- Wat is de gemiddelde levensduur van een blauwe reiger?
- Waarom leven sommige blauwe reigers langer dan andere?
- De 5 levensfasen van een blauwe reiger
- Laatste gedachten
Reigers behoren tot de Ardeidae familie. En in die familie hebben we een totaal van 64 leden, die allemaal verschillende soorten vertegenwoordigen. In Noord-Amerika zijn er 10 verschillende reigersoorten. De grote blauwe reiger is toevallig de grootste, met een lengte van 1 meter.
Ironisch genoeg zijn ze niet zo zwaar als de andere soorten van dezelfde grootte. Ze wegen slechts 5 tot 6 pond, dankzij de lichte, holle botten. Die botten zijn zo ontworpen dat ze hol zijn, om de gasstroom rond hun lichaam te vergemakkelijken - een eigenschap die bijna alle vogels gemeen hebben.
Wat is de gemiddelde levensduur van een blauwe reiger?
De oudste blauwe reiger was 24,5 jaar oud op het moment van overlijden. En dat is behoorlijk indrukwekkend als je bedenkt dat deze soort niet echt een lange levensduur heeft in vergelijking met andere vogels. Wat we hebben geleerd van de huidige statistieken is dat hun sterftecijfer schokkend hoog is tijdens de eerste 2 jaar van hun leven.
Er is een team onderzoekers dat tussen 1916 en 1958 aan een studie werkte. Ze waren benieuwd waarom de populatie van de blauwe reiger niet exponentieel toenam, hoewel ze niet door mensen werden opgejaagd. Ze controleerden zelfs hun voorkeurshabitat, maar waren teleurgesteld toen ze ontdekten dat er niets noemenswaardigs te melden viel.
Om het probleem tot op de bodem uit te zoeken, begonnen ze de vogels vanaf hun geboorte te observeren. Van de 349 bemonsterde vogels stierf 71% in het eerste jaar na het uitkomen. Een tiental jaren later deed een andere groep onderzoekers een soortgelijke studie en ontdekte dat het sterftecijfer in het eerste jaar met slechts 2% was gedaald.
Maar het goede nieuws was, dat als de vogel een manier kon vinden om de storm in dat eerste jaar te doorstaan, zijn levensverwachting in het tweede jaar drastisch zou toenemen. En degenen die de eerste 2 jaar overleven hebben een gemiddelde levensduur van 15 jaar.
Image Credit: chesser1023, Shutterstock
Waarom leven sommige blauwe reigers langer dan andere?
1. Dieetbehoeften van vogels
Hoewel het wild geen veilige plaats is voor een vogel die niet als een roofdier wordt beschouwd, heeft het zijn voordelen. Bijvoorbeeld de beschikbaarheid van een grote verscheidenheid aan voedsel. Terwijl ze zich daar vermaken, komen ze gemakkelijk voedzame knaagdieren, kikkers, vissen, kleine vogels, insecten, slangen, salamanders, enz. tegen.
En het ding over het vogel dieet is dat het meer is dan alleen voedsel, want het is van vitaal belang voor de gezondheid van de vogel. Grote Blauwe Reigers die leven in gebieden met uitgeputte voedselbronnen worstelen altijd om te overleven. Ze hebben meestal geen verscheidenheid om uit te kiezen, en als gevolg daarvan krijgen ze alleen toegang tot een slecht dieet. Dit leidt normaal gesproken tot een kortere levensduur, omdat de meeste van hen uiteindelijk bezwijken aan schimmel,bacteriële en virale infecties.
2. Basisdieet
Elke soort heeft wat wij noemen een "basis" dieet. En het basis dieet moet meer bevatten van het primaire item dat een soort onderscheidt als carnivoor, herbivoor, omnivoor, granivoor of insectivoor.
De grote blauwe reiger valt onder de categorie piscivoren. Piscivoren zijn dieren of vogels die uitsluitend van vis leven. Als we reigers hebben in regio's die door de winter worden getroffen, zal hun levensduur dus relatief korter zijn dan die van reigers die in warmere regio's leven.
Zodra het water bevriest, is vissen namelijk vrijwel onmogelijk. Ze gaan natuurlijk op zoek naar alternatieven, maar wat ze ook krijgen, het zal niet goed genoeg zijn om hun immuunsysteem te versterken. Daardoor wordt het voor hen moeilijk om ziektes af te weren.
Image Credit: Kathy Kay, Shutterstock
3. Milieu & Voorwaarden
Verschillende studies hebben aangetoond dat de klimaatverandering niet alleen een bedreiging vormt voor de mens, maar ook voor vogels, die zowel direct als indirect worden getroffen, aangezien hun verspreiding nauw samenhangt met seizoensgebonden veranderingen en de temperatuur.
