Blauwe reiger versus blauwe reiger: hoe ziet u het verschil?

De blauwe reiger en de blauwe reiger zijn twee uitblinkers in de Ardeidae De blauwe reiger en de blauwe reiger, die vaak als majestueus worden beschreven, zijn een genot om in levende lijve te zien en de moeite waard om uit te zoeken. Een uitdaging voor vogelliefhebbers is echter om de twee soorten uit elkaar te houden, omdat ze verschillende kenmerken delen, opmerkelijk veel op elkaar lijken en dezelfde smaak qua habitat hebben. Als u dat bent, en u zoekt informatie over hoe u de prachtig uitziende vogels kunt herkennenLees verder. We bekijken hieronder hun verschillen en hoe je ze kunt herkennen, evenals enkele fascinerende feiten over beide soorten.

Visuele verschillen

Beeldkrediet: (L)

In één oogopslag - Blauwe reiger vs. blauwe reiger

Grote Blauwe Reiger
  • Oorsprong: Noord-Amerika
  • Hoogte: 45-54 inches
  • Lengte: 36-54 inches
  • Spanwijdte: 66-79 inches
  • Gewicht: 8 pond
  • Levensduur: 15 jaar (oudst geregistreerde: 25 jaar)
  • Gedomesticeerd: Nee.
Grijze reiger
  • Herkomst: Europa, Azië, delen van Afrika
  • Hoogte: 40 inch
  • Lengte: 33-40 inches
  • Spanwijdte: 60-77 inches
  • Gewicht: 4,5 pond
  • Levensduur: 5 jaar (oudst geregistreerde: 24 jaar)
  • Gedomesticeerd:

Blauwe reiger Overzicht

Image Credit: bryanhanson1956, Pixabay

Kenmerken & Uiterlijk

Het eerste wat je opvalt aan de blauwe reiger ( Ardea Herodias Hun flanken zijn roestbruin met zwarte strepen, en hun nek is donker blauwachtig grijs met witte en zwarte strepen over de hele voorkant, wat veel meer opvalt bij de blauwe reiger. Het gezicht van de blauwe reiger en het grootste deel van zijn kop zijn wit, met uitzondering van een zwarte kroon boven zijn oog die doorloopt tot aan zijnHun snavel is pompoenoranje tijdens het broedseizoen, maar pastelgeel de rest van het jaar.

Habitat en grondgebied

Habitat en territorium zijn twee aspecten waar de grote blauwe reiger en de blauwe reiger dezelfde eigenschap delen: beide soorten houden van moerasgebieden en vochtige gebieden. De grote blauwe reiger komt voor in de hele Verenigde Staten, in het zuiden van Canada, Mexico en het noorden van Midden-Amerika. Ze jagen rond rivieroevers in estuaria en vijvers en worden soms gezien langs kustlijnen. De grote blauwe reigeris ook bekend dat hij zich voedt in open landbouwgrond en grote weiden.

Image Credit: Canadian-Nature-Visions, Pixabay

Dieet

Het dieet van de grote blauwe reiger, een piscivoor lijkt op de blauwe reiger omdat ze veel vis eten en vaak gezien worden met grote vissen in hun snavel. Ze houden van krabben, muskusratten, reptielen, kikkers en andere amfibieën. Grote blauwe reigers staan ongelooflijk stil en als ze een prooi zien, slaan ze die snel met hun snavel. Ze zullen ook profiteren van alles wat eetbaar is en blijft drijven. Ze zijn gezien terwijl ze kleinere vogels aten, maaris vis hun favoriete voedsel.

Kweek

De blauwe reiger broedt in grote kolonies, vaak gemengd met andere vogelsoorten. Het mannetje kiest de nestplaats, maar het vrouwtje maakt, na de balts, het nest met door het mannetje verzamelde materialen. Het interessante van de plaats waar ze hun nest maken is dat het sterk kan variëren.

Als ze weten dat het gebied veilig is, nestelen blauwe reigers op de grond, maar er zijn ook nesten gezien hoog in bomen. Blauwe reigers maken hun nest ook in laaggelegen struiken die over het water hangen, en het is meestal vrij groot, wat niet verwonderlijk is gezien hun grootte.

Image Credit: Don Mammoser, Shutterstock

De vrouwelijke blauwe reiger legt meestal drie tot vijf eieren, maar kan er wel zeven leggen. Beide ouders broeden de eieren uit en als ze uitkomen, voeden ze de jongen. Ze hebben meestal één broedsel per seizoen, maar in zuidelijke delen van Noord-Amerika, Mexico en Midden-Amerika hebben ze er vaak twee. Kuikens van de blauwe reiger worden tussen 70 en 90 dagen na het uitkomen uitgevlogen. Hoewel grote blauwe reigersreigers blijven monogaam tijdens het broeden, ze kiezen elk seizoen een andere partner.

Grijze Reiger Overzicht

Image Credit: Piqsels

Kenmerken & Uiterlijk

Net als de blauwe reiger zijn blauwe reigers sociale vogels die vaak in grote groepen voorkomen, maar ze zijn graag alleen wanneer ze op voedsel jagen. De blauwe reiger heeft een middelgrijs lichaam, vleugels en een witte kop en nek. Ze hebben ook een zwarte streep die vanaf hun oog naar beneden loopt. Hun flanken hebben meestal een zwarte rand en witte lijnen op de achterkant van hun veren. De snavel van de blauwe reiger is geel en roze.Het zijn grote vogels, maar lang niet zo groot als de blauwe reiger.

