Hoe lang kan een eend onder water blijven? Het verrassende antwoord!

Ook al worden ze Common Loons genoemd, hun gedrag is allesbehalve gewoon. Deze vogels staan bekend om hun gemiddelde, bescheiden uiterlijk, maar bepaalde feiten over de Common Loons zullen je versteld doen staan. Wist je bijvoorbeeld dat deze vogels ongelooflijk behendige zwemmers zijn?

Nog belangrijker is dat ze onder water kunnen blijven, en het is logisch dat je je afvraagt wat hun onderwaterlimiet is. Het korte antwoord is dat leeuwen vijf minuten onder water kunnen blijven, maar het lange antwoord is veel interessanter.

Hun vermogen om onder water te blijven helpt hen bij de jacht op voedsel en tegelijkertijd roofdieren te ontwijken. Hoe langer en dieper ze onder water kunnen duiken, hoe groter de kans dat ze vis als voedsel vinden.

Lees verder om de onderwatercapaciteiten van de ijsduiker te ontdekken en alles over hen wat je waarschijnlijk nooit wist.

Kunnen ijsduikers zwemmen?

Lepelaars zijn voornamelijk watervogels. Ze komen slechts af en toe aan land om te paren en eieren te leggen. Omdat hun poten ver naar achteren op hun lichaam staan, is hun beweging op het land nogal onhandig, maar het zijn uitstekende zwemmers.

De gewone migrerende ijsduiker landt vaak op natte wegen of parkeerplaatsen en ziet ondiep water aan voor meren en rivieren. Omdat ze moe zijn na een lange vlucht zonder toegang tot veel open water, kan een ijsduiker vast komen te zitten in een kleine vijver. Lepelaars zijn bedreven zwemmers, maar het zijn ook relatief snelle vliegers.

Image Credit: Steve Oehlenschlager, Shutterstock

Hoelang kan een ijsduiker onder water blijven?

Lepelaars staan ook bekend als de Grote Noordse Duikers vanwege hun ongelooflijke duikcapaciteiten. Daarom hebben ze geleerd om lang onder water te blijven tijdens hun diepe duiken. Gemiddeld kunnen Lepelaars meer dan een uur onder water blijven. 5 minuten. .

In sommige gevallen kunnen ze zelfs tot 10-12 minuten onder water blijven. Dankzij deze vaardigheid kunnen ze dieper dan 200 meter onder water duiken om naar vis te zoeken. Bovendien helpt het om veel voorkomende roofdieren zoals reigers en arenden te ontwijken.

Hoe blijven ze onder water?

In tegenstelling tot veel andere vogels met holle botten hebben gewone ijsduikers stevige botten om verdrinking te voorkomen. Hun stevige botten geven hun lichaam meer gewicht en stellen hen in staat om met een hoge snelheid dieper te duiken zonder al te veel druk uit te oefenen. Bovendien voorkomt het extra gewicht dat hun lichaam voortdurend op het water komt, zoals bij sommige andere vogels het geval is.

Onder water gebruiken ze hun zwemvliezen om deskundig te zwemmen en boven het wateroppervlak te zweven. Ze gebruiken ook hun kenmerkende rode ogen om onder water hun prooi te lokaliseren.

Deze vogels kunnen zowel in rustige meren als in woeste oceanen duiken met behulp van hun koordvleugels en peddels. Ze hebben uitzetbare luchtzakken in hun borst die zuurstof verzamelen voordat ze duiken, waardoor ze langere tijd onder water kunnen zwemmen zonder het bewustzijn te verliezen. Hoe meer lucht ze in de luchtzakken kunnen opslaan, hoe dieper en langer de ijsduikers kunnen duiken.

Image Credit: Jim David, Shutterstock

Over duikvogels

Het lijkt misschien alsof vogels niet uitgerust zijn om onder water te overleven, maar verschillende vogelfamilies zijn geëvolueerd om diep te duiken om te zoeken naar vis en andere waterprooien. Vogels die onder water kunnen blijven staan bekend als duikvogels, waarvan de meeste tot 15 minuten onder water kunnen blijven.

Eenden, zwanen, aalscholvers, eenden, pelikanen, pinguïns, papegaaiduikers, meerkoeten, futen en ganzen zijn enkele bekende duikvogels. De meeste van deze vogels zijn geen experts in het vliegen, maar hun speciale aanpassingen stellen hen in staat om stromen, meren en rivieren te verkennen.

Om 10 minuten onder water te blijven, ademen deze vogels 2-3 minuten diep in alvorens te duiken. Zo kunnen ze hun adem inhouden terwijl ze onder water naar prooi zoeken en zich voor roofdieren verbergen.

Terwijl sommige van deze vogels vanuit de lucht het water ingaan, duiken andere vanaf het wateroppervlak. De meeste duikvogels zijn geëvolueerd uit vogels die al aangepast waren aan het zwemmen, met aanpassingen zoals zwemvliezen of lobbenpoten.

Afbeelding: Doug Smith, Pixabay

Baden ijsduikers onder water?

Vaak ziet u een kwartelkoning baden om zijn veren schoon te maken of om veerluizen en andere parasieten te verwijderen. Gewoonlijk spetteren en dompelen ze zich onder in het water, wat nogal verrassend kan lijken als u niet bekend bent met hun gedrag.

Hun zwemgedrag omvat het omrollen en ronddraaien met gedeeltelijk geopende vleugels of het terugduiken in het water. Vaak zwaaien ze met één of beide poten en vleugels in de lucht om het water af te schudden of slaan ze met hun vleugels op het wateroppervlak.

Laatste gedachten

De kwartelkoning is een bescheiden vogel, daarom kan zijn gedrag verrassend en indrukwekkend lijken. Behalve dat hij geen roofdieren heeft, staat deze vogel ook bekend om zijn ongelooflijke zwemkunst, waardoor hij meer dan vijf minuten onder water kan blijven.

Bronnen
  • //www.allaboutbirds.org/guide/Common_Loon/overview
  • //www.dnr.state.mn.us/birds/commonloon.html
  • //www.nwf.org/Educational-Resources/Wildlife-Guide/Birds/Common-Loon
  • //learnbirdwatching.com/13-fascinating-common-loon-facts/
  • //www.ontwf.org/wp-content/uploads/2016/07/CommonLoon.pdf

Uitgelichte afbeelding: Jody Parks, Pixabay

Scroll naar boven