Eieren van spreeuwen vs. roodborstjes: hoe zie je het verschil?

Alle vogelsoorten leggen eieren, maar sommige zijn uitzonderlijker dan andere, waardoor ze opvallen. Spreeuwen en Roodborstjes zijn twee totaal verschillende vogels, hoewel ze allebei wijdverbreid zijn in de VS.

Spreeuwen komen oorspronkelijk uit Azië en werden in de jaren 1890 naar de VS gebracht. Het zijn middelgrote vogels, iets kleiner dan roodborstjes. Deze vogels hebben een aantal positieve kanten, want ze zijn sociaal en je kunt ze in de winter in grote zwermen zien. Ze zijn echter invasief en kunnen de nesten van andere vogels overnemen en zelfs doden.

Roodborstjes zijn relatief grote vogels, herkenbaar aan hun oranje buik. Deze zangvogels zijn vriendelijk, en u kunt ze naar uw achtertuin lokken. Ze zijn vrolijk, en u kunt ze vaak zien in parken en gazons, op zoek naar voedsel.

Deze vogels zijn totaal verschillend, maar hebben één overeenkomst: hun eieren zijn blauw, wat ze bijzonder en visueel aantrekkelijk maakt. Lees verder om meer te leren over hun eieren en hoe ze te onderscheiden.

Visuele verschillen

Image Credit: (L) Swee Ming, Shutterstock

Spreeuweieren zijn een beetje kleiner dan roodborstjes, en ze hebben enigszins puntige uiteinden, terwijl roodborstjes ronder zijn. Wat de kleur betreft, hebben spreeuweieren een lichte glans, en zijn ze licht blauwachtig/groenig wit, terwijl roodborstjes doorgaans felblauw, hemelsblauw of blauwgroen zijn.

In een oogopslag

Starling

 • Herkomst: Azië
 • Maat: 7,5-9 inches
 • Levensduur: Ongeveer 15 jaar
 • Gedomesticeerd? Ja
Spreeuwen eieren
 • Maat: 1 inch
 • Incubatieperiode: 12 dagen

Robin

 • Herkomst: USA en Canada
 • Maat: 9-11 inches
 • Levensduur: 5-17 jaar
 • Gedomesticeerd? Geen
Roodborstje
 • Maat: 1-1,2 inch
 • Incubatieperiode: 12-14 dagen

Overzicht Starling

Nesting

Spreeuwen zijn nestconcurrenten met andere vogels, wat een van de redenen is waarom ze als invasief worden beschouwd. Wanneer ze nestelen, stellen ze geen territorium vast, dus in plaats daarvan hebben ze losse kolonies. Ze bouwen hun nesten van het gras, onkruid, dennennaalden en gedroogde bladeren, terwijl ze vaak plastic, papier of doeken toevoegen, die ze buiten vinden.

In tegenstelling tot de meeste vogels, waar het vrouwtje verantwoordelijk is voor het bouwen van het nest, beginnen de mannetjes van de spreeuw aan het nest terwijl het vrouwtje het afmaakt.

Image Credit: Karolina Korwek, Shutterstock

Ei-kenmerken & Uiterlijk

Spreeuwen leggen half april eieren, meestal in een partij van vier tot zes eieren. Alle vogels in de kolonie leggen binnen enkele dagen eieren, en de vrouwtjes zijn verantwoordelijk voor het broeden, dat 12 dagen duurt.

De eieren zijn enigszins puntig, en ze zijn ongeveer 1,1 cm lang. Ze zijn licht groenachtig-wit of blauwachtig-wit en glanzend. In zeldzame gevallen kunnen ze kleine bruin-roodachtige markeringen hebben. Ze zijn donkerder en kleiner dan die van de roodborst.

Jonge

De eerste 12 dagen eten ze uitsluitend insecten en larven, daarna wordt hun dieet uitgebreid. Ongeveer 3 weken na het uitkomen verlaten ze het nest, maar de ouders blijven ze nog een week of twee voeden tot ze zelfstandig worden.

Overzicht Robin

Nesting

Amerikaanse Roodborstjes vinden hun paren tijdens het broedseizoen. De vrouwtjes zijn verantwoordelijk voor het bouwen van het nest, terwijl de mannetjes hen twijgen, takken, bladeren en ander nestmateriaal brengen. Ze voegen ook modder toe als het belangrijkste element van hun neststructuur.

Ze nestelen overal in de VS, en beide ouders zijn agressief als het erom gaat het nestgebied te beschermen.

Afbeelding door: donwhite84, Pixabay

Ei-kenmerken & Uiterlijk

Vrouwtjes Amerikaanse Roodborstjes leggen één ei per dag en doen dat gedurende 3 tot 4 dagen, wat betekent dat ze in totaal drie of vier eieren krijgen. Ze brengen meerdere broedsels per jaar groot, vooral in de zuidelijke gebieden van de VS, en de eieren hebben ongeveer 2 weken nodig om uit te komen.

Ze zijn blauw en ongeveer 1,2 centimeter lang, meestal zonder tekening, hoewel ze soms bruinachtige vlekken hebben.

Jonge

De vrouwtjes zijn de enigen die voor de eieren zorgen tot ze uitkomen, en daarna blijven de jonge Amerikaanse Roodborstjes meestal ongeveer 13 dagen in het nest. Beide ouders brengen voedsel en verdedigen het nest tegen roofdieren. Baby Roodborstjes eten meestal wormen, insecten en bessen.

Wat zijn de verschillen tussen spreeuweneieren en roodborsteneieren?

Wat betreft de verschillen tussen spreeuweneieren en roodborsteneieren zijn de belangrijkste verschillen de kleur, de vorm en het aantal eieren in het nest.

Hoewel beide vogels blauwe eieren leggen, varieert de kleur: spreeuweieren zijn meestal bleker, terwijl roodborstjes een rijke kleur hebben. Ook hebben spreeuweieren een lichte glans, terwijl roodborstjes mat zijn.

Spreeuwen dragen vier tot zes eieren, terwijl Roodborstjes er drie tot vier dragen, wat een andere manier is om de eieren te herkennen die je in een nest ziet liggen.

Conclusie

Het lijdt geen twijfel dat zowel de eieren van de spreeuw als die van de roodborst mooi en intrigerend zijn, maar als het gaat om het bewaren van de eieren is het belangrijker om een roodborstvrouwtje te helpen dan een spreeuwenvrouwtje, omdat spreeuwen niet inheems en invasief zijn.

Bronnen

 • "Verschil tussen Robin & Spreeuw eieren"

Uitgelichte afbeelding: (L) Swee Ming, Shutterstock

Scroll naar boven