Hoe lang leven kolibries? (Gemiddelde levensduur & feiten)

Weinig dieren hebben een langere levensduur dan vogels. Volgens de American Bird Conservancy hebben vogels een levensduur die varieert van 4 tot 100 jaar, afhankelijk van de soort.

Sommige vogels, zoals papegaaien, hebben de reputatie zeer lang te leven. Hoe zit het met kleine kolibries? Hebben zij een korte of lange levensduur?

Laten we de levensverwachting van kolibries eens nader bekijken.

Wat is de gemiddelde levensduur van een kolibrie?

De gemiddelde levensduur van een kolibrie is ongeveer 6 jaar. In het wild kan het moeilijk zijn voor een kolibrie om zijn eerste volledige levensjaar te overleven. Maar als dat lukt, neemt de kans toe dat hij tot 6 jaar (of langer) leeft.

Biologen kunnen de leeftijd nagaan van kolibries die zijn geringd, en er zijn veel kolibries gevonden die lang hebben geleefd. Verschillende geringde individuele roodkeelkolibries waren bijvoorbeeld ouder dan 9 jaar.

Welke factoren dragen bij aan de algemene levensverwachting van een kolibrie? Het leven in het wild kan moeilijk zijn voor kolibries, net als voor veel andere dieren.

Afbeelding: Pixabay

Waarom leven sommige kolibries langer dan andere?

Hier zijn enkele dingen die de levensduur van kolibries kunnen beïnvloeden.

1. Voeding

Kolibries hebben zeer specifieke voedingsbehoeften. De kolibrie heeft een lange dunne snavel en tong om nectar uit bloemen op te zuigen. Naast nectar kan het dieet van een kolibrie ook kleine insecten zoals fruitvliegjes bevatten, die ze in de lucht kunnen vangen.

Kolibries hebben een uniek snel metabolisme. Ze moeten een grote hoeveelheid nectar consumeren om hun vlucht te voeden, aangezien hun vleugels tot 80 keer per seconde kunnen slaan. Hun hart kan meer dan 1000 keer per minuut kloppen.

Ze moeten veel tijd besteden aan eten en kunnen elke dag ongeveer de helft van hun lichaamsgewicht aan nectar consumeren. Kolibries zijn afhankelijk van een constante aanvoer van nectar om te overleven, wat betekent dat ze altijd bloemen moeten vinden.

Daarom migreren veel kolibriesoorten elk jaar, om de bloeiseizoenen van de bloemen te volgen, zodat ze nooit zonder voedsel komen te zitten.

Een betrouwbare voedselbron is de sleutel tot het overleven van elk dier. Kolibries zijn voor hun voeding afhankelijk van bloemen, dus als er niet genoeg planten bloeien in hun gebruikelijke habitat door oorzaken als klimaatverandering of menselijke bewoning, kunnen ze gevaar lopen.

Image Credit: Piqsels

2. Milieu en voorwaarden

Kolibries hebben nectar nodig, dus moeten ze leven in gebieden waar genoeg bloemen zijn om zich mee te voeden, in alle vier de seizoenen.

Waar leven kolibries?

Kolibries leven op het westelijk halfrond, van het zuidelijke puntje van Zuid-Amerika tot zo ver noordelijk als Alaska. De meeste kolibriesoorten leven in warme, tropische gebieden. De soorten die in koudere klimaten verblijven zijn trekvogels.

Worden kolibries bedreigd door zaken als klimaatverandering en menselijke ontwikkeling? Verschillende soorten kolibries staan te boek als bedreigd, ernstig bedreigd of kwetsbaar.

Habitatvernietiging kan een bedreiging zijn voor kolibries, maar de grootste bedreiging is de klimaatverandering.

Verwarmende temperaturen kunnen leiden tot minder bloemen, gecombineerd met bloeitijden die eerder aankomen dan trekkolibries. Minder bloemen betekent minder voedsel voor kolibries.

Image Credit: Sanlyn, Shutterstock

3. Seks

Van mannelijke en vrouwelijke kolibries wordt gedacht dat ze een vergelijkbare levensduur hebben, maar bepaalde gedragingen van mannen kunnen hen in gevaar brengen voor een kortere levensduur.

Mannetjes zijn territoriaal, en vele zullen hun territorium agressief verdedigen tegen andere mannetjes.

Meestal blijft de agressie beperkt tot jagen, maar er zijn mannetjes bekend die met hun snavel vechten en elkaar aanvallen. Verwondingen en verspilde energie door het verdedigen van hun territorium kunnen bij sommige mannetjes leiden tot een verkorte levensduur.

Image Credit: Piqsels

4. Soorten

Zoals we al zeiden, kunnen biologen de levensduur van individuele kolibries in het wild volgen als ze zijn geringd.

