Hoe ver kan een telescoop kijken? (2023 Gids)

Krediet: FSchiller, Pixabay

Sinds de oudheid staren mensen naar de hemel en vragen zich af wat onze plaats in het heelal is. Hoewel we de sterren en andere hemellichamen al lang in kaart brengen en observeren, kunnen we pas sinds kort ver genoeg in het heelal kijken om veel van de verborgen geheimen ervan te ontdekken.

Tegenwoordig is astronomie voor meer mensen toegankelijk dan ooit tevoren. Het vereist niet langer een groot budget om het soort apparatuur aan te schaffen dat je nodig hebt om de kosmos van dichtbij te verkennen. Als gevolg daarvan blijft de belangstelling voor astronomie groeien. Wanneer je een nieuwe telescoop koopt, is de eerste vraag die waarschijnlijk bij je opkomt de meest voor de hand liggende - hoe ver kun je zien met je telescoop?

Wat beïnvloedt hoe ver een telescoop kan zien?

Helaas is er geen pasklaar antwoord. Elke telescoop is anders, waardoor je verschillende afstanden, verschillende gezichtsvelden en meer kunt zien. Maar niet alleen verschillen in apparatuur zijn van invloed op de afstand die je door je telescoop kunt zien. Verschillende variabelen kunnen van invloed zijn op je mogelijke kijkafstand, van het weer tot je locatie en meer.

Afbeelding: Joa70, Pixabay

Uw visie

Vergeet de ruimte even. Hoe ver kun je zien als je alleen maar naar de horizon kijkt? Dat zal van persoon tot persoon verschillen, want we hebben niet allemaal hetzelfde gezichtsvermogen. Voor mensen wordt 20/20 zicht beschouwd als perfect zicht. Maar als je zicht niet als perfect wordt beschouwd, dan zul je niet zo ver kunnen zien als anderen. Dat geldt nog steeds als je door een telescoop kijkt. Hoewel je in staat zult zijn omom verder te zien dan normaal, zul je niet verder kunnen zien dan iemand met perfect zicht die door dezelfde lenzen kijkt.

Lichtvervuiling

Als je in een grote stad woont, merk je misschien dat er zelden meer dan een paar sterren zichtbaar zijn. Maar als je een kort uitstapje maakt naar een landelijk gebied en naar dezelfde hemel gluurt, ziet die er heel anders uit. Als je weg bent van alle extra lichtjes van een stad, lijken de lichten aan de hemel vele malen helderder.

Hier is een goede manier om een idee te krijgen van hoeveel lichtvervuiling een stad veroorzaakt. Let goed op de volgende keer dat je 's nachts een grote stad binnenrijdt. Tientallen kilometers voor het naderen zul je merken dat de hele hemel boven die stad verlicht is. Hoe groter de stad, hoe verder je de verlichting ervan kunt zien. Als je probeert hemellichamen te bekijken door een telescoop, is al die extralicht kan een serieuze domper op de zaak zetten, waardoor je niet in de ruimte kunt kijken.

Waarnemen in de ruimte betekent zoeken naar zwakke lichtemissies in een eindeloze zwarte hemel. Maar als er hier op aarde te veel licht om je heen is, wordt je vermogen om die lichtemissies te zien aanzienlijk belemmerd.

Weersomstandigheden

Hoe wordt je zicht beïnvloed door regen? Het houdt je tegen om zo ver te kijken als je zou kunnen zien op een heldere dag, toch? Nou, hetzelfde geldt voor veel weersverschijnselen. Het is duidelijk dat regenwolken en neerslag je ervan weerhouden de hemel te bekijken, omdat je niet door de dikke regenwolken heen kunt kijken. Maar ander weer kan net zo'n ravage aanrichten in je astronomieplannen.

Sneeuwstormen verhinderen het zicht. Het hoeft echter niet drastisch te zijn. Het enige wat echt nodig is om je zicht te belemmeren is een beetje vocht. Zelfs het vocht in de lucht werkt als een barrière, waardoor je geen volledig zicht op de kosmos krijgt. Dus als je zo ver mogelijk wilt kijken met je telescoop, moet je op nachten met bijna perfect weer kijken.

De kracht van uw apparatuur

Het mag duidelijk zijn dat je apparatuur ook een grote rol speelt bij hoe ver je in de hemel kunt kijken. Als je verwacht dat een telescoop van 50 dollar je dezelfde beelden laat zien die onderzoekers uit de Hubble Space Telescope weten te halen, zul je zwaar teleurgesteld worden.

