Hoe ver is Saturnus van de aarde? Alles wat je moet weten!

Saturnus, omgeven door spectaculaire ringen en een serene gele tint, is de op een na grootste planeet in ons zonnestelsel en de zesde dichtstbijzijnde planeet van de zon. Hij lijkt misschien bijna tastbaar als je hem door een microscoop bekijkt, maar in werkelijkheid bevindt deze mysterieuze planeet zich miljoenen kilometers van de aarde in het zonnestelsel. De afstand verandert voortdurend als de aarde en Saturnus door de ruimte reizen. Wanneer de twee planeten het dichtst bij elkaar staan, liggen ze ongeveer 746 miljoen mijl uit elkaar, en wanneer ze op hun verst verwijderd zijn, liggen ze meer dan een miljard mijl uit elkaar.

Voordat je de relatie van Saturnus tot de aarde bespreekt, moet je begrijpen hoe hij om de zon draait. De zon is een vast punt in ons zonnestelsel, en Saturnus en de aarde draaien razendsnel om deze prachtige ster. De baan van Saturnus is ook veel groter dan die van de aarde, en deze factoren kunnen het moeilijk maken om hem te berekenen.

Hoe ver staat Saturnus van de zon?

Zoals alle planeten in het zonnestelsel beweegt Saturnus zich in een elliptische baan, en zijn afstand varieert gedurende het jaar. De gemiddelde afstand van Saturnus tot de zon bedraagt 886 miljoen mijl, dat is negen en een half keer de gemiddelde afstand van de aarde tot de zon. Wanneer Saturnus het verst van de zon verwijderd is, is hij 934 miljoen mijl verwijderd; wanneer hij het dichtstbij is, is hij 839 miljoen mijl verwijderd.

Image Credit: Vadim Sadovski, Shutterstock

Hoe ver is Saturnus van de aarde?

Net als Saturnus en de andere planeten in het zonnestelsel draait de aarde in een ellips, en hun afstand verandert naarmate beide planeten om de zon draaien. Wanneer Saturnus het verst van de aarde verwijderd is, staan Saturnus, de zon en de aarde op één lijn, bekend als een conjunctie. Wanneer Saturnus het dichtst bij de aarde staat, staan beide planeten aan dezelfde kant van de zon. De aarde staat in het midden, waardoor deDit gebeurt om de 54 weken en staat bekend als de oppositie van Saturnus. Wanneer dit gebeurt, is Saturnus op zijn grootst en helderst.

Hoe lang duurt het om bij Saturnus te komen?

De tijd die nodig is om Saturnus te bereiken kan van veel factoren afhangen. Het hangt ervan af of het ruimtevaartuig rechtstreeks naar Saturnus wordt gelanceerd, of het ruimtevaartuig naar andere hemellichamen wordt gestuurd om hun zwaartekracht te gebruiken om zichzelf naar Saturnus te slingeren, en het type motor dat het ruimtevaartuig voortstuwt. Een andere belangrijke overweging is of het ruimtevaartuig al dan niet langs de planeet zal vliegen, in welk gevalAls het ruimteschip in een baan om Saturnus gaat, duurt het langer.

De Pioneer11 was het eerste vaartuig dat in 1973 naar Saturnus keek en pas zes jaar later, in 1979, Saturnus passeerde. Voyager 1 gebruikte een zwaartekrachtondersteuning van Jupiter om Saturnus in drie jaar te passeren, en Voyager 2 lanceerde een maand eerder, maar legde een cirkelvormige route af die er vier jaar over deed om Saturnus te bereiken.

Image Credit: Beyond Space, Shutterstock

Kun je Saturnus met het blote oog zien?

Mercurius, Venus, Mars, Jupiter en Saturnus zijn de vijf helderste planeten, en ze zijn alle vijf te zien als je weet waar en wanneer je moet kijken. Elke planeet heeft een andere algemene helderheid en zichtbaarheid, afhankelijk van waar hij zich in zijn normale cyclus bevindt en van andere factoren, en het is mogelijk dat de planeten niet tegelijkertijd zichtbaar zijn.

Wij kunnen planeten zien omdat zij een deel van het licht van de zon terugkaatsen in de ruimte. Het licht dat wordt weerkaatst hangt af van de hoeveelheid bewolking en de grootte en reflectiviteit van de planeet. Of een planeet zichtbaar is met het blote oog hangt af van zijn afstand tot de zon, zijn schijnbare grootte en zijn positie ten opzichte van andere planeten.

Voor zonsopgang is de beste tijd om planeten te bekijken, maar Saturnus blijft de hele nacht zichtbaar, en is het helderst in mei, juni en juli. Hij komt op in het oosten en gaat onder in het westen, en als mei overgaat in juni, komt Saturnus op als de zon ondergaat.

Om Saturnus te zien, moet je kijken naar de positie van de zon en dan naar de andere hoek van de hemel.

Image Credit: NASA, Unsplash

Hoe lang is een dag op Saturnus?

Een dag op Saturnus komt overeen met minder dan een halve dag op aarde. Saturnus heeft de op één na kortste dag in het zonnestelsel, en draait 6,13 mijl per seconde en doet er 10,7 uur over om één omwenteling te voltooien.

Hoe lang is een jaar in Saturnus?

Hoewel een dag op Saturnus aanzienlijk korter is dan een dag op aarde, draait hij op grotere afstand om de zon. Daardoor duurt de baan van Saturnus om de zon 29.457 aardse jaren.

Image Credit: Johan Swanepoel, Shutterstock

Kunnen mensen naar Saturnus gaan?

Saturnus heeft geen echt oppervlak en bestaat voornamelijk uit wervelende gassen en vloeistoffen. Er is geen plaats om te landen op Saturnus, en elk ruimteschip dat er doorheen probeert te vliegen zou verpletterd, verdampt of gesmolten worden door de extreme temperaturen en druk.

Leuke feiten over Saturnus

Hier zijn enkele leuke feiten over de prachtige geringde planeet.

 • De ringen van Saturnus zijn niet vast, maar bestaan uit stof, ijs en gesteente.
 • De planeet zou in water drijven omdat hij grotendeels uit gas bestaat.
 • Saturnus is erg winderig! De wind kan 1.118 mph bereiken. De snelste wind op aarde bereikt slechts 250 mph!
 • Zaterdag werd genoemd naar Saturnus.
 • Saturnus heeft 15 manen en kleinere maantjes.
 • Saturnus werd vastgelegd door de Assyriërs in de 8e eeuw voor Christus.
 • Zie ook: Hoeveel ringen heeft Saturnus?

Samenvattend

De afstand van Saturnus tot de aarde is een berekend antwoord. Als je de verbazingwekkende planeet zou willen bezoeken, zou je bijna vier jaar moeten reizen. Hoewel Saturnus miljoenen kilometers ver weg is, kun je hem met het blote oog zien. Met een telescoop kun je zijn prachtige ringen bekijken!

Bronnen
 • //www.britannica.com/place/Saturn-planet
 • //lovethenightsky.com/hoe-ver-weg-is-saturnus/
 • //www.space.com/18477-how-far-away-is-saturn.html
 • //solarsystem.nasa.gov/planets/saturn/in-depth/
 • //www.campliveoakfl.com/what-planets-can-you-see-with-the-naked-eye/

Uitgelichte afbeelding: flflflflflfl, Pixabay

Scroll naar boven