Hoe hou je eekhoorns uit kolibrievoeders?

Velen van ons voelen een affiniteit met vogels. Vogels kijken is een immens populair tijdverdrijf in de buitenlucht. Meer dan 52 miljoen Amerikaanse huishoudens hebben het naar een hoger niveau getild en voeren onze gevederde vrienden ook. We willen ervoor zorgen dat ze een betrouwbare voedselbron hebben, vooral tijdens de wintermaanden.

Dat maakt ongedierte zoals eekhoorns die onze kolibrievoeders leeghalen zo verontrustend. Die zijn voor de vogels! De voortdurende strijd met deze dieren duurt al zo lang als mensen en eekhoorns elkaars pad kruisen. Of het nu gaat om het stelen van graan of het omverwerpen van een vogelvoederhuisje, deze knaagdieren hebben het ons moeilijk gemaakt.

Een deel van het probleem is dat eekhoorns niet zo dom zijn als ze misschien lijken. Het zijn scherpe waarnemers van hun omgeving en van elkaar. Onderzoekers hebben ontdekt dat deze dieren vindingrijk zijn en kunnen leren van hun soortgenoten. Als een eekhoorn heeft ontdekt dat je kolibrievoederhuisje lekkere nectar bevat, zal een andere waarschijnlijk ook meedoen.

Laat de spelen beginnen!

Voordat u begint

Het is essentieel om het standpunt van de eekhoorn in perspectief te plaatsen. Zoals alle wilde dieren zijn eekhoorns vindingrijk. Een kolibrievoederhuisje overvallen is een instinctieve overlevingsstrategie. De suiker in het nectarmengsel is immers een uitstekende energiebron die het dier gemakkelijk als brandstof kan gebruiken. Hoewel het vervelend is dat de indringer het voederhuisje pakt, is overleven hun drijfveer.

Iets anders dat men moet begrijpen is de beweeglijkheid van eekhoorns. Zij kunnen allerlei oppervlakken beklimmen en tot 2 meter hoog springen. Mensen die vogelvoeders plaatsen voor andere vogelsoorten zijn zich terdege bewust van de capaciteiten van dit dier. Dat heeft een markt geopend voor allerlei afschrikmiddelen, zoals eekhoornschotten.

Afbeelding: Capri23auto, Pixabay

Eekhoorns zijn ook hardnekkig. U zult waarschijnlijk merken dat het een constante strijd wordt. U kunt er misschien een tijdje in slagen om ze af te schrikken, maar ze zullen waarschijnlijk ontdekken wat de oorzaak is en weer achter uw kolibrievoederhuisje aan gaan. Dat is een van de redenen waarom wij voorstellen om verschillende methoden te gebruiken in plaats van slechts één optie.

Onze gids zal verschillende strategieën onderzoeken, gaande van de eenvoudigste tot meer complexe oplossingen. Het goede nieuws is dat u daarbij waarschijnlijk ook ander ongedierte, zoals wasberen en buidelratten, zult verjagen. Al deze wilde dieren zijn opportunistisch. De gemene deler is het opwerpen van barrières omdat dieren energie willen besparen, en obstakels kosten brandstof, waardoor ze effectieve afschrikmiddelen zijn.

Hoe hou je eekhoorns uit kolibrievoeders?

1. Houd het schoon

Dieren in het wild vertrouwen vaak op geur. Ze gebruiken die om te communiceren, om partners te vinden en om voedselbronnen te vinden. Daarom is het schoonhouden van uw voederbak voor kolibries een essentiële eerste stap in de strijd tegen eekhoorns en ander ongedierte. Het goede nieuws is dat u ook bijen en andere ongewenste bezoekers op afstand houdt.

2. Maak de voederbak ontoegankelijk

Er zijn twee strategieën die u kunt gebruiken om dit ongedierte tegen te gaan. Ten eerste kunt u de kolibrievoederbak ontoegankelijk maken door er een kooi omheen te zetten. Houd de meter groot genoeg voor de vogels om er doorheen te kunnen en ver genoeg weg dat de poten van de eekhoorn er niet bij kunnen.

Het andere wat u kunt proberen is wat de auteur, George Harrison, de 5-7-9 regel noemt. Eekhoorns kunnen niet hoger springen dan 5 voet of 7 voet horizontaal. Evenzo zullen ze zich niet meer dan 9 voet naar beneden laten vallen. Gebruik deze cijfers en plaats uw kolibrievoeder buiten het bereik van het vervelende ongedierte.

