Hebben alle vogels veren? Waarom hebben ze die?

Vogels zijn prachtige wezens die er zijn in alle soorten en maten. Veel mensen vragen zich af of er zoiets bestaat als een vogel zonder veren, dus als u wilt weten of alle vogels veren hebben, bent u op de juiste plek.

Er bestaat niet zoiets als een veerloze vogel, want alle vogels hebben een soort veer... Sommige vogels zijn volledig met veren bedekt, terwijl andere ze alleen op bepaalde delen van hun lichaam hebben. Sommige vogels worden ermee geboren, terwijl andere ze gedurende hun hele leven ontwikkelen. Er zijn ook vogels waarvan de veren op haren lijken, wat ons doet geloven dat er ook vogels zonder veren bestaan.

In dit artikel gaan we dieper in op dit onderwerp en geven we u een lijst van vogels die op het eerste gezicht geen veren lijken te hebben.

Waarom hebben vogels veren?

Je vraagt je waarschijnlijk af waarom vogels eigenlijk veren hebben. Veren zijn er om vogels te beschermen en onderdak te bieden, en ze hebben meerdere toepassingen. Er zijn verschillende redenen waarom veren zo belangrijk zijn voor vogels, onder andere:

1. Uiterlijk

De eerste reden waarom vogels veren hebben is hun uiterlijk. Aangezien vogels een prooi zijn voor veel dieren, dienen hun veren vaak als camouflage. Ook trekken sommige vogels hun nestpartners aan en communiceren ze met hen door het uiterlijk van hun veren.

2. Bescherming

Veren beschermen vogels ook tegen wind, zon en vocht. Ze houden vogels droog bij regen en beschermen ze ook tegen direct zonlicht. Het materiaal van veren is keratine, dat slijtvast en waterafstotend is.

Afbeelding: Dx21, Pixabay

3. Warm blijven

Vogels hebben warm bloed en moeten hun lichaamstemperatuur op ongeveer 104°F houden. Hun veren helpen vogels hun lichaamstemperatuur te regelen, en vogels kunnen hun veren aanpassen om minder of meer lucht op te vangen. Vogels zullen hun voeten en handen blootleggen om af te koelen of ze in hun veren stoppen om ze warm te houden.

4. Vliegen/Zwemmen/duiken

Vogels hebben ook veren nodig om te vliegen, terwijl sommige soorten ze nodig hebben om te zwemmen en te duiken. Tijdens het vliegen geven veren de vogels stabiliteit en een betere controle over hun beweging in de lucht. Aangezien sommige vogels ook zwemmen en duiken, helpen hun veren ook bij deze activiteiten.

De 7 soorten vogelveren

Er zijn zeven verschillende soorten vogelveren, die elk hun functie hebben en zich aanpassen aan de habitat en de voeding van de vogels. U ziet ze hieronder:

Vleugelveren

Vleugelveren zijn asymmetrisch en hebben een minder flexibele rand die het draaien in de lucht tegengaat. Ze zijn gespecialiseerd voor de vlucht en hebben een winddicht oppervlak.

Afbeelding: Pexels, Pixabay

Staartveren

Staartveren lijken erg op vleugelveren. Ze creëren een waaierachtige vorm die de precisie ondersteunt wanneer een vogel vliegt.

Contourveren

Contourveren zijn pluizige veren die dicht bij het lichaam van een vogel zitten. Ze helpen de vogels om te pronken of om gecamoufleerd te lijken.

Donsveren

Donsveren zijn korte veren dicht bij het lichaam van de vogel, en ze houden de lichaamswarmte vast zodat de vogel het warm heeft.

Semiplume

Halve pluimen zitten meestal verborgen onder andere veren en vormen een isolerende structuur die de vogels warm houdt.

Image Credit: Rethinktwice, Pixabay

Filoplume

Filopluimen zijn zelden zichtbaar en hebben slechts een paar kleine weerhaakjes. Je vindt ze rond de punt. Deze veren zijn verbonden met de receptoren in de huid van de vogel, en ze geven informatie over luchtdruk en wind om een stabiele vlucht te behouden.

Varkenshaar

Borstelharen zijn eenvoudige, stijve veren met een rachis, meestal zonder vertakkingen. Je vindt ze meestal aan de basis van de snavel en rond de ogen van de vogel.

5 Voorbeelden van vogels die veerloos lijken

Door de vorm of positie van hun veren kan het bij sommige vogels lijken alsof ze helemaal geen veren hebben. Dat is natuurlijk niet waar, want alle vogels hebben veren, maar sommige kunnen ons wijs maken dat ze geen veren hebben of bont in plaats van veren.

1. Gieren

Image Credit: scholty1970, Pixabay

Sommige giersoorten hebben geen veren op hun kop, bijvoorbeeld de Torgo gier. Dat komt door de aanpassing aan het type voedsel. Deze vogelsoort voedt zich met dode dieren, dus als ze veren op hun kop hadden, zouden ze tijdens het eten voortdurend onder het bloed zitten, wat een uitdaging kan zijn om schoon te maken.

2. Cardiolates bulbuls

Cardiolates bulbuls zijn vogels die geen veren op hun gezicht hebben. Ze werden onlangs ontdekt in Azië en zijn inheems in Laos.

3. Fregatten

Image Credit: hbieser, Pixabay

Sommige soorten fregatvogels, zoals de magnifieke fregatvogels, hebben geen veren in hun nek, maar een felrode buidel die tijdens de balts wordt opgeblazen.

