Eten vogels wespen? Wat u moet weten!

Van alle rondkruipende, glibberende en zoemende insecten zijn er maar weinig die mensen meer angst inboezemen dan wespen1. Omdat deze allesetende insecten een pijnlijke steek produceren, willen veel mensen hun buitenleefruimte verlossen van wespen met behulp van wespenwerende middelen en vallen. Het zal u misschien verbazen dat veel vogelsoorten wespen eten Sommige vogelsoorten eten ze regelmatig, terwijl andere ze af en toe als tussendoortje eten.

Zoals alle insecten hebben wespen veel roofdieren, waaronder grotere insecten, amfibieƫn, reptielen en vogels. Hoewel ze een pijnlijke angel produceren, zijn wespen rijk aan eiwitten, iets wat vogels nodig hebben in hun dieet2.

Vogels die regelmatig wespen eten

Veel vogelsoorten eten wespen, waaronder de volgende:

  • Spreeuwen en Eksters: Spreeuwen en eksters eten vele soorten insecten, waaronder wespen, bijen, vliegen, vlinders, rupsen en kevers.
  • Mussen en cicaden: Hoewel ze klein zijn, gaan mussen achter wespen aan door ze te volgen tot ze landen, ze snel te grijpen en op te slokken zonder zelfs hun klauwen te gebruiken.
  • Chickadees zijn een andere kleine vogelsoort die niet bang zijn om wespen uit de lucht en nesten te pakken. Deze snelle, kleine vogels zijn bedreven in het eten van wespen en andere stekende insecten, zoals honingbijen.
  • Blue Jays: De onverschrokken en agressieve Blauwe Gaai eet vooral planten en noten, maar als ze honger hebben, gaan ze achter wespen aan.
  • Spechten: Met hun lange tong kunnen spechten gemakkelijk in een wespennest duiken en de insecten en hun larven pakken voor een snelle maaltijd. Spechten verkiezen eiwitrijke wespen boven vele andere insecten, wat niet verwonderlijk is aangezien ze goed uitgerust zijn om met wespen om te gaan.
  • Warblers: Ook al zijn grasmussen klein, toch kunnen deze vogels met hun snavel gemakkelijk wespen, honingbijen en vliegende insecten vangen.
  • Bluebirds: Bluebirds komen vaak voor in achtertuinen en parken. Deze mooie vogels vangen regelmatig wespen die rond hun territorium zoemen voor een snelle maaltijd. Bluebirds doen zich ook tegoed aan vliegen, spinnen, rupsen en kevers.
  • Catbirds Zoals spechten hebben katvogels lange tongen waarmee ze wespen eten. Katvogels gaan regelmatig achter wespen aan om ze te voorzien van voldoende eiwitten om op lange termijn te overleven.
  • Noordelijke kardinalen: Noordelijke kardinalen zijn middelgrote vogels die zich voeden met verschillende insecten, waaronder wespen en honingbijen die ze vinden onder de bladeren en bloemen van bomen.

Dit is geen volledige lijst van vogels die wespen eten, want de meeste vogels eten een gevarieerd dieet bestaande uit vele soorten insecten. Het geeft je echter wel een goed idee van welke soorten vogels wespen eten.

Als u enkele van deze veel voorkomende vogels in uw achtertuin hebt, kijk dan of u ze kunt betrappen op het oppakken en opeten van wespen - een prachtig gezicht!

Image Credit: Canadian-Nature-Visions, Pixabay

Vogels zijn niet ongevoelig voor wespensteken

U vraagt zich misschien af of vogels door wespen worden gestoken en of ze last hebben van wespengif. Net als mensen kunnen vogels door wespen worden gestoken en pijn voelen van het gif dat deze vliegende insecten inspuiten. Daarom azen de meeste vogels op solitaire wespen zoals de modderkruiper.

Solitaire wespen zijn volgzamer en steken zelden in vergelijking met sociale wespen. Solitaire wespen verdedigen ook zelden hun nesten, dus vogels kunnen gemakkelijk naar binnen duiken en genieten van wat lekkere wespenlarven voordat ze wegvliegen. Zoals je ziet zijn vogels kieskeurig als het gaat om de soorten wespen die ze eten. Vogels houden er tenslotte net zo min als wij van om gestoken te worden.

Hoe trek je vogels naar je tuin?

Als u graag wilt genieten van het kijken naar wilde vogels, zet dan een vogelvoederhuisje op en vul het met vogelvoer dat de soorten aantrekt die in uw omgeving leven. Als u niet zeker weet welke vogelsoorten u om u heen heeft, vraag dan uw buren of doe wat online onderzoek om erachter te komen.

Als u een vogelvoederhuisje in uw tuin plaatst, plaats het dan op een plek waar de vogels zich veilig voelen voor roofdieren, waaronder katten uit de buurt. Een goed geplaatst vogelvoederhuisje staat enkele meters van de grond en uit de buurt van struiken, groenblijvende bomen en struiken.

Zodra u uw voederhuisje hebt opgezet en met voedsel hebt gevuld, is het slechts een kwestie van tijd voordat de vogels komen smullen. Houd uw camera gereed zodat u snel foto's kunt maken van uw gevederde vrienden die komen en gaan terwijl ze zich tegoed doen aan het voedsel dat u hebt neergezet.

Afbeelding: blende12, Pixabay

Conclusie

Veel soorten wilde vogels eten wespen zonder gestoken te worden. De meeste vogels zijn zeer bedreven in het eten van allerlei stekende insecten, zoals wespen, honingbijen en horzels die wij mensen gewoonlijk schuwen.

Vogels kijken is een leuke hobby, dus overweeg een voederhuisje in je tuin te plaatsen om wilde vogels in actie te zien. Als je geluk hebt, kijk je vol verbazing toe hoe een vogel een passerende wesp uit de lucht grist om er een snelle maaltijd van te maken.

Uitgelichte afbeelding: Piotr Poznan, Shutterstock

Scroll naar boven