- Het verschil tussen een melkwegstelsel en een zonnestelsel
- Onze Melkweg
- Hoeveel zonnestelsels zijn er in de Melkweg?
- Samenvattend
Ons sterrenstelsel, de Melkweg, is intrigerend, en hoewel wetenschappers sommige delen ervan hebben verkend, zijn de meeste delen nog steeds een mysterie voor ons. Omdat delen van ons sterrenstelsel onontdekt zijn, hebben velen van ons vragen over de Melkweg en zijn uiterlijk.
Een veelgestelde vraag is hoeveel zonnestelsels er in de Melkweg zijn? Hoewel het exacte aantal niet is vastgesteld, schatten astronomen dat er meer dan 3.2000 sterren met planeten in de Melkweg zijn.
Het verschil tussen een melkwegstelsel en een zonnestelsel
Veel mensen halen sterrenstelsels en zonnestelsels door elkaar, dus we willen beide termen uitleggen en hun verschillen laten zien. Hier is een kort antwoord op de vraag wat een sterrenstelsel is en wat een zonnestelsel.
- Een sterrenstelsel is een verzameling sterren die door zwaartekracht met elkaar verbonden zijn. Daardoor kan een sterrenstelsel talrijke sterren en sterrenstelsels bevatten.
- Een zonnestelsel is een specifiek stersysteem met een zon in het centrum; het bestaat uit alles wat rond de zon draait, inclusief de planeten die rond de zon draaien.
Een van de belangrijkste verschillen tussen een zonnestelsel en een sterrenstelsel is hun omvang. Sterrenstelsels zijn veel groter en bevatten meer sterren en planeten. Anders dan zonnestelsels hebben sterrenstelsels meestal ook een zwart gat in hun centrum. Een ander verschil is dat sterrenstelsels zwarte materie bevatten en zonnestelsels niet.
In potentie kunnen melkwegstelsels meerdere zonnestelsels bevatten. Maar terwijl zonnestelsels bij een melkwegstelsel kunnen horen, kan een melkwegstelsel niet bij een zonnestelsel horen.
Onze Melkweg
De Melkweg boven het E.S. Fox Observatorium. Foto met dank aan BAS
Ons sterrenstelsel is spiraalvormig en bevat miljarden sterren, gas en stof. In de Melkweg ligt de zon ongeveer 25.000 lichtjaar van het centrum van het stelsel, ergens rond een van de spiraalarmen. Het is slechts een van de miljarden sterrenstelsels in het heelal.
Welke planeten maken deel uit van onze Melkweg?
Volgens sommige schattingen zijn er meer dan 100 miljard planeten in de Melkweg. Gewoonlijk noemen wetenschappers deze planeten exoplaneten, wat betekent dat ze rond andere sterren draaien en niet rond onze zon. Ons melkwegstelsel bevat ook schurkenplaneten die uit hun planetenstelsel zijn geschopt.
Hoewel ons melkwegstelsel talrijke planeten bevat, zijn de planeten in ons zonnestelsel het meest bekend:- Kwik
- Venus
- Aarde
- Mars
- Jupiter
- Saturnus
- Uranus
- Neptunus
- Pluto
- Eris
- Makemake
- Haumea
- Ceres
- Kepler-186f
- Kepler-11 Systeem
- Kepler-16b
- CvdR 7b
Hoeveel zonnestelsels zijn er in de Melkweg?
Image Credit: Hristo Fidanov, Pexels
Ons zonnestelsel is slechts een specifiek planetenstelsel dat we officieel het zonnestelsel noemen. Astronomen hebben echter meer dan 3200 sterren ontdekt waar planeten omheen draaien, op dezelfde manier als planeten in ons zonnestelsel om de zon draaien.
Hoewel dat het huidige aantal is, zou het werkelijke aantal zonnestelsels in ons melkwegstelsel veel hoger kunnen zijn. Aangezien de zon slechts één ster is in ons melkwegstelsel, dat miljarden sterren bevat, kun je je voorstellen dat er meer is dan je op het eerste gezicht zou denken.
Wetenschappers zijn voortdurend op zoek naar nieuwe bewijzen en meer informatie over de ruimte, zodat ze onderweg misschien meer zonnestelsels ontdekken.
Samenvattend
Als je je hebt afgevraagd hoeveel zonnestelsels er in de Melkweg zijn, dan is de waarheid dat zelfs wetenschappers dat nog niet weten. Op dit moment zijn er in de Melkweg 3200 sterren bekend waar planeten omheen draaien. Naarmate de technologie verbetert en we de uitgestrektheid van de ruimte beter bestuderen, kan dit aantal nog toenemen.
Bronnen- "Hoeveel zonnestelsels zijn er in ons melkwegstelsel?
- "Exploring The Universe"
- "Hoeveel planeten zijn er in de Melkweg?"
- "Hoeveel zonnestelsels zijn er in de melkweg?"
- "Wat is het verschil tussen een sterrenstelsel en een zonnestelsel?"
- "Verschil tussen sterrenstelsel en zonnestelsel"
Uitgelichte afbeelding: Rene Tittmann, Pixabay