Hebben mannelijke vogels testikels? Wat u moet weten?

Er zijn zoveel vragen rond het voortplantingssysteem van vogels. Bijvoorbeeld, paren ze in de lucht, en waar zitten hun voortplantingsorganen? Wel, de geslachtsorganen van vogels verschillen van die van zoogdieren. De meeste mannelijke vogels hebben geen penissen, maar ze hebben wel testikels.

In tegenstelling tot mannelijke zoogdieren met twee gelijke testikels, zijn de testikels van vogels er in alle maten en vormen. Een van hun testikels (links) is meestal groter dan de andere (rechts). Buffelkoppen, een eendensoort, hebben bijvoorbeeld een linkertestikel die vier keer zo groot is als de rechter.

Dit artikel geeft een waardevol inzicht in het voortplantingssysteem van een vogel. Blijf lezen voor meer informatie.

Hoe paren vogels?

Zoals gezegd hebben de meeste vogels testikels maar geen penis. Dit roept de vraag op: hoe paren vogels?

Zowel mannelijke als vrouwelijke vogels hebben een cloaca, een inwendige kamer met een opening aan het einde. Via deze opening laten de testikels en eierstokken sperma of eieren los.

De cloaca opening, van zowel mannelijke als vrouwelijke vogels, zwelt op wanneer ze paren en steekt lichtjes buiten hun lichaam uit. Wanneer de vogels actief zijn, wrijven ze hun gezwollen cloaca tegen elkaar. Het sperma van het mannetje dat in de cloaca is opgeslagen, wordt in de cloaca van het vrouwtje gedeponeerd en reist omhoog om eieren te bevruchten.

Vogels hebben slechts in één positie seks. Ze kunnen geen seks hebben terwijl ze vliegen. Het mannetje gaat meestal bovenop het vrouwtje zitten. Het vrouwtje beweegt haar staartveren opzij en onthult haar cloaca. Het mannetje wrijft dan zijn cloaca tegen het vrouwtje. Deze handeling kan verschillende pogingen vergen voordat ze met succes paren.

Image Credit: Franco Fratini, Shutterstock

Hoe groot zijn vogeltestikels?

De geslachtsorganen van een vogel zijn inwendig, en hun vorm en grootte worden meestal bepaald door de beschikbare ruimte in het inwendige lichaam. Grotere vogels hebben vaak grotere testikels. Monogame vogels hebben kleinere testikels dan vogels die aan spermaconcurrentie doen.

Dat gezegd zijnde, is een vogel de enige groep gewervelde dieren die consequent is geëvolueerd naar kleinere testikels omdat zij voornamelijk monogaam zijn. Hun polygame tegenhangers hebben grotere testikels en produceren meer sperma. Dit is nodig zodat de vogel een voorsprong heeft op zijn concurrentie voor een partner.

Ongeveer 90% van de vogels zijn monogaam, wat betekent dat het produceren van meer sperma geen hoge prioriteit heeft. Volgens de Universiteit van Reading zijn de testikels van vogels in de loop der tijd geslonken, waardoor ze hun energie kunnen besteden aan de rest van hun lichaam, zoals hun verenkleuren, gedetailleerde dansvoorstellingen en toegewijde ouderlijke instincten.

Hebben mannelijke kippen testikels?

De mannelijke kip heeft twee testikels die langs de rug van de haan en vlakbij de bovenkant van de nieren te vinden zijn. De testikels zijn ovaal en lichtgeel. Bij een haan zijn beide testikels ontwikkeld, terwijl een hen slechts één volgroeide eierstok heeft. Een haan blijft nieuw sperma produceren als ze volgroeid zijn, terwijl een vrouwtjeskip alle eieren uitbroedt die ze ooit zal hebben.

Sperma wordt vanuit de testikels getransporteerd via een kanaal dat de zaadleider wordt genoemd. Mannelijke kippen hebben twee van deze kanalen en dit is het belangrijkste gebied waar ze sperma opslaan. Wanneer externe druk wordt uitgeoefend op de zaadleider, veroorzaakt dit een ejaculatie. Dit is hoe sperma wordt verzameld voor kunstmatige inseminatie van kippen, wat wordt aangeduid als het melken van de haan.

Image Credit: Danganhfoto, Pixabay

Testikels en spermatelling

Er zijn gedraaide buisjes in de testikels die zaadleiders worden genoemd. Het proces van celdeling, bekend als meiose, produceert het sperma in de zaadleiders. Het sperma draagt de helft van de chromosomen die worden gebruikt om een embryo te produceren, en de eicel levert de andere helft.

