullen ze u na verloop van tijd verzwaren.

Lens & Prisma

De lens en het kijkmechanisme van een monoculair maken vaak gebruik van het Porro-prisma. Dit ontwerp, dat oorspronkelijk werd gebruikt in verrekijkers en in 1854 werd ontwikkeld door Ignatio Porro, werkt volgens het principe van een gebogen lens die samenwerkt met een prisma.

De lens is ontworpen om het licht van verder weg op te vangen en te versterken, terwijl het prisma het beeld opneemt en omkeert. Dit is bijzonder belangrijk omdat wanneer het licht wordt versterkt, het geproduceerde beeld ondersteboven is dankzij de vorm van de lens.

Deze twee mechanismen zijn doorgaans het duurste deel van de monoculair om te produceren. Daarom is een monoculair bijna altijd goedkoper dan een verrekijker.

Wat is het verschil tussen BaK-4 en BK-7 prisma's?

De meeste gemiddelde tot hoogwaardige optiek gebruikt BaK-4 of BK-7 glazen Porro- of Dakprisma's. Beide types zijn ontwikkeld door de Duitse fabrikant van optisch glas, Schott AG. BaK-4 is een glasaanduiding die staat voor BaritleichKron (Duits voor "Barium Crown"). Het heeft een hogere brekingsindex dan BK-7 glas, wat betekent dat er meer licht uit de periferie van het gezichtsveld door de prisma's heen komt en deDit verheldert de rand van het veld terwijl het midden intact blijft.

BK-7 wordt over het algemeen beschouwd als "goedkoper" en minder gewenst dan BaK-4, maar is in feite beter in sommige toepassingen zoals astrofotografie.

Vergroting

Qua vergroting staan monoculair en verrekijker op gelijke voet. Een monoculair is immers maar de helft van een verrekijker. Maar er zijn enkele effecten van kijken naar vergrote objecten met alleen een enkele kijkbuis.

Een monoculair gebruiken om langdurig te kijken belast uw ogen veel meer dan een verrekijker. Omdat het zicht van het ene oog wordt vergroot en het andere niet, zullen uw ogen snel vermoeid raken wanneer u door een monoculair kijkt.

Daarom is een monoculair het meest geschikt voor snelle blikken en niet voor volledige observatie.

Gezichtsveld

Het valt niet te ontkennen dat verrekijkers een voorsprong hebben als het gaat om het gezichtsveld. De dubbele kijkbuizen zorgen voor een groter gezichtsveld. Maar dat geeft de monoculair een heel bijzondere voorsprong in nachtzichtsituaties.

Door slechts één oog te gebruiken voor nachtzicht, verpest u uw natuurlijke nachtzicht niet volledig. En uw oog dat de nachtkijker gebruikt, zal zich veel sneller aan het donker kunnen aanpassen dan wanneer u een nachtkijker gebruikt.

Verrekijkers hebben ongeveer hetzelfde gezichtsveld als telescopen. Terwijl verrekijkers een brede kijkhoek bieden, hebben monokijkers een zogenaamd "true field of view". Omdat monokijkers worden gebruikt voor het nauwkeurig spotten van doelen, is hun gezichtsveld minder van belang. Hoe minder gezichtsveld, hoe beter.

Voordelen en nadelen van het gebruik van een verrekijker

Voors
  • Kleiner en compacter
  • Gemakkelijker ter plekke aan te passen
  • Veel beter voor nachtzicht
Nadelen
  • Kleiner gezichtsveld
  • Eén oog gebruiken is geen natuurlijk gevoel bij langdurig observeren.
  • Meer oogvermoeidheid

Overzicht verrekijkers

Als u op zoek bent naar een optiek voor algemeen gebruik, is een goede verrekijker waarschijnlijk uw beste keuze. Die is handig in vrijwel elke situatie waarin u een optiek nodig hebt.

Laten we eens vergelijken hoe een kwaliteitsverrekijker voldoet aan dezelfde criteria als de bovenstaande monoculair.

ZIE OOK: Hoe werkt een verrekijker? uitgelegd

Toepassingen

U kunt de verrekijker gebruiken voor vrijwel alles waarvoor u een optische verbetering nodig hebt. En hij is comfortabel in het gebruik, zelfs voor langere perioden. U kunt de verrekijker met gemak gebruiken bij sportevenementen, om herten op te sporen of gewoon om de stadsjungle te verkennen.

Beeld krediet: LightField Studios, Shutterstock

Hoewel een verrekijker comfortabel is voor uw ogen, kan hij zwaar worden. En hoewel de meeste verrekijkers worden geleverd met een band of sling waarmee u hem om uw nek of schouder kunt dragen, wordt hij na verloop van tijd zwaarder. Het duurt ook iets langer om scherp te stellen dan bij een monoculair, omdat u twee sets optiek moet afstemmen in plaats van slechts één.

