Hoe snel reizen meteoren? Wat je moet weten!

Zoals u waarschijnlijk weet, zijn meteoren stukken ruimtesteen die de atmosfeer van de aarde binnendringen en verbranden. Maar hoe snel reizen ze?

Het antwoord hangt af van vele factoren, kunnen meteoren zich verplaatsen van 25.000 tot 160.000 mijl per uur! De snellere zijn meestal degene die de meeste schade aanrichten als ze de grond raken.

Gelukkig zijn de meeste meteoren klein en branden ze volledig op voordat ze de grond bereiken. Maar als je ooit een felle streep licht aan de hemel ziet, is het waarschijnlijk een meteoor! En als je geluk hebt, kun je hem misschien zelfs met het blote oog zien.

Waarom reizen meteoren zo snel?

Gezien de ongelooflijke snelheden waarmee meteoren reizen, vraag je je misschien af waarom ze niet gewoon opbranden in de atmosfeer. Wrijving door luchtweerstand zorgt er immers voor dat dingen als kogels en raketten warm worden als ze bewegen.

Het antwoord heeft te maken met het verschil tussen snelheid en snelheid. Snelheid houdt rekening met zowel de snelheid als de richting van het voorwerp, dus een voorwerp kan een hoge snelheid hebben zonder noodzakelijkerwijs een hoge snelheid te hebben.

Een meteoor die heel snel in één richting reist, zal een hoge snelheid hebben, maar een lage snelheid als hij langzaam in een andere richting reist. Dit betekent dat de snelheid van de meteoor relatief ongewijzigd blijft, ook al vertraagt de luchtweerstand hem.

Image Credit: Vadim Sadovski, Shutterstock

Hoe verschillen meteoren van meteorieten en meteoroïden?

Er is vaak veel verwarring over het verschil tussen een meteoor, een meteoriet en een meteoroïde. Hier volgt een kort overzicht:

Meteoroïden

Meteoroïden zijn kleine stukjes ruimtesteen, meestal niet groter dan een zandkorrel. Ze zijn zo klein dat ze geen enkele bedreiging vormen voor de aarde. In feite verbranden de meeste meteoroïden in onze atmosfeer lang voordat ze ooit de grond bereiken.

Meteoren

Meteoren zijn wat wij noemen die meteorische vuurballen die je soms langs de nachtelijke hemel ziet trekken. Wanneer een meteoroïde de atmosfeer van de aarde binnenkomt, schuurt hij tegen de luchtmoleculen en ontstaat er wrijving.

Door deze wrijving warmt de meteoroïde op en begint te gloeien; dat is wat wij zien als een meteoor. De meeste meteoren zijn maar kleine stofdeeltjes, maar soms zijn ze zo groot als een rotsblok.

Image Credit: Alexyz3d, Shutterstock

Meteorieten

Meteorieten zijn de zeldzame meteoroïden die de aarde bereiken. Meteoroïden vallen voortdurend uit de lucht, maar de meeste zijn zo klein dat ze opbranden voordat ze ons bereiken.

Net als meteoren kunnen meteorieten van alles zijn, van steentjes tot enorme rotsblokken, en ze landen meestal in afgelegen gebieden waar niet veel mensen zijn om ze te zien.

De volgende keer dat je een lichtstraal aan de hemel ziet, kun je indruk maken op je vrienden door te zeggen dat het een meteoor is. En als je ooit het geluk hebt een ruimtesteen op de grond te vinden, kun je zeggen dat het een meteoriet is.

Laatste gedachten

Zoals u nu weet, kunnen meteoren ongelooflijke snelheden bereiken. Deze verbazingwekkende wonderen van het heelal worden nog steeds over de hele wereld gezien en verbazen vaak degenen die er getuige van zijn. De volgende keer dat u een meteoor door de nachtelijke hemel ziet schieten, denk er dan aan hoe snel hij reist en verbaas u over de natuurlijke schoonheid van deze ruimtestenen!

Bronnen
  • //www.amsmeteors.org/meteor-showers/meteor-faq/
  • //www.nationalgeographic.org/encyclopedia/meteoroid/
  • //www.space.com/meteor-showers-shooting-stars.html
  • //www.nhm.ac.uk/discover/types-of-meteorites.html

Uitgelichte afbeelding: urikyo33, Pixabay

Scroll naar boven