- Hoe ziet een regenworm eruit onder een microscoop?
- Hoe zien andere wormen eruit onder een microscoop?
- Hoe ziet een ontleedde worm eruit onder een microscoop?
- Hoe krijg je het beste zicht op een worm onder een microscoop?
- Laatste gedachten
Objecten bekijken onder een microscoop is altijd interessant omdat je dingen kunt zien die te klein zijn om met het blote oog te zien. Dat geldt vooral voor wormen, piepkleine diertjes die in de bodem leven.
Als u een worm op een microscoopglaasje legt, ziet u gewoonlijk de segmenten van zijn lange, dunne lichaam. Bovendien zijn zijn monddelen zichtbaar, evenals de kleine borstelharen (setae¹) die hem helpen te bewegen en zich te verankeren. Als de worm een vrouwtje is, kunt u misschien ook haar eierzak zien.
Laten we eens diep duiken in hoe een worm eruit ziet onder een microscoop en hoe je het beste beeld kunt krijgen.
Hoe ziet een regenworm eruit onder een microscoop?
Voordat je leert wat je ziet als je een worm onder een microscoop legt, is het essentieel om de anatomie van deze wezens te kennen. Verschillende soorten wormen hebben verschillende kleuren en markeringen, dus geen twee lijken precies op elkaar. Bovendien hebben sommige soorten een donkere epidermale laag, waardoor je de inwendige organen misschien niet kunt zien.
Regenwormen zijn gesegmenteerd, wat betekent dat hun lichaam in secties is verdeeld. Elke sectie wordt een "ring" of "annulus" genoemd. Het voorste uiteinde van een regenworm heet bijvoorbeeld het prostomium, gevolgd door het peristomium, dat de mond omgeeft. Daarna volgen tot 150 lichaamssegmenten, elk met zijn interne organen. Het achterste uiteinde van een regenworm ten slotte heet het clitellum.
Een van de eerste dingen die je ziet als je een regenworm onder een microscoop legt, zijn de segmenten op zijn lichaam. De segmenten lijken te draaien en te bewegen. Als er goede verlichting is, kun je misschien enkele interne organen zien, zoals de vaten. De donkere opperhuid maakt het echter vaak moeilijk om nog veel meer te zien.
Image Credit: Arkadiusz Wos, Shutterstock
Als je naar het voorste uiteinde van de regenworm kijkt, zie je een puntig en smal prostomium. Het prostomium wordt gebruikt om de omgeving te voelen en het dier vooruit te helpen. In het midden zie je een duidelijk segment dat lichter van kleur is dan de andere segmenten. Het lijkt ook gezwollen in vergelijking met de omringende segmenten. Het segment heet het clitellum en helpt de regenworm bij het paren.
Naast deze onderdelen kun je onder de microscoop misschien ook de setae van de regenworm zien. De setae zijn kleine haartjes die het diertje helpen bewegen en zich vastzetten. Als je naar een dwarsdoorsnede van een regenworm kijkt, zie je dat er een holle buis over de lengte van zijn lichaam loopt. Dat is het spijsverteringskanaal, waar het voedsel wordt verteerd.
De regenworm heeft ook een paar harten die het bloed door zijn lichaam pompen. Als u de regenworm onder een microscoop bekijkt, kunt u misschien de beweging van deze harten zien. U zult ook een reeks kleine poriën zien over de lengte van de regenworm. Deze worden nefridioporiën¹ genoemd, en ze helpen bij het verwijderen van afval uit het lichaam van het dier.
Hoe zien andere wormen eruit onder een microscoop?
Wat u onder een microscoop ziet, hangt af van de anatomie van de worm die u bekijkt. Sommige hebben lange, dunne lichamen, terwijl andere kort en gedrongen zijn.
Ook zijn sommige wormen gesegmenteerd en andere niet. Het meest opvallende verschil zit echter in het aantal poten dat elk type worm heeft.
Image Credit: Piqsels
Palingwormen
Palingwormen zijn kleine, niet gesegmenteerde wormen die vaak in de bodem leven. Omdat ze veel kleiner zijn dan regenwormen, kan het moeilijk zijn om hun lichaamsdelen onder een microscoop te onderscheiden.
Maar als je goed kijkt, kun je ze zien bewegen als een kolonie.
Platwormen
Platwormen behoren tot de meest voorkomende wormen in zoetwatergebieden. Ze danken hun naam aan hun platte, ovaalvormige lichaam. Als u ze onder de microscoop bekijkt, zult u merken dat ze een puntige staart en een breed voorste gedeelte hebben. Als u echter goed kijkt, kunt u ook de oogvlekken zien. Deze bevinden zich in het hoofdgebied en helpen de worm zich te oriënteren.
Rondwormen
Wanneer u een rondworm onder een microscoop bekijkt, zult u eerst de transparante opperhuid opmerken. Het lichaam van de worm is lang en slank en loopt naar het einde toe taps toe. Als u een microscoop met een hogere vergroting gebruikt, kunt u ook een monddeel aan de voorkant van de worm zien. Bovendien kunt u een darm zien die door het lichaam loopt. Als u de rondworm ontleedt, kunt u de inwendigeorganen duidelijker.