Dat was een extreem voorbeeld, maar het concept blijft hetzelfde. Hoe groter en hoogwaardiger je telescoop is, hoe verder je ermee kunt kijken. Om extreme afstanden te kunnen zien, moet een telescoop gemaakt zijn met superieure optiek. En als algemene regel geldt: hoe groter de lenzen van een telescoop zijn, hoe verder hij moet kunnen kijken.

In werkelijkheid wordt u altijd beperkt door uw apparatuur. Zelfs als u een hoogwaardige consumententelescoop koopt, zal deze nooit een miljoenenobservatorium met een afrolbaar dak kunnen evenaren. Probeer uw verwachtingen dus realistisch te houden. Dat gezegd hebbende, kunnen zelfs consumententelescopen tegenwoordig een ongelooflijk zicht bieden op vele verre hemellichamen die duizenden lichtjaren ver weg zijn.

Krediet: 955169, Pixabay

Locatie

Je locatie zal ook een grote rol spelen in hoe ver je kunt kijken, ongeacht je apparatuur. Zelfs tussen twee dark-sky bezienswaardigheden die relatief dichtbij liggen, zullen je kijkcapaciteiten verschillen. Daarom is het geweldig om te reizen met je uitrusting. Soms is het voldoende om naar een nieuwe plek te gaan en je stelt jezelf open voor een nieuwe ontdekking.

Terminologie

Wanneer we spreken over verre hemellichamen, kunnen we niet onze gebruikelijke terminologie gebruiken, zoals mijlen. Om deze afstanden te beschrijven, zouden we wetenschappelijke notatie moeten gebruiken omdat deze objecten zo ver weg zijn. In plaats daarvan gebruiken we termen als lichtjaar om de afstand te beschrijven en magnitude om de helderheid te beschrijven. Het is belangrijk om deze termen te begrijpen wanneer we over dergelijke onderwerpen spreken.

Magnitude

Magnitude kan een beetje verwarrend zijn omdat het een eenheidsmaat is voor helderheid. Vaak wordt het alleen gemeten in zichtbare golflengten. De schaal loopt omlaag, waarbij helderdere objecten lagere magnitudewaarden hebben. De helderste objecten aan de hemel kunnen zelfs negatieve magnitudewaarden hebben. Ter referentie: een ster met een magnitude van één is 100 keer helderder dan een ster met een magnitude van zes.

Lightyear

Omdat hemellichamen zo ver uit elkaar liggen, kunnen we ze niet meten met conventionele middelen. Dus werd een nieuwe vorm van meten gecreëerd - het lichtjaar. Een lichtjaar is de afstand die licht kan afleggen in één enkel aardjaar. Die afstand is ongeveer zes biljoen mijl. Je kunt je alleen maar voorstellen hoeveel nullen nodig zouden zijn om de afstand te beschrijven van een object datmiljoenen lichtjaren weg als we mijlen zouden gebruiken!

Wat is het verste dat we met een telescoop hebben gezien?

Maar wat is het verste dat we tot nu toe daadwerkelijk met een telescoop hebben gezien? Vanaf 2021 is de verste gedocumenteerde vondst in de kosmos gevonden door de Hubble ruimtetelescoop in 2016. Het is een sterrenstelsel genaamd GN-z11.

Het verbazingwekkende aan GN-z11 is dat het zich momenteel op ongeveer 32 miljard lichtjaar van de aarde bevindt. Het bekijken van dit sterrenstelsel is als het terugkijken door een tijdmachine, vanwege de tijd die het licht nodig heeft om ons te bereiken. Wanneer we dit verre sterrenstelsel bekijken, werd het licht dat we zien 13,4 miljard jaar geleden uitgezonden. Op dat moment was het heelal slechts 3% van zijn huidige leeftijd.

Natuurlijk is dat een heel sterrenstelsel, dat veel gemakkelijker te zien is dan een enkel hemellichaam. Als u zich afvraagt wat het verste hemellichaam is dat ooit door een telescoop is waargenomen, dan is dat een blauwe ster met de bijnaam Icarus. Deze ster werd voor het eerst zichtbaar in 2016 toen de zwaartekracht van een nabijgelegen cluster van enorme sterrenstelsels het licht van de ster vergrootte.

Afgezien van Icarus is de volgende ster die we kunnen zien 100 keer dichterbij, dus Icarus is echt een speciaal geval. Het licht dat we van deze ster zien heeft er 9 miljard jaar over gedaan om de aarde te bereiken. Dat betekent dat we het licht zien dat werd uitgezonden toen het heelal slechts 30% van de leeftijd had die het nu heeft.

