Hoe lang leven wilde eenden? (Gemiddelde levensduur & feiten)

De wilde eend is de meest voorkomende en gemakkelijkst herkenbare eend. In het wild leven deze eenden tussen 5-10 jaar, hoewel ze in gevangenschap wel 20 jaar of meer kunnen worden. Helaas zijn eieren en eendenkuikens goede maaltijden voor roofdieren en de hoge sterfte onder eenden is een van de redenen waarom eenden zulke grote broedsels hebben in vergelijking met andere vogelsoorten - de meeste overleven hun eerste jaar niet.

Wat is de gemiddelde levensduur van een wilde eend?

Er zijn veel factoren die bepalen hoe lang een wilde eend zal leven. Jonge eenden hebben een hoog sterftecijfer door factoren als slecht weer, predatie en menselijke invloeden. In het wild leven wilde eenden die langer leven dan hun eerste jaar meestal tussen de 5-10 jaar. Door het hoge sterftecijfer van eendenkuikens is de gemiddelde levensduur van alle eendenkuikens slechts 2 jaar.

Bij goede verzorging kunnen wilde eenden in gevangenschap wel 20 jaar oud worden.

Afbeelding: Alexa, Pixabay

Waarom leven sommige wilde eenden langer dan andere?

Een aantal factoren bepaalt hoe lang een wilde eend waarschijnlijk zal leven, omdat hij te maken krijgt met een groot aantal natuurlijke en menselijke bedreigingen. Enkele van de grootste factoren zijn:

1. Milieuomstandigheden

Hoewel ze natuurlijke oliën hebben die hen beschermen tegen nattigheid, zijn wilde eenden niet koudebestendig. Ze kunnen sterven als gevolg van onverwachte koude-uitbarstingen, en hoewel hun veren hen kunnen beschermen tegen regen en nattigheid, zijn ze niet aangepast om hagel te overleven. Hagelstormen kunnen in korte tijd grote aantallen wilde eenden doden.

2. Predatie

Wilde eenden worden hun hele leven lang, van ei tot volwassen dier, bedreigd door roofdieren. Behalve door vossen en wasberen worden ze ook bejaagd door grotere vogels zoals meeuwen en haviken. Zelfs brulkikkers kunnen eendenkuikens vangen, terwijl slangen eendennesten plunderen voor hun eieren.

3. Jagen

Niet alleen dieren jagen en doden wilde eenden. Bijna 3 miljoen wilde eenden werden gejaagd en gedood tijdens het jachtseizoen 2019-2020 alleen al in de VS.

4. Gezondheidszorg

Eenden zijn, zoals de meeste dieren, gevoelig voor ziekten en ze zijn bijzonder vatbaar voor schimmel- en virusinfecties. Uitbraken kunnen leiden tot het verlies van honderdduizenden eenden in één gebied. Cholera en botulisme zijn twee van de meest voorkomende ziekten die wilde eenden kunnen treffen, maar er zijn nog vele andere.

Image Credit: 2554813, Pixabay

De 5 levensfasen van een wilde eend

Wilde eenden hebben grote broedsels, migreren meestal voor de winter en kunnen in vrijwel alle delen van het Amerikaanse vasteland worden aangetroffen, hoewel ze in koude gebieden minder vaak voorkomen. Ze worden meestal gezien in de buurt van waterpartijen, waaronder rivieren en meren, en ook in sommige vijvers. In het wild kunnen ze 10 jaar of langer leven en ze doorlopen de volgende levensfasen:

 • Ei - Een hen kan wel 13 eieren leggen en legt meestal om de dag of twee een ei, waarbij het broeden pas begint als het hele legsel gelegd is. Omdat de ontwikkeling pas begint als alle eieren gelegd zijn, komen de jongen meestal tegelijk uit, ongeveer 4 weken na het begin van het broeden.
 • Hatchling - Zodra ze zijn uitgekomen, zijn de jongen voor warmte en bescherming sterk afhankelijk van hun moeder. Zij zal meerdere keren per dag broeden. Dit betekent dat de moeder wilde eend op haar jong zit om lichaamswarmte te bieden en veiligheid te garanderen. Het duurt ongeveer 50-60 dagen voordat de jongen klaar zijn om te vliegen.
 • Jeugd - Een jong eendje kan vliegen maar is nog niet geslachtsrijp. Het kan nog wat donsveren hebben en heeft nog niet de volledige tekening van de volwassen wilde eend, hoewel het in dit stadium meestal onafhankelijk is.
 • Volwassen - Wilde eenden zijn geslachtsrijp als ze ongeveer 7 maanden oud zijn. Op dat moment gaan ze op zoek naar een paringspartner en zijn ze volledig onafhankelijk. Hoewel de kans dat een volwassen eend door roofdieren wordt gedood kleiner is, zijn er nog steeds veel dieren die daartoe in staat zijn, dus er blijft een risico dat ze worden gepredeerd.

Hoe vertel je de leeftijd van een wilde eend?

De gemakkelijkste manier om de leeftijd van een wilde eend te bepalen is door naar de staartveren te kijken. Een puntige staart betekent dat de eend volwassen is, terwijl afgeronde staartveren aangeven dat de vogel nog onvolwassen of een jonge vogel is. Jonge eenden kunnen ook nog wat dons uit hun jeugd hebben, afgewisseld met volwassen veren.

Laatste gedachten

De wilde eend is de meest voorkomende eend op het noordelijk halfrond. Hij loopt in het wild veel risico's, van natuurlijke predatie door dieren zoals vossen en zelfs grotere vogels tot ziekte en infecties. Zelfs extreem koud weer of hagelstormen kunnen in één gebied veel eenden tegelijk doden. Rekening houdend met het verlies van ongeveer 50% van de eendenkuikens aan deze verschillende risico's, is degemiddelde van de wilde eend is slechts 3 jaar, maar voor degenen die het eerste jaar halen, varieert de gemiddelde levensverwachting van 5-10 jaar.

Bronnen

 • //www.ducks.org/conservation/waterfowl-research-science/duckling-survival
 • //www.rspb.org.uk/birds-and-wildlife/wildlife-guides/bird-a-z/mallard
 • //kids.nationalgeographic.com/animals/birds/facts/mallard-duck
 • //birdfact.com/articles/how-long-do-ducks-live
 • //a-z-animals.com/blog/duck-lifespan-how-long-do-ducks-live/
 • //www.rspb.org.uk/birds-and-wildlife/wildlife-guides/bird-a-z/mallard/
 • //www.rspb.org.uk/birds-and-wildlife/advice/how-you-can-help-birds/where-do-ducks-nest/mallard-ducklings
 • //www.wildlifecenter.org/mallard-duck-nests
 • //birdfact.com/articles/how-long-do-mallards-live
 • //www.wideopenspaces.com/most-popular-duck-species/
 • //mallardducks101.weebly.com/life-cycle-of-a-mallard-duck.html

Uitgelichte afbeelding: Jürgen, Pixabay

Scroll naar boven