Gevlekte eend vs. wilde eend vs. zwarte eend: wat is het verschil?

Er zijn enkele overeenkomsten tussen bonte eenden, wilde eenden en zwarte eenden, vooral in de fysieke verschijning van de vrouwtjes, maar er zijn ook enkele duidelijke verschillen. Zo hebben de bonte eend en de zwarte eend totaal verschillende gebieden, wat betekent dat de twee elkaar nooit ontmoeten. De wilde eend komt echter in het grootste deel van de VS voor en kan het territorium van beide andererassen.

Lees verder voor meer informatie over deze eenden, hun verschillen en eventuele overeenkomsten om u te helpen ze te identificeren.

Visuele verschillen

Image Credit: (L) Irina Shtiben, Shutterstock

In een oogopslag

Gevlekte eend

 • Oorsprong: Florida, Gulf Coast staten
 • Maat: 18-21 inches
 • Levensduur: 2-5 jaar
 • Gedomesticeerd? Geen
Mallard
 • Oorsprong: Noord-Amerika, Eurazië
 • Maat: 20-26 inches
 • Levensduur: 5-7 jaar
 • Gedomesticeerd? Ja
Zwarte Eend
 • Oorsprong: Oost VS
 • Maat: 20-24 inches
 • Levensduur: 2-4 jaar
 • Gedomesticeerd? Geen

Overzicht van het dierenras gevlekte eend

Image Credit: Steve Byland, Shutterstock

De bonte eend is een grote eend met een vergelijkbare vorm als de wilde eend en hun territoria overlappen elkaar. Het zijn sabbelende eenden, wat betekent dat ze aan het wateroppervlak blijven, maar hun kop onder water steken als ze naar voedsel zoeken.

Verschijning

Dit grote ras heeft een ronde kop met een groot lichaam en grote snavel. Mannetjes en vrouwtjes hebben donkerbruine lichamen met blekere koppen en geelachtige snavels. Het mannetje is meestal iets donkerder dan het vrouwtje, en beide geslachten hebben een paarse streep op de vleugels met een witte onderbuik.

Bereik

Gevlekte eenden leven voornamelijk in waterrijke gebieden waar ze kunnen foerageren op ongewervelde dieren en kleine vissen. De gevlekte eend foerageert ook op zaden en vegetatie, waaronder maïs en rijst. De gevlekte eend komt voor in Florida en aan de hele Golfkust, hoewel zijn aantallen afnemen, zodat het moeilijk kan zijn deze soort te spotten.

Gedrag

Nesten zijn meestal te vinden onder vegetatie en hebben een diameter van ongeveer 10 centimeter. Een hen legt tussen de 8-12 eieren, met een dag tussen elk ei. Het broeden begint zodra alle eieren zijn gelegd en duurt ongeveer 25 dagen. De eieren hebben een dofwitte kleur.

Overzicht van het wilde eendenras

Afbeelding: Alexa, Pixabay

De wilde eend is de meest voorkomende eendensoort op het noordelijk halfrond en de meest voorkomende op het vasteland van de VS, te vinden in de meeste gebieden, ook binnen het verspreidingsgebied van zowel de bonte als de zwarte eend. Het is een van de slechts twee eendenrassen, samen met de muskuseend, die gedomesticeerd zijn. Alle tamme eenden stammen af van deze twee rassen.

Verschijning

De wilde eend is de meest voorkomende van alle eendenrassen en is degene waar de meeste mensen aan denken als ze aan eenden denken. Ze hebben grote lichamen, ronde koppen en een dikke snavel. Deze grote eenden worden meestal groter en zwaarder dan bonte eenden en zwarte eenden. Er zijn duidelijke verschillen tussen het uiterlijk van mannetjes en vrouwtjes. Terwijl vrouwtjes bruin gevlekt zijn en een oranjesnavel, het mannetje heeft een grijs lichaam en bruine borst, en zijn kop is iriserend groen. Hij heeft een blauwe vlek op de vleugel, die omlijst is met een witte rand.

Bereik

De wilde eend komt in heel Noord-Amerika voor in de buurt van waterrijke gebieden. Alle drie de soorten kunnen zich snel aanpassen aan veranderende milieuomstandigheden, zodat ze zich kunnen verplaatsen naar recentelijk overstroomde gebieden. De wilde eend wordt vaak aangetroffen in parken en bij openbare vijvers en meren.

Gedrag

De wilde eend heeft dezelfde broedgewoonten als de bonte eend, hoewel hij tot 13 eieren kan leggen en meestal een iets groter broedsel heeft. Het broeden kan ook iets langer duren dan bij de bonte eend.

Overzicht van het dierenras Zwarte Eend

Afbeelding door: Elliotte Rusty Harold, Shutterstock

De zwarte eend is een andere soort die dezelfde fysieke vorm heeft als de wilde eend, vandaar dat de twee soms worden verward. Een andere reden voor de verwarring is dat de zwarte eend de neiging heeft om samen te zwermen met de wilde eend en fysiek veel overeenkomsten vertoont met de vrouwelijke wilde eend. Er zijn echter verschillen, en als je goed oplet, is het mogelijk om onderscheid te maken tussendeze ietwat schuwe eend en de wilde eend.

Verschijning

Hoewel hij de zwarte eend wordt genoemd, heeft deze soort zeer donkere, chocoladebruine veren met lichter gekleurde uiteinden. Ze hebben lichter bruine koppen, en de mannetjes zijn meestal het donkerst van de geslachten. De onderkant van de vleugels is wit, en de zwarte eend heeft een vlek van iriserend paars op de vleugels. De vleugelvlek heeft niet de witte omlijsting die wilde eenden hebben.

Bereik

Zwarte eenden leven op of bij zoet en zout water. Ze zijn te vinden aan de kust, maar ook op rivieren, meren en in de buurt van grote door de mens gemaakte wateren. Ze kunnen ook worden gevonden naast ondergelopen velden. Ze komen het meest voor in het oosten van Noord-Amerika en hun territorium overlapt niet dat van de bonte eend, wat kan helpen bij de identificatie.

Gedrag

De nest- en broedgewoonten van de zwarte eend lijken sterk op die van de wilde eend: een broedsel bestaat uit maximaal een dozijn eieren en het broeden duurt ongeveer 25 dagen.

Alle drie de eendensoorten zijn sabbelende eenden. Ze duiken niet onder water en steken hun kop onder het oppervlak om voedsel te verzamelen, waaronder ongewervelde dieren en enkele kleine vissen.

Wat zijn de verschillen tussen gevlekte eenden, wilde eenden en zwarte eenden?

Alle drie de eenden zijn ongeveer even groot en hebben vergelijkbare eet-, nest- en broedgewoonten. De wilde eend kruist ook het territorium van de zwarte en de gevlekte eend, en wanneer ze in hetzelfde gebied aanwezig zijn, hebben de verschillende soorten de neiging om samen te zwermen. Dit betekent dat het moeilijk kan zijn om de soorten van elkaar te onderscheiden, en dit wordt nog moeilijker gemaakt door het feit datDe hybriden die daaruit voortkomen lijken nog meer op de wilde eend dan op de zwarte of gevlekte eend.

De kleur van de snavel is een manier om te bepalen of u naar een wilde eend of een andere soort kijkt. De vrouwelijke wilde eend heeft een oranje snavel, terwijl de gevlekte eend een gele snavel heeft en de snavel van de zwarte eend olijfgroen is.

U moet ook kijken naar de gekleurde flits op de vleugel van de vogel, het speculum genoemd. Hoewel de kleur van het speculum zelf vergelijkbaar kan lijken, is het speculum van de wilde eend wit omlijst, wat betekent dat het een witte lijn heeft aan de voor- en achterkant. De zwarte eend en de gevlekte eend hebben deze witte omlijsting niet.

Wilde eenden zijn talrijker dan hun tegenhangers, dus in de meeste gevallen is het zeer waarschijnlijk dat het om een wilde eend gaat. Kijk echter naar de kleur van de snavel en het al dan niet aanwezig zijn van een witte omlijsting rond het speculum voor een definitieve vaststelling.

Welk ras is geschikt voor u?

De wilde eend is een van de slechts twee soorten eenden die gedomesticeerd zijn, hoewel sommige eigenaren zwarte eenden en bonte eenden als huisdier houden. De wilde eend is algemeen verkrijgbaar als gedomesticeerd ras en is over het algemeen vriendelijk en relatief gemakkelijk te verzorgen. De zwarte eend kan vrij schuw zijn en stelt het gezelschap van wilde eenden en andere eenden op prijs.

Wat het spotten van eenden betreft, is de kans het grootst dat u de wilde eend ziet, omdat deze overal in Noord-Amerika en de rest van de wereld voorkomt, terwijl de zwarte eend en de bonte eend een beperkt verspreidingsgebied hebben dat elkaar niet kruist, hoewel beide rassen wel een verspreidingsgebied delen met de wilde eend.

Bronnen

 • //www.allaboutbirds.org/guide/American_Black_Duck/id
 • //www.allaboutbirds.org/guide/Mallard/id
 • //www.hww.ca/en/wildlife/birds/american-black-duck-1-2.html
 • //www.allaboutbirds.org/guide/Mottled_Duck/lifehistory
 • //www.beautyofbirds.com/mottledducks.html
 • //www.allaboutbirds.org/guide/Mottled_Duck/overview
 • //animaldiversity.org/accounts/Anas_fulvigula/
 • //www.thehappychickencoop.com/domesticated-duck-breeds/
 • //www.birdzilla.com/bird-identification/id-skill-development/bird-families/waterfowl-identification/duck-identification/puddle-ducks/comparison-of-mallard-black-and-mottled-ducks.html
 • //www.allaboutbirds.org/guide/American_Black_Duck/species-compare/60291251

Uitgelichte afbeelding: (L) Linda McKenna, Shutterstock

Scroll naar boven