Hoe ver kan uw telescoop kijken?

Dit is een lastige vraag. Zoals we al hebben besproken, zijn er veel variabelen die van invloed zijn op hoe ver je telescoop kan zien. Sommige van die variabelen hebben te maken met je eigen ogen, waardoor dit type schatting nog moeilijker wordt. Eerlijk gezegd kunnen we je geen eenduidig antwoord geven over hoe ver je kunt zien door een telescoop. Maar we kunnen je wel een paar hemellichamen geven waar je naar moet zoeken die op dewat je telescoop kan.

M49

M49 is een elliptisch sterrenstelsel met een magnitude van 8,4. In de Virgo Galaxy Cluster is M49 het helderste lid. Als je het niet weet, de Virgo Galaxy Cluster is de dichtstbijzijnde groep van sterrenstelsels buiten onze eigen groep.

In perfecte omstandigheden, als het weer ideaal is en je ver weg bent van de lichtvervuiling van een drukke stad, kun je dit sterrenstelsel vaag waarnemen met een 10×50 verrekijker, hoewel het verschijnt als een vaag vlekje licht, meer niet.

Dit wordt beschouwd als de afstandsgrens voor een verrekijker, maar met een goede telescoop kun je meer zien. Met een 8-inch spiegeltelescoop met een vergroting van 100x zal het sterrenstelsel M49 bijvoorbeeld verschijnen als een brede ovale vlek van 10 boogminuten, met een heldere kern in het centrum.

Maar hoe ver is M49? Het zal je misschien verbazen dat dit sterrenstelsel op 72 miljoen lichtjaar afstand ligt! En hoewel je zelfs met een goede telescoop geen details kunt onderscheiden, kun je het wel waarnemen en identificeren.

De Coma-cluster

De Coma-cluster, die ook Abell 1656 en de Coma Berenices Galaxy Cluster wordt genoemd, bevindt zich op ongeveer 300 miljoen lichtjaar van de aarde. Deze cluster is het best zichtbaar in april en mei.

Met een verrekijker kun je niet eens een vlekje van dit sterrenstelsel zien. Het is ver voorbij de afstandsbarrière van dergelijke optiek. Zelfs met een 4-inch reflector met een vergroting van 90x-100x zit je aan de rand van de gezichtsafstand. Met dergelijke apparatuur kun je heel zwakke puntjes zien die de Coma-cluster voorstellen, maar meer ook niet.

3C 273

Met een magnitude van +12,8 is 3C 273 de helderste quasar aan de hemel. Met een afstand van 2 miljard lichtjaar is het ook een van de verste hemellichamen die je met een telescoop kunt zien. Natuurlijk kunnen enorme telescopen zoals de Hubble-ruimtetelescoop vele malen verder kijken, maar zonder miljoenendollarobservatoria en -apparatuur is dit ongeveer het verste wat je kunt hopen te zien op de...moment.

Om deze quasar te zien, ook al is hij ongelooflijk helder, heb je een 10-inch reflector nodig. Je zou hem op elke heldere avond in het voorjaar moeten kunnen vinden, hoewel hij voor de meeste amateurastronomen de afstandsdrempel vormt.

Conclusie

Veel factoren beïnvloeden hoe ver je door een telescoop kunt kijken. Zelfs je eigen ogen kunnen een barrière vormen, om nog maar te zwijgen van de apparatuur, het weer, lichtvervuiling en meer. Toch kunnen we met een telescoop een grote afstand tot de hemel zien. Met een verrekijker kun je een sterrenstelsel bekijken dat 72 miljoen lichtjaar van ons verwijderd is. En als je een goede 10-inch spiegeltelescoop hebt, kun je zelfs de3C 273 quasar op 2 miljard lichtjaar afstand. Dat alles kan natuurlijk niet op tegen de Hubble Space Telescope, die het GN-z11 sterrenstelsel in 2016 voor het eerst waarnam op een afstand van 32 miljard lichtjaar.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in enkele van onze meest favoriete berichten:

  • Een richtkijker monteren: 5 eenvoudige stappen (met foto's)
  • Een vizier op een AR-15 monteren - Eenvoudige beginnershandleiding
  • Prismakijker vs Red Dot Vizier: Wat is beter?

Uitgelichte afbeelding: FSchiller, Pixabay

Scroll naar boven