Lenzen & Prisma's

Verrekijkers werken met drie systemen: porro-, galileïsche of dakkantprisma's. Galileïsche monokijkers werden het eerst ontwikkeld, en de porro- en dakkantprismastijlen ontwikkelden zich tot moderne verrekijkers.

De monoculair heeft hier echter een klein voordeel omdat er maar één set prisma en lens is in plaats van twee. Dat komt omdat dit het duurste deel van de hele optiek is, en bij een verrekijker moet je voor beide betalen.

Vergroting

Verrekijkers en monoculairen lijken sterk op elkaar wat betreft vergroting en hebben over het algemeen dezelfde vergrotingsniveaus. Ze versterken genoeg om een duidelijker beeld op afstand te krijgen, maar niet genoeg voor extreme afstanden of diepgaande astronomie - daarvoor heb je een telescoop nodig.

Langdurig kijken naar uitvergrote beelden veroorzaakt echter oogvermoeidheid. En dit is waar de verrekijker echt schittert. Aangezien u twee ogen gebruikt om door een verrekijker te kijken, doet één oog niet al het werk zoals bij een monoculair. Hierdoor kunt u de verrekijker langer gebruiken met minder oogvermoeidheid.

Gezichtsveld

Zelfs de slechtste verrekijker heeft een groter gezichtsveld dan de beste monoculair. En dat komt omdat je beide ogen gebruikt! De dubbele kijkbuizen zorgen voor een veel groter gezichtsveld. Dit maakt de verrekijker ideaal voor scouting, scannen en het bekijken van actieve gebeurtenissen.

-Misschien ook leuk: Kunnen eenden op het land lopen? Is dat normaal?

Ze zijn echter niet zo ideaal in nachtzichtsituaties. Door beide ogen met nachtzichttechnologie te gebruiken, wordt de natuurlijke aanpassing van uw lichaam aan situaties met weinig licht volledig om zeep geholpen. Daarom geven militairen en special forces de voorkeur aan nachtzichtmonoculairs. Die maken het voor uw ogen gemakkelijker om zich aan te passen aan hun natuurlijke nachtzicht.

Voordelen en nadelen van verrekijkers

Voors
  • Veel groter gezichtsveld
  • Natuurlijker gebruiksgevoel dan monoculair
  • Minimaliseert oogvermoeidheid
Nadelen
  • Zwaarder
  • Duurder
  • Groter

Prijs

Als het om optiek gaat, krijg je over het algemeen waarvoor je betaalt. Gelukkig heb je echter opties, vooral als je moet kiezen tussen een monoculair of een verrekijker. Een hoogwaardige monoculair kost altijd minder dan een verrekijker van dezelfde (of zelfs mindere) kwaliteit.

En dat is simpelweg omdat u bij een verrekijker dubbel betaalt voor de beschermende behuizing en dubbel voor de lenzen en optische componenten. Dus wat de prijs betreft, is de verrekijker de duidelijke winnaar.

Maar dat betekent niet dat het niet de moeite waard is om een goede verrekijker te kopen. Als u iets zoekt met een veel groter gezichtsveld, hebt u de verrekijker hoe dan ook nodig.

Welke moet u gebruiken?

Bij het vergelijken van het gebruik van een monoculair boven een verrekijker, moet u naar het grote geheel kijken - letterlijk. Hebt u een groter gezichtsveld nodig? Als u dat niet met een definitief ja kunt beantwoorden, is de kans groot dat een monoculair voor u prima werkt.

Wanneer een verrekijker gebruiken Wanneer een verrekijker gebruiken?
Vogels kijken Stationaire jacht
Spotten voor langeafstandsgeweren Scouting en opsporing
Golf Sportieve evenementen
Wandelen Hippische activiteiten
Nachtzicht Bezienswaardigheden op zee

Monoculair versus verrekijker: wat past bij u?

Dus, wat is geschikt voor u? Nogmaals, dat hangt allemaal af van wat u precies doet. We zouden eigenlijk aanraden om beide te hebben. Een monoculair is veel gemakkelijker en minder omvangrijk. En het kost u niet zoveel geld als een verrekijker als hij kapot gaat.

U moet echter altijd een verrekijker bij de hand hebben. Hoewel ze in het begin misschien wat omvangrijker zijn, is het comfort op lange termijn en de minimale vermoeidheid van de ogen die ze produceren een absolute zegen. Bovendien behoren ze tot de meest veelzijdige optiek die verkrijgbaar is en werken ze in vrijwel elk scenario.

Scroll naar boven