Habitat en grondgebied

Net als blauwe reigers voelen blauwe reigers zich thuis in waterrijke gebieden zoals moerassen, estuaria, ondergelopen graslanden, mangroven, moerassen en overal waar ondiep water is om te jagen. Daar staan ze op één poot, soms urenlang, wachtend op voedsel dat voorbij zwemt, kruipt of springt tot ze snel toeslaan.

De vogel leeft in Azië, Afrika en Europa. In Noord-Europa trekken ze vaak naar het zuiden, maar de meeste populaties blauwe reigers blijven het hele jaar door op hun plaats. Hoewel ze meestal in de buurt van de kust blijven, kun je ze ook zien in de bergen, de woestijn (op zoek naar kevers en hagedissen) en zelfs op boerderijen en weilanden.

Afbeelding door: Piqsels

Dieet

Blauwe reigers zijn viseters zoals grote blauwe reigers en eten een grote verscheidenheid aan vis. Afhankelijk van waar ze zijn en de tijd van het jaar, eten ze echter ook mosselen, kikkers, garnalen, slangen, kleinere vogels en knaagdieren, en verschillende planten. Als je ze in woestijngebieden aantreft, zoeken ze meestal naar hagedissen, kevers en andere kleine dieren, waaronder knaagdieren.

Kweek

De blauwe reiger is wat onderzoekers "serieel monogaam" noemen, wat betekent dat broedparen één seizoen bij elkaar blijven en dan het volgende jaar nieuwe partners zoeken. Net als blauwe reigers broeden ook blauwe reigers in grote groepen. De groepen zoeken water en bomen en nestelen hoog om zich tegen roofdieren te beschermen; ze nestelen zelden op de grond. Grijze reigers hergebruiken vaakhun nesten, en daardoor kunnen hun nesten in de loop der jaren erg groot worden. Net als bij de blauwe reiger, zoekt het mannetje het nestmateriaal terwijl het vrouwtje het nest bouwt. Beide ouders broeden de drie tot vijf eieren uit, en als ze uitkomen, voeden beiden de kuikens. De kuikens worden uitgevlogen na ongeveer 50 dagen, maar ze blijven daarna nog 2 tot 3 weken bij hun ouders.

Afbeelding door: Piqsels

Wat zijn de verschillen tussen blauwe reigers en blauwe reigers?

Een van de belangrijkste visuele verschillen tussen de blauwe reiger en de blauwe reiger is hun grootte. Grijze reigers zijn korter, wegen minder en hebben een aanzienlijk kortere nek dan de blauwe reiger. Een volwassen mannetje van de blauwe reiger weegt bijvoorbeeld ongeveer 30% meer dan zijn grijze reiger en zijn nek kan twee keer zo lang zijn.

De nek van de blauwe reiger heeft meer de vorm van een "S", terwijl die van de blauwe reiger rechter is. Wat echter fascinerend is, is dat hun vleugels bijna even lang zijn!

Een ander onderscheid tussen de twee soorten is dat blauwe reigers een uitgebreide zwarte kap op hun kop hebben, terwijl blauwe reigers grijs tot donkergrijs zijn. De nek van de blauwe reiger is aanzienlijk langer en meer gebogen dan die van de blauwe reiger, en ze hebben een langer verenkleed op hun borst dat uitsteekt als ze staan. Over staan gesproken, de blauwe reiger heeft oranjeterwijl de poten van de blauwe reiger het hele jaar door bruin blijven.

De gemakkelijkste manier om te weten welke vogel u bekijkt, is dat blauwe reigers in en rond Noord-Amerika leven, terwijl blauwe reigers in Europa, Azië en Afrika voorkomen.

Image Credit: Daniel Bruce Lacy, Shutterstock

Kun je deze vogels mee naar huis nemen?

Noch de blauwe reiger noch de blauwe reiger zijn gedomesticeerd en worden zelden (of nooit) als huisdier gehouden. Beide zijn prachtige, majestueuze vogels en een genot om te zien, maar ze in uw tuin of op uw eigendom houden is illegaal.

Laatste gedachten over de blauwe reiger versus de blauwe reiger

De blauwe reiger en de blauwe reiger zijn prachtige dieren met lange nekken en poten, elegante veren en kleuren, en enorme spanwijdten die een genot zijn om te zien tijdens de vlucht. Hoewel ze veel overeenkomsten hebben, zijn de belangrijkste verschillen tussen de blauwe reiger en de blauwe reiger hun territorium en grootte.

De eerste woont in Noord-Amerika, Canada en Midden-Amerika, terwijl de tweede in Azië, Europa en Afrika woont. Bovendien is de blauwe reiger veel groter, hoger en heeft hij een langere nek dan de blauwe reiger. Welke reiger u ook in het wild ziet, u zult er blij mee zijn, want het zijn allebei prachtige vogels.

Uitgelichte afbeelding: (L) Mark Robert Paton, Shutterstock

Scroll naar boven