Als de temperaturen stijgen, zullen ze meer energie verbruiken voor thermoregulatie. En dat zal op zijn beurt een negatieve invloed hebben op hun basale activiteitsniveaus, broedpraktijken, migratiegedrag en zelfs op hun algemene lichaamsconditie.
Grote Blauwe Reigers zijn partiële migranten. En dat betekent dat ze alleen migreren als het echt nodig is. Veranderingen in het milieu en de leefomstandigheden van een bepaalde regio zijn redenen genoeg om ze te laten verhuizen. Maar daar hangt een prijskaartje aan, want de kans is groot dat ze daarbij het leven laten.
Tijdens de trek zijn deze vogels kwetsbaar voor een aantal risicofactoren. Omdat ze niet vertrouwd zijn met de gebieden waarover ze vliegen, anticiperen ze niet op aanvallen van roofdieren die op zoek zijn naar een gemakkelijke prooi. De kans bestaat ook dat ze verhongeren of uitdrogen als ze niet op tijd tankstations kunnen vinden.
4. Seks
Bij zoogdieren leven vrouwtjes meestal langer dan hun mannelijke tegenhangers, maar bij vogels is de situatie anders: de mannetjes hebben een langere levensduur. Vroeger dachten we dat mannelijk risicogedrag de reden was voor de kortere levensduur van onze mannen, maar onlangs kwam een groep deskundigen met een andere hypothese.
Zij geloven dat het iets te maken heeft met onze geslachtschromosomenparen, en hetzelfde geldt voor onze gevederde vrienden. Bij mensen hebben de mannetjes XY-chromosomen, terwijl de vrouwtjes worden vertegenwoordigd door de XX. Vogels hebben ook geslachtschromosomen, maar die verschillen sterk van de onze.
Het genrijke geslachtschromosoom van de man wordt aangeduid met ZZ, en dat van de vrouw met ZW. Zoals je ziet hebben de vrouwtjes dus twee verschillende chromosomen, net als mannelijke zoogdieren.
Deskundigen zijn van mening dat het hebben van chromosomen van hetzelfde geslacht de reden kan zijn waarom de gemiddelde levensduur van de geslachten van dezelfde soort blijft variëren over de scheidslijn. Vandaar dat de mannelijke Blauwe reigers langer leven dan hun partners.
Image Credit: VDV, Shutterstock
De 5 levensfasen van een blauwe reiger
Eenvoudig gezegd is de levenscyclus van een dier in wezen de ontwikkelingsstadia die het doorloopt voordat het volwassen wordt. Elk levend organisme heeft een unieke manier van voortplanten, en de blauwe reiger is niet anders.
- Ei: De vrouwelijke reiger is half maart klaar met het leggen van haar legsel. Ze leggen meestal 3 tot 5 eieren, afhankelijk van de omstandigheden. Ze begint met het broeden zodra ze klaar is met het leggen van het eerste ei.
- Broedjes: Na 4 weken zullen de jongen het ei breken met hun snavel (van binnenuit) en om voedsel vragen. Beide ouders zullen hard werken om ervoor te zorgen dat ze goed gevoed en altijd warm zijn.
- Kuikens: Ze hebben een volledig verenkleed 7 weken na het uitkomen. Het duurt bijna een week voordat ze leren vliegen en hun eerste vlucht maken.
- Jeugd: Op dit moment (9 weken oud) wordt hen geleerd hoe ze moeten jagen en zichzelf moeten beschermen tegen roofdieren.
- Volwassen: Als ze 12 weken oud zijn, verlaten hun ouders het nest en zijn ze helemaal alleen om de wereld te verkennen, totdat ze geslachtsrijp genoeg zijn om een partner te zoeken.
Laatste gedachten
Wat is de gemiddelde levensduur van de blauwe reiger? 15 jaar. Maar we weten nu dat als de omstandigheden geschikt zijn voor hun overleving, ze meer dan 24 jaar kunnen worden. Je moet begrijpen dat zo lang overleven in het wild geen geringe prestatie is. Er werken zoveel krachten tegen hen, inclusief de natuur.
Bronnen
- //birdfact.com/articles/how-long-do-great-blue-herons-live
- //www.inaturalist.org/guide_taxa/158150
- //www.biotechniques.com/news/long-live-the-women-study-uncovers-an-explanation-for-the-lifespan-gap-between-sexes/
Uitgelichte afbeelding: Brian Lasenby, Shutterstock