Image Credit: DoctorIce Photography, Shutterstock
Hoe ziet een ontleedde worm eruit onder een microscoop?
In een wetenschappelijke omgeving betekent dissectie vaak het opensnijden van een dier of plant om de inwendige delen te bestuderen. Dissecties worden zowel in klaslokalen als in onderzoekslaboratoria uitgevoerd.
Het ontleden van een worm
Laten we een regenworm nemen om het proces uit te leggen. Als je de interne organen van de regenworm duidelijk wilt zien, moet je hem ontleden voordat je hem onder een microscoop legt. Je hebt de volgende materialen nodig:
- Ontleedpinnen
- Ontleedlade
- Tang
- Ontleedmes of schaar
Leg eerst de regenworm op de ontleedplaat. Zorg dat de rugzijde naar boven wijst. De rugzijde is de zijde met de bulten van de regenworm.
Neem nu de tang en pak de regenworm bij zijn kop. Prik de kop vast aan de bak met de ontleedspelden.
Vervolgens maakt u met het mes of de schaar een snede over de lengte van het lichaam van de regenworm. Snijd niet te diep, u wilt alleen door de huid heen.
Trek de opperhuid (huid) met een tang uit elkaar, zodat u de lichaamsholte van de regenworm kunt zien.
Image Credit: Rattiya Thongdumhyu, Shutterstock
Waarnemen onder een microscoop
Nu je je worm helemaal klaar hebt voor observatie, kun je hem onder een microscoop bekijken. Als je de worm goed hebt ontleed, zie je de volgende organen:
- Aortabogen Dit is het "hart" van de regenworm. Er zijn vijf paar aortabogen, die het bloed door het hele lichaam pompen.
- Voortplantingsorganen: Je ziet ook de voortplantingsorganen bij het hart. Het zijn kleine, lichtgekleurde organen.
- Farynx : De keelholte is een gespierd orgaan dat de regenworm helpt bij het eten. Hij is ook licht gekleurd en heeft veel spieren.
- Centraal zenuwstelsel: De centrale zenuwstreng is een lange witte streng die over de lengte van het lichaam van de regenworm loopt. Dit is het "brein" van de worm. Je moet de darm opzij schuiven om hem te zien.
Hoe krijg je het beste zicht op een worm onder een microscoop?
De mate van detail en helderheid die u in een worm onder een microscoop ziet, hangt af van de kwaliteit van uw microscoop en hoe deskundig u deze gebruikt. Hier volgen enkele microscopietips om het beste beeld van uw preparaat te krijgen:
Begin met de laagste vergroting
Bij het scherpstellen kunt u altijd het beste beginnen met de laagste vergroting. Zodra u een duidelijk beeld hebt, kunt u het vermogen (vergroting) verhogen totdat u de details ziet die u zoekt.
Als u met een hoge vergroting begint, wordt het moeilijker om een duidelijk beeld te krijgen.
Image Credit: Piqsels
Brightfield verlichting gebruiken
Voor het beste contrast en detail gebruikt u helderveldverlichting. Dit is de standaardinstelling op de meeste microscopen. Bij helderveldverlichting schijnt het licht van onderaf door het preparaat naar boven en wordt dan door de optiek van de microscoop in uw oog gereflecteerd.
Om het contrast nog verder te vergroten, kunt u een techniek gebruiken die fasecontrast heet. Bij fasecontrast buigt een speciale condensor het licht af terwijl het door het preparaat gaat. Dit veroorzaakt een halo-effect rond objecten, waardoor ze helderder lijken tegen de donkere achtergrond.
De lichtbron aanpassen
Als u niet genoeg licht krijgt, past u de intensiteit van de lichtbron aan. U kunt de verlichting ook veranderen via een condensator of een intensiteitsregelaar.
Raadpleeg hiervoor de gebruiksaanwijzing van uw microscoop. De meeste microscopen hebben knoppen om het licht te regelen.
Laatste gedachten
Als je een worm onder een microscoop bekijkt, zie je meestal alleen een lang, mager wezen zonder poten. Als de worm echter een transparante opperhuid heeft, kun je misschien zijn ingewanden zien, die eruit zien als een reeks doorschijnende buizen.
Als u een beter beeld wilt, kunt u de worm ontleden. Dit geeft u een duidelijk beeld van de interne anatomie van het diertje, inclusief zijn spier-, voortplantings- en zenuwstelsel. Naast de anatomie van de worm bepalen ook uw deskundigheid in het hanteren van een microscoop en de vergroting van de microscoop hoeveel details u kunt zien.
"Bronnen"- //www.naturewatch.ca/wormwatch/how-to-guide/anatomy/
- //www.microscopemaster.com/worm-under-a-microscope.html
- //beta-static.fishersci.com/content/dam/fishersci/en_US/documents/programs/education/
- //www.microscopyu.com/techniques/phase-contrast/introduction-to-phase-contrast-microscopy
Uitgelichte afbeelding: Michael LaMonica, Shutterstock