Een kubieke milliliter sperma van een haan bevat gemiddeld 3-5 miljoen zaadcellen. Het sperma van de haan heeft een lange, spitse kop en een lange staart als het onder een microscoop wordt bekeken.

De testikels produceren ook androgene hormonen, die de ontwikkeling van secundaire geslachtskenmerken zoals kamgroei, paring en andere mannelijke gedragingen beïnvloeden.

Zijn er vogels met penissen?

Penissen zijn zeer zeldzaam in de vogelwereld. Slechts 3% van de vogels heeft een penis, en dat zijn vogels die niet kunnen vliegen, zoals kiwi's, emoes, struisvogels en eenden. Vogelpenissen verschillen fundamenteel van penissen van zoogdieren. Ze worden opgericht door lymfe (de vloeistof die door het lymfestelsel circuleert) en niet door bloed.

Voortplantingssystemen van vogels

Image Credit: BeStrongEnoughToLetGo, Pixabay

De voortplanting van vogels vindt alleen plaats in de zomer en de lente, wanneer er voldoende voedsel is. In deze periode neemt de grootte van de testikels en de eierstokfollikels toe.

Bij mannelijke vogels van alle rassen vindt de voortplanting plaats onder invloed van testosteron, maar ook andere effecten zoals toegenomen agressief gedrag, spierhypertrofie en verminderde vetopslag die vogels nodig hebben voor trekvluchten.

De balts van verschillende vogelrassen

Volgens ornithologen wordt de paring vaak aangestuurd door de mannetjes met hun heftige pigment, flamboyant vertoon van hun veren, en aanleg om seksueel contact te initiëren.

Bij de meeste vogelsoorten daarentegen neemt het vrouwtje de uiteindelijke beslissing om een mannetje dat haar het hof maakt te accepteren of af te wijzen.

De vrouwelijke vogels hebben een helder verenkleed, en ze concurreren om de mannetjes, waarbij ze de leidende baltsrol op zich nemen.

Image Credit: SAJE, Shutterstock

Interspecies paring

Volgens Irby J. Lovette, directeur van het Fuller Evolutionary Biology Program van het Cornell Lab of Ornithology, is van ongeveer 10% van de vogelsoorten bekend dat zij, in tegenstelling tot de meeste dieren, deelnemen aan intersoortelijke paring.

Een primair voorbeeld is het fokken tussen wilde eenden en zwarte eenden in het oosten van de Verenigde Staten. Aangezien veel hybriden die uit een intersoortelijke paring worden geboren, jong sterven of niet in staat zijn hun genen zelf door te geven, wordt dit proces als evolutionair succesvol beschouwd.

Incubatie

De ouder die uitbroedt verschilt enorm per soort. De meeste vogelouders delen de incubatietaken. Zo lossen dubbelkuifaalscholvers elkaar regelmatig af (elk uur of minder). Bij andere vogels, zoals sommige zandplevieren, duiven en duiven, broedt het mannetje overdag uit en het vrouwtje 's nachts.

Bij polyandere vogels, waarbij het vrouwtje met meer dan één mannetje paart, is het mannetje meestal de enige broedmachine.

Andere vogelsoorten hebben verschillende patronen. Eén of beide seksen broeden de eieren uit, afhankelijk van verschillende omstandigheden. Deze omstandigheden kunnen zaken zijn als de afstand tot voedselvoorraden en predatiedruk.

Gerelateerd lezen: Hebben vogels een menstruatiecyclus? Hebben vrouwelijke vogels een menstruatie?

Conclusie

Mannelijke vogels hebben twee testikels. Deze testikels hangen niet maar blijven in het lichaam. Ze bevinden zich hoog in de lichaamsholte achter de maag en zien eruit als witgekleurde nieren. Sommige vogels hebben grotere testikels dan andere. De linker testikel is bij vogels meestal groter dan de rechter. De meeste vogels zijn ook monogaam en nemen de verantwoordelijkheid voor hun jongen.

Bronnen
  • Mannelijke vogels hebben testikels
  • De meeste mannelijke vogels hebben geen penissen.
  • 90% van de vogels zijn monogaam
  • De Australische raaf en de kleine raaf hebben de kleinste testikels...
  • De paring wordt vaak gestuurd door de mannetjes
  • Incubatie
  • Sommige vogels nemen deel aan het paren tussen soorten
  • De Nieuw-Zeelandse zangvogel Hihi heeft extra grote testikels.

Uitgelichte afbeelding: Jesse Nguyen, Shutterstock

Scroll naar boven