Migreren spreeuwen? Wat doen ze in de winter?

Met hun glanzende zwarte veren en spitse snavels zijn de spreeuwen wereldwijd een van de meest voorkomende sociale bezoekers. Of u nu in Azië, Afrika, Europa of Noord-Amerika woont, u hebt misschien wel eens spreeuwen gezien of hun geroezemoes gehoord. Spreeuwen worden in het Verenigd Koninkrijk beschouwd als standvogels, maar sommige migreren ook. De populatie spreeuwen in het Verenigd Koninkrijk neemt elke winter toe als honderden migreren vanuit het oosten van het land.Europa naar de noordelijke en westelijke regio's, met inbegrip van Londen, Canada, enz.

Eind september en oktober dwingt het strenge, koude en droge weer in Europa de spreeuwen naar het westen te trekken, zodat ze in geschikte omstandigheden kunnen leven, broeden en zich voeden.

Dit artikel onderzoekt het trekgedrag van spreeuwen in de winter. Kortom, sommige spreeuwen migreren, andere niet. Laten we onderzoeken waarom!

Kort overzicht van spreeuwen

Spreeuwen hebben een puntige snavel, een korte staart en driehoekige vleugels. In tegenstelling tot andere merels zijn spreeuwen kleiner van formaat. Hun vleugels lijken van een afstand steenkoolzwart, maar kunnen er van dichtbij glanzend uitzien met tinten paars, bruin en groen.

Spreeuwen behoren tot de meest diverse en wijdverspreide vogels ter wereld. Met 123 soorten en 35 geslachten hebben ze populaties in Europa, Azië en Afrika.

Deze vogels kunnen hun verspreidingsgebied uitbreiden tot Mongolië, India en de Stille Oceaan, met inbegrip van Melanesië, Polynesië en Micronesië. Ze zijn sterk aangepast aan hun habitat, maar dergelijke spreeuwen bestaan in beperkte aantallen.

Spreeuwen zijn onder vogelaars beroemd om hun murmuration. Als u niet bekend bent met de term "murmuration", dan is dat wanneer spreeuwen zich in een troep verzamelen bij zonsondergang om naar hun gemeenschappelijke nestplaats te reizen.

Murmureren gebeurt vaak wanneer de spreeuwen naar een nieuwe plaats trekken. Het doel achter deze murmurerende geluiden is om de troep in het laatste migratiegebied te beschermen.

Afbeelding: GAIMARD, Pixabay

Wat doen spreeuwen in de winter?

De meeste spreeuwen verblijven in het Verenigd Koninkrijk en gebruiken tuinen als hun schuilplaats. Sommige soorten, zoals de gewone of Europese spreeuwen, zijn echter trekvogels.

Spreeuwen migreren eenmaal per jaar van gebieden met weinig voorraden naar gebieden met veel voorraden. De twee belangrijkste redenen voor de spreeuwen om te migreren zijn de nestplaats en de beschikbaarheid van voedsel.

Als alle spreeuwen het hele jaar door in dezelfde habitat verblijven, wordt de concurrentie om nestgelegenheid en voedsel hevig en gewelddadig. Helaas raken veel vogels ondervoed, wat leidt tot mislukte broedpartijen.

Als de voedselbronnen in de noordelijke gebieden in het voorjaar weer opleven, trekken duizenden spreeuwen voor de winter naar het Verenigd Koninkrijk.

Niet alleen neotropische spreeuwen migreren, maar ook spreeuwen die slechts een kleine afstand afleggen om het seizoen te overleven.

Image Credit: Piqsels

Wanneer migreren spreeuwen?

De meest voorkomende tijd voor spreeuwen om te migreren is het einde van de zomer en het begin van de winter. De spreeuwentrek begint rond oktober.

Het aantal spreeuwen in het VK lijkt toe te nemen omdat veel vogels snel migreren vanuit de koudere streken van Europa. De meeste spreeuwen keren echter in februari terug naar hun woonplaats. Het is onduidelijk waarom slechts een beperkt ras spreeuwen migreert.

Waar trekken spreeuwen heen?

De spreeuwen beginnen in de maanden oktober en november vanuit Noord-Europa te migreren naar het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Canada en het Midden-Oosten om er de winter door te brengen. U kunt in de maanden oktober en november zwermen spreeuwen waarnemen aan de Each Coast van Engeland. De meeste van deze trekspreeuwen zijn vanaf de Noordzee uit België gevlogen na het koude gebied in Noord-Europa te hebben doorkruist.

Aan het eind van de zomer trekken de gewone en Europese spreeuwen meestal van Noord-Europa naar het Verenigd Koninkrijk en Midden-Europa, inclusief het Midden-Oosten, het Middellandse-Zeegebied en Noord-Afrika. De gewone en Europese spreeuwen in de VS en Canada migreren op vergelijkbare wijze. In de winter trekken ze echter naar het zuiden, niet altijd even ver.

Over het zuiden verspreid zijn andere spreeuwensoorten die helemaal niet migreren. Alleen de spreeuwensoorten die in en door het meest noordelijke gebied leven, migreren in de winter. De meeste spreeuwen broeden met succes als ze niet in het noorden zijn, vooral in de winter. De belangrijkste drijfveer voor de migratie van de spreeuwen is slaapplaats, broeden en toegang tot voedsel. Ze overleven de winter in zwermen.

Image Credit: Elstef, Pixabay

Is migratie noodzakelijk voor de spreeuwen?

Spreeuwen hebben gedragsaanpassingen die hen helpen overleven en gedijen in moeilijke tijden. Voedselbronnen en nestplaats zijn de gemeenschappelijke redenen voor spreeuwentrek. Migratie is een gedragsaanpassing die de overlevingskansen verbetert.

Spreeuwen kunnen gemakkelijk overleven in het koude, barre weer. De belangrijkste reden om te migreren is echter om voldoende voedsel te hebben. Wind, temperatuur en neerslag zijn de gemeenschappelijke factoren die de voedselbronnen beïnvloeden, en daarom is de migratie van spreeuwen seizoensgebonden.

Migreren van de ene plaats naar de andere verbetert de overlevingskansen en leidt tot succesvol broeden.

Conclusie

Spreeuwen zijn een van de wijdverspreide vogels in verschillende delen van de wereld, waaronder Azië, Europa, Afrika en Noord-Amerika. Het zijn standvogels in het Verenigd Koninkrijk die niet de voorkeur geven aan migratie. Een groot aantal spreeuwen trekt echter wel in de winter.

Migratie is een uitstekend overlevingsproces voor spreeuwen. Het is een natuurlijk aanpassingsproces waarbij spreeuwen duizenden kilometers afleggen om een geschikte en veilige ecologische habitat te vinden om te overleven, te broeden en zich te voeden.

Wanneer het milieu op de broedplaatsen ongunstig wordt, vliegen de trekspreeuwen naar gebieden waar de ecologische toestand beter is.

Bronnen
  • //birdfact.com/birds/starling/do-starlings-migrate
  • //www.discoverwildlife.com/animal-facts/birds/facts-about-starling/
  • //www.rspb.org.uk/birds-and-wildlife/natures-home-magazine/birds-and-wildlife-articles/migration/migratory-bird-stories/starling-migration/
  • //www.woodlandtrust.org.uk/trees-woods-and-wildlife/animals/birds/starling/#:~:text=Do%20starlings%20migrate%3F,home%20durende%20februari%20en%20maart.
  • //www.allaboutbirds.org/guide/European_Starling/maps-range
  • //www.orkincanada.ca/pests/birds/starlings/

Uitgelichte afbeelding: Kev, Pixabay

Scroll naar boven