Kunnen vogels rijst eten (gekookt en ongekookt)? Wat u moet weten!

Er is lang een mythe in omloop geweest dat het onveilig is om rijst aan vogels te voeren. De mythe beweert dat rijst in de maag van de vogel zal opzwellen, waardoor de maag zal exploderen. Deze mythe is gewoon niet waar. Rijst is volkomen veilig voor vogels om te eten, zowel gekookt als ongekookt.

Vogels kunnen rijst eten en vele soorten eten zelfs graag rijst. Zowel gekookte als ongekookte rijst is volkomen veilig en smakelijk voor vogels om te eten, hoewel sommige vogels een beetje aarzelen om gekookte rijst te eten vanwege het uiterlijk.

Lees verder voor meer informatie over het voeren van rijst aan vogels.

Is rijst veilig voor vogels om te eten?

Rijst is volkomen veilig voor vogels om te eten. Het levert koolhydraten en mineralen om de vogel snelle en vullende energie te bieden. De meeste vogels hebben een dieet dat granen bevat, en rijst is een soort graan. Daarom is het veilig voor vogels om rijst te eten, zowel gekookt als ongekookt.

Als u besluit rijst te koken, zorg er dan voor dat deze alleen wordt gekookt en vrij is van vet en kruiden. Vet en kruiden mogen door geen enkele vogel worden gegeten. Rijst is dus alleen veilig voor vogels als het volledig vrij is van andere ingrediënten.

Image Credit: Alexandre Laprise, Shutterstock

Waarom sommige mensen denken dat rijst onveilig is voor vogels om te eten

Hoewel rijst volkomen veilig is voor vogels om te eten, doen er veel mythen en geruchten de ronde over het feit dat rijst gevaarlijk is voor vogels. De meest voorkomende mythe is dat ongekookte rijst gevaarlijk is voor vogels omdat hij opzwelt in hun maag.

Het idee achter deze mythe is niet helemaal onjuist. Zoals u weet zwelt ongekookte rijst op wanneer het gekookt en gekookt wordt. Als gevolg hiervan hebben sommige mensen geloofd dat ongekookte rijst in de maag van de vogel zal opzwellen en deze zal doen exploderen.

Over het opzwellen van ongekookte rijst hoeft u zich geen zorgen te maken. Om ongekookte rijst te laten opzwellen, moet deze gekookt worden in kokend water, wat meer dan 200 graden Fahrenheit is. De interne temperatuur van een vogel komt niet boven de 115 graden Fahrenheit. Bijgevolg kan ongekookte rijst onmogelijk opzwellen in de maag van de vogel.

Niet te vergeten dat de meeste vogels rijst zo snel verwerken dat de rijst geen kans krijgt om te koken. De exacte verwerkingstijd hangt af van de hoeveelheid rijst die wordt geconsumeerd en de grootte van de vogel. De meeste kleine vogels kunnen echter binnen 45 minuten het voedsel volledig verwerken.

Belangrijkste conclusie - Rijst is veilig voor vogels om te eten

Uiteraard is het voor vogels volkomen veilig om rijst te eten, ondanks het feit dat ongekookte rijst opzwelt als hij gekookt wordt. Door de interne temperatuur van de vogel zal ongekookte rijst na consumptie niet opzwellen. Hierdoor is zowel ongekookte als gekookte rijst veilig voor vogels.

Houden vogels van rijst?

Veel vogels buiten uw huis zijn absoluut dol op rijst. De truc is te bepalen of de vogels buiten uw huis ongekookte of gekookte rijst lekkerder vinden. U zult grotendeels kunnen voorspellen welke soort rijst uw vogels lekker vinden op basis van de soort.

Soorten als vinken en mussen geven de voorkeur aan rauwe rijst. Dat komt omdat ze snavels hebben die ontworpen zijn om de korrels te pletten. De grootte, het uiterlijk en de textuur van rauwe rijst zijn voor hen veel smakelijker dan gekookte rijst. Vogels als deze geven de voorkeur aan rauwe rijst en kunnen zelfs gekookte rijst vermijden, gewoon omdat ze die niet kennen.

Sommige vogels hebben daarentegen een generalistisch dieet, wat betekent dat ze zowat alles eten wat ze kunnen eten. Merels, blauwe gaaien, spreeuwen en spreeuwen eten zonder enige aarzeling geweekte, gekookte en ongekookte rijst.