3. Los de lekken op

Soms lekken kolibrievoeders. Dat is als een welkomstmat voor eekhoorns en andere indringers. Als u merkt dat ze sneller leeg zijn dan u zou verwachten, haal ze dan weg en repareer of vervang ze.

Image Credit: Camera-man, Pixabay

4. Zet er hitte op

De volgende stappen zijn ingewikkelder, maar effectief als het beestje bijzonder hardnekkig is. Capsaïcine is de chemische stof in chilipepers die ze hun warmte geeft. Een beetje op de voederbak of in de nectar aanbrengen heeft hetzelfde effect op de eekhoorn als op een mens. Ook vogels worden niet aangetast.

  • Zie ook : 10 Bewezen manieren om bijen uit kolibrievoeders te houden (2021)

5. Wegglijden!

Houten palen maken het voor eekhoorns een fluitje van een cent om bij een kolibrievoederhuisje te komen. Om het moeilijker te maken om naar het lekkers te klimmen, kunt u er PVC-pijp omheen zetten. Sommige mensen hebben ook vaseline gebruikt. Wij raden dit echter af vanwege de rommel die het veroorzaakt en wat het met de vleugels van een vogel kan doen.

6. Lok ze ergens anders heen.

Eekhoorns verschillen niet van andere dieren als het gaat om het vinden van hun voedsel. Ze gaan eerst voor de gemakkelijke hapjes voordat ze proberen uit te zoeken hoe ze bij uw kolibrievoederhuisje kunnen komen. Om ze van de nectar af te houden, geeft u ze hun eigen voedsel, zoals maïskolven of zonnebloempitten. Ze zullen het kolibrievoederhuisje waarschijnlijk links laten liggen voor het spul dat ze zonder gedoe kunnen krijgen.

7. Installeer een eekhoornschot

Als u geen geschikte plek hebt volgens de 5-7-9 regel, kunt u de kolibrievoederbak toch ontoegankelijk maken door een eekhoornschot aan de boven- en onderkant ervan te plaatsen. Deze zien eruit als omgekeerde platen. Het ongedierte kan er niet omheen of erop staan zonder van het schot af te glijden. Zelfs als de eekhoorn erheen kan springen, zullen ze niet lang blijven hangen met zo'n ding op zijn plaats.

Bekijk dit bericht op Instagram

Een bericht gedeeld door Christine Beckett (@cbeckett3)

8. Investeer in een eekhoornvrije voederbak

Fabrikanten begrijpen de frustratie die vogelaars ervaren wanneer eekhoorns de voederhuisjes aanvallen. Daarom vind je eekhoornbestendige modellen die de voedselbron afsluiten wanneer ze bij de nectar proberen te komen. Het is niet voor niets een industrie van 4 miljard dollar.

9. Levende vallen uitzetten

De volgende stappen zijn het laatste redmiddel als niets voor u heeft gewerkt. U kunt proberen de indringers te vangen en ze ergens anders onder te brengen. Houd er rekening mee dat plaatselijke en staatswetten kunnen regelen hoe en waar u ze kunt vrijlaten. Het is de moeite waard op te merken dat het lege eekhoornterritorium ook niet lang leeg zal blijven.

10. Doe een beroep op de professionals

Soms gaan eekhoorns van uw kolibrievoederhuisje af en nemen ze hun intrek op uw zolder. Als het probleem zover is gevorderd, raden wij u aan contact op te nemen met een professionele wildoverlastspecialist. Uw plaatselijke voorlichtingsdienst kan u aanbevelingen doen voor diensten die u kunt inhuren.

Laatste gedachten

We begrijpen dat eekhoorns gewoon proberen te leven, net als iedereen. Maar als ze de grens overschrijden en onze vogelvoeders beginnen te plunderen, is het tijd om actie te ondernemen. Gelukkig zijn er verschillende dingen die u kunt doen om uw kolibrievoeder minder uitnodigend te maken. U kunt van uw hobby blijven genieten met de gemoedsrust dat u uw steentje bijdraagt aan het behoud.

Uitgelichte afbeelding: GeorgeB2, Pixabay

Scroll naar boven