Hoewel sommige kolibries hun eerste levensjaar niet overleven en andere de gemiddelde levensduur van ongeveer 6 jaar halen, bleken sommige individuen van verschillende soorten een zeer lange levensduur te hebben.

Uit gegevens over de levensduur blijkt dat individuen (vaak vrouwtjes) van sommige soorten meer dan 10 jaar oud kunnen worden. Individuele breedstaart-, zwartkin- en buffelbuikkolibries zijn tussen 11 en 12 jaar oud.

Beeld krediet: Piqsels

5. Grootte

Je zou kunnen denken dat het kleine formaat van een kolibrie overeenkomt met een korte levensduur, maar kolibries kunnen veel langer leven dan andere zeer kleine dieren. Muizen hebben een levensduur van 1-2 jaar, aanzienlijk korter dan kolibries.

De meeste vogels leven langer dan zoogdieren van gelijke grootte. Vogels hebben een snellere stofwisseling dan zoogdieren van vergelijkbare grootte. Dit kan normaal leiden tot een kortere levensduur, maar vogels hebben mechanismen ontwikkeld die het verouderingsproces vertragen.

  • Zie ook: Waar slapen kolibries 's nachts?

Afbeelding: GeorgeB2, Pixabay

De 5 levensfasen van een kolibrie

Hoe verloopt de levensduur van de kolibrie?

  • Embryonaal stadium: Wist je dat kolibries altijd 2 eieren leggen? Het nest en de eieren zijn piepklein, en de eieren worden 14-16 dagen bebroed voordat ze uitkomen.
  • Nestelingen: Baby kolibries blijven 23-26 dagen in het nest. Net als andere vogels worden ze onontwikkeld geboren en hebben ze verzorging van de moeder nodig (mannelijke kolibries nemen niet deel aan de verzorging).
  • Uitgevlogen: Vrouwelijke kolibries zorgen voor voedsel voor hun jongen in het nest en nadat ze het nest hebben verlaten. Uitgevlogen jongen worden ongeveer 18-25 dagen nadat ze het nest hebben verlaten gevoed en leren hoe ze zelf voedsel kunnen vinden.
  • Volwassen: Volwassen mannelijke kolibries zijn kleiner dan de vrouwtjes, maar ze hebben een kleurrijker verenkleed als ze volwassen zijn. Volwassen vrouwtjes en onvolwassen vogels van beide geslachten hebben een zogenaamde "cryptische kleur", zodat ze minder opvallen voor roofdieren. Kolibries kunnen beginnen met paren en broeden als ze 1 jaar oud zijn. Afhankelijk van de soort kan een vrouwelijke kolibrie wel 3 broedsels vankuikens per jaar.
  • Senior: Zoals we hebben gezien, kunnen kolibries zeer lang leven, maar natuurlijk bereiken alle dieren op een bepaald moment het einde van hun natuurlijke levensduur. Oudere kolibries kunnen sterven aan ziekten en ouderdom, net als elk ander dier. Wist u dat als u een dode kolibrie vindt die geband is, u dit kunt melden bij het North American Bird Banding Program en zo kunt bijdragen aan onderzoek naar kolibries?
  • Zie ook: Doodt de bidsprinkhaan kolibries? Wat je moet weten!

Afbeelding: markschult, Pixabay

Hoe vertel je de leeftijd van een kolibrie?

Terwijl het gemakkelijk is om jonge volwassenen te onderscheiden van volwassen volwassenen op basis van lichaamsgrootte en veerontwikkeling en kleur, kan het bepalen van de leeftijd van een oudere kolibrie moeilijk zijn.

Sommige oudere kolibries hebben gladdere snavels dan jongere. Experts denken dat snavels gladder worden door toegenomen bloedtoevoer en slijtage in de loop der tijd.

De binnenkant van de bek van een oudere kolibrie kan bleker zijn dan bij jongere vogels. De binnenkant van de bek (de gape genoemd) is bij jonge vogels felgekleurd om moeder aan te trekken tijdens het voeden.

Conclusie

Kolibries zijn mooie en interessante wezens. Als je het geluk hebt te leven in een deel van de wereld waar kolibries leven, weet je hoe charmant ze kunnen zijn.

Wat u misschien niet wist, is dat kolibries verrassend lang leven voor hun kleine formaat en snelle stofwisseling.

Hoewel niet alle kolibries door roofdieren en andere gevaren hun eerste jaar halen, kunnen de kolibries die dat wel doen tot ver in hun 6e jaar of zelfs veel langer leven - in sommige speciale gevallen zelfs 10 jaar!

Bekijk deze andere nuttige berichten over kolibries:

  • 10 beste bloemen om kolibries aan te trekken (met foto's)
  • Paren kolibries voor het leven? Wat je moet weten!
  • Wat eten kolibries? Wat je moet weten!

Uitgelichte afbeelding: Piqsels

Scroll naar boven