Knipperen vogels? Wat u moet weten?

Als je een vogelliefhebber bent, heb je waarschijnlijk veel tijd besteed aan het bekijken en bewonderen van ze. Maar hoe vaak zie je een vogel knipperen? Knipperen vogels?

Het antwoord is ja. -Maar niet zoals u waarschijnlijk denkt. Vogels knipperen anders dan wij, dus u zult waarschijnlijk niet eens merken dat ze het doen. Vogelsoorten hebben ook verschillende snelheden1 van knipperen, dus u zult merken dat sommige soorten nauwelijks knipperen terwijl andere veel vaker knipperen.

Lees verder om uit te vinden hoe vogels knipperen en hoe het verschilt van hoe wij knipperen!

Het Nictitating Membrane

Als je andere huisdieren hebt dan vogels, zoals katten of reptielen, heb je misschien gemerkt dat ze een "ooglid" hebben dat niet verticaal maar horizontaal beweegt. Eerlijk gezegd kan dit ooglid een beetje griezelig zijn als je het ziet! Dit zogenaamde "derde ooglid" staat bekend als het nictitating membraan2. De naam komt van het woord "nictate", wat "knipperen" betekent. Vogels hebben dit membraan ook.

Bij de meeste vogels beweegt het bovenste ooglid niet echt, alleen het onderste. Zij gebruiken dit onderste ooglid om hun ogen te sluiten voor de slaap en niet om te knipperen. (De uil is echter een uitzondering: zijn bovenste ooglid kan bewegen en wordt gebruikt om te knipperen.) Maar knipperen gebeurt bij de meeste vogels met het nictitating membraan.

Image Credit: kshawk108, Pixabay

Hoe wordt het slijmvlies gebruikt?

Dit membraan is superdun - bijna doorschijnend - en heeft verschillende toepassingen bij verschillende soorten. Bij vogels dient het nictitating membraan vooral om te voorkomen dat het hoornvlies uitdroogt en om stof en vuil uit het oog te duwen, wat vergelijkbaar is met hoe knipperen bij mensen werkt.

Het kan echter ook op andere manieren worden gebruikt, afhankelijk van het soort vogel waarmee je te maken hebt. Kraaien gebruiken het vlies bijvoorbeeld voor displays, terwijl watervogels het gebruiken als een soort bril. Andere vogels sluiten het vlies als ze hun jongen voeden om hun ogen te beschermen. Weer andere houden het vlies gesloten om hun ogen veilig te houden als ze een prooi aanvallen.

Een van de meest voorkomende momenten waarop vogels gebruik maken van het nictitating membraan is wanneer zij hun kop bewegen. De reden hiervoor is dat het vaker inschakelen van het nictitating membraan daarbij kan helpen eventuele wazigheid van de beweging te blokkeren. Kleinere vogels kunnen zelfs zo snel knipperen tijdens het bewegen van hun kop dat het voor ons te snel zou zijn om te zien!

Conclusie

Zoals u kunt zien, knipperen vogels wel degelijk, maar de manier waarop zij knipperen is anders dan de manier waarop wij knipperen. In plaats van met de bovenste en onderste oogleden die zich sluiten, knipperen de meeste vogels met behulp van het nictitating membraan - een zogenaamd "derde ooglid" dat horizontaal over het oog beweegt vanaf de randen in plaats van verticaal. Dit membraan kan ook om verschillende andere redenen worden gebruikt. Enkele van de redenen waarom vogelsgebruiken hun nictitating membraan zijn om het oog te beschermen tegen schade tijdens het jagen of eten of wanneer ze onder water gaan.

U zult waarschijnlijk zien dat vogels het vaakst knipperen als ze hun kop draaien, omdat knipperen kan helpen voorkomen dat beelden wazig worden. U zult ook merken dat vogelsoorten verschillende snelheden van knipperen hebben, waarbij sommige veel sneller knipperen dan andere!

Uitgelichte afbeelding: Avia5, Pixabay

Scroll naar boven