- Visuele verschillen
- In een oogopslag
- Kuifmees 101
- Overzicht van mannelijke kuifmezen
- Overzicht vrouwtjes Kuifmees
- Interessante feiten over de kuifmees
- Conclusie
Kuifmezen zijn prachtige vogels met grote kuifkoppen en een prachtig zilverwit verenkleed. Als je het mannetje en het vrouwtje Kuifmees observeert, is het moeilijk en bijna onmogelijk om enig verschil te zien. Deze twee geslachten zijn vrijwel identiek, waardoor het moeilijk is om ze van elkaar te onderscheiden. De enige keer dat er geslachtsverschillen kunnen optreden is bij het uiten van bepaald sociaal gedrag.
Als je wilt leren hoe je deze twee geslachten uit elkaar kunt houden, lees dan dit artikel, waarin de patronen van hun gedrag grondig worden uitgelegd en waarom vrouwtjes of mannetjes zich op een bepaalde manier kunnen gedragen.
Visuele verschillen
Image Credit: (L) Man, A.JAREDWELLS007, Shutterstock
In een oogopslag
Mannetje Kuifmees- Gemiddelde grootte: 5-6.3 inches
- Gemiddelde levensduur: 2 jaar.
- Gemiddelde spanwijdte : 3.14 inches
- Gedrag: Meer dominant, territoriaal
- Liederen en oproepen: Snel, duidelijk, herhaaldelijk fluiten
- Gemiddelde grootte: 5-6.3 inches
- Gemiddelde levensduur: 2 jaar.
- Gemiddelde spanwijdte : 3.14 inches
- Gedrag: Meer dominant, territoriaal
- Liederen en oproepen: Snel, duidelijk, herhaaldelijk fluiten
Kuifmees 101
Afbeelding: JackBulmer, Pixabay
De eekhoorn is een mooie kleine zangvogel die vooral in het oosten van Noord-Amerika voorkomt. Vanwege het warme klimaat geniet hij van de habitat in het zuiden van Noord-Amerika, hoewel zijn verspreidingsgebied zich sinds het begin van de 20e eeuw meer naar het noorden heeft verplaatst. Deze interessante vogel komt vaak voor bij vogelvoeders in de achtertuin, meestal in groepen met andere soorten.
Het mannetje en het vrouwtje Kuifmees zien er bijna identiek uit - met een zacht, crèmegrijs verenkleed, zwarte vleugels en perzikkleurige ondertonen. Hun naam komt van het plukje veren dat op de achterkant van hun kop uitsteekt. Ze hebben een grote kop en ogen en een dikke nek, waardoor deze vogel gemakkelijk herkenbaar is in het bos. Hoewel deze twee geslachten visueel identiek zijn, zijn er groteverschillen in gedrag en eet- en nestgewoonten.
Overzicht van mannelijke kuifmezen
Persoonlijkheid / Karakter
Mannelijke Kuifmezen vertonen een dominanter gedrag, vooral als het gaat om het verdedigen van hun territorium tegen andere vogels. Ze zijn eerder geneigd om andere vogelsoorten weg te jagen. De zang en roep van mannelijke Kuifmezen is snel, repetitief en galmt door de bossen. Ze zingen een kenmerkend "peter-peter" lied. Hun roep heeft een scherp, bijnamechanische geluiden. Ze gebruiken deze krassende geluiden om andere vogels te waarschuwen voor potentiële roofdieren.
Image Credit: Malachi Jacobs, Shutterstock
Opleiding
Kuifmezen, zowel mannetjes als vrouwtjes, zijn zeer algemeen in achtertuinvoeders. Hoewel ze een kort geheugen hebben, kunnen ze getraind worden in kleine activiteiten zoals eten uit de hand. Ze voeden zich met bessen en zaden, dus als u erin slaagt een Kuifmees te trainen, kunt u hem misschien zover krijgen dat hij direct uit uw hand eet in plaats van uit de voederbak.
Nestelen / Voeden
Zodra het vrouwtje eieren legt en het broedproces begint, voorziet het mannetje het vrouwtje gedurende deze hele periode van voedsel. Zelfs nadat de eieren zijn uitgekomen, blijft het mannetje voedsel verzamelen voor het vrouwtje en haar jongen. Het vrouwtje Kuifmees begint deze verantwoordelijkheid dan te delen met het mannetje.
Overzicht van mannelijke kuifmezen- Beschermend voor het vrouwtje en de jongen
- Het heeft een echoënd, luid lied
- Verzamelaar en leverancier van voedsel
- Kan agressief en territoriaal zijn
- Verdraagt geen andere vogels in de buurt
Overzicht vrouwtjes Kuifmees
Persoonlijkheid / Karakter
Het vrouwtje Kuifmees is veel toleranter dan het mannetje, vooral tegenover andere vogelsoorten. Bij een gevecht tussen de Kuifmees en andere vogelsoorten zullen de vrouwtjes waarschijnlijk niet meedoen, omdat de mannetjes de belangrijkste terreinverdedigers zijn. Vrouwtjes Kuifmees tonen alleen agressie rond vogelvoeders en als hun jongen in gevaar zijn.
Afbeelding: Mohan Nannapaneni, Pixabay
Opleiding
Vrouwtjes Kuifmezen zijn hetzelfde als mannetjes als het gaat om training. Ze kunnen gemakkelijk worden getraind om het geluid van de menselijke stem te volgen en uit de hand te eten, hoewel ze niet zo zelfverzekerd en brutaal zijn als andere vogelsoorten die je bij vogelvoederhuisjes kunt zien.
Nestelen / Voeden
De vrouwtjes zijn de enigen die tijdens het broeden in het nest blijven. Deze periode duurt 12 tot 14 dagen. Tijdens deze periode is het vrouwtje afhankelijk van het mannetje om voedsel te leveren. Gemiddeld nemen de vrouwtjes om de 25 minuten een korte pauze om te baden, voedsel te krijgen en te poepen. Nadat de eieren zijn uitgekomen, broeden de vrouwtjes de eerste dagen op de jongen zonder het nest te verlaten. Na 12tot 13 dagen, stoppen de vrouwtjes met broeden en beginnen de mannetjes te helpen met het verzamelen van voedsel.
Overzicht vrouwtjes Kuifmees- Verdraagzaam met andere vogels in de buurt
- Beschermen hun nesten en jongen
- Hij heeft een rustige, lage roep
- Afhankelijk van het mannetje voor de voedselvoorziening
Interessante feiten over de kuifmees
- De oudste geregistreerde Kuifmees was 13 jaar oud, wat ongelooflijk is aangezien hun gemiddelde levensduur slechts 2 jaar is.
- Bij het nestelen plukken deze vogels haar en bont van dieren om de bekleding van hun nest te maken. Onderzoekers hebben haren gevonden van verschillende dieren, zoals wasberen, honden, katten, eekhoorns en zelfs mensen.
- Deze vogels kiezen meestal de grootste zaden en gebruiken hun poten om ze vast te houden en breken ze open met hun snavel.
- Je kunt een kuifmees oproepen door zijn kenmerkende "peter-peter" lied te imiteren.
- De kuifmees heeft de neiging voedsel op te slaan voor de herfst en de winter, ook al hebben ze een kort geheugen voor hun schuilplaatsen.
- De Kuifmees nestelt het liefst in holtes, hoewel ze die niet zelfstandig kunnen maken. In plaats daarvan zoeken ze naar natuurlijke holtes en oude nesten die eerder door spechten zijn gebruikt.
Image Credit: MikeGoad, Pixabay
Conclusie
Mannelijke en vrouwelijke Kuifmezen vertonen verschillende gedragingen bij het nestelen, eten en roepen. Als u deze vogels vaak observeert, kunt u hun gedrag opvangen en hun specifieke geslacht herkennen. Probeer eens een vogelvoederhuisje in uw achtergrond op te hangen; als u er eenmaal in slaagt deze lieve vogels aan te trekken, zult u kort daarna hun verschillen ontdekken.
De verschillen tussen deze twee geslachten komen vooral naar voren tijdens de nestperiode. De mannetjes zijn verantwoordelijk voor het verzamelen van voedsel voor de vrouwtjes en de jongen, waardoor de vrouwtjes volledig afhankelijk zijn. Tijdens deze periode blijven ze meestal in het nest om hun jongen te beschermen, terwijl ze korte pauzes inlassen om te baden, het verzamelde voedsel te ontvangen en te poepen. De mannetjes fungeren meer alsverantwoordelijk geslacht; ze zijn ook veel territorialer, met de neiging zich te verdedigen tegen potentieel gevaar en andere vogelsoorten.
Hoewel mannelijke en vrouwelijke Kuifmezen er identiek uitzien, kunnen enkele gedragsverschillen u helpen het specifieke geslacht te herkennen. Als u een voederhuisje in uw tuin hebt en voorzichtig genoeg bent, kunt u zien hoe ze zich met elkaar en met andere vogels in de buurt gedragen.
"Bronnen"- Kuifmees feiten, Habitat, Dieet, Levenscyclus, Baby, Foto's
- Vrouwtje Kuifmees (hoe te herkennen vs. mannetje)
- BioKIDS - Kinderonderzoek naar diverse soorten, Parus bicolor, kuifmees: INFORMATIE.
Uitgelichte afbeelding credit: (L) Karyn Honor, Shutterstock, (R) perching_Doug Lemke, Shutterstock