4. Kalkoenen

Image Credit: create219, Pixabay

Een ander uitstekend voorbeeld van een vogel zonder veren is een kalkoen. Ook zij hebben geen veren op hun nek, waardoor ze veerloos lijken. Een volwassen wilde kalkoen heeft echter ongeveer 5.000 tot 6.000 veren.

5. Kiwi

Image Credit: Georg_Wietschorke, Pixabay

Kiwivogels kunnen niet vliegen, dus hun vleugels zijn van nature niet ontwikkeld. Daarom zijn hun veren klein en borstelachtig. Daardoor denken mensen dat kiwivogels bont in plaats van veren hebben. Die zijn los, bruinachtig en helpen kiwivogels zich in het donker te camoufleren.

Worden vogels geboren met veren?

Vogelsoorten kunnen ofwel precociaal ofwel altrisch zijn, en dat bepaalt of de babyvogel veren zal hebben bij de geboorte of niet. Altrische soorten zoals spechten, haviken en reigers hebben geen veren bij de geboorte, terwijl precociale soorten zoals eenden en kippen met veren worden geboren.

Als ze geboren worden, hebben vogels in de kinderschoenen meer bescherming en zorg van hun ouders nodig omdat ze niet zelfstandig kunnen gedijen. De ouders moeten hen warm houden en voedsel geven tot ze in staat zijn om zich zelfstandig te voeden.

Waarom kunnen vogels geen veren hebben?

Er zijn andere gevallen waarin vogels veren kunnen missen als gevolg van een ziekte of een aandoening. De meeste van deze aandoeningen zijn te genezen, dus u hoeft zich geen zorgen te maken als het uw vogel overkomt.

De meest voorkomende problemen waardoor vogels veren verliezen zijn:

Afwijkingen in de veerontwikkeling

Vogels kunnen lijden aan afwijkingen in de veerontwikkeling die het gevolg kunnen zijn van ongeschikte huisvesting, infecties of zelfs ectoparasieten. Vlooien, mijten en luizen kunnen op veren kauwen en ervoor zorgen dat ze uitvallen. Deze parasieten verzwakken de vogel ook en schaden zijn gezondheid, dus als uw vogel met deze problemen te kampen heeft, breng hem dan onmiddellijk naar de dierenarts.

Image Credit: Tracy Starr, Shutterstock

Gedragsstoornis

Voedselallergieën, giftige stoffen in de omgeving van de vogel, overmatige verzorging, bacteriële infecties, stress en angst kunnen er ook toe leiden dat vogels hun veren verliezen. U kunt uw vogel genezen als hij aan een van deze problemen lijdt, maar u moet het advies van uw dierenarts strikt opvolgen.

Virale ziekten

Er zijn ook virusziekten die een vogel kunnen treffen en waardoor hij zijn veren verliest. De meest voorkomende ziekten waardoor vogels hun veren verliezen zijn snavel- en veerziekte en polyoma. Ook deze zijn te genezen als u met de vogel naar de dierenarts gaat.

Altriciale nakomelingen

Sommige soorten hebben altrische nakomelingen die niet volledig ontwikkeld zijn, zodat ze afhankelijk zijn van hun ouders. Als ze uit het ei komen, hebben ze meestal geen veren om hen te beschermen. De veren verschijnen als de vogels groeien, dus dit is geen belangrijk probleem.

Folliculaire cyste

Folliculaire cysten zijn een veel voorkomende aangeboren aandoening waarbij een veer in de follikel groeit. Daarom kunnen vogels met deze aandoening ongeopende veren hebben.

Afbeelding: Myriams-Fotos, Pixabay

Chrysantenziekte

Een andere ziekte die veel voorkomt bij vogels is de chrysantenziekte, waardoor de veren niet meer groeien. Vogels die hieraan lijden hebben een probleem met het reguleren van hun lichaamstemperatuur.

Veren plukken

Sommige vogels kunnen ook zonder veren zitten omdat ze die uitplukken.

Deze vreemde gewoonte kan door meerdere dingen worden veroorzaakt:
 • Droge huid
 • Kanker
 • Onjuiste, onevenwichtige voeding
 • Parasieten
 • Allergieën
 • Pyoderma
 • Metabolische aandoeningen
 • Verveling
 • Huidirritaties en -ontstekingen
 • Schimmel

Image Credit: anaterate, Pixabay

Interessante feiten over vogelveren

Vogelveren zijn uniek, en er zijn veel interessante feiten over.

Hier zijn een paar verbazingwekkende feiten over vogelveren:
 • Alle vogels hebben veren. Zij zijn de enige dieren die veren hebben.
 • Omdat de veren van vogels aan slijtage onderhevig kunnen zijn, laten vogels elk jaar nieuwe veren groeien om de oude te vervangen. Bij sommige vogels gebeurt dit één keer per jaar, bij andere twee keer per jaar.
 • De keizerspinguïn heeft ongeveer 80.000 veren.
 • Het is niet legaal om de veren van een bedreigde vogel te bezitten zonder vergunning.

Conclusie

Kortom, alle vogels hebben veren, waardoor ze zich onderscheiden van andere dieren. Elke vogel is uniek en heeft een andere veervorm, positie en kleur. Veel vogels kunnen veerloos lijken, maar dat is slechts een natuurlijke optische illusie omdat de veren van vogels zich aanpassen aan hun omgeving.

Bronnen
 • FWS
 • Recconectwithnature
 • Audubon
 • Vogelnoot
 • Sialis

Uitgelichte afbeelding: ladymacbeth, Pixabay

Scroll naar boven