Als u niet zeker weet wat voor soort vogel u in uw tuin hebt, kunt u het beste kiezen voor rauwe rijst. Dat is niet omdat gekookte rijst gevaarlijk is voor de vogel, maar gewoon omdat vogels beter vertrouwd zijn met de textuur van rauwe rijst en die eerder zullen eten als hij niet geweekt of gekookt is.

Afbeelding: NatureFriend, Pixabay

Is witte of bruine rijst beter voor vogels?

Bruine rijst is gezonder voor vogels, hoewel witte rijst niet ongezond is. Bruine rijst bevat gewoon meer energie, eiwitten, vet, koolhydraten en vezels. Met andere woorden, bruine rijst heeft een hoger voedingsgehalte, wat betekent dat de vogels meer zullen halen uit de bruine rijst dan uit de witte.

Witte rijst is verre van ongezond voor vogels, maar heeft gewoon minder voedingsstoffen. Als u een restje witte rijst hebt, kunt u die gerust aan de vogels voeren. Als u specifiek rijst voor vogels koopt, kies dan voor bruine rijst vanwege de extra voedingswaarde.

Gerelateerd lezen: Kunnen vogels druiven eten? Wat u moet weten!

Is gekookte of ongekookte rijst beter voor vogels?

Zowel gekookte als ongekookte rijst is gezond voor vogels, zolang het geen extra ingrediënten bevat. Toch geven de meeste vogels de voorkeur aan ongekookte rijst, gewoon omdat de textuur en het uiterlijk zo vertrouwd zijn als granen.

Als u specifiek rijst haalt om aan vogels te voeren, kunt u het beste ongekookte rijst nemen. Dat is niet alleen vertrouwder voor de vogel, maar ook gemakkelijker voor u. De ongekookte rijst biedt alle voedingsvoordelen van rijst en kan gemakkelijk worden gegeten door zowel volwassen vogels als babyvogels.

Als u een restje rijst hebt, kunt u dat ook aan vogels voeren. Het is echter absoluut noodzakelijk dat de rijst geen vet of kruiden bevat. U mag uw restjes rijst niet aan vogels voeren als ze boter, olijfolie, zout, peper of andere kruiden bevatten. Zelfs licht gezouten rijst is niet goed voor vogels.

Zowel gekookte als ongekookte rijst is dus even gezond voor vogels, ervan uitgaande dat er geen extra ingrediënt in de rijst zit.

Image Credit: leecine, Pixabay

Hoe bereid je rijst voor vogels?

Rijst klaarmaken voor vogels is supergemakkelijk. De gemakkelijkste methode is gewoon ongekookte, rauwe rijst uit te gooien voor de vogels. De snavel van de vogel zal de korrel kunnen pletten, zodat ze het kunnen eten zonder problemen of verstikkingsgevaar.

Als u geen volledig rauwe rijst in uw tuin wilt gooien, kunt u de rijst altijd laten weken. Dit helpt om het zetmeel uit de rijst te halen en maakt het iets zachter voor de vogel om te eten. Voeg niets anders dan water toe aan het weekproces.

U kunt vogels ook gekookte rijst voeren, maar dat heeft geen zin. Als u een restje gekookte rijst hebt, zorg er dan voor dat de rijst gewoon gekookt is. Hij mag niet gebakken zijn of extra vet of kruiden bevatten. Gewoon gekookte rijst is veilig voor vogels, maar rijst die met vet en kruiden is gekookt niet.

Lees ook: Kunnen vogels popcorn eten? Wat u moet weten!

Laatste gedachten

Vogels kunnen zowel gekookte als ongekookte rijst eten. Ondanks vele mythen en geruchten zwelt ongekookte rijst niet op in de maag van de vogel omdat de interne temperatuur van de vogel niet hoog genoeg wordt om de rijst te koken. Zorg er alleen voor dat de rijst die u kiest vrij is van extra vet of kruiden.

Om het werk voor zowel u als de vogel gemakkelijker te maken, kiest u voor ongekookte rijst. Niet alleen is dit volkomen veilig voor de vogel, maar vogels zijn meer vertrouwd met het eten van rauwe granen, en het vereist geen extra werk van uw kant. Als u de keuze heeft tussen rijstsoorten, kies dan bruine rijst vanwege het hogere voedingsgehalte.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in: Kunnen vogels brood eten? Wat u moet weten!

Uitgelichte afbeelding: ImageParty, Pixabay

Scroll naar boven