Gele "nachtrijbril": werkt die echt?

Lange tijd was een bril de meest praktische en betaalbare manier om problemen met het gezichtsvermogen te corrigeren. Voordat er contacten waren, was een bril in wezen de enige manier voor iemand met een slecht gezichtsvermogen om helder te zien. Tegenwoordig zijn er brillen in veel verschillende varianten, gemaakt om specifieke gezichtsproblemen te corrigeren, zoals bijziendheid en verziendheid, en zelfs speciale brillenglazen die alleen bepaalde soorten zicht blokkeren.licht.

Nachtrijbrillen zijn niet nieuw. Ze bestaan al heel wat jaren, en er zijn verschillende versies uitgebracht. Twee van de meest voorkomende soorten zijn ontworpen om te werken met specifieke lichtfrequenties. Blauwlichtbrillen zijn ontworpen om het blauwe licht van de schermen van onze technologische apparaten te blokkeren. Brillen met gele glazen zijn bedoeld om een hoger contrastniveau te bieden,die op zijn beurt wordt verondersteld te helpen bij het rijden in het donker. Maar maakt deze gele bril het daadwerkelijk gemakkelijker om 's nachts te zien? Laten we het uitzoeken.

Wat moet een gele nachtbril doen?

Als u ooit bij schietsporten bent geweest, hebt u vrijwel zeker gezien dat er brillen met gele glazen worden gebruikt. Deze zijn in de eerste plaats bedoeld om de ogen van de schutter te beschermen tegen kleine scherven. Maar ze hebben ook een secundair doel, namelijk het verhogen van het contrast, zodat de schutter zijn doel gemakkelijker kan onderscheiden tegen een achtergrond. Ten slotte hebben deze gele glazen ookhelpen verblinding te verminderen, wat uiterst belangrijk kan zijn bij helder daglicht.

Het idee achter gele brillenglazen voor nachtelijk rijden is dat het verhoogde contrast het makkelijker maakt om 's nachts te zien. Bovendien wordt verondersteld dat het verblinding-blokkerende effect van gele brillenglazen de reflecties vermindert die u 's nachts ziet van koplampen, straatlantaarns en andere lichtbronnen.

Hoe werkt een gele bril?

De gele tint in deze "nachtrijbrillen" werkt door het blokkeren van bepaalde lichtfrequenties. In dit geval blokkeren ze blauw licht, het deel van het zichtbare lichtspectrum dat de kortste golflengten met de hoogste energie bevat. Dit blauwe licht is het licht dat het meest waarschijnlijk verblinding veroorzaakt voor menselijke ogen, dus zijn de gele brillenglazen heel zinvol voor daglicht.Maar het blokkeren van zichtbaar licht tijdens het rijden in het donker is misschien niet het beste idee.

Een onderzoek naar gele nachtrijbrillen

Gelukkig hebben onderzoekers een aantal uitgebreide tests gedaan om licht te werpen op de effecten van gele lenzen 's nachts. Wat zij vonden zou u kunnen verbazen.

Volgens de studie verbeterden de reactietijden bij het gebruik van gele brillenglazen niet ten opzichte van die van heldere brillenglazen, ongeacht de omstandigheden waarin de tests werden uitgevoerd. In feite bleek dat het dragen van gele brillenglazen zelfs het vermogen om 's nachts voetgangers te detecteren kan belemmeren, zij het niet op statistisch significante wijze.

Uiteindelijk stelden de auteurs van de studie vast: "Deze bevindingen lijken niet te rechtvaardigen dat oogartsen patiënten adviseren een bril met gele glazen voor 's nachts te gebruiken."

Helpt een gele nachtbril echt?

In 1997 verbood de Federal Trade Commission (FTC) het doen van beweringen over een bril met gele glazen die de rijveiligheid 's nachts zou verbeteren. Als belangrijkste reden voerde zij onvoldoende ondersteunend bewijs aan. We weten dus al sinds de jaren '90 dat deze bril geen bewezen verbetering van het rijden in het donker of van het nachtzicht inhoudt.

Natuurlijk kunnen dingen na verloop van tijd veranderen, en dat doen ze vaak. Maar niet in dit geval. De studie die we net bespraken vond plaats in 2019 en toont aan dat er meer dan 20 jaar later geen bewijs is dat een bril met gele glazen helpt bij het rijden in het donker. Erger nog, ze kunnen je vermogen om 's nachts te zien zelfs verminderen omdat ze een deel van het zichtbare lichtspectrum blokkeren.

Waarom wordt uw nachtzicht slechter?

Als u hoopte dat een bril met gele glazen voor 's nachts uw oplossing zou zijn voor een slecht nachtzicht, dan heeft u waarschijnlijk een ander onderliggend probleem. Wat kan er dan de oorzaak van zijn dat uw nachtzicht verslechtert?

Een van de meest voorkomende boosdoeners is een aandoening die bekend staat als maculadegeneratie. Deze aandoening verandert de hoeveelheid tijd die de lichtreceptoren in uw ogen nodig hebben om te regenereren. U kunt merken dat uw ogen er langer over doen om zich aan te passen nadat u van een fel verlichte kamer naar een donkere kamer loopt. Dit is het gevolg van maculadegeneratie, en het zal met de tijd erger worden.

Maculadegeneratie is echter niet de enige aandoening die uw nachtzicht kan aantasten. Andere aandoeningen die uw nachtzicht kunnen verminderen zijn staar, diabetes, glaucoom en meer.

Wat te doen aan slecht nachtzicht

Als een bril met gele lenzen uw nachtzicht niet zal verbeteren, wat moet u dan doen? Wel, u moet naar een oogarts. Zij kunnen een diagnose stellen van eventuele onderliggende aandoeningen die uw nachtzicht verminderen. Maar als zij een bril met gele lenzen voor nachtelijk rijden voorstellen, ga dan naar een meer gekwalificeerde deskundige!

Veel van deze onderliggende visusaandoeningen worden beïnvloed door uw voeding. Door goed te eten en een aantal gezondheidsbevorderende supplementen te nemen, kunt u vaak het verlies van uw nachtzicht tegengaan. Een supplement met carotenoïden kan bijvoorbeeld helpen om uw zicht te verbeteren. Veel oogartsen hebben zelfs dergelijke supplementen in hun kantoor. Maar u hoeft geen supplementen te nemen om meer carotenoïden binnen te krijgen. U kunt ookEet gewoon gezonde groenten en fruit, zoals wortels, tomaten, rode en oranje paprika's, spinazie en boerenkool; van al deze producten is bekend dat ze grote hoeveelheden carotenoïden bevatten.

Conclusie

We denken graag dat slangenolieverkopers al lang niet meer bestaan, maar de waarheid is dat er in elke branche slangenolie te koop is. Helaas trappen veel mensen in marketing en reclame oplichterij die bedoeld is om munt te slaan uit uw angsten en verlangens. U wilt beter zien als u 's nachts rijdt en u bent bang voor wat er kan gebeuren als uw nachtzicht slechter wordt. Gele lenzen "nachtrijden"Een bril lijkt een eenvoudige en gemakkelijke oplossing. Soms geldt het oude adagium "niets wat de moeite waard is, komt gemakkelijk". Het zou mooi zijn als een bril met gele glazen uw nachtzichtproblemen zou oplossen, maar volgens de wetenschap is het gewoon niet zo eenvoudig.

Je bent misschien ook geïnteresseerd in: Kleurengids voor schietglazen

Uitgelichte afbeelding: AntGor, Shutterstock

Scroll naar boven