De spanwijdte van de visarend: Hoe groot is hij? Hoe verhoudt hij zich tot andere vogels?

Visarenden zijn prachtige vogels die vaak aan het water hangen. Deze vogels zijn ongelooflijk groot, waardoor ze fantastische roofdieren zijn wanneer ze boven het water zweven, op zoek naar vis. Met een spanwijdte die bijna 6 voet kan bereiken, is het geen verrassing dat deze vogels snel en behendig zijn bij het vissen.

In vergelijking met andere vogels worden visarenden beschouwd als grote roofvogels. Daardoor zijn ze groter dan Roodstaartbuizerds, maar kleiner dan de meeste arenden, zoals zeearenden. Om meer te weten te komen over visarenden, hun spanwijdte en hoe hun grootte zich verhoudt tot andere vogels, lees dan verder.

Soortnaam P. haliaetus
Bevolking 460.000 personen wereldwijd
Bereik Alle continenten behalve Antarctica

Afbeelding: Ganossi, Pixabay

Visarenden zijn grote vogels die kleiner zijn dan zeearenden maar groter dan roodstaartbuizerds. Je kunt de vogels overal ter wereld zien rond waterpartijen, zoals bij stuwmeren, rivieren en soms koraalriffen. Vaak leggen visarenden hun nesten op open palen of kanaalmarkeringen vlak boven het water.

De reden waarom visarenden permanent op het water te vinden zijn, is dat het grootste deel van hun dieet bestaat uit vis, die 99% van hun dieet uitmaakt. Visarenden zijn zo effici├źnt in het vissen dat ze in minstens 25% van hun duiken succesvol zijn.

Omdat visarenden zich voeden met vis, kun je visarenden vinden op elk continent behalve Antarctica. De meeste visarenden en visarendsoorten bevinden zich echter in Noord-Amerika.

De spanwijdte van de visarend

De spanwijdte van de visarend bedraagt 5 voet en 5,9 voet, waarbij het vrouwtje de grootste van de twee geslachten is. Vrouwtjes zijn over het algemeen 5% tot 10% langer in hun vleugels dan hun mannelijke tegenhangers. Evenzo wegen vrouwtjes vaak 20% meer dan mannetjes en zijn ze 5% tot 10% langer in klauw, snavel en staart.

In vergelijking met het lichaam van de visarend is zijn spanwijdte zeer groot. Zelfs de vleugels van de vrouwtjes zijn groot in verhouding tot het lichaam van de vogel. Daardoor zien de rechthoekige vleugels er vaak log en doosachtig uit wanneer ze ontspannen naast het lichaam van de visarend liggen.

Image Credit: WikiImages, Pixabay

Spanwijdte Bereik Gemiddelde spanwijdte
Mannelijke visarend 60-67 inches

152-170 cm

63 inches

159 cm

Vrouwelijke visarend 62-69 inches

158-175 cm

64 inch

163 cm

Hoe wordt de spanwijdte gemeten?

De spanwijdte van alle vogels, met inbegrip van visarenden, wordt gemeten van de punt van de ene vleugel tot de punt van de andere. U kunt zich dus voorstellen dat een meetlint zich helemaal uitstrekt van de ene punt tot de andere, ook over hun borst. Deze spanwijdte wordt gemeten wanneer de vleugels volledig uitgestrekt zijn.

Voor de visarend in het bijzonder wordt de spanwijdte gemeten wanneer de vleugels vrijwel recht zijn. Omdat er wereldwijd veel visarenden voorkomen, is de spanwijdte van deze vogels al lang bekend.

Afbeelding: IainPoole, Pixabay

Spanwijdte visarend vergeleken met andere roofvogels

Wanneer de meeste mensen de spanwijdte van visarenden vergelijken met die van andere vogels, doen ze dat met zeearenden en roodstaartbuizerds, aangezien visarenden tussen die twee in vallen. Bijgevolg worden visarenden beschouwd als grote roofvogels, ook al zijn ze kleiner dan de meeste arenden.

Zoals u hieronder kunt zien, zijn visarenden kleiner dan de meeste andere grote vogels, maar ze zijn ook groter dan middelgrote vogels.

Visarend 60-69 inches

153-175 cm

60 inches

152 cm

Zeearend 60-90 inches

153-229 cm

81 inch

206 cm

Steenarend 71-91 inches

180-231 cm

81,5 inch

207 cm

Californische Condor 108-122 inches

274-310 cm

115 inch

292 cm

Roodstaarthavik 42-58 inches

107-147 cm

50 inches

127 cm

Zijn alle vogelvleugels hetzelfde?

Hoewel de vleugels er met het blote oog allemaal hetzelfde uitzien, zijn er grote verschillen tussen de soorten vleugels. De grootte is bijvoorbeeld groot, maar ook de structuur van het vleugeltype verschilt.

De belangrijkste overeenkomsten tussen vogelvleugels zijn over het algemeen dezelfde: veren en vleugeldekveren. Dankzij deze normen kunnen alle vleugels als vleugels worden geclassificeerd, ook al verschillen ze op andere manieren.

De vleugels van de visarend zijn lang en rechthoekig. Het vluchtpatroon van de visarend bepaalt de vorm van de vleugel. Soms vliegt de visarend met rechte vleugels, soms lijken de vleugels krom.

Image Credit: Piqsels

Conclusie

Nogmaals, visarenden zijn grote vogels die een spanwijdte van 1 meter kunnen hebben, maar de meeste visarenden hebben een gemiddelde spanwijdte van ongeveer 1 meter. Vaak zijn de spanwijdte en het lichaam van de vrouwtjes groter dan die van de mannetjes.

Related Read: 5 vogels met de grootste spanwijdte ter wereld (met foto's)

Uitgelichte afbeelding: Jemini Joseph, Shutterstock